Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Smart City?... Smart Merda!!!
23 nov 2013
Els dies 19, 20 i 21 de novembre s'ha celebrat a Barcelona el Congrés internacional Smart City.. Smart city?... SMART MERDA!!.
El terme smart s'ha posat, relativament de moda, hi ha smartphones, hi ha smart cars, smart grids i finalment hi ha smart city...o sia, telèfons sabiondos, cotxes setciències, xarxes espavilades i ciutats repel·lents...

Hi ha molts significats del terme smart city, des de el neoliberlisme urbà, als progressisme tecnoximple (per exemple bona part del “cyberactivisme”). Però finalment tots acaben en la connexió a través d'artefactes electrònics a la xarxa. D'aquesta manera la smart citie ve a ser una generalització de l'antiga domòtica que inclou l'espai públic (suposo que ara deu ser smat build o alguna cosa semblant) o del “internet de les coses” (tots els objectes “connectats” des de els envasos de la nevera als avis i els nens de la família).

La imatge d'una smart citie és aquella en que tots els serveis i tot l'espai públic (i l'espai privat si no estàs atent!) està connectat... connectat, paraula màgica... connectat a on?... connectat a tot un seguit de bases de dades que en breu (si no es ja un fet) estaran interconnectades.

Pot semblar ridícul, però nosaltres mateixos estem farcint aquest monstre a canvi d'uns suposats serveis. Per exemple, a canvi de tenir una factura electrònica dels proveïments energètics i d'aigua de casa nostra, mitjançant els famosos i ja generalitzats comptadors intel·ligents d'aigua, gas i electricitat, que van prenent dades de consum real cada minut, permetem la instal·lació d'uns controladors que permeten a qui tingui accés a les dades, saber quins son els teus hàbits higiènics (quan et dutxes... si mes no quant et dutxes amb aigua calenta) i saber quan estàs a casa segons el consum d'energia i fins i tot quan tens descomposició intestinal per un augment del consum d'aigua.

En la smart citie cada pas que dona un individu queda registrat.

T'aixeques del llit i la companyia de gas detecta el teu consum per escalfar l'aigua de la dutxa i fer un cafè (registre), AGBAR veu que et dutxes i que poses una rentadora (registre), els proveïdors d'internet registren que llegeixes una determinada premsa (registre)...

Surts de casa... has de fer un pagament a la zona blava (registre), o surts del pàrking amb la targeta d'abonat (registre)... o compres una targeta de transport amb tarja de crèdit (registre)... la passes per la canceladora (registre), un peatge d'autopista (registre), una compra de combustible (registre).

A la feina fitxes (registre, naturalment), al migdia surts i pagues el menjar amb targeta (registre), tornes cap a casa i et registren un bon quantitat de vegades.

Ets jove, encara estàs escolaritzat (a la guarderia o a la universitat) entres, surts, de la biblioteca, del menjador, d'algunes dependències (registre), t'examines o t'examinen (registre).

Visites al metge (registre), et fan unes proves i anàlisis (registre), entres al sistema hospitalari (registre).

Tens ja una edat, et jubiles (registre), demanes ajuts de dependència (registre).

Mala sort, t'enxampa la pasma (registre), encara més mala sort t'enxampen els jutges (registre), encara pitjor, t'empresonen (registre)

A més en l'itinerari diari has passat per davant de moltes cameres de vídeo vigilància, al parking, al passar per davant d'una rellotgeria, al supermercat, a l'entrar al metro, al caixer automàtic... (registre, registre, registre...).

I el registre no és només d'aquest dia, és al llarg de tota la vida, i per els joves pitjor!, el registre és mes complet, comença al néixer i no acaba mai... L'acumulació de dades redueix la nostra vida i la nostra experiència a un seguit de xifres als arxius digitals... O POTSER NO?, NO QUEDA EN TOTS NOSALTRES UN RACÓ AL MARGE DEL REGISTRE?.

Més informació del congrés Samrt city a http://www.negreverd.blogspot.com
Mira també:
http://www.negreverd.blogspot.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Smart City?... Smart Merda!!!
23 nov 2013
curiós, no anomenes el principal mitjà de seguiment i control de tots: els smartphones.
Re: Smart City?... Smart Merda!!!
23 nov 2013
"city"
Re: Smart City?... Smart Merda!!!
24 nov 2013
Molt interessant, però crec que hauríem de enfocar-ho també cap a tota aquella majoria silenciosa que accepta tots aquests registres i tota aquesta vigilancia sobre nosaltres.
L'estat i el capital ens observa permanentment però no oblidem tots els indiferents i tota la responsabilitat que tenim.
Sindicato Sindicat