Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Comunicat i video contra les prospeccions d´hidrocarburs al Mediterrani
03 feb 2014
La Plataforma Aturem les Prospeccions i 14 entitats s´oposen al nou progecte de la companyia Spectrum Geo Ldt de pentinar la mar amb un nou projecte d´exploració sísmica.
Aturem prospeccions a la mar Mediterrània [Contrainfos]

http://www.youtube.com/watch?v=spFJkw-XtQU&feature=youtu.be

Oposició rotunda davant un nou projecte de prospecció d'hidrocarburs al mediterrani.

La Plataforma Aturem les Prospeccions a la Costa Catalana ha presentat al·legacions al nou projecte de recerca d’hidrocarburs al mediterrani sol·licitat per l'empresa Spectrum Geo Limited. Les entitats que formen part d’aquesta plataforma demanen la paralització immediata de tots els projectes d’hidrocarburs que amenacen els importants ecosistemes naturals del mediterrani i l’economia.

Fins ara es coneixen tres projectes de recerca d’hidrocarburs (gas i petroli) que planen sobre el nord del mediterrani, als quals diverses entitats catalanes a l’any 2012 van presentar al·legacions. A les campanyes de prospeccions de Repsol, Capricorn Spain Limited i Seabird Exploration, s’uneix un nou projecte anomenat Campanya sísmica 2D en áreas libres del Mediterráneo Noroccidental-mar Balear de l’empresa Spectrum, que afecta en el seu conjunt la costa mediterrània des del Golf de Lleó fins al golf de València i tot l'arxipèlag balear. Aquest nou projecte es superposa en bona part en les àrees dels altres tres projectes i a més amplia l’àrea en una segona fase cap al sud de les Illes Balears.

Tots aquests projectes no contemplen normatives espanyoles i europees de protecció del medi marí, incompleixen la Llei estatal d’hidrocarburs per superar la superfície màxima autoritzada i, en cas de dur-se a terme, tindrien greus afectacions sobre la fauna i flora marina i sobre activitats econòmiques com la pesca i el turisme. Els greus impactes dels projectes de exploració i explotació d'hidrocarburs al mar són una realitat demostrada en molts casos, no només al món, també a casa nostra amb els reiterats vessaments de Repsol a les costes de Tarragona.

A més, els estudis proposats no consideren els efectes acumulatius de totes les prospeccions sísmiques que es volen desenvolupar a la mateixa àrea. És inconcebible el desenvolupament de tots aquests projectes en una zona d'especial interès per a la fauna marítima. El principi de precaució, en una zona molt sensible ecològicament, preval sobre els interessos econòmics de les empreses.

La posició de les entitats que han presentat al·legacions, i de bona part de la ciutadania, és que aquests tipus d’estudis malmeten els recursos naturals i, alhora, comprometen la salut de les persones i el benestar de la nostra societat. Cal avançar cap sistemes energètics sostenibles tot començant a treballar en una transició cap a un model on els recursos es destinin a les activitats essencials.

Recordem que aquesta zona té el turisme i la pesca com a principals sectors econòmics. Les prospeccions marines i la possible explotació d’hidrocarburs a la zona, podrien suposar greus efectes sobre aquests sectors. A més, aquesta és una zona proposta per a fer una gran reserva marina (projecte INDEMARES) finançat per un LIFE+ i suportat pel propi Estat espanyol (CSIC).

La fi del petroli és cada dia més a prop i tècniques com el fracking o les prospeccions marines no donen resposta a aquesta situació. Cal apostar per un canvi de sistema energètic basat en la reducció del consum i la utilització d’energies netes i renovables.

Els principals arguments per oposar-se a aquest projecte són:

La manca de justificació legal i socioeconòmica objecte del Projecte.

La inexistència del tractament i anàlisi adequat a l’EIA de l’Alternativa 0 (no realització el projecte).

Els importants impactes crítics i severs que es provoquen al medi afectat.

La producció d’efectes transfronterers dels impactes del Projecte i la manca de compliment del procediment de consultes a l’Estat francès, previst per la legislació ambiental aplicable.

La insuficiència de l’Estudi pel que fa als períodes de migració de múltiples espècies i la necessitat d’excloure els períodes de migració de totes les espècies que s’indicaran com a èpoques de prospeccions.

No preveure l’Estudi controls efectius d’emissions d’ones acústiques i no considerar tots els efectes de la contaminació acústica del Projecte.

Afectar una Conca Marina Nord Occidental de la Mediterrània única i d’excepcional valor, que hauria de preservar-se i no veure’s afectada per aquest tipus de Projectes.

Insuficiència del Pla de vigilància ambiental presentat.

Manca de previsió i consideració dels impactes que es poden generar amb activitats futures, amb insuficiència de l’avaluació ambiental presentada.

Improcedència d’autoritzar majors consums de recursos fòssils i de continuar optant per energies basades en els hidrocarburs, i necessitat d’aplicar estratègies adequades per la lluita contra el canvi climàtic.

Aplicació del principi de precaució i cautela que ha de presidir qualsevol decisió en relació a Projectes que puguin afectar al medi natural.

Entitats que subscriuen aquest comunicat: Associació de Naturalistes de Girona (ANG), Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA), Ecologistes de Catalunya, Ecologistes en Acció, GOB Mallorca, GOB Menorca,GEN-GOB Eivissa, Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC), Institució Alt Empordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN) - Salvem l'Empordà, Institució de Ponent per a la conservació i l'estudi de l'Entorn Natural (IPCENA), Projecte NINAM, Repsol Mata, Sublímits diving.

Al·legacions presentades: http://www.ecologistasenaccion.org/IMG/pdf/proyecto_camp-sismica.pdf
Mira també:
http://aturemprospeccions.wordpress.com/
http://alianzamarblava.org/ca/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat