Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
Els béns comuns s'estenen des del ciberespai fins al subsòl
14 gen 2014
Els comuns: traducció-resum del llibre de D. Bollier


Els comuns (procomuns) són, en essència, un molt antic sistema de governança per a la gestió dels recursos i, alhora, una proposta actual i potencialment transformadora per a la política, l'economia i la cultura . En el seu sentit més ampli els béns comuns ens parlen sobre les coses que tot@s necessitem per viure, com a aigua, aire, boscos, pesca, agricultura o coneixement entre unes altres. Es tracta d'assegurar que protegim aquests recursos i els transmetem en unes condicions que possibilitin la vida de les generacions futures. Els béns comuns s'estenen des del ciberespai fins al subsòl, aconseguint els camps, els parcs, els gegants repositoris d'informació, les places de les ciutats del món que són els bressols de la comunitat o la creació d'obres culturals que han de ser compartides perquè puguin dotar-se de sentit.

No obstant això, a molta gent, l'esment del terme “béns comuns” li evoca immediatament la idea d'un model inaplicable. La majoria dels economistes del sistema ens diran que els comuns acaben resultant una tragèdia. L'exemple clàssic és que si tenim un prat comunitari sobre el qual molts pastors poden deixar menjar als seus ramats, cap d'ells tindrà un incentiu racional per limitar el seu consum pel que el prat acabarà inevitablement sobreexplotado i arruïnat. Aquest dogma ha prevalgut en la ment popular i entre els economistes des de 1968, quan el biòleg Garrett Hardin va escriure un famós assaig titulat “La tragèdia dels comuns”. Va ser una paràbola convenient per al sistema, ja que dóna a entendre que és necessari un règim de drets de propietat privada, juntament amb mercats liberalitzats, per resoldre la tragèdia dels comuns. Solament si les persones tenen drets de propietat privada estaran motivades per protegir els béns (en aquest cas les seves terres de pastoratge), conclouen per tancar la seva interessada filosofia.

Però Hardin ens feia paranys amb el seu raonament ja que, de fet, la qual cosa el descrivia no era el model del procomú. Ell més aviat dibuixava un escenari en el qual no hi havia límits a l'usdefruit del ben compartit, no hi havia regles racionals per a la seva gestió i manteniment ni comunitat d'usuaris. Senzillament els comuns no són això. Es tracta d'una manipulació interessada ja que el que ell i els economistes del sistema intentaven fer-nos veure com procomún no era més que un règim d'accés desregulat als recursos de tod@s, amb depredació, rampinya i explotació dels mateixos, en un caos descontrolado que gens té a veure amb la proposta del procomún. Els comuns (commons) tenen límits, regles, seguiment d'ús , manteniment, cures, penalitzacions pels quals van per lliure i normes socials . Un ben comú exigeix que hi hagi una comunitat responsable disposada a actuar com a administradora del recurs. El procomún, per tant, no solament fa al·lusió al recurs en si, sinó que inclou a més de forma obligatòria un model col·lectiu i racional de gestió, al costat d'una comunitat d'usuaris, en un tot integrat. Wikipedia podria ser un bon exemple.

La tergiversació que Hardin va realitzar del concepte de béns comuns va quedar instal·lada en la ment de molta gent i es va convertir en un article de la saviesa convencional gràcies als economistes, ideòlegs i “experts” neoliberals. Temporalment van tenir èxit ja que durant les últimes dues generacions els béns comuns van ser considerats com un paradigma fallit de govern. Els manuals universitaris d'introducció a l'economia capdavanteres en els EUA ni tan sols esmentaven els béns comuns com a model de gestió.

Però recentment les coses han començat a canviar. La professora Elinor Ostrom, de la Universitat d'Indiana ha estat l'acadèmica més prominent en la tasca de ressituar el model dels béns comuns i refutar a Hardin. Després de llargs anys d'investigació i treball de camp amb múltiples comunitats humanes, Ostrom va identificar alguns principis bàsics per al disseny d'una gestió reeixida del procomún. Durant les últimes dècades molts col·legues han demostrat en centenars d'estudis que les col·lectivitats humanes, conscients de la seva responsabilitat, poden fer i gestionar amb èxit la terra, l'aigua, els boscos i la pesca com un ben comú. Algunes ho han fet durant centenars d'anys, com els pobles indígenes, els vilatans suïssos que manegen alts prats de muntanya o les comunitats de regantes, entre molts altres. El gran assoliment d'Ostrom ha estat anar contra el prejudici establert per la teoria economica convencional mentre generava un camp fèrtil d'estudi que combina la ciència política, la sociologia, l'economia i altres ciències socials, arribant a guanyar per això el Premi Nobel d'Economia en 2009. Per descomptat aquest model de gestió, ens recordava l'autora, no ha de ser contemplat en cap cas com una panacea o “solució màgica” als nostres problemes polítics i socioeconòmics ja que la seva implementació requereix invariablement bones dosis de treball, formació i compromís.

Evidentment l'economia convencional té una gran dificultat per comprendre els béns comuns. No vol entendre que la comunitat, en lloc de l'individu o el mercat, ha estat al llarg de la història el més eficient agent regulador per a la cura de les coses que a tod@s concerneixen. Els béns comuns assumeixen una perspectiva holística, no fragmenada, que contempla l'individual i el col·lectiu com a processos niats. Estem, és clar, davant un paradigma molt allunyat de l'individualisme de mercat. Els béns comuns són també una amenaça per a l'economia convencional ja que ens proposa una definició àmplia del valor, com a concepte no equiparable a preu en diners. Perquè, al cap i a la fi… Quin és el preu de l'atmosfera?, Quant val el genoma humà? i els subministraments d'aigua dolça?, Quant val internet?. La falta d'un preu en general significa que aquestes coses existeixen fora del mercat. El filòsof John Locke cridava a tals cusis “res nullius”, és a dir, Nul·litats . Segons la seva filosofia liberal la presa d'aquests béns no està subjecta a regles perquè ningú té cap dret de propietat exclusiva i no hi ha un preu per a ells. (No recorda això, en el seu resultat final destructiu, al model que descrivia el citat Garret Hardin, amb l'única diferència que en lloc de ser varis els pastors depredadors aquí s'imposa un únic pastor que intentarà acabar amb la resta per explotar el recuso en solitari?). Segons Locke, i la seva escola de pensament, tot el que ha de fer l'home és “agregar el seu propi treball” per guanyar el dret a gaudir il·limitadament el ben natural cobejat. Aquesta és bàsicament la justificació filosòfica que els conqueridors i colonitzadors han utilitzat històricament per reclamar la propietat de les terres arrencades a pobles ancestrals i, en el nostre temps, per reclamar la propietat dels coneixements etnobotánicos de les comunitats indígenes, dels codis genètics o de formes de vida microscòpica amb interès comercial. És també el tipus de lògica utilitzada pels arrastreros industrials que esquilman la vida en els espais marins. És per això que la tragèdia dels comuns realment hauria de cridar-se “la tragèdia del mercat”. El mercat / Estat és en gran mesura incapaç d'establir límits a si mateix o declarar que certs elements de la naturalesa, la cultura o la comunitat han de romandre inalienables per poder garantir la supervivència de l'espècie
Mira també:
http://www.bollier.org

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more