Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
La COS aconsegueix un delegat a l'empresa Taulellera de la Plana Onix
09 des 2013
Comunicat dels companys de COS La Plana, davant les eleccions sindicals celebrades a l’empresa taulellera Onix Ceràmica, situada a la localitat d’Onda, a la Plana Baixa, el passat 30 d’octubre de 2013.
41c7056a7d01541bc8a76255e50db617_XL.jpg
En aquesta ocasió, la COS es presentava per primera vegada en aquesta empresa del principal sector industrial de la comarca de la Plana. En la llista de la COS presentàrem a un company, que hagué de participar amb altres dues llistes, una de la CGT, amb 2 representants, i un altre del Sindicato Independiente, amb altres 2, per tal de triar els 3 delegats sindicals de l’empresa (ja que té menys de 50 treballadores i treballadors).

En aquest procés, i malgrat totes les traves que se’ns van posar des dels altres sindicats, fins al punt d'un intent d’impugnació de la nostra candidatura per, segons ells, un defecte de forma (que no va prosperar gràcies a la diligència de la nostra organització, que va saber posar les coses al seu lloc), els resultats ens van afavorir amb la victòria del nostre candidat, amb el màxim de vots rebuts, 22 vots d’un total de 37 vots emesos (d’una plantilla de 39 treballadores). La CGT n’obtingué 10 i 11 respectivament, contra els 21 i 20 vots obtinguts pels representants del SI.

Així doncs, i malgrat la nostra alegria per l'obtenció del nostre candidat, ens entristeix que el guanyador real haja estat el SI amb dos delegats... passant a tenir majoria (quan fins a aquestes eleccions sindicals, la majoria era de l’esquerra sindical). No buscarem culpables a aquests resultats, però després de preguntar als companys i companyes de l’empresa, hem comprovat que força gent no va votar als companys de CGT pel seu comportament cap al nostre candidat.

Amb tot, ens queden 4 anys per davant per encarar la nostra acció sindical, defensar els drets de tots els nostres companys i companyes d’ONIX, independentment del seu posicionament, i fer tot el possible per capgirar els resultats en les pròximes eleccions, i fer fora la dreta sindical i la patronal.

Onda, la Plana, novembre de 2013

COS la Plana
Sindicat per l’alliberament de gènere, de classe i nacional dels Països Catalans
Mira també:
http://sindicatcos.cat/index.php/territorials/la-plana/item/2156-la-cos-aconsegueix-un-delegat-a-l-empresa-taulellera-de-la-pla

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La COS aconsegueix un delegat a l'empresa Taulellera de la Plana Onix
09 des 2013
Clar que no buscareu culpables: el canvi de majoria sindical l'ha provocat la COS en dividir el vot d'esquerra. Panolis.
Re: La COS aconsegueix un delegat a l'empresa Taulellera de la Plana Onix
09 des 2013
Si el que diu el comunicat és cert (voler impugnar la llista amb excuses burocratiques per intentar evitar la presència de la COS), parlar en termes de "esquerra" de la secció sindical de CGT d'aquesta empresa és surrealista.

En tot cas CGT, i segons la teva estúpida lògica, veient que CGT treu la meitat dels vots de la COS a l'empresa, sempre pot decidir no presentar-se, segons tu, "per no dividir el vot d'esquerra".

PS: tu de tauleller tens el que jo de físic quàntic
Re: La COS aconsegueix un delegat a l'empresa Taulellera de la Plana Onix
09 des 2013
Doncs si són 39 treballadors, han votat 37, la COS treu una vintena, el SI un altre vintena, la CGT una desena, o voten els morts o no em surten els números, jajaja. Bromes de banda (suposo que votaven llistes obertes a tres delegats), crec que la irrupció de la COS en el panorama sindical, a qui perjudica és a la CGT, ja que una part de l'EI que militava en aquest dit "anarcosindicat", ara ho fa a la COS.

Després de tants anys de neoverticalisme franquista post-pactes de la Moncloa, del poc èxit de la CGT participant en comites i eleccions, i la poca implantació real de la COS a dia d'avui, el que no entenc és el motiu pel qual la COS no es planteja ser més rupturista i recolzar un model més horitzontal i assembleari, quan a empreses tan petites les assemblees de treballadors/es poden ser efectives i poden, igualment, revocar els comitès (la CNT ho ha fet). Suposo, des del meu desconeixement, que o bé és cosa del "centralisme democràtic" o bé que la subvenció i les hores sindicals pesen més que no pas l'auto-organització obrera. Això, segurament, també explicaria l'actitud de la CGT...

A les mariscades!
Re: La COS aconsegueix un delegat a l'empresa Taulellera de la Plana Onix
09 des 2013
És que de fet tots els sindicats alternatius segueixen el mateix model: un discurs i unes pràctiques més assembleàries però no critiquen ni s'oposen al model representatiu ni a les subvencions en base a aquesta representativitat.

L'únic sindicat que s'oposa als comitès i a les subvencions (apart dels alliberats/des) és la CNT. Direu que la CNT és petita, cert, però mica en mica ha anat assentant el seu model sindical. Apart que el model sindical dels alternatius com CGT tampoc ha posat en perill en cap moment l'hegemonia dels majoritaris, tal i com ells es pensaven que passaria al presentar-se a eleccions sindicals.

Els comitès divideixen els treballadors/es entre privilegiats i no privilegiats (els seus membres no poden ser acomiadats, disposen d'hores sindicals, poden firmar acomiadaments i baixades de sous en contra de la plantilla,etc) i no arriben en molts sectors precaris com l'hosteleria, petit comerç, autònoms sense assalariats,etc.

Aquí unes mostres de revocacions de comitès i delegats/des:

http://old.kaosenlared.net/noticia/117487/revocada-delegada-personal-sub

http://www.alasbarricadas.org/forums/viewtopic.php?f=20&t=40109

http://www.cnt.es/noticias/sabadell-la-asamblea-de-trabajadoras-de-la-re

http://old.kaosenlared.net/noticia/pizza-hut-hablamos-alex-vanesa-seccio
Re: La COS aconsegueix un delegat a l'empresa Taulellera de la Plana Onix
09 des 2013
"fri", diu molt de tu això de treure conclusions en base a suposicions.

El model sindical de la COS no és ni estrany ni únic: es tracta d'un sindicalisme de combat i no de pacte (CCOO,UGT, USOC, etc.) i ALHORA arrelat a la seva realitat concreta. S'entèn que no es pot ser autènticament rupturista (o en tot cas s'entra en una contradicció flagrant) parlar de revolució social sense abordar INTEGRALMENT totes les contradiccions. Dit d'altre manera, no es pot ser un sindicat de classe coherent partint del marc propi de l'estat, ni de la legitimiació de l'opressió patriarcal, ni del racisme, etc. Evidentment els anarcosindicats no pateixen els 2 darrers exemples, però sí que s'organitzen en canvi "com a espanyols", és a dir, a nivell estatal.

D'exemples de model n'hi ha moltíssims: LAB a Euskal Herria, CSI a Astúries, SAT a Andalusia, STC a Còrsega, SLB a Bretanya, CUT a Galiza, IC a Canàries, i una llarga llista d'agents que s'organitzen en funció de la seva PRÒPIA realitat, NO ACATANT els marcs de l'enemic.

Respecte al que dius, la COS ha promogut a molts llocs assemblees de treballadors. Igualment, ara mateix té diverses seccions sindicals que creuen que la prioritat no són les eleccions sinó altres coses. La qüestió (i potser d'aquí el creixement en poc temps) és que a diferència d'altres enten que qualsevol mitjà és vàlid per a l'autodefensa com a treballadors. Tant recòrrer a assembles de treballadors, a eleccions, a jutjats o a les "caputxes".

Des de la meva manera de veure-ho, doncs, els que diuen NO o bé a assemblees, o bé a eleccions, o bé a jutjats o bé a caputxes, és a dir, a alguna d'aquestes coses (o a vàries), parteixen JA PRÈVIAMENT d'una renúncia a una sèrie de mitjans que en algun moment ens podrien ser útils.
Re: La COS aconsegueix un delegat a l'empresa Taulellera de la Plana Onix
09 des 2013
dir això de:

"però mica en mica ha anat assentant el seu model sindical"

És enganyar a la resta i/o fer-se trampes al solitari. No tinc un coneixement tant gran com tu de la CNT, però sé com han acabat diverses seccions (unipersonals, algunes). Penso en Yamaha, en pc City, penso en la lluita al Mercadona i com va acabar. No dic ni molt menys que sigui culpa de la CNT, la lluita sindical és la lluita de David contra Goliath, on disortadament molts cops guanya Goliath (l'empresa). Però voler vendre la CNT com si fos una espècie de panacea és un poc delirant, sincerament.

I en tot cas, la qüestió és clara: si estàs en lo cert, no t'has de preocupar del que faci la COS. Ella sola s'estimbarà, igual que CGT, igual que tots els sindicats citats abans (LAB, SAT, STC, SLB, CUT, etc.), i serà la CNT de cada estat la que s'imposarà, donat el caràcter "redemptor" i tan vàlid del seu "model" i que per alguna classe de raó ningú més veu. Debem ser tontos.

El que no entenc és doncs si taaant bo és el vostre model i taaaant d'èxit té, quina necessitat hi ha d'entrar a cada post de la COS, que és un sindicat ben petit (i que de delegats, poquets) a fer proselitisme propi.

Jo no veig als posts de la CNT que la gent de la COS faci el contrari. I això, la fixació, sempre indica qui preocupa...
Re: La COS aconsegueix un delegat a l'empresa Taulellera de la Plana Onix
09 des 2013
Dels errors se'n aprèn i de seccions unipersonals poques en queden ja...Doncs et puc parlar d'assentament sindical en empreses com:

-Imesapi: Secció assentada desde fa 2 o 3 anys. On es va realitzar una vaga indefinida per aturar un ERE i on la majoria de la plantilla està al sindiat.

-Residència casa de les monges: secció assentada desde fa 3 anys on pràcticament les 30 treballadores estan afiliades al sindicat i gràcies a una vaga indefinida es va aturar una baixada de salaris, que es paguessin les hores extres i material per les treballadores.

-Racc: On es va aturar un ERE gràcies a la lluita de la secció, sindicat i solidaris.

-La secció dels taxis de Barna: Assentada desde fa uns dos anys. Creixent també en els taxistes assalariats i realitzant una lluita contra el nou conveni
http://cnt-taxi-bcn.blogspot.com.es/

Les seccions de CNT Hospitalet a l'aeroport (Ibèria, WFS, SWISSPORT,etc): Aconseguint diverses readmissions, aturant mobbings, aconseguint material adequat,etc
http://sacntbcn.weebly.com/

-Hoteles Ercilla (bilbao): On el vostre estimat sindicat LAB també membre del comitè d'empresa no ha fet res per aturar les retallades contra els treballadors/es, i on actualment la majoria de la plantilla està afiliada a la CNT. http://cntercilla.wordpress.com/

A la CNT la COS li preocupa poc, perquè el seu model sindical és diferent, més aviat podria prendre part de representitivat i de militància (de l'esquerra independentista) a la CGT. No redempto a ningú, cadascú tria el sindicat que vol o cap i com dius ja es veurà. Això si, si no voleu veure els problemes que ha causat en la mobilització i la consciència dels treballadors la representativitat, tu mateix...
Re: La COS aconsegueix un delegat a l'empresa Taulellera de la Plana Onix
09 des 2013
Afortunadament cada vegada el model de CNT el veu més gent ;) CNT no és una panacea perquè per molt que tinguis un bon model, pots tenir gent nefasta, som les persones també les que fem les organitzacions.
Re: La COS aconsegueix un delegat a l'empresa Taulellera de la Plana Onix
09 des 2013
"per alternatius", "per fri"... bueno, "marhuenda de les cup", amb aixó que vols dir:
" es tracta d'un sindicalisme de combat ". Ho dius per la mega vaga indefinida al decathlon? o pel conflicte a bdn pizza? allà si que veu acollonir a l´amo, eh?

Marhuenda de les cup, menys bla, bla, bla, i mes fets.
Per que ara mateix, que us compareu amb el SAT, i parlo de combativitat, fa petar de riure a qualsavol amb dos dits de front.

Va, i ves a fer algo de profit apart de rajar tant per aquí, que no fots res mes.
Re: La COS aconsegueix un delegat a l'empresa Taulellera de la Plana Onix
10 des 2013
En cap moment volia criticar la CNT, em sembla que com altres està fent una bona feina en general. Només deia que "miracles a Lurdes", i que de la mateixa manera que té encerts i aconsegueix coses, també té errors. Com tothom. Punt.

I es que al final, i recollint la reflexió que fa el comentari de sota teu, "FAIera major", el sindicat el formen persones, o millor dit, treballadores, i per tant, són aquestes les que acaben encertant o equivocant-se, sense més. Tu parles de la secció de LAB a hoteles Ercilla, jo et podria parlar de llocs on CNT fa front comú amb l'estratègia de CCOO (parlo de Lleure...), cosa que, com el cas de LAB, tampoc és l'habitual, però que pot passar.I es que al final, la qüestió és clara: NO hi ha models miraculosos ni redemptors. Tu tens una proposta (no eleccions) i altres en tenim una altra (no renunciar a cap mitjà). La qüestió no es discutir tant que funciona millor, perquè això ja ho dirà el temps, sinó que podem fer per millorar l'eficàcia de l'autodefensa de les treballadores, veure en què estem d'acord i que es pot fer conjuntament, i en el que no doncs no, tampoc passa res.


Per cert, en cap moment dic que a la CNT, com a sindicat, li preocupi la COS, sinó que hi ha GENT, persones, que sempre que surt alguna notícia de la COS, vénen a "hablar de su libro" (aquest post n'és un exemple més), i que això no veig que passi a viceversa. A mi si CNT obre secció sindical a un lloc em sembla perfecte, més i tot que si ho fa CGT.

I una última cosa: de la mateixa manera que dius que a la CNT per exemple a la Residència de la casa de Monges quasi tota la plantilla s'ha afiliat i de ben segur no són anarquistes (deu haver-hi unes poques com a molt), perquè presuposes que seccions sindicals de la COS són només de l'EI? és freqüent que ho impulsi algú de l'EI, com deu ser normal que qui impulsa CNT a algun lloc sigui simpatitzant llibertari. Però a partir d'aquí, moltes companyes s'afilien progressivament si et veuen útil com a instrument d'autodefensa, INDEPENDENTMENT del que pensin.

I això passa a la CNT, a la COS, a la CGT i a qualsevol lloc.

salut.
Sindicato Sindicat