Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
La Guàrdia Civil deté vuit persones al País Basc en una operació contra la interlocució amb l'EPPK
09 gen 2014


Agents de la Guàrdia Civil han detingut aquesta tarda almenys a vuit persones al País Basc, en el marc d'una operació encara oberta contra la interlocució amb el Col·lectiu de Presos Polítics Bascos (EPPK, per les sigles amb èuscar). L'operació ha estat ordenada per l'Audiència Nacional espanyola i confirmada pel ministre d'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, que l'ha qualificat com una acció contra «el tentacle amb el qual ETA controla als presos».

Més enllà de declaracions pròpies de fa una dècada, el cert és que els detinguts -les conegudes advocades Arantza Zulueta i Jon Enparantza, Aitziber Sagarminaga, José Campo, Egoitz López de Lacalle, Aintzane Orkolaga, Mikel Almandoz i Asier Aranguren- estan relacionades amb el grup d'interlocució amb l'EPPK, que a través del seu compte a twitter ha confirmat que es tracta d'una operació contra elles. Cal recordar que l'EPPK va reconèixer recentment el dany causat, obrint la porta a què la solució per les persones preses sigui esglaonada i basada en compromisos individuals. El passat cap de setmana 74 expresos van donar suport a la decisió de l'EPPK a un acte a Durango.

A hores d'ara la Guàrdia Civil i la policia espanyola encara registren oficines i habitatges particulars a Sant Sebastià, Lekeitio, Lasarte, Burlata i Bilbao, on l'Ertzaintza ha carregat contra un grup de persones concentrades. Almenys hi ha hagut un detingut.

Detencions en diferit

Bona part de l'atenció de l'operació s'ha centrat en un comunicat difós pel ministeri d'Interior a primera hora de la tarda, al qual s'informava sobre l'operació. La Guardia Civil, però, encara no havia començat les detencions ni els registres, obligant a Interior -i a tots els mitjans que havien difós la notícia- a corregir les primeres informacions, tot i que algunes, com les de ‘El Mundo’ oferien ja la identitat de sis de les detingudes.

Crida a convertir Bilbao en un mar

L'operació policial es produeix pocs dies després de l'acte d'expresos a Durango i tan sols tres dies abans de la mobilització ciutadana convocada pel dissabte a Bilbao a favor dels drets dels presos. La iniciativa, batejada ‘Tantaz tanta’ -‘Gota a gota’ en èuscar- preveu mobilitzar a milers de persones d'arreu, amb l'objectiu de crear tot un mar de gent contra la política penitenciaria de l'Estat espanyol i la vulneració dels drets de les persones preses.
Mira també:
http://www.setmanaridirecta.info/noticia/guardia-civil-dete-vuit-persones-al-pais-basc-una-operacio-contra-interlocucio-amb-lep

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat