Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Anàlisi :: pobles i cultures vs poder i estats
Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
Grup de Reflexió per l'Autonomia, desembre de 2013. També es pot trobar en catellà (veure enllaços al final de tot).
El Parlament de Catalunya aprovarà pròximament una pregunta i una data per realitzar un referèndum sobre la “independència” de Catalunya. La pregunta, acordada per diversos partits parlamentaris, serà doble: “Vol que Catalunya sigui un Estat? En cas afirmatiu, vol que sigui independent?” (1). En aquest Manifest, en primer lloc, exposarem el nostre posicionament respecte aquesta qüestió, explicant els motius pels quals respondríem amb un No-Sí a les respectives preguntes, és a dir, donaríem una resposta que ha estat impedida en la formulació promulgada. En segon lloc, farem algunes consideracions generals sobre el fet nacional i el nacionalisme. Per acabar, reflexionarem sobre les potencialitats del conflicte nacionalista a les nostres contrades i sobre el paper que està jugant l'esquerra independentista d'una banda, i el paper que podem jugar els revolucionaris integrals de l'altra, en tot aquest afer.


1. NO VOLEM CAP ESTAT

En primer lloc, és bo notar que la primera pregunta del referèndum és capciosa ja que inquireix sobre la possibilitat que Catalunya sigui un Estat quan, per definició, Catalunya no pot ser un Estat. El vocable Catalunya fa referència a un territori, no a les seves estructures polítiques. No és el mateix França que l'Estat francès, ni Girona és sinònim d'Ajuntament de Girona. Catalunya pot estar gestionada i dominada per un o altre Estat, però no serà mai en si mateixa un ens estatal. Mitjançant l'ús indegut del llenguatge, la pregunta promulgada confon Estat i territori, intentant, d'aquesta manera, embullar conceptualment i fusionar imaginàriament les estructures de dominació amb els territoris dominats, una subtil estratagema lingüística gentilesa dels “representants del poble”.

En segon lloc, per respondre amb coneixement de causa a la primera pregunta cal que els ciutadans de Catalunya tinguem ben present quina és l'essència de la institució estatal. L'Estat modern es va gestar durant el segles XIV-XVII i es va imposar com a institució política fonamental arreu del món a través de les revolucions liberals dels segles XVIII i XIX. Des d'aleshores ha adoptat, segons les circumstàncies, formes parlamentàries o dictatorials, governs d'esquerres o de dretes, però la seva essència ha estat sempre la mateixa: una estructura marcadament jeràrquica i burocràtica, separada de la ciutadania i per damunt d'aquesta. L'Estat-nació és un aparell de dominació i de coerció professional que es va instaurar soscavant i desmantellant les institucions realment democràtiques de la societat popular tradicional, com ara el Consell Obert i el Comunal a la Península Ibèrica. És un agent causal de primera importància en la crisi generalitzada d'avui en dia; la seva essència és destructiva, violenta i capciosa, tal com va posar de manifest el mateix Maquiavel. No hi ha un sol Estat al món que no estigui tacat de sang, farcit d'injustícia, erigit en base a l'engany i a l'explotació dels éssers humans i de la natura.

Diem rotundament NO a un hipotètic Estat català perquè no volem sortir del foc per caure a les brases. Un Estat català seria només una nova expressió de la mateixa font de problemes: la dominació política en forma d'Estat “democràtic representatiu”. Si volem alliberar-nos realment de l'espiral de misèria i barbaritat en què es troba el món contemporani és menester que comencem a impugnar efectivament aquesta dominació a través d'una política realment democràtica, realitzada en el marc d'Assemblees Populars Confederades, en franca oposició a l'espectacle oligàrquic del Parlament. Les múltiples crisis del segle XXI ens emplacen urgentment a organitzar-nos al marge de l'Estat i contra el mateix, de forma similar a com el poble de Catalunya va saber fer amb gran solvència durant el primer terç del segle XX.
   

2. VOLEM VERITABLE INDEPENDÈNCIA

Considerem que la independència és un valor humà fonamental que, per realitzar-se genuïnament, ha d'anar associat a un altre valor tant o més important: la interdependència. Advoquem per a que cada persona, cada col·lectiu, cada poble, cada regió i cada país sigui independent i, al mateix temps, en diferents graus i de diferents maneres, interdependent amb els altres. La veritable independència a tots els nivells pot realitzar-se només a través de l'autonomia generalitzada, la qual implica la creació d'una veritable democràcia on cada persona pugui participar directa i igualitàriament en la formulació de les polítiques i en la presa de decisions que l'afecten. Però la independència que proposen els partits “independentistes” no consisteix en això, sinó en la creació de noves estructures d'Estat, és a dir, en renovar les formes de dependència.

Diem decididament SÍ a la independència de Catalunya, però precisant que, segons pensem, la veritable independència d'un país és indissociable de la independència de cada una de les seves regions, pobles i persones. A més, la independència política és indissociable de la independència econòmica. És per això que un sistema d'Estat amb economia de mercat capitalista és sempre antitètic a la veritable independència: un estat suposa, per definició, la imposició de decisions al conjunt de la població per part d'una elit política que concentra la potestat de manar a través d'un conglomerat d'instàncies burocràtiques i oligàrquiques; una economia de mercat suposa, per definició, que les decisions econòmiques fonamentals queden en mans de les dinàmiques de la competència mercantil i de cada una de les entitats empresarials privades. No hi ha cap estat al món que apliqui veritablement el principi d'autodeterminació i de subsidiarietat, senzillament, perquè la descentralització i l'autonomia són antitètiques a la naturalesa de l'ens estatal. No hi ha cap economia de mercat al món que permeti la veritable independència dels pobles i de les persones, senzillament, perquè aquest sistema econòmic es basa en desposseir a les persones i espoliar els pobles per així fer-nos més dependents de les corporacions empresarials i dels seus mecanismes d'explotació laboral.


3. DEFENSEM EL FET NACIONAL SENSE INCÓRRER EN EL NACIONALISME

Probablement, el principal factor que ha esperonat l'auge de l'independentisme estatista català en els darrers anys són les reiterades provocacions anticatalanes de l'Estat espanyol. Aquest ha retallat les competències del govern de Catalunya i s'ha acarnissat contra la llengua i la cultura catalana a través de legislacions (llei Wert), resolucions (Tribunal Constitucional), campanyes (propaganda mediàtica anticatalana), etc. Aquestes problemàtiques tenen la seva causa última en la pròpia naturalesa de l'ens estatal i en la pròpia noció d'Estat-nació, sorgida al segle XVIII per tal de justificar l'establiment dels Estats moderns. La pretensió que el fet nacional pugui delimitar-se amb fronteres és una entelèquia que comporta sempre un forçament de la realitat, mentre que la ideologia segons la qual les estructures polítiques han de coincidir amb aquelles fronteres, és a dir, la ideologia nacionalista, és una font inesgotable d'incongruències i problemes. Per tal de respectar veritablement el fet nacional en tota la seva diversitat, espontaneïtat i entremesclament, per tal que la llengua i la cultura de cada persona i de cada indret puguin expressar-se naturalment i desenvolupar-se lliurement, és menester desvincular completament el fet nacional de les fronteres i estructures polítiques, en altres paraules, cal llençar la ideologia nacionalista a les escombraries de la història.

Impugnem l'opressió que el nacionalisme de l'Estat espanyol ha infligit històricament cap al fet nacional català, però no considerem que la forma correcta de defensar-nos d'ella sigui incorrent en un altre nacionalisme, enarborant l'estelada; la superació veritablement positiva de les opressions nacionals consisteix en crear un nou moviment revolucionari integral i global que impugni tant l'ens estatal, agent causal d'infinitat de problemes, com la ideologia nacionalista, font de conflictes i d'opressions nacionals. D'aquesta manera aconseguirem desenvolupar cultures locals i regionals realment vives, lliures, autèntiques, populars, sinèrgiques i respectuoses.


4. EVITEM L'ESCALADA DE BEL·LIGERÀNCIA NACIONALISTA

A través d'aquest Manifest volem fer una crida per a evitar que les elits polítiques, tant catalanes com espanyoles, aconsegueixin involucrar plenament al poble Catalunya en el creixent conflicte entre l'Estat espanyol i el proto-Estat català. La història ens ensenya que els Estats es recolzen sovint en el conflicte i la rivalitat entre ells, atiant el nacionalisme i la bel·ligerància per així, en última instància, afermar la dominació en els seus respectius territoris. En determinades conjuntures, si resulta convenient pels interessos de diversos sectors del poder, aquests conflictes poden augmentar en intensitat fins adoptar una forma bèl·lica, tal com va succeir en la ex-Yugoslavia.

Justament, alguns comentaristes han assenyalat paral·lelismes entre l'atmosfera social de la Iugoslàvia prebèl·lica i l'atmosfera que es respira a les nostres contrades avui en dia: la crispació va en augment; cada cop més energia social és canalitzada a través de la disputa nacionalista; els atacs verbals, les amenaces i els menyspreus s'han multiplicat en el darrer lustre. Els mitjans de “comunicació” han incrementat progressivament l'atenció que dediquen a aquest assumpte, bombardejant les consciències de la població amb els fervors i furors nacionalistes en les seves diverses expressions: celebracions multitudinàries, debats encesos, resolucions provocadores, declaracions il·lusionadores... I bé, cap a on ens pot portar aquesta escalada?

Arribat el moment en què el Parlament declarés la “independència” de Catalunya, presumiblement, l'Estat espanyol desautoritzaria la decisió tal com ha advertit. Aplicant la legislació constitucional per mantenir la “indissoluble unitat d'Espanya”, no seria estrany que l'Estat espanyol emprés la força de les armes, dissolent el Parlament i incrementant la militarització de les nostres contrades per frustrar la creació d'un Estat català. Alguns confien que l'elit internacional, amb la “bondat” que la caracteritza, ens vindria a “salvar” en un escenari com aquest. Però els fets indiquen més aviat el contrari: cap membre ni òrgan de l'elit internacional s'ha compromès mínimament a emprar la força de les armes per defensar la separació de Catalunya, mentre que alguns d'ells sí que han afirmat que aquest conflicte “és un afer intern d'Espanya”.

Allò que es troba a les nostres mans i pot resultar decisiu és la nostra actuació com a poble. Si el poble es deixa endur pels furors promoguts per les ideologies nacionalistes i les institucions estatistes, la crispació social pot augmentar fins a nivells inusitats, acaparant una gran part de l'atenció pública i soscavant seriosament les possibilitats d'un alliberament real del poble de Catalunya. Amb aquestes paraules volem fer doncs un toc d'alerta sobre el factor contrarevolucionari que suposaria un procés de creixent bel·ligerància en termes estatistes i nacionalistes. La contesa nacional-estatista actual no té cap possibilitat de portar-nos cap a una situació realment positiva, ja que no estem parlant d'un conflicte en què el poble organitzat autònomament i conscient s'enfronta a totes les formes de dominació, tot construint una societat realment democràtica, substancialment millor que l'actual, sinó que es tracta d'un conflicte en què la forma de dominació estatal, una o altra, sempre hi sortirà guanyant i, per tant, en última instància, el poble sempre hi sortirà perdent.


