Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
BIODIVERSITAT Denunciem la venda d'espècies protegides
14 gen 2014
GEPEC-EdC HA PRESENTAT UNA DENÚNCIA PER LA EXPOSICIÓ I VENDA D’ESPÈCIES PROTEGIDES EN LA FIRA-CONCURS D’AUS DE RAÇA DE TORTOSA, CELEBRADA ELS PASSATS DIES 6, 7 i 8 DE DESEMBRE


El passat dies 6, 7 i 8 de desembre es va celebrar al pavelló firal de Tortosa (Baix Ebre) la 3era fira-concurs d’aus de raça. Aquesta fira-concurs fou organitzada per l’associació de criadors d’aus de raça de les Terres de l’Ebre.
En aquesta fira, a banda d’exposar-s’hi aus i altres animals domèstics, principalment coloms i gallines, s’hi varen exposar alguns animals pertanyents a espècies salvatges, bàsicament ànecs i oques.

A banda d’espècies autoritzades i no protegides s’hi varen poder observar un seguit d’espècies protegides, la tinença de les quals és del tot prohibida a Catalunya.

Les espècies protegides, i el número d’exemplars de cadascuna, presents a la fira-concurs de Tortosa, foren les que es relacionen a continuació:

-Eider (Somateria mollisima). 2 exemplars
-Bec de serra petit (Mergus albellus) 2 exemplars
-Oca de galta blanca (Branta leucopsis). 4 exemplars
-Oca de coll roig (Branta ruficollis). 2 exemplars
-Xarxer marbrenc (Marmaronetta angustirostris). 4 exemplars
-Ànec canyella (Tadorna ferruginea). 4 exemplars
-Cigne mut (Cygnus olor). 4 exemplars

Un fet encara més greu és que aquestes ocells no sols eren exposats de forma il·legal si no que, a més, foren posades a la venda, fet prohibit i considerat com a espacialment greu per la legislació del nostre país.

A banda d’aquestes espècies protegides també s’hi va exposar i posar a la venda una parella de oques del Canadà (Branta canadiensis). L’oca del Canadà està inclosa al Reia Decret 630/2013 de 2 d’agost, pel qual es regula el catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores, la qual, per tal d’evitar els possibles impactes que sobre el medi poden causar aquestes espècies, en prohibeix el trànsit, la tinença, el comerç així com la reproducció per part de particulars, de les espècies que han estat incloses.

Per tant la presència i venda a la fira de Tortosa d’exemplars d’oques del Canada suposa una nova infracció de la legislació ambiental.

És per tots aquests fets que des del GEPEC-EdC s’ha presentat denúncia davant la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat de Catalunya, per tal que s’apliquin les sancions corresponents així com la resta de mesures contemplades en la legislació.

Des del GEPEC-EdC no ens oposem a la celebració de certàmens i fires de caire avícola, ans el contrari, ja que certament d’aquests poden contribuir a una conscienciació social envers la protecció de les races d’aviram autòctones. Tampoc ens oposem a la cria d’espècies salvatges autoritzades però trobem greu que en una fira d’aquests tipus s’hi pugui exposar i posar a la venda exemplars d’espècies en perill d’extinció i protegides per la legislació vigent i que aquestes puguin ser comercialitzades com si es tractessin d’una simple gallina o colom, com es va produir a la fira-concurs de Tortosa.

Es té coneixement que els exemplars exposats i posats a la venda a Tortosa és molt possible que fossin nascuts en captivitat. En aquest sentit cal tenir en compte que a Catalunya una espècie protegida ho és independentment que hagi estat nascuda en captivitat o hagi estat capturada de la natura. Així en ambdós casos la tinença i la venda d’aquestes espècies és del tot prohibida per la nostra legislació.

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more