Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
La nocivitat difusa
09 gen 2014
Quan es parla de nocivitat sembla que ens referim només a punts d’emissió de contaminants, d’indústries verinoses o dels aliments transgènics, però la realitat és molt diferent hi ha una nocivitat que, amb una major o menor densitat, està present en tota la superfície del globus, i com que no fa fum, ni aigües brutes i els seus danys no semblen tan evidents i immediats no li donem la importància que te.
Aquesta nocivitat s’estén a través de tot l'entramat de xarxes tecnològiques i socials de dominació i només determinades zones aïllades resten relativament fora. En aquest aspecte la frontera entre el que és urbà i el que és rural es fa difusa i en molts llocs desapareix.

Les xarxes de proveïment d'aigua potable (aigua clorada i mercatilitzada) arriba a casi tot arreu, així com la recollida de residus, la distribució d’energia elèctrica, del gas, la xarxa viària, els sistemes de transport de bens i aliments, la distribució de correu, internet, la radio, la TV, la telefonia mòbil abasta el 90 per cent del territori (i les antenes base de zones poc poblades emeten a una major potència), hi ha moltes xarxes wifi que cobreixen amplies comarques rurals...

En general som poc conscients dels perjudicis que ens ocasionen, que van des de els efectes del clor de l’aigua fins els camps elèctrics de les línies d’alta tensió. Aquí volem però parlar d’una xarxa (o subxarxa) concreta, la lligada a les TIC: la nocivitat de la web.

Aquesta nocivitat te dos aspectes concrets, un més físic/biològic, la electropol•lució de les diferents radiacions, la energia que consumeix, els efectes de la seva fabricació i dels seus residus. L'altre no és tan material però és igual de nociu, la informació que s'acumula en mans de les corporacions i estats que fa del control social de temps passats un joc de nens i que, en un futur cada cop més proper, adquirirà una presència asfixiant en tots els àmbits de la vida.

Les tecnologies de l'informació i les comunicacions (les TIC) estàn apunt de donar un salt, segurament més quantitatiu que qualitatiu, però que canviarà la manera de viure, de produir (treballar), l’oci... i de dissentir i oposar-se al seu model de mon. Aquest canvi va molt lligat al tema de les smart cities (http://www.negreverd.blogspot.com.es/2013/11/smart-city-smart-merda.html), de l'internet de les coses (http://www.fundacionbankinter.org/system/documents/9159/original/Resumen) i de realitat “augmentada” (realitat amb publicitat personalitzada). El nucli d'aquest canvi serà la procedència de la informació recol•lectada, a partir d’ara una gran part no procedirà d'un emissor humà, sinó de màquines emissores (sensors, aparells... ). Actualment menys d'un 15% de la informació procedeix de màquines, en els propers anys (fins el 2020) pujarà al 40%... es parla de 100.000 milions d'aparells connectats.

En resum, bastir la enorme i nociva xarxa de control suposarà:

-Electropol•lució.
-Consum d'energia, contaminació d'aigua i generació de residus (cicle de vida).
-Acumulació de dades i control social.

Més informació http://www.negreverd.blogspot.com
Mira també:
http://www.negreverd.blogspot.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La nocivitat difusa
10 gen 2014
Tanta tecnofòbia per a que?... de que serveix?... per tornar a fer la mineria a pic i pala?... per tornar a conrear amb aixada?... per iluminar les cases amb espelmes?... per esperar durant setmanes l'arribada del correu?... per viatjar en diligència o en balsa a rems?...
Crec que el vostre projecte és contrari als interessos del poble treballador català i més propi dels carlins del segle XIX...
Sindicato Sindicat