5. QÜESTIONEM EL CAVALL DE TROIA

S'escau la pregunta: quin està essent el paper de l'Esquerra Independentista en aquesta conjuntura? Examinem l'exemple de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), el partit que ha entrat al Parlament de Catalunya fa poc més d'un any amb tres diputats. La CUP es va presentar a les eleccions com “la veu del carrer al parlament” i com a “Cavall de Troia dels moviments socials a les institucions”. Tanmateix, en el cas del referèndum, sembla ser que s'ha “oblidat” que hi ha persones del carrer i dels moviments socials que podrien voler votar No-Sí. Era previsible que la CUP no promogués el No-Sí, donat que un eix fonamental de seva línia programàtica consisteix en la creació d'un estat català. Però per fer mèrit a les proclames de ser un partit “democràtic radical” i a les pretensions de ser “amic d'allò llibertari”, la CUP hagués hagut d'intervenir en favor de permetre l'expressió del No-Sí, l'opció més afí als plantejaments llibertaris. Tal intervenció hagués estat molt senzilla: n'hi hauria prou amb presentar una esmena per suprimir l'expressió “en cas afirmatiu” que precedeix a la segona pregunta, tot explicant que la resposta No-Sí és de caràcter revolucionari i que el poble de Catalunya compta amb una rellevant tradició revolucionària que ha de poder expressar-se per tal que el referèndum compti amb amb un mínim de qualitat democràtica.

Però malauradament la posició de la CUP en aquest afer és encara més flagrantment antidemocràtica. Aquest partit no només impedeix l'expressió del vot revolucionari sinó que, si per ell fos, tampoc l'opció federalista del Sí-No podria expressar-se: la CUP voldria reduir al mínim les possibilitats d'expressió del poble en aquest referèndum, proposant una sola pregunta binària per tal de forçar el resultat que ella desitja, el Sí a la “independència” estatista. En això consisteix la “democràcia radical”? No era això, companys, no era això... I és que aquesta història ja és molt vella i s'ha repetit massa cops: aquells que pretenen transformar l'ordre establert participant com a “representants” en les seves estructures, en la mesura que obtenen poder, s'emmotllen a les inèrcies i les dinàmiques antidemocràtiques del sistema estatal-mercantil. Per tot això, farem bé de preguntar-nos: és la CUP realment un Cavall de Troia dels moviments socials dins del Parlament o més aviat un Cavall de Troia del Parlament dins dels moviments socials?


6. AVANCEM CAP A LA REVOLUCIÓ INTEGRAL!

La dimensió política de les nostres vides, és a dir, l'activitat deliberativa i decisiva sobre els assumptes de l'esfera pública que ens concerneixen, no pot desenvolupar-se adequadament a través dels mecanismes pseduo-democràtics amb els quals compta el sistema de dominació establert. Aquest referèndum és una bona mostra de com el sistema estatal-mercantil orquestra l'espectacle de la “política” amb el fi últim de legitimar-se i distreure la nostra atenció dels processos que realment ens permetrien alliberar-nos: la reflexió rigorosa i profunda, l'auto-organització col·lectiva i autònoma, la millora moral quotidiana i l'empoderament popular a través d'un moviment de transició pel canvi global democràtic.

En algunes manifestacions del 15M es va corejar una consigna plena de sentit: “el problema és el sistema, la solució és la revolució”. Un referèndum convocat per una institució oligàrquica com és el Parlament i escenificat pels mitjans de “comunicació” de masses, forma part del problema, no de la solució. Per això, a través de les nostres possibilitats de difusió, els sotasignats advocarem per l'abstenció activa en aquest referèndum, encoratjant a tothom a reflexionar sobre l'opció revolucionària, l'opció exclosa del No-Sí. Cal que responguem a moltes preguntes per construir una Catalunya i un món realment independents i autodeterminats, és a dir, sense Estats. Si responem encertadament a elles, amb fets i paraules, estarem iniciant una Revolució Integral: una transformació profunda i generalitzada de la nostra forma de vida, un canvi qualitatiu i de gran abast en les estructures i el valors que defineixen la nostra societat.

Només canviant-ho tot serem independents!


Grup de Reflexió per a l'Autonomia
Desembre del 2013

--

(1) Artur Mas va anunciar que la segona pregunta seria "En cas afirmatiu, vol que sigui un Estat independent?". Tanmateix, diversos mitjans de "comunicació" van excusar la redundància estatista del president i van ometre encertadament el terme "Estat" que lògicament ja queda inclòs en l'expressió "en cas afirmatiu". La formulació que emprem en aquest Manifest és aquesta darrera ja que és la que més s'apropa a la formulació que considerem més netament democràtica (al permetre l'expressió de totes les possibilitats) i lingüísticament correcta (al no redundar innecessàriament): "Vol que Catalunya tingui un Estat propi? Vol que Catalunya sigui independent?". Tanmateix, és altament probable que la formulació que finalment prevalgui sigui aquella que contingui més redundàncies i distorsions estatistes, és a dir, la que va ser pronunciada pel president.
Mira també:
http://www.grupreflexioautonomia.org/ca/manifest-pel-no-si
http://www.grupreflexioautonomia.org/es/manifiesto-por-el-no-si

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
Vaja, que es demana votar nul en cas hipotètic de referèndum, no?

Perquè és IMPOSSIBLE votar sí a la 2a havent votat no a la primera, no sé si sabeu que significa "pregunta arbre" i la diferència amb sistema de "doble pregunta".


No opinaré sobre la posició, ara, només dic que posats a demanar el vot nul, es pot tenir més ingeni. Posar "mort al capitalisme", "abolim el patriarcat", "llibertat preses" o qualsevol altre cosa, ja posats.


PS: Apuntats a la llista de persones afusellables per sospitosos de col·laboracionisme amb el règim espanyol
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
Quina part de "no volem cap estat" no entens?

Veig que has fet un gran esforç per llegir-te l'article, ja que per lo que jo he vist enlloc es demana el vot nul, lo que entenc és que es denuncia la impossibilitat de votar no-si, la única resposta que serviria per anar realment en contra de l'estat (espanyol i català) i, per tant, la única opció realment revolucionària.

Sempre la mateixa història per part dels estatistes, anar en contra de la revolució.
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
Vamos, que CiU dictamina una pregunta i els culpables són la CUP i l'Esquerra Indepe? Què heu fet tots vosaltres per a que no hi hagués aquesta pregunta, la CUP molt més, segur, ja ho ha dit, no és la seva pregunta i actualment no existeix l'hegemonia suficient per incidir tant com voldriem.

Sobre l'Estat. Res a dir, és la vostra aposta. La CUP i l'Esquerra Independentista, com a comunistes volen abolir l'Estat, però primer cal prendre el poder (no cal extendre's més, és la dialèctica típica comunisme-socialisme-anarquisme).
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
On hi ha declaracions o anàlisis comunistes de l'EI i de la CUP on expliquen que es pugui viure sense Estat, que aposten per abolir-lo i expliquen com fer-ho?

Fins ara, parlant de fets, d'enlloc es desprèn aquesta visió: ni en discussions de la joventut ni de la militància adulta, ni en publicacions o debats públics, ni en declaracions al Parlament, ni a entrevistes a TV3 o a mitjans alternatius...

La qüestió de l'Estat, de la seva abolició i les alternatives a aquest (és a dir, del projecte anticapitalista), és prou important com per abordar-la explícitament des d'un moviment anomenat socialista.
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
Bé, des de posicions marxistes sempre s'ha dit que primer es pren el control de l'estat per després acabar-lo desmantellant, pero la realitat històrica, ha demostrat sempre que els marxistes acabaven apuntalant un estat dictatorial i prou.Vaja, uns mentiders i prou.
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
A més no està tan clar que quan Marx parlava d'abolir l'estat parlés realment de destruïr l'estat, de fet, ells deien que l'estat es desfaria perque ja no era necessari, però entenien l'estat com un organ de repressió que es el que calia prendre al principi, és a dir la que anomenaven part pedagògica de l'estat no creien que fos necessari ser destruït o almenys no ho deia explicitament.
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
Manifest pel No-Sí
la revolució, sense Estat-nació, és la solució!

El Par­la­ment de Cata­lu­nya apro­varà pròxima­ment una pre­gunta i una data per rea­lit­zar un referèndum sobre la "inde­pendència" de Cata­lu­nya. La pre­gunta, acor­dada per diver­sos par­tits par­la­men­ta­ris, serà doble: "Vol que Cata­lu­nya sigui un Estat? En cas afir­ma­tiu, vol que sigui inde­pen­dent?" (1).

Error, començar una reflexió sobre un tema i equivocar-se a la primera frase. La pregunta no és aquesta sinó "Vol que Catalunya esdevingui un Estat? En cas afirmatiu, vol que aquest Estat sigui independent?". Parla, doncs, d'ESTAT a la primera pregunta i a la segona. Fer un No-Sí des d'un punt de vista llibertari és completament estúpid.

Si volem alli­be­rar-nos real­ment de l'espi­ral de misèria i bar­ba­ri­tat en què es troba el món con­tem­po­rani és menes­ter que comen­cem a impug­nar efec­ti­va­ment aquesta domi­nació a través d’una política real­ment democràtica, rea­lit­zada en el marc d’Assem­blees Popu­lars Con­fe­de­ra­des, en franca opo­sició a l’espec­ta­cle oligàrquic del Par­la­ment. Les múlti­ples cri­sis del segle XXI ens empla­cen urgent­ment a orga­nit­zar-nos al marge de l'Estat i con­tra el mateix, de forma simi­lar a com el poble de Cata­lu­nya va saber fer amb gran solvència durant el pri­mer terç del segle XX.

Que ens organitzem al marge de l'Estat no vol dir que estiguem preparades per viure SENSE Estat. Viure sense Estat avui per avui és deixar un gran gruix de població no organitzada sense cap mena de protecció ni de suport. Una cosa, doncs, és començar a treballar-hi, que em sembla perfecte, i l'altra viure en un món paral·lel on tothom està organitzat i tothom té consciència de classe. No és així. Per això dic que el manifest aquest és infantil, qualsevol anarquista avui està per la defensa dels drets socials que atorga l'Estat i que la Troika vol usurpar-nos, com la sanitat, l'ensenyament, etc. De la mateixa manera, ara per ara no és viable cap independència d'unió d'assemblees populars confederades, perquè no existeixen ni al cap de qui ha escrit el text.

La con­tesa naci­o­nal-esta­tista actual no té cap pos­si­bi­li­tat de por­tar-nos cap a una situ­ació real­ment posi­tiva, ja que no estem par­lant d'un con­flicte en què el poble orga­nit­zat autònoma­ment i cons­ci­ent s'enfronta a totes les for­mes de domi­nació, tot cons­truint una soci­e­tat real­ment democràtica, subs­tan­ci­al­ment millor que l'actual, sinó que es tracta d'un con­flicte en què la forma de domi­nació esta­tal, una o altra, sem­pre hi sor­tirà gua­nyant i, per tant, en última instància, el poble sem­pre hi sor­tirà per­dent.

El poble hi sortirà perdent sempre i quan el poble així ho decideixi. Quants processos emancipadors han sorgit arran de la creació d'un nou Estat? Emancipadors no des d'un punt de vista llibertari, evidentment, però sí des d'un punt de vista de participació, d'organització i de millores socials. No és garantia, però d'aquí a dir que "segur" que el poble hi sortirà perdent... És d'estar com un llum.

Era pre­vi­si­ble que la CUP no pro­mogués el No-Sí, donat que un eix fona­men­tal de seva línia pro­gramàtica con­sis­teix en la cre­ació d'un estat català. Però per fer mèrit a les pro­cla­mes de ser un par­tit "democràtic radi­cal" i a les pre­ten­si­ons de ser "amic d'allò lli­ber­tari", la CUP hagués hagut d'inter­ve­nir en favor deper­me­tre l'expressió del No-Sí, l'opció més afí als plan­te­ja­ments lli­ber­ta­ris.

Com dic més amunt, el No-Sí és una estupidesa que cap organització seriosa ha plantejat, per la mateixa formulació de la pregunta. I la CUP, com a organització política independentista i socialista, és evident que té una opinió sobre determinats temes. Una cosa és facilitar la participació del poble, i l'altra no expressar la pròpia opinió.

la res­posta No-Sí és de caràcter revo­lu­ci­o­nari

la resposta No-Sí és del gènere estúpid.

Aquest par­tit no només impe­deix l'expressió del vot revo­lu­ci­o­nari sinó que, si per ell fos, tam­poc l'opció fede­ra­lista del Sí-No podria expres­sar-se: la CUP vol­dria reduir al mínim les pos­si­bi­li­tats d'expressió del poble en aquest referèndum, pro­po­sant una sola pre­gunta binària per tal de forçar el resul­tat que ella desitja, el Sí a la "inde­pendència" esta­tista. [...]

I és que aquesta història ja és molt vella i s'ha repe­tit massa cops: aquells que pre­te­nen trans­for­mar l'ordre esta­blert par­ti­ci­pant com a "repre­sen­tants" en les seves estruc­tu­res, en la mesura que obte­nen poder, s'emmot­llen a les inèrcies i les dinàmiques anti­de­mocràtiques del sis­tema esta­tal-mer­can­til.

El que he dit abans: una cosa és establir mecanismes de participació, i l'altra ser el Partit Pirata i no tindre opinió. Si el seu model és el Partit Pirata, endavant. La CUP és membre d'un moviment amb uns punts determinats, a qui no li agradi té dues opcions: empassar-s'ho de moment i enderrocar-ho quan hi hagi aquests mecanismes, o muntar el seu propi projecte. Evidentment, la CUP defensa la independència, en aquest cas estatal, i és per això i perquè el moviment independentista ha estat qui ha forçat la consulta que la pregunta havia d'anar en aquest sentit. Que els federalistes haguessin tret un milió de persones al carrer, coi!

Per tot això, farem bé de pre­gun­tar-nos: és la CUP real­ment un Cavall de Troia dels movi­ments soci­als dins del Par­la­ment o més aviat un Cavall de Troia del Par­la­ment dins dels movi­ments soci­als?

Traducció de la pregunta per qui no ho entengui: "ara que la CUP és massa mainstream l'hauríem de fer fora dels nostres cercles perquè no vull anar amb segons qui".

En algu­nes mani­fes­ta­ci­ons del 15M es va core­jar una con­signa plena de sen­tit: "el pro­blema és el sis­tema, la solució és la revo­lució".

El 15-M no era anarquista, no era de cap tendència, però aquest lema no feia referència en cap cas a l'Estat com a institució, sinó al capitalisme, a la corrupció, etc. Curiós que l'anarquisme organitzat ara sigui capaç de reivindicar el 15M quan en el moment que va néixer els acusaven de refors.

Per això, a través de les nos­tres pos­si­bi­li­tats de difusió, els sota­sig­nats advo­ca­rem per l'abs­tenció activa en aquest referèndum, enco­rat­jant a tot­hom a refle­xi­o­nar sobre l'opció revo­lu­cionària, l'opció exclosa del No-Sí. Cal que res­pon­guem a mol­tes pre­gun­tes per cons­truir una Cata­lu­nya i un món real­ment inde­pen­dents i auto­de­ter­mi­nats, és a dir, sense Estats.

"a través de les nostres possibilitats de difusió"... advocar per l'abstenció activa començant així és com dir "naltros que som els purs ens abstindrem, i qui vulgui que ens segueixi". Estratègies d'avantguarda al moviment llibertari? Increïble! L'abstenció activa és fruit d'altres temps, ara mateix el moviment llibertari, si és que existeix, no té la capacitat per convocar-la. Per tant, és un brindis al sol, que a sobre beneficia l'opció que més rebutgen (en unes eleccions, el partit més votat; en aquesta consulta, l'espanyolisme). De la segona part, només cal dir que després de 300 anys de domini estatal, de Felip V a Joan Carles I/Mariano Rajoy, pensar que cap independència no estatal pot refer tots els llaços trencats entre els territoris, l'ús de la llengua en tots els àmbits, etc. per a mi és il·lús. Tot i així, hi estaria a favor en cas que existís una xarxa d'assemblees populars que avui per avui, com deia al principi, no existeix ni als caps dels qui han escrit aquest text.
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
Per cert, l'any 2012 ha estat molt dur per les classes populars d'aquest país. Però el grupuscle aquest de GRA es pot permetre el "luxe" de desaparèixer, no dir ni fer res, perquè "s'havien pres un temps per reflexionar" (però quan han fet alguna altre cosa?).

Ara, tot això de la duríssima crisi social no deu ser res, ja que el primer comunicat després de estar "reflexionant" tant és, abans que res, sobre la consulta. Sí sí, aquella que no es farà.

Però ep! són no nacionalistes, rollo C's.

Per no voler parlar de temes "nacionals", dedicant el primer comunicat a pendre partit per un determinat bloc i dir als altres que haurien de fer, es dissimula molt bé.
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
La meva opinió és que tot això del "procés sobiranista" és una bona merda.

Per l'únic que serveix almenys és per veure com la falsetat, la hipocresia i el canvi de jaqueta que es va donar a la transició als 70 pot ésser real. S'està donant en l'actualitat, TAMBÉ en el món anticapitalista.

Un exemple és la proliferació d'anarquistes, d'esquerra estatal espanyola (comunistes, troskistes, etc.) de tota la vida i altres que ara venen amb el discurs de "no, si jo sóc independentista de tota la vida, i la meva independència és molt autèntica i blablabla..."


Va home va, "chaqueteros", aquí els únics que han defensat això de independència nacional i transformació socialista DES DE SEMPRE ha estat l'EI, sota les diverses sigles i mitjans de lluita que s'ha dotat.


Almenys tingueu la sinceritat d'admetre-ho públicament: estava equivocat, abans no veia el tema de la independència i ara (pel que sigui), sí.
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
Personalment, abans de ser anarquista em sentia proper a l'independentisme als setze anys vaig renegar fins la sacietat dels indepes i amb el temps vaig tornar a parlar d'independència, de Països Catalans quan per que fou necessitava emprar aquesta paraula. D'això per cert ja fa 10 anys, quan parlava d'Estat Espanyol de la destrucció de la llengua i l'opressió cultural quan al meu poble no hi havia ni maulets, així que no vinguis donant-nos lliçons, encara que si penses que parlaré de independència nacional estàs molt equivocat la independència de la que jo parle des de fa força temps es la del pobles, la de les persones no la de l'Estat o d'institucions.
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
que si jaqueta de pana, molt interessant la teva vida i tal, però no parlàvem de tu en concret, sinó del desplaçament que s'està produint a tot arreu (cal recordar que CiU CONEIXIA l'operació Garzón abans de la seva execució barroera, i va donar el vistiplau), i també a l'anticapitalisme.

Parlàvem de gent que fa 10, 20 i 30 anys t'amenaçava de fer saltar pels aires una plataforma (per exemple, antiOTAN, o anem molt més a prop, la plataforma Constra La Constitució europea) si apareixia cap demanda d'independència, acusant-te de sectari, i la màxima concessió era defensar "el dret a l'autodeterminació" (cosa que no és res de l'altre món, fins i tot el PSOE firmava fins els 74).

Doncs bé, ara aquests amics de la República Federal Espanyola que tant han batallat contra la separació, contra la independència, ara fan un relat on ells resulta que sempre han estat molt independentistes i tal, i encara li diuen a la CUP com fer les coses en el tema nacional.

Per no parlar de l'Esther Vives, una altra que el 2003 anomenava a les primeres CUP's sectàries per ser candidatures independentistes d'esquerres, i ara defensa el #sisi com si ella tota la vida ho hagués fet, quan el CAVALL DE BATALLA de Revolta Global tots aquests anys contra l'EI era el tema de la independència. I ara mira'ls...Veure per creure. A un Procés Constituent darrera la monja proclamant la necessitat d'una Declaració Unilateral d'Independència.


En fi, ja dic, és l'únic que agreixo a aquest "procés", veure com surt tota la falsetat i la gent reescriu la seva pròpia història, pensant que els altres som imbècils.
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
Critiques l'error a la primera frase i fots el patinasso en el primer paràgraf tu també, no has vist que hi ha una nota referent al fet de posar la segona pregunta sense el mot "estat"?

Crec que totes estem d'acord en la necessitat d'anar construint al marge de l'Estat, però això s'ha de fer ALHORA que s'impugna les institucions estatals i els moviments que aquest realitza per anar-se'n renovant i anar aconseguint la legitimació de la societat, cosa que els hi està sortint de perles amb tot el rotllo de la independència de Catalunya, tant a les elits catalanes com a les espanyoles.

La veritat, no sé si tal com molts llibertaris diuen realment en un Estat més petit és més fàcil fer la revolució o al menys aconseguir que els drets socials es respectin més; el món està ple d'estats petits que són un desastre i que no estan gens a prop d'aquests objectius. Com va dir un empresari català, les empreses no tenen estat ni li deuen fidelitat a cap territori; si les coses es posen xungues arriar las velas i au! El funcionament de l'estat tal com existeix depen del creixement econòmic, aquest depen del capitalisme i de les empreses, així que em costa bastant veure aquesta millora tant significativa que tants creuen que s'aconseguiria.

En canvi, no em costa gens de veure (perquè ja s'està veient) com tot aquest procés està ajudant a que cada cop més gent legitimi les institucions estatals i oligàrquiques; que es torni a creure en els partits polítics i es torni a tenir esperança en el paper salvador del Pare Estat.

Au va home! Això si que em sembla ilús i estúpid.
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
Em resum: Votareu nul. Opció tan vàlida com les altres.
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
Que votin nul. Hi ténen tot el dret.
Ara bé, dir que votar SI/NO és "l'opció revolucionària" si ningú pot recollir-ne el mandat democràtic ni interpretar-ne el resultat políticament és una palla mental de l'alçada d'un campanar.
I, potser, dic només potser, podrieu haver-vos acostat a la CUP (o a EUiA, me la bufa) per intentar traslladar la visió llibertària del procés i que defenséssin el dret a votar SÍ/NO.
Suposo que és més còmode romandre al ghetto dels nostres per no tacar-se dels impurs parlamentaris (i, de pas, no incomodar les nostres contradiccions).
Molt lluny queda l'època que la CNT tenia ministres al govern.
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
No, no es diu de votar nul, es parla de no participació, i la importància del Manifest no crec que sigui què suggereix davant el moment concret de la consulta sinó les reflexions que posa sobre la taula sobre el panorama en general i la deriva nacionalista-estatista que parla de "llibertat" i "independència" amb un Estat "propi", atiant el no-pensament i insultant la intel·ligència, doncs ja em direu com "d'independents", "autodeterminats" o "autogovernats" són els pobles amb Estat "propi" (Grècia, EUA, Brasil, Xina, Holanda, Suècia, Austràlia, Canadà, Portugal, Irlanda...?).

Als que quan algú comparteix, d'una manera que intenta ser argumentada i raonada, la seva opinió i anàlisi acusen a aquest de dir als demés què han de fer, potser tenen una mica de complexe d'inferioritat i s'ho haurien de fer mirar, o potser no s'han parat a pensar gaire en la importància fonamental del diàleg i la discussió, que per algo intentem ser persones i no borregos aferrats a quatre idees immòbils.
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
Potser no està prou ben explicat o potser es llegeix massa de pressa:

No s'aposta per votar No-Sí, ja que la formulació de la pregunta anul·la la idea d'independència no estatista. Quan es diu que la opció No-Sí és la revolucionària es parla en aquests termes, d'Estat-NO i independència-SÍ.

També dir que el GRA ha anunciat que aviat organitzarà un acte públic de debat i discussió en què s'abordaran, entre altres temes, les idees d'aquest Manifest.

http://www.grupreflexioautonomia.org/ca/tornem-activitat-publica
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
Algú s'ha deixat de banda països com Bolívia, Islàndia o Venezuela, per posar alguns exemples de països independents. O, un altre proper, molt proper, que té la electricitat nacionalitzada.
La "deriva nacional-estatista" deu ser allò de que recuperar la sobirania que ens han robat els mercats. O intentar-ho.
Queixar-se de no poder votar No/Si quan es blasma totes les forces parlamentàries és voler influir des de la barrera, no alimentar cap debat. Si tenien arguments tan sòlids, perquè no han baixat a l'arena on es dirimia la pregunta? No volien tacar-se de parlamentarisme? Tenien més legimitat ells que 87-92 dels 135 diputats escollits per un nombre representatiu de catalans?
És genial que proposin debat i votar el que els plagui, però que no ens vulguin enredar dient que tenir poders per nacionalitzar sectors estratègics o decidir la política industrial del país "no ens farà més lliures".
Potser no els farà més lliures a ells. A la resta, els que currem cada dia, aquests dos elements, entre molts altres, ens afecta i molt.
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
El GRA no diu que no s'hagin de defensar els serveis socials que proporciona ara mateix l'Estat en una societat comunitariament desestructurada. Però si que això no es pot fer acríticament, quedant-nos aquí, sinó que al contràri que ara el pes ha d'anar a la reconstrucció social que permeti autogestionar-nos en tots els àmbits, almenys molta gent que si ens hi posem podem fer-ho, i recuperar-nos com a subjectes socials, recordar que l'Estat no sempre ha existit i que en molts moments històrics la gent organitzada ho sabem fer molt millor, i començar a fer-ho. Cada vegada ho haurem de fer més, vulguem o no, així que més val que ens hi posem
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
27 des 2013
Percebo que et preocupa molt el pensament sense pràctica. A mi em preocupa molt també la pràctica sense pensament, i estic desitjant que totes aquestes assemblees llibertaries de les que parles treguin alguna cosa decent per reflexionar, pensar, debatre i dialogar, que ens fa molta falta i els "debats" que es reprodueixen aquí en són una bona mostra.Jo no oposo pensament i pràctica, sinó que per mi una cosa sense l'altra no va enlloc i crec que actualment anem molt mancats de pensament. Per altra banda al GRA hi ha moltes persones que fan moltes coses i estan compromeses en projectes i lluites, apart de reflexionar i pensar. Simplement que com a grup es vol aportar tot el que pugui en el terreny de les idees, doncs un moviment llibertari i social sense idees i ideals no pot portar-nos gaire lluny en l'emancipació personal i col·lectiva. Amb aquesta denigració del pensament, i aquest odi al diàleg i als nostres iguals, així ens va.
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
28 des 2013
Mas: "El poble ha de poder decidir si vol independència amb Estat o sense"

https://scontent-b-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1526365_102016843936061
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
28 des 2013
A Racó Català:

http://www.racocatala.cat/forums/fil/182056/manifest-pel-no-s-revoluci-s
Re: Manifest pel No-Sí: la revolució, sense Estat-nació, és la solució!
29 des 2013
**Error, començar una reflexió sobre un tema i equivocar-se a la primera frase. La pregunta no és aquesta sinó "Vol que Catalunya esdevingui un Estat? En cas afirmatiu, vol que aquest Estat sigui independent?". Parla, doncs, d'ESTAT a la primera pregunta i a la segona. Fer un No-Sí des d'un punt de vista llibertari és completament
estúpid.**

Això és la nota (1). Vam rectificar amb una nota, un cop aprovat el text, sense donar-li més importància.

**Que ens organitzem al marge de l'Estat no vol dir que estiguem preparades per viure SENSE Estat. Viure sense Estat avui per avui és deixar un gran gruix de població no organitzada sense cap mena de protecció ni de suport. Una cosa, doncs, és començar a treballar-hi, que em sembla perfecte, i l'altra viure en un món paral·lel on tothom està organitzat i tothom té consciència de classe. No és així. Per això dic que el manifest aquest és infantil, qualsevol anarquista avui està per la defensa dels drets socials que atorga l'Estat i que la Troika vol usurpar-nos, com la sanitat, l'ensenyament, etc. De la mateixa manera, ara per ara no és viable cap independència d'unió d'assemblees populars confederades, perquè no existeixen ni al cap de qui ha escrit el text.**

Aquí ningú ha dit que estiguem preparades per viure ara sense Estat, ni es parla dels "drets socials". Però per avançar cap a un escenari on puguem viure sense Estat cal que avanci el projecte revolucionari, i aquest comença amb la comprensió que l'Estat és innecessari i indesitjable, i antagònic a la democràcia i l'autodeterminació dels pobles.

**El poble hi sortirà perdent sempre i quan el poble així ho decideixi. Quants processos emancipadors han sorgit arran de la creació d'un nou Estat? Emancipadors no des d'un punt de vista llibertari, evidentment, però sí des d'un punt de vista de participació, d'organització i de millores socials. No és garantia, però d'aquí a dir que "segur" que el poble hi sortirà perdent... És d'estar com un llum.**

No hi creiem en aquests processos, que anomenes. Hi sortirà perdent des del punt de vista de l'emancipació (que hauria de ser l'objectiu principal del poble, per realitzar la llibertat i molts altres béns i superar les greus crisis i problemàtiques contemporànies), si passa anys pensant que era emancipador quelcom que no ho era.

**Com dic més amunt, el No-Sí és una estupidesa que cap organització seriosa ha plantejat, per la mateixa formulació de la pregunta. I la CUP, com a organització política independentista i socialista, és evident que té una opinió sobre determinats temes. Una cosa és facilitar la participació del poble, i l'altra no expressar la pròpia opinió.**

**El que he dit abans: una cosa és establir mecanismes de participació, i l'altra ser el Partit Pirata i no tindre opinió. Si el seu model és el Partit Pirata, endavant. La CUP és membre d'un moviment amb uns punts determinats, a qui no li agradi té dues opcions: empassar-s'ho de moment i enderrocar-ho quan hi hagi aquests mecanismes, o muntar el seu propi projecte. Evidentment, la CUP defensa la independència, en aquest cas estatal, i és per això i perquè el moviment independentista ha estat qui ha forçat la consulta que la pregunta havia d'anar en aquest sentit. Que els federalistes haguessin tret un milió de persones al carrer, coi!**

Promoure activament la diversitat d'opcions (principi democràtic), dins la qual és clar que la tradició llibertària a Catalunya no entén la independència/autodeterminació com a creació d'un nou Estat, no té cap mena d'incompatibilitat amb expressar clarament l'escollida com a pròpia.

CITA: [[En algu­nes mani­fes­ta­ci­ons del 15M es va core­jar una con­signa plena de sen­tit: "el pro­blema és el sis­tema, la solució és la revo­lució". ]]

**El 15-M no era anarquista, no era de cap tendència, però aquest lema no feia referència en cap cas a l'Estat com a institució, sinó al capitalisme, a la corrupció, etc. Curiós que l'anarquisme organitzat ara sigui capaç de reivindicar el 15M quan en el moment que va néixer els acusaven de refors.**

Et deixo el comunicat que vam treure pel mateix 15 de maig com a grup que érem abans de ser el GRA i l'article que va escriure més tard un dels companys:

- Sobre la manifestació "Democràcia Real JA"
http://democraciainclusiva.blogspot.com.es/2011/05/sobre-la-manifestacio
- Balanç del 15M amb mires a l'emancipació
http://blaidalmau.blogspot.com.es/2012/02/balanc-del-15m-amb-mires-leman

**"a través de les nostres possibilitats de difusió"... advocar per l'abstenció activa començant així és com dir "naltros que som els purs ens abstindrem, i qui vulgui que ens segueixi". Estratègies d'avantguarda al moviment llibertari? Increïble! L'abstenció activa és fruit d'altres temps, ara mateix el moviment llibertari, si és que existeix, no té la capacitat per convocar-la. Per tant, és un brindis al sol, que a sobre beneficia l'opció que més rebutgen (en unes eleccions, el partit més votat; en aquesta consulta, l'espanyolisme). De la segona part, només cal dir que després de 300 anys de domini estatal, de Felip V a Joan Carles I/Mariano Rajoy, pensar que cap independència no estatal pot refer tots els llaços trencats entre els territoris, l'ús de la llengua en tots els àmbits, etc. per a mi és il·lús. Tot i així, hi estaria a favor en cas que existís una xarxa d'assemblees populars que avui per avui, com deia al principi, no existeix ni als caps dels qui han escrit aquest text.**

L'abstenció activa és l'opció que veiem coherent, al marge de la capacitat que es tingui de convocatòria i comunicació. Es tracta d'invertir les energies cap a la consciència revolucionària i cap a la construcció d'aquesta xarxa d'assemblees populars, entre altres coses, i no d'invertir-les en el procés independentista, que és la carta que juguen les elits en les nostres contrades per fer-nos perdre el temps, i ja veurem quant durarà.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more