Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: globalització neoliberal : immigració : laboral : guerra
Declaració de la Trobada Contra l’Apartheid Jurídic i Social
26 des 2013
Les organitzacions, col•lectius i persones reunides a la Trobada Contra l’Apartheid Jurídic i Social denunciem la situació d’exclusió i racisme institucional que pateixen les persones que han migrat únicament amb l’objectiu de buscar una forma de guanyar-se la vida. Els Governs condemnen la pobresa i després intenten invisibilitzar les perverses conseqüències de legislacions com la Llei d’Estrangeria, que hauríem de derogar. Davant d’aquesta realitat, ens plantegem el repte de començar a posar en comú una plataforma de lluita a partir dels debats realitzats sobre Regularització i Papers, Sanitat, Treball i Formació i Drets Humans. La qüestió de l’habitatge, també fonamental, s’ha deixat per debats propers. Les principals conclusions i reivindicacions plantejades als tallers i recollides pel plenari de la Trobada han estat les següents:Regularització i Papers

La legislació d’estrangeria no està adequada de cap manera a la situació actual de crisi econòmica, per lo qual plantegem:

Eliminar o evitar el requisit del contracte de treball per a la regularització, renovació de papers o reagrupament familiar. Que sigui suficient amb una oferta de treball, formació ocupacional o altres.
Que el reconeixement de les cirscumstàncies excepcionals i humanitàries eximeixin automàticament del requisit del contracte per a l’obtenció del permís de treball.
Flexibilitzar tots els requisits en general, especialment per aquells immigrants que ja porten temps vivint en aquest país. Un cas és el de l’obtenció del certificat de penals del país d’origen, molt cars, de difícil gestió i que caduca als 6 mesos.
Que l’immigrant no pagui per l’incompliment de l’empresari, en aquells casos en que l’empresari no està en regla i qui surt perjudicat és únicament l’immigrant.
Generalitzar la pràctica del padró sense domicili a Barcelona, únic municipi a tot l’Estat on es preveu, i estendre aquesta possibilitat a la resta de poblacions.
Acabar amb el col•lapse i retards en la gestió de la nacionalitat, flexibilitzant també els requisits en la línia esmentada als punts anteriors. Reducció del temps de permanència necessari per alguns col•lectius que arriben als 10 anys, establir un mecanisme de cita automàtica al assolir el temps requerit i simplificar l’entrevista per a l’obtenció de la nacionalitat.Sanitat

Es constata la diferència de drets pel que fa a l’accés de la salut entre les persones que tenen papers i les que no tenen. Davant d’aquesta realitat es planteja:
Recuperar la universalitat de l’atenció sanitària pública i gratuita, problemàtica comuna a persones immigrants i no immigrants.
Crida a l’objecció del Reial Decret-Llei 16/2012 que estableix l’exclusió sanitària, exigint al Govern de Catalunya que no apliqui aquesta norma.
Mentre no s’aconsegueixi la citada universalitat, eliminar el requisit de tres mesos de padró com a mínim i l’accés gradual.
Facilitar l’accés a medicaments en igualtat de condicions.
Que el Govern reconegui que a Catalunya existeix Apartheid sanitari, que existeix discriminació en l’atenció sanitària, com a primer pas per actuar en conseqüència.
Reconeixement als metges que no apliquen la norma i a les xarxes solidàries que realitzen tasques d’acompanyament, vinculant la solidaritat a la visibilització d’aquestes realitats i la mobilització social.
Crida a la unificació de lluites en defensa de la sanitat pública i per l’accés universal a la salut, i sensibilitzar a les persones autòctones i immigrades per defensar el seu Dret a la Salut i denunciar els possibles casos d’exclusió que es coneguin.
Formació i Treball

La manca de perspectives laborals és un dels principals neguits de les persones immigrants (i no immigrants) i representa l’element clau per facilitar la regularització. Respecte a aquesta problemàtica es planteja:
La necessitat de formació en aquells sectors on s’ocupen les persones migrades, com és el cas de la ferralla, i la possibilitat d’especialització dins del sector. També posar en comú el seu perfil amb les necessitats de les empreses que s’hi dediquen.
La identificació de les capacitats i formacions que ja tenen les persones migrades, per poder realitzar una millor orientació laboral a partir del seu perfil i trobar noves alternatives laborals.
Explorar la possibilitat de negoci de les persones emprenedores i exigir l’agilització en la concessió de llicències.
Negociar cessions de naus i terrenys públics o privats a través d’alguna organització amb entitat jurídica per agilitzar el procés.
Comptar amb les possibilitats de microcrèdits o crèdits a zero interès per part del teixit d’economia solidària existent.
Replicar i adaptar l’experiència ‘Régis Quartier’ (projectes comunitaris d’inserció laboral i cohesió social a 200 barris francesos) com a experiència pilot en el marc territorial del Poblenou.
Taller de Drets Humans

Es plantegen les següents reivindicacions:
No hi pot haver un compliment efectiu dels Drets Humans mentre no es derogui la Llei d’Estrangeria. Tanmateix, l’existència de la citada legislació no pot servir d’excusa per a no fer actuacions favorables en els nivells local i autonòmic.
Fem una crida a l’empoderament de la ciutadania, facilitant el coneixement i l’exercici dels seus drets i deures. Reivindiquem el dret al vot, a escollir i ser escollit per a llocs de representació públics, i a la plena participació política i social.
Exigim que els cossos policials no apliquin criteris ètnics i de procedència en l’exercici de les seves funcions. En la mateixa línia, proposem la incorporació de la formació en Drets Humans i diversitat cultural en el marc de la Funció Pública.
Demanem que través dels mitjans de comunicació i els discursos polítics no es promogui la xenofòbia, la discriminació i els prejudicis.
Reclamem rotundament el tancament dels CIES com a centres discriminatoris i antihumanitaris i, mentre aquests existeixin, que es respectin els drets dels interns i el seu tracte digne.
Reclamem també la despenalització d’activitats econòmiques informals de supervivència, com la recollida de ferralla o el ‘top manta’.
Reivindiquem el Dret a la Migració i a la lliure circulació de les persones.
Finalment, les persones, col•lectius i organitzacions assistents a la Trobada fem una crida a la participació de la manifestació d’aquesta tarda a les 17h a Plaça Catalunya amb l’objectiu de visibilitzar la situació d’apartheid jurídic i social que pateixen les persones migrants en aquest país.
Entitats participants a la trobada:

ASSEMBLEA SOLIDÀRIA CONTRA ELS DESALLOTJAMENTS
ASSOCIACIÓ DE VEÏNS I VEÏNES DEL POBLENOU
APROPEM-NOS XARXA CIUTADANA
ASSEMBLEA DE L’EIXAMPLE DRETA
ASSEMBLEA SOCIAL DEL POBLENOU
ACATHI
ACPE
COMISSIÓ DE SALUT DEL POBLENOU
COMISSIÓ DE SALUT DE L’ASSEMBLEA VEINAL VIL.LA DE GRÀCIA
CEHOA
CREANT COOPERATIVA
COL.LECTIU RONDA
CRISTIANS DEL SXX
CORNELLÀ SENSE FRONTERES
DONES DEL MÓN
D’EMPEUS
EUIA
FAVB
FUNDACIÓ DE DESENVOLUPAMENT COMUNITARI
ICV SANT MARTÍ
ICV BARCELONA
METGES DEL MÓN
PAPERS I DRETS PAR TOTHOM
PASUCAT
PLATAFORMA PEL DRET A LA SALUT
PLATAFORMA D’ATURATS
PROCÉS CONSTITUENT
REVOLTA GLOBAL – ESQUERRA ANTICAPITALISTA
SOS RACISME
SALUT I FAMÍLIA
TANQUEM ELS CIEs
XARXA DE SUPORT ALS ASSENTAMENTS
EX-HABITANTS DE LA NAVE DE PUIGCERDÀ I AFECTATS A TÍTUL INDIVIDUAL
ENTITAT OBSERVADORA: AMNISTÍA INTERNACIONAL DE CATALUNYA.

This work is in the public domain

Comentaris


Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: Declaració d'en PEP
26 des 2013
Expulsio immediata de tot immigrant il-legal. Els que estiguin al talego el mateix.
No vos ho prengeu malament pero a Catalunya sobren nouvinguts per moltes raons.
Sindicato Sindicat