Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme : antifeixisme : globalització neoliberal : educació i societat
Som laics? Podem pensar i viure segons les nostres consciències?
31 des 2013
Som laics? Podem pensar i viure segons les nostres consciències? Ens trobem sotmesos a criteris de vida que provenen d’autoritats alienes? Construïm o ens construeixen la nostra felicitat?

Una cosa és la descripció objectiva de la realitat i una altra és la consideració d’allò que considerem desitjable i que, potser, encara no hem assolit… Una consciència és laica quan no està sotmesa a veritats últimes que calgui acceptar de manera acrítica, ni estigui regida per principis atribuïbles a autoritats dogmàtiques. En aquest sentit, bona part de nosaltres semblaria que som laics. Això, deixant a part el sotmetiment de moltes consciències a la també universal “veritat” última del consumisme. Parany dogmàtic que, sovint, sotmet moltes consciències d’una forma no sempre inconscient.

En tot cas, som o no som laics? Doncs a mi em sembla que no. Perquè hi ha massa aparents “veritats” que volen erigir-se en referents absoluts, molt més enllà de les consciències de cadascú, sense explicació racional, sense respecte a la pluralitat, sense tenir en compte criteris alternatius: des dels que es creuen, a hores d’ara, dipositaris d’una explicació metafísica identificada amb l’absolut i en volen fer derivar criteris morals d’aplicació universal, i per això malden per continuar controlant els sistemes educatius i els mitjans de comunicació fins els que s’autopresenten com els únics representants d’algun tipus d’essència, sigui del tipus que sigui.

En l’any del centenari de Salvador Espriu, des de la Fundació Ferrer i Guàrdia www.ferrerguardia.org amb la col·laboració i el suport d’Edicions Els Llums, hem publicat el llibre Som laics? que vam presentar el passat mes de novembre al Centre Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui. Som laics? és un conjunt de veus –disset- que enfoquen la construcció d’un àmbit ciutadà fonamentat en la laïcitat com a eix transversal d’una societat lliure i d’una ciutadania crítica. Per fer-ho hem comptat amb referències i especialistes de diversos orígens i de diferents percepcions. Des de la reflexió filosòfica, al treball de camp sociològic, passant per la pràctica pedagògica, la crítica periodística o la valoració cívica o jurídica dels marcs convivencials i de la gestió de la diversitat.

Es tracta de fer possibles aquelles claus per entendre com millorar les nostres vides i el nostre espai públic, oferint marcs de convivència basats en la llibertat i en el dret a escollir els propis camins cap a la felicitat, sense imposicions ni ingerències per part de ningú que pretengui tenir la clau d’interpretació de tota la veritat.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat