Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
25N - La cultura de la monogàmia també és violència de gènere
24 nov 2013
25N: LA CULTURA DE LA MONOGÀMIA TAMBÉ ÉS VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Periòdicament ens topem amb notícies de feminicidis on apareixen veus que condemnen la cultura masclista. Identificar les arrels d'aquesta violència, com ho és el masclisme, és fonamental per tal de confrontar-la i erradicar-la i en aquest sentit, trobem a faltar alguna referència a la cultura de la monogàmia. Per això, en aquest cartell hem ressaltat amb negreta aquelles parts de la notícia d'un entre tants feminicidis d'enguany que implícitament fan referència a la cultura de la monogàmia. D'aquesta manera volem fer explícit que, igual que la cultura masclista, la nostra cultura de la monogàmia és indestrible d'aquesta violència extrema.
25N13.jpg
Tantmateix, volem recalcar que els feminicidis sols són la punta més visible de l'iceberg, més avall ens trobem amb la violència més subtil, psíquica o simbòlica que ens trobem en tants trencaments amorosos. Violència que hem normalitzat i naturalitzat com si fos natural i universal, però que no deixa de ser part de la cultura de la monogàmia que segueix imperant en la nostra societat. Una cultura que ens educa en la possessivitat i uns ideals d'amor romàntic que xoquen amb la realitat i promouen la gelosia i la violència en les relacions afectives. Per això, aquest 25 de novembre, dia contra la violència de gènere, hem volgut destacar aquest aspecte tan sovint relegat.
Mira també:
http://brotbord.blogspot.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: 25N - La cultura de la monogàmia també és violència de gènere
25 nov 2013
Hem sap greu, peró esteu pisant el sembrat o pixant fora de test…

Confoneu enamorament amb amor romàntic. L'amor no es possesió, no és gelosia, no és violencia… Tota perdua produeix tristor…

Barretjeu i confoneu sentiments i emocions…, aixó també és violència
Re: 25N - La cultura de la monogàmia també és violència de gènere
25 nov 2013
Em sembla molt bé que tinguis un altre punt de vista, però el pots argumentar?

"""L'amor no es possesió, no és gelosia, no és violencia… Tota perdua produeix tristor…
""""
Això és un argument?
Re: 25N - La cultura de la monogàmia també és violència de gènere
25 nov 2013
La violència de gènere, la desigualtat, la dominació i els abusos es poden donar tant en relacions monògames tancades com en relacions suposadament "lliures" o obertes.

No crec pas que el s'hagi de condemnar és el model de relació, sinó que més aviat s'haurien de treballar i molt les actituds i la gestió dels sentiments de gelosia, possesió, dependència, autoestima... etc.

I a partir d'aquí que cadascú es relacioni en base als seus desitjos i necessitats, no per cardar amb més gent, ser més promisqües o tenir múltiples relacions més o menys superficials estem més a prop de ser "lliures"!
Re: 25N - La cultura de la monogàmia també és violència de gènere
25 nov 2013
Es pot tenir una relació monògama lliure de sentiments de gelosia, possesió, dependència, etc.?
Si es pot, potser ja no seria una relació monògama, ja que monogàmia sobretot és una actitud...
Re: 25N - La cultura de la monogàmia també és violència de gènere
25 nov 2013
Podeu vosaltres argumentar, o és només trovar una frase que quedi bé al cartell.

Com ha dit "ia", la qüestió és si es pot tenir una relació sense gelosia, possesió, dependència, etc…

Monogàmia es una opció més i pot ser "amb actitud o sense". Les relacions obertes no estan excloses de cap arrebat emocional de gelosia, possesió, dependència… Torneu a barretjar emocions i sentiments, aixó és el mateix que fa el capitalisme perque sap molt bé que les emocions son molt més manipulables…

Potser, no cal que l'hi feu la feina bruta… Estima con vulgis que t'estimin i per favor, deixeu l'espectacle i les modes. Els afectes son molt importants per jugar a ser irreverents burguesos. La nostra lluita és polìtica, és de classe, és per les llibertats, no per imposar les nostres modes...
Re: 25N - La cultura de la monogàmia també és violència de gènere
25 nov 2013
Totalmeent d'acord amb els comentaris que s'han fet. Però és que a més em sembla bastant que identificar la monogàmia com a causa dels feminicidis és fer una anàlisi del tot fora de la realitat i, perquè no dir-ho, bastant poc feminista. Els feminicidis tenen un origen patriarcal, és a dir, la dominació estructural de l'home sobre la dona fa que aquest es cregui amb el poder de maltractar, agredir i assassinar a les dones pel simple fet de ser dones, no perquè estigui gelòs o tingui una relació monògama o oberta. Vigilem amb aquests tipus d'argumentacions perquè fàcilment poden invisibilitzar relacions de poder per qüestió de gènere que es troben darrera d'aquestes violències, no per casualitat el 25-N és el dia internacional contra la violència contra dones i nenes.
Re: 25N - La cultura de la monogàmia també és violència de gènere
25 nov 2013
Lluitar contra la cultura de monogamia és un gran pas dins la lluita antipatriarcal, es d'agrair que aquest debat es pugui generar en els nostres entorns.
És un model impositori masculí totalment violent contra les dones i com es planteja com una opció personal, no hi ha un qüestionament polític de conductes que fomenten l'estructura patriarcal.

He començat a llegir el vostre llibre
Re: 25N - La cultura de la monogàmia també és violència de gènere
26 nov 2013
La monogamia un model impositori masculí??? T'has begut l'enteniment o el tequila?

Perdona, en aquest model social, fins i tot els feminismes, és plantejan com una opció personal.

Les conductes que fomentan el patriarcat se semblan bastant al vostre discurs d'imposició per la por, per el xantatge, per la manipulació emocional, per l'estigmatització de les diverses maneres d'estimar, etc…

Lluitar contra la "cultura monogamia" és una perdua de temps i una distracció de la lluita contra el patriarcat.

Estimeu com vulgeu, no com vos diuen que s'ha d'estimar. Inventant teories no s'arriba en lloc, Sou com aquell que es diu "anarquista" i es manifesta contra l'abort.
Re: 25N - La cultura de la monogàmia també és violència de gènere
27 nov 2013
Vaya debat, l'últim ja ha estat comparar la crítica a la monogamia amb els antiabortistes, en fin aixi esta el panorama...

La lluita contra el patriarcat te molts eixos d actuacio, mentres no tinguin discursos estil Prado i no deixin de fer un analisi feminista, k facin el que vulguin no? Lo personal es politic
Re: 25N - La cultura de la monogàmia també és violència de gènere
28 nov 2013
El que pretén confrontar la consigna "la cultura de la monogàmia també és violència de gènere" no són les relacions de parella que poden ser monògames (amb l'exclusivitat sexual com a màxim ideal) o no-monògames, de mil altres formes. Ni tan sols pretén confrontar les relacions de parella monògames, com algú apunta en aquest fil, el que pretén confrontar és LA CULTURA DE LA MONOGÀMIA que ens afecta a totes, tant si som monògames com si no. Ja que la cultura de la monogàmia ens imposa la monogàmia com a model hegemònic i els altres models són desconeguts o menyspreats.
Creieu que és casualitat que la gran majoria dels feminicidis siguin comesos per les parelles o ex-parelles de les víctimes? En totes les cultures existeixen els feminicidis?
Sindicato Sindicat