Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal
Gir a l'Esquerra de la Política nord-americana?
23 gen 2014
USA
VEURE PDF

La victòria d'un demòcrata " progressista " com a alcalde de Nova York , la caiguda dels candidats de la dreta republicana més reaccionària , i la banca local conquerida per una candidata d'esquerra a Seattle , plantegen la pregunta de si hi ha un " gir a esquerra " en la política nord-americana .


Les eleccions locals de principis de novembre als Estats Units van tenir un to distintiu . Amb poca cobertura mediàtica , la victòria d'una candidata d'esquerra va ser una de les novetats polítiques , la magnitud va més enllà del càrrec aconseguit (regidor ) sent que es dóna en el marc d'un sistema electoral bipartidista , profundament restrictiu i obertament mccarthista (veure requadre ) . Els que van acaparar l'atenció dels mitjans van ser , sens dubte , el triomf del demòcrata Bill De Blasio en les eleccions a alcalde a Nova York , i el del republicà moderat Chris Christie a Nova Jersey . Aquest desplaçament va donar lloc a la pregunta de si hi ha un " gir a esquerra " al centre de gravetat de la política nord-americana . Per comprendre la rellevància que han tingut aquests resultats cal remuntar-se a les eleccions parlamentàries de 2010 . El fenomen que va creuar aquesta instància havia estat el d'una forta polarització i l'ascens de l'ala més radicalitzada del Partit Republicà , a través del moviment Tea Party , que va conquistar el seu propi bloc dins de la bancada d'aquest partit , desplaçant l'ala centre .

El Tea Party va prendre les demandes dels sectors de la classe mitjana acomodada i alta que no volen que s'usi "la seva " diners per finançar programes socials . I amb un programa populista reaccionari , va canalitzar la bronca de sectors més amplis , fastiguejats de la indiferència del govern federal que concentrava els seus esforços i recursos per rescatar bancs i empreses . Com a part de la seva agenda , va recórrer a campanyes xenòfobes i de defensa dels " valors americans " , que es van obrir pas en un clima de profunda recessió econòmica . Un programa d '"Estat noi" i retallada dels plans socials , combinat amb una croada reaccionària contra els drets dels immigrants , de les dones i de la comunitat homosexual . Les eleccions de 2010 es van inscriure com l'expressió del gir a dreta que es va assentar sobre la polarització política i social . Durant els últims anys , el govern d'Obama va assajar diverses mesures per pal · liar la recessió en què es trobava l'economia nord-americana , mentre que el centre de la crisi econòmica es traslladava a Europa . Mesures com el QE3 , la injecció massiva de diners públic1 , van anar configurant una modesta recuperació , amb un alt creixement de l'ocupació precària . Aquests anys de crisi desgastar el govern d'Obama , i també van ser llimant el suport al Tea Party perquè les seves receptes ultraneoliberales ja no eren tan atractives . La popularitat del govern d'Obama anava en descens per una combinació de problemes domèstics , i la cada vegada més evident crisi de l'hegemonia nord-americana ( que es va expressar centralment en l'escàndol internacional per l'espionatge i les crisis a Síria , Orient i el Nord d'Àfrica) .

No obstant això aquesta crisi no va poder ser capitalitzada pels republicans , i ràpidament van començar a veure les esquerdes en aquest partido2 . Si hi va haver alguna cosa que va deixar en evidència la pèrdua de legitimitat del Tea Party va ser la intransigència i el bloqueig dels seus diputats a la votació del pressupost 2013 , que va acabar en el conegut " shutdown " ( tancament) del gobierno3 . Durant alguns dies es va veure concretament el programa d '"Estat noi" , que no va ser altra cosa que el tancament d'agències estatals , la suspensió sense pagament de 800.000 empleats públics i acomiadaments d'empleats de programes eventuals . Si les marxes contra el Obamacare ( pel pla de salut " universal" que impulsa Obama4 ) van ser un símbol de l'ascens del Tea Party , el " shutdown " va ser símbol de la seva caiguda en desgràcia .

És en aquest marc que les recents eleccions locals , que no són decisives en si mateixes , van expressar un clima polític diferent - oposat - al del 2010 , fins al punt que molts es pregunten si es tracta d'un " gir a esquerra " . El 2010 triomfava la dreta més recalcitrant , avui s'imposen els candidats de centre com el governador reelegit Chris Christie , un republicà que té bona relació amb Obama i evita declaracions homofòbiques i racistes . I els demòcrates que es van imposar no van ser els cautelosos l'ala centre , sinó els que amb un perfil " progressista " van recrear part del vell programa de la base demòcrata : plans socials i d'habitatge i impostos més alts per als rics . Amb aquesta campanya , Bill De Blasio es va transformar en el primer alcalde demòcrata de Nova York en 25 anys . I per primera vegada en 100 anys una candidata obertament socialista va arribar a conquerir un càrrec local , enfrontant l'oficialisme demòcrata .



Qui " empenyen cap a l'esquerra " la política nord-americana

Aquest " gir a esquerra " en la superestructura política no és més que una expressió distorsionada ( pels propis límits del sistema bipartidista ) del clima social que ve fermentant durant els últims anys . Un dels majors exponents d'aquest nou clima polític va ser Occupy Wall Street , que va tenir el mèrit d'assenyalar l'enorme desigualtat social amb la consigna " Som el 99% " , tot i no haver aconseguit una mobilització massiva . I encara que ja no estan ocupant les places , la seva retirada dels carrers va tenir com a contrapartida el sorgiment d'una mena de " activisme social " i xarxes de solidaritat amb lluites de treballadors i conflictes locals ( suport als portuaris de Seattle i Oakland i l'organització per les marxes de l'1 de maig) . Es van transformar en un amplificador de denúncies polítiques i socials sentides , com el repudi a l'absolució de l'assassí del jove afroamericà Trayvon Martin5 o l'estès repudi a l'espionatge del govern d'Obama .

En l'últim període van confluir també amb la lluita que porten endavant els treballadors de WalMart que qüestiona el model antisindical per excel · lència als EUA, i amb els treballadors / es precaris dels fastfood , que vénen de fer vagues coordinades a nivell nacional per el salari mínimo6 .

La generació que dóna cos a aquests moviments i al nou clima social té entre 18 i 29 anys , i el 40 % pertany a les anomenades minories racials i ètniques . Aquests menors de 30 anys van ingressar a un mercat de treball signat per la recessió , amb un Estat que ha reduït al mínim el seu teixit social , per tant la seva vida té pitjors perspectives que les dels seus pares . Els sectors mitjans educats estan endeutats i la majoria està sobrecapacitada per als treballs que aconsegueix . Els fills de la classe mitjana empobrida que no van arribar a l'educació superior competeixen per llocs de treball precaris , on arriben també els treballadors majors expulsats de la indústria i els serveis .

La taxa d'atur dels que tenen entre 18 i 29 anys de gairebé el 12% és una altra marca generacional ( i supera la mitjana nacional de 7,3 %) . Constitueixen un important sector demogràfic on dos terços creuen que l'Estat ha de brindar més i millors serveis públics ( 25% més que la mitjana general ) 7 , el 58% dóna suport als sindicats i el 43 % està en contra de les corporaciones8 .

No es tracta només d'un problema econòmic . Aquests sub30 van viure gairebé tota la seva vida sota el signe del neoliberalisme i no van conèixer els " anys daurats " del Estats Units hegemònic , més aviat estan sent testimonis de la seva decadència . És natural llavors que una gran part d'ells vegi en el capitalisme l'arrel dels problemes . Segons una enquesta de Gallup de 2011: " el 49% dels nord-americans entre 18 i 29 anys tenen una reacció positiva davant la paraula ' socialisme ', mentre el 47% reacciona negativament a la paraula ' capitalisme ' " 9 . Aquest nou "estat d'ànim " és comparable als fenòmens que recorren la joventut a nivell internacional, un nou " esperit d'època" 10 . Aquests joves van votar majoritàriament per Obama el 2008, amb una enorme expectativa de canvi després dels dos mandats de GW Bush. Expectatives que es van anar convertint en decepció , però no en escepticisme , durant els últims anys .



Sense xec en blanc

Hi ha un altre fenomen més general que té a veure amb un factor demogràfic , i que explica part de la reculada de l'ala més dura del Partit Republicà i la possibilitat de recrear després De Blasio la base social que va portar Obama al govern .

En els últims anys assistim a un estrenyiment de la base social històrica del Partit Republicà que és majoritàriament blanca , nativa , cristiana i supera els 50 anys . Com a contrapartida vam veure el creixement de les " minories socials" , sobretot els llatins , que es van convertir en una força capaç de definir els resultats electorals i que majoritàriament són votants demócratas11 . A això se suma el perfil dels votants de les generacions més joves que esmentem anteriorment . Aquesta tendència va encendre els llums d'alarma entre els republicans . Un temor que no és infundat i que està a la base del discurs moderat que va assajar Chris Christie per ser reelegit a Nova Jersey . No obstant això , les fractures internes en el Partit Republicà mostren les dificultats per consensuar una posició de centre que li permeti guanyar una nova base social que pugui combinar-se amb la seva base electoral històrica .

Això no vol dir que els demòcrates tinguin via lliure per canalitzar i institucionalitzar electoralment sense contradiccions dels fenòmens socials que van sorgir a la seva esquerra , sobretot després de la decepció que va significar Obama . Una confirmació d'això va ser el triomf de la candidatura d'esquerra a Seattle . Que De Blasio no és un esquerrà no cal aclarir-ho. La seva campanya no va comptar amb l'adhesió de cap dels moviments socials de la ciutat , i cap dels sindicats d'empleats públics , que seran els primers a seure a negociar el seu conveni col · lectiu amb l'alcalde , va recolzar la seva candidatura a les primàries . Com assenyala la revista Jacobin : "Al contrari de les vociferacions del consell editorial del Wall Street Journal , De Blasio no és un representant de cap tipus de moviment social . No hi ha gairebé cap coincidència entre el seu equip de campanya i qualsevol que hagi dormit a Zuccotti Park "12 . Haver recreat la base social i generat la simpatia que existia amb el primer Obama no és en absolut garantia d'un nou xec en blanc per al Partit Demòcrata . El gran desafiament per als sectors que estan en la base d'aquest " gir a esquerra " és aconseguir no ser assimilats d'una o altra manera com la " pota esquerra" del bipartidisme .



desafiaments

El moviment no -global sorgit a Seattle el 1999 no va poder evitar ser absorbit pel Partit Demòcrata , tot i plantejar una poderosa crítica social, el llegat arriba fins avui . En el terreny polític , un sector d'aquest moviment va arribar a donar suport a la candidatura independent de Ralph Nader el 2000 amb un programa reformista , encara que van ser evidents els límits enfront de la maquinària bipartidista de demòcrates i republicans , que no són més que dues ales del mateix partit de la burgesia imperialista . Els moviments posteriors no van arribar a plantejar tan sols un horitzó per fora del bipartidisme , ni el moviment antiguerra ( que va acabar derrotat ) , ni el multitudinari moviment immigrant que es " va encomanar " directament a la gran promesa d'Obama ( encara incomplerta ) .

No és possible afirmar avui que la dinàmica que hi ha als sectors precaris i la joventut vagi ser capaç de fer-ho . I també és difícil per als sectors sindicalitzats , especialment els industrials , que tenen en el seu si l'AFL - CIO que funciona pràcticament com braç sindical del Partit Demòcrata . Les negociacions de la burocràcia amb diferents empreses en els últims anys van permetre mantenir algunes conquestes dels sectors sindicalitzats en detriment de tot dret per als nous treballadors, el que estratègicament debilita la força social de la pròpia classe obrera . I encara que la recessió ha empitjorat les condicions de vida dels treballadors sindicalitzats , aquests encara se senten lluny dels precaris i la joventut , que plantegen una crítica esmolada però la seva força social és insuficient . L'única forma d'evitar que aquest descontentament torni a ser canalitzat pel bipartidisme , és conquerir una expressió política independent , de la qual els precaris , els joves i els immigrants només poden ser el seu ala esquerra però que , per aturar-se sobre els seus propis peus , necessita sí o sí de la poderosa classe obrera industrial nord-americana .



Bloc dels autors : teseguilospasos.blogspot . com.ar i sordoruido.blogspot.com.ar .



1 . P. Bach, "La discordança dels temps de la crisi capitalista mundial" , Idees d'Esquerra 3, 2013.

2 . La fracció del Tea Party , que representa a la realitat menys del 20% del caucus republicà , va adquirir un pes sobredimensionat a causa de les divisions del Congrés i la debilitat de la presidència .

3 . La divisió de la bancada republicana ja s'havia expressat en la discussió sobre un eventual atac a Síria .

4 . Tot i que aquesta reforma , coneguda com Obamacare , afavoreix les asseguradores privades , ja que obliga a tota persona a contractar una cobertura de salut , i no implica l'establiment d'un sistema de salut públic universal , el Partit Republicà i en particular el Tea Party , el rebutgen de ple .

5 . Al febrer de 2012 George Zimmerman va assassinar a sang freda al jove afroamericà Trayvon Martin per considerar-lo " sospitós" . L'absolució de l'assassí en 2013 va provocar un ampli rebuig .

6 . C. Murillo, J.A. Gallardo, " Fastfood Nation " , Idees d'Esquerra 4, 2013.

7 . " Millennials : Confident . Connected . Open to Change " , Pew Research , 24/2/2010 .

8 . M. Hais and M. Winograd , " Walker Awakens a Sleeping Giant " , Huffington Post , 10/3/2011 .

9 . " Who are the new socialist wunderkinds of America ? " , New Statesman , 2013.11.09 .

10 . J.A. Gallardo, "# juventudenlascalles " , Idees d'Esquerra 1, 2013.

11 . El 2010 , 60 % dels electors llatins van votar a favor de candidats demòcrates . En contrast , només el 38% va donar suport als republicans , segons una anàlisi del Pew Hispanic Center .

12 A. Paul , "A Teachable Major " , Jacobin , 2013.11.11 .

***

Una regidor socialista a Seattle

La militant d' Socialist Alternative * , Kshama Sawant , va guanyar una banca en el Concejo Deliberante de la ciutat de Seattle , amb gairebé 94.000 vots ( 50,67% ) i li va guanyar al seu rival del Partit Demòcrata que portava 16 anys en aquest càrrec . La candidatura de Sawant expressar políticament moltes de les demandes del moviment OWS i dels fastfood , els immigrants i els treballadors , és a dir , els que donen cos a aquest " gir a esquerra " .

Kshama Sawant , de 41 anys i d'origen indi , va esdevenir la primera regidora socialista a gairebé 100 anys per la ciutat de Seattle . I encara que és un càrrec local , adquireix més importància en el marc d'un sistema fortament bipartidista . A aquesta victòria es va sumar també la molt bona elecció del candidat de Socialist Alternative a Minneapolis ( va obtenir el 36% dels vots ) .

Sawant es va presentar amb una boleta socialista , i va aixecar com a eixos de la seva campanya la demanda de salari mínim de 15 dòlars, el control de preus dels lloguers i majors impostos als milionaris per augmentar la inversió en transport públic i educació . Aquest programa , encara que limitat , va aconseguir l'adhesió d'un sector històricament votant del Partit Demòcrata , desil · lusionat tant amb la política d'Obama a nivell nacional com amb els demòcrates a Seattle , que governen fa dècades .

Aquest triomf va per terra amb dos mites : el primer, que la gent als Estats Units el tema al "socialisme " (que s'agita com un fantasma en una societat profundament mccarthista ) , i el segon, que no se li pot guanyar al Partit demòcrata . Hi ha un sentit comú entre diversos sectors de l'esquerra que , amb escepticisme , no veuen més enllà de les fronteres del bipartidisme . Molts grups d'esquerra , fins i tot alguns que diuen trotskistes o radicals , acaben donant suport als candidats demòcrates com a "mal menor" davant el terror de la dreta .

Aquest triomf és significatiu perquè als Estats Units és molt estrany que es presentin candidats que no siguin republicans o demòcrates , i si hi ha candidats per fora d'aquests partits , en general són " independents" , però poques vegades arriben a postular candidats o candidates d'esquerra i menys que es reivindiquin obertament socialistes . El nord-americà és un sistema electoral basat en un bipartidisme ultrarrestrictivo , on es necessiten milions de dòlars per muntar una campanya i s'imposen les maquinàries dels demòcrates i republicans .



* És un grup d'esquerra nord-americà de tradició trotskista relacionat internacionalment amb Committee for a Workers ' International ( CWI ) .

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more