Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
El Kurdistan Occidental adopta una 'constitució democràtica'
08 gen 2014
Divideix el territori de majoria kurda al nord de Síria en tres cantons, on són reconegudes tres llengües oficials
tum.jpg
El Kurdistan Occidental, dotat d'una autoritat democràtica i autònoma enmig de la guerra que afecta Síria, ha adoptat (http://actukurde.fr/actualites/610/le-kurdistan-syrien-adopte-sa-constit) una constitució pròpia que divideix el territori de majoria kurda en tres cantons (Djezira, Kobani i Afrin) i hi reconeix tres llengües oficials: el kurd, l'àrab i el siríac (http://www.enciclopedia.cat/diccionaris/gran-diccionari-de-la-llengua-ca) , un dialecte de l'arameu conservat en algunes comunitats cristianes de Síria i l'Irac i com a llengua litúrgica de moltes comunitats cristianes orientals.

La constitució s'ha aprovat durant una assemblea de l'Autoritat Democràtica i Autònoma del Kurdistan Occidental (http://www.kurdnas.com/en), a la ciutat d'Amude. Aquest òrgan, explica ActuKurde (http://actukurde.fr/), és l'encarregat de definir el model polític, redactar una constitució i establir una llei electoral, i en formen part una setantena de representants de partits polítics, organitzacions de la societat civil i minories ètniques i religioses, a més de col·lectius femenins i juvenils.

La constitució també garanteix els drets humans i les llibertats, considerats 'valors suprems'. Defensa la igualtat sense discriminació entre dones i homes en tots els àmbits de la vida i estableix la gratuïtat de l'ensenyament, un 'dret fonamental', com també el de la feina, l'habitatge i la salut.
Mira també:
http://www.vilaweb.cat/noticia/4165663/20140108/kurdistan-occidental-adopta-constitucio-democratica.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El Kurdistan Occidental adopta una 'constitució democràtica'
08 gen 2014
Ara es quan tots els que sense haver sentit mai a parlar del Kurdistan, es pregunten que té a veure això amb l'estratègia aprovada als 90 de "confederalisme", no basada en l'estat (per no ser esclafats per Turquia i Iraq).

Doncs res, el context ha canviat a la zona, a la part síria han vist l'ocasió d'or per avançar en la construcció d'això. I espereu, que la següent estació serà el (malanomenat) "Kurdistan Iraquí", si això és consolida.

I es que crear 4 grans regions federals als 4 estats és el primer objectiu:

"L'objectiu de l'autonomia que els kurds de Síria van proclamar unilateralment ara fa un mes no és la independència, sinó preparar el camí cap a un estat federal. És el que va dir abans-d'ahir Saleh Muslim, líder del Partit de la Unió Democràtica (PYD, sigles en kurd), en una entrevista amb Agence France Presse que reprodueixen nombrosos mitjans.

Els kurds de Síria, però, no han esperat pas a tenir l'acord del govern sirià ni de l'oposició per a avançar cap a l'autogovern. Estan aplicant una política de fets consumats, i de fet ja disposen de la seva pròpia milícia i dels seus consells autònoms locals. [...]"

http://www.nationalia.cat/ca/noticies/1686


I quan les tinguin, ja veureu que fan amb elles...
Re: El Kurdistan Occidental adopta una 'constitució democràtica'
08 gen 2014
"I quan les tinguin, ja veureu que fan amb elles... " ???????????
Re: El Kurdistan Occidental adopta una 'constitució democràtica'
08 gen 2014
??

Quan tinguin administracions "protoestatals", és a dir, regions autònomes o federals dels diversos estats, m'hi jugo un pèsol a que hi ha la proposta de federar aquestes 4 entitats, i posteriorment segregar-les.

Penseu que des dels anys 20 els kurds han fet aixecaments revolucionaris en pro de la independència, i alguns han acabat amb autèntiques netejes ètniques. El moviment d'alliberament nacional kurd (PKK) va concloure als 90 que repetir un cop rere un altre cop la fòrmula clàssica de "fem la guerra fins a conseguir la independència" davant d'estats molt més potents i en el context del canvi d'escenari internacional (desaparició de la URSS, paper emergent de Turquia com a força cabdal a la regió, etc.) era abocar-se al fracàs.

Per tant, fan una espècie de marxa enrere i dissenyen un procés "gradualista" d'alliberament (naturalment revestit amb tota la retòrica revolucionària per a l'ocasió).

Primer cal aconseguir entitats autònomes/federals (amb mílícies armades pròpies, no oblidar això) a tots els estats. Després, intentar "confederar-les" SENSE trencar encara amb els estats (a l'estil per exemple d'algunes àrees conjuntes com agricultura i pesca entre Irlanda del Nord (GB) i la República d'Irlanda.

I quan ja tenen una confederació de les 4 regions (amb les 4 milícies consolidades), intentar "convèncer" a tothom de que l'administració dels estats oficials no els és necessària.


Vaja, és això o atacar i amagar-se fins a la fi dels temps mentre el seu poble va desapareixent.


De moment ara han vist que amb l'extrema debilitat de Síria pel conflicte que viu és el moment de tirar pel dret, fins i tot, sense permís de l'estat. I ja dic que sí es consolida això, el kurdistan iraquià no crec que trigui molt en ser el següent.
Sindicat Terrassa