Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Entrevista de Gabriel Fernàndez a la portaveu dels Verds d'Andorra Isabel Lozano. Premeu ací per a llegir-la.
02 gen 2014
“Si dónes una puntada a una pedra en surten deu ‘fatxes’, n’està ple”
Per Gabriel Fernàndez

ENTREVISTA

El discurs no difereix gaire del que fa una dècada van començar a escampar els ecococialistes al país. L'estratègia sí que ho ha fet: si es presenten a les següents eleccions no serà en solitari


Latents però no extingits. Així estan els Verds. Una mica tips que molts els donin la raó i que a l’hora de la veritat no els votin. Isabel Lozano està en forma i no passa de puntetes per cap dels temes que marca l’actualitat. Com per exemple, el futur immediat de la formació, que no és gens evident que torni a passar per les urnes.


Ja han deixat clar que si es presenten serà en coalició. La que sempre us encolomem i no s’acaba fent mai és amb el PS. És més fàcil sense Jaume Bartumeu?

No ho sé. D’entrada he de dir-te que Jaume Bartumeu és dels millors polítics d’aquí i dels més preparats.


Però ni vostè ni ell no tenen el que en diríem un ‘superàvit de simpatia’.

Jo no parlaria de simpatia o antipatia. El que hi ha potser són personalismes. Ell té el seu caràcter i jo tinc el meu. Arribar a una coalició amb el PS? Dependrà del programa. Si ho volen, ho podríem fer, però no a qualsevol preu.


En les últimes eleccions van estar a punt, i tot se’n va anar en orris perquè no la volien a vostè.

És veritat. No m’hi volien. Segons un comentari que es va fer, jo hagués estat inaguantable al grup parlamentari.


Anem als temes candents. Entén la política turística del Govern?

Hi ha punts que crec que han mi­llorat, però difícilment s’arreglen les coses amb una campa­nya. Ai­xò és una feina que s’ha de fer a anys vista.


Com qualificaria que els bancs hagin pagat menys impostos d’un any a l’altre.

Em sembla immoral. Avui per avui la banca són els únics empresaris que guanyen diners en aquest pais. I me n’alegro que en guanyin, perquè és necessari, però també ho seria que s’ajudés una mica més el país i no s’està fent.


Compte, que l’error perquè això hagi passat ha estat del Govern, no de la banca, que ha pa­gat el que li han dit de pagar.

De vegades no es fila prou prim quan es fa una llei, però es pot rectificar, eh. En això, i en altres impostos que han vingut o que vindran, com l’IRPF. Si s’erra el tret s’ha de rectificar.

Què li sembla que recriminin a DA que no portava l’IRPF en el programa. 

Els programes sovint no reflecteixen la realitat. Estic tan convençuda com que tu i jo xerrem ara mateix que DA sabia que hauria d’implantar l’IRPF.

Van mentir?

Ho van ometre… [Riu]


Hi haurà matrimoni gai?

Potser hi haurà unió de parelles del mateix sexe, però no matrimoni. No crec que DA tingui el que s’ha de tenir per aprovar això. Entre d’altres coses, perquè tampoc no ho portava en el programa –tot i que tampoc no hi portava l’IRPF...–. Per mi se n’ha de dir matrimoni i no hi ha discussió possible. Els agradi o no els agradi, és matrimoni.

I han de poder adoptar?

Sí. Claríssim.

No li crida l’atenció que entre els consellers no n’hi hagi cap en contra?
Aquí tothom és molt progressista i molt obert, però escolta’m, que no et surti el fill gai o se’t casi la filla amb un negre…

Ep!, el seu gendre és negre.

Sí, tinc l’honor de poder-ho dir [riu]. El que deia: en dis­cussions d’aquestes, si hi estàs en contra quedes com un fatxa; no es porta, tot i que si dónes una puntada a una pedra en surten deu, de fatxes. N’està ple.

Vostè va ser executiva d’una em­presa important durant més de trenta anys i va tractar amb gent amb diners. Creu que els rics estan fent tot el que poden per sortir de la crisi?
El capital només busca el capital, i si els rics d’aquí poden treure diners d’Andorra i posar-los a Panamà, ho faran.

És molt naïf pensar demanar-los que facin un pas endavant?

Està bé recordar a molts d’aquests que es posen la paraula andorrà a la boca i que sempre estan parlant de nosaltres els andorrans, que està molt bé que tinguin això a la boca però que amb la butxaca no ho demostren.

Creu que a un partit com els Verds, que sempre ha mirat de ser molt coherent, l’ha perjudicat haver entrat a la majoria del comú de la Massana?
Amb el programa amb que s’hi anava, crec que s’està fent una bona feina, i estem demostrant que som polítics seriosos que podem tenir responsablitats.

Els funcionaris sempre diuen que quan es parla d’això es fa demagògia: és normal que els treballadors del sector públic i del privat no tinguin les mateixes condicions?
No és just. Tots els treballadors han de tenir els mateixos drets. Al sector públic ha faltat una regulació durant molts anys; qui tenia passaport acabava entrant, i així es pagaven vots. A més, han tingut unes condicions més favorables que els que hem treballat, com jo, en el sector privat. Tam­bé hem de diferenciar, perquè hi ha funcionaris que gua-nyen quatre o cinc mil euros però una gran majoria estan en mil cent. Però és que hi ha cada cosa… Tinc un amic que està jubilat i cobra 5.000 euros de pensió.

I això és just?

No. Ja li ho dic i em contesta que són les condicions que li van donar. Però no hi pot haver dues classes d’andorrans, els privilegiats i els que no; això fa molt de mal. I compte que la culpa no és dels funcionaris; és dels polítics.

Què li sembla que ningú no defensi els treballadors del comerç quan es canvien els horaris comercials?

Estic d’acord que es facin campanyes per millorar el comerç, però els dies en què es tanca més tard molts treballadors no tenen mitjans de transport per tornar a casa. Faria fer estades de treballar en el comerç i l’hostaleria a molta gent que no sap què és; així veurien què és treballar en una botiga i sortir de la fei­na a les 10 de la nit cobrant salaris, la majoria, denigrants. Amb la crisi s’està jugant que el treballador accepti el que sigui.



Publicada a Diari d'Andorra el 18 de desembre de 2013
Mira també:
http://www.bondia.ad

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa