Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí
[Occitan] La República francesa anuncia reforma constitucional//Lo primièr ministre Jean-Marc Ayrault a anonciat divendres
15 des 2013
[Occitan]
El primer ministre Jean-Marc Ayrault ha anunciat divendres, des de Roazhon a Bretanya, que l'abril que ve, el govern francès presentarà un projecte de descentralització de l’estat incloent, entre diverses mesures, de donar un marge de maniobra legislativa a les regions (actualment només Còrsega n’ha) i a més de ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. L’estat reacciona així al moviment bretó de les barretines vermelles qu’ha anunciat la convocatòria d’un parlament bretó amb d’estat general al mes de febrer. La ratificació de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries obligaria de reformar la constitució francesa.

En un gest molt inhabitual, Jean-Marc Ayrault ha dit algunes frases en bretó abans de signar el dit Pacte pel Futur de Bretanya. I tot i que s’ha pas esclarit gaire el contingut de la reforma constitucional, si qu’ha dit que les competències de la cultura deurien ser dins les regions amb llengua pròpia.

L’anunci d’Ayrault contrasta amb les últimes posicions del president François Hollande i del ministre de l’interior Manuel Valls, que es mostraven ells desfavorables a un reconeixement de les llengües minoritzades.

Segons d’informacions de Le Monde, el grup PS de l’Assemblea dita Nacional podria iniciar un debat sobre una llei constitucional a partir del gener del 2014.

En el cas d’Occitània, aquesta reforma pot posar la qüestió de saber com coordenar les nou regions oficials que cobreixen la llengua d’òc (Peitau-Charantas, Centre, Llemosí, Alvèrnia, Roine-Alps, Provença, Llenguadoc-Rosselló, Migdia-Pirineus, Aquitània)
L’estat francés anóncia una reforma constitucionala per donar mai de poders “a las regions”




Lo primièr ministre Jean-Marc Ayrault a anonciat divendres, dempuèi Roazhon en Bretanha, qu’en abril que ven, lo govèrn francés presentarà un projècte de descentralizacion de l’estat inclusent, entre divèrsas mesuras, de donar un marge de manòbra legislativa a las regions (actualament sola Corsega n’a) e mai de ratificar la Carta Europèa de las Lengas Regionalas o Minoritàrias. L’estat reagís ansin al movement breton dels bonets roges qu’a anonciat la convocacion d’un parlament breton amb d’estats generals al mes de febrièr. La ratificacion de la Carta Europèa de las Lengas Regionalas o Minoritàrias obligariá de reformar la constitucion francesa.

En un gèst fòrça inabitual, Jean-Marc Ayrault a dich qualques frasas en breton abans de signar lo dich Pache per lo Futur de Bretanha. E mai s’a pas esclarzit fòrça lo contengut de la reforma constitucionala, si qu’a dich que las competéncias de la cultura deurián èsser dins las regions amb lenga pròpria.

L’anonci d’Ayrault contrasta amb las darrièras posicions del president François Hollande e del ministre de l’interior Manuel Valls, que se mostravan eles desfavorables a una reconeissença de las lengas minorizadas.

Segon d’informacions de Le Monde, lo grop PS de l’Assemblada dicha Nacionala poiriá iniciar un debat sus una lei constitucionala tre genièr de 2014.

En lo cas d’Occitània, aquesta reforma pòt pausar la question de saber cossí coordenar las nòu regions oficialas que cobrisson la lenga d’òc (Peitau-Charantas, Centre, Lemosin, Auvèrnhe, Ròse-Alps, Provença, Lengadòc-Rosselhon, Miègjorn-Pirenèus, Aquitània).




FONT: JORNALET
http://www.jornalet.com

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa