Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : criminalització i repressió : xarxa i llibertat : pobles i cultures vs poder i estats
El CESICAT va instruir els Mossos en el seguiment a les xarxes d'anarquistes, ecologistes i l'esquerra independentista
23 nov 2013
«Radicals de l'esport, extrema dreta, islamisme radical, moviments ocupa, conflictes laborals, hacktivisme, anarquistes, ecologistes i extrema esquerra» són els col·lectius que apareixen al resum del curs del Cesicat com a objectius de seguiment.
Segons recull un dels documents filtrats ahir sobre el monitoratge d'activistes socials a la xarxa, un responsable de l'Equip de resposta del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) va impartir un «Curs d'Informació» a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya de Mollet del Vallès el 6 de juliol de 2012.

Sota el títol «Recerca i seguiment a la xarxa dels diferents col·lectius», el curset, de quatre hores de durada, volia mostrar als funcionaris assistents «el present context d’ús de la xarxa per part d’individus i col·lectius per a la difusió d’informació i comunicació» i «explicar l’entorn d’investigació per garantir al màxim la integritat dels sistemes d’informació utilitzats i la privacitat i anonimat de l’investigador».

Després d'introduir els conceptes d'Intel·ligència oberta (elaborada a partir d’informació que s’obté de recursos de caràcter públic) i d'Intel·ligència tècnica (produïda a partir de la obtenció i processament d’informació mitjançant l’ús de tecnologies de vigilància i observació), el curs proporciona unes nocions bàsiques del funcionament de les xarxes socials i de diverses eines de gestió i tractament d’informació i de plataformes de seguiment i investigació. Com a complement a la part més teòrica, el ponent va explicar dos «casos d’estudi» que permetien visualitzar els resultats obtinguts amb aquestes tècniques.

RECERCA I SEGUIMENT DE COL·LECTIUS
Segons s'explica al document, per realitzar la «recerca i seguiment» d'un col·lectiu cal començar per la tria de paraules clau i la cerca i l'anàlisi d'imatges. El que es busca és identificar «agrupacions, individus (històrics, líders, seguidors...), llocs de trobada i esdeveniments». També es considera important esbrinar les «afiliacions (partits, associacions), els mitjans (revistes, periodistes) i les activitats o aficions (grups música, esports...)» dels membres del col·lectiu.

ARRAN I EL CASAL TRAMUNTANA
En el cas d’estudi sobre l'organització juvenil Arran, l'objectiu seria «investigar el context d’un possible nou col·lectiu». Les accions a realitzar es resumeixen en: «recerca preliminar d’informació, monitoratge de xarxes socials i blocs, identificació i triatge, anàlisi d’infraestructura i proveïdors, recollida i anàlisi de continguts audiovisuals i investigació de perfils».

Entre els perfils analitzats hi ha el d'Adrià Fontcuberta –militant d'Arran– de qui es donen dades com el nom, els cognoms, el número de telèfon, dades del seu currículum i diverses fotografies extretes de les xarxes socials. També es reprodueix una captura de Google maps i la fotografia de la façana d'una casa.

El «descobriment de grups d’extrema dreta i punts de trobada» és el propòsit plantejat en el segon cas d'estudi. La metodologia aplicada és, a grans trets, la mateixa que en el cas d'Arran però, en aquest cas, la única investigació de perfil està dedicada al Casal Tramuntana de qui es reprodueix l'adreça de la xarxa Google Plus.
Mira també:
http://directa.cat/noticia/%E2%80%9Crecerca-seguiment-xarxa-dels-diferents-col%C2%B7lectius%E2%80%9D-un-curset-del-cesicat

This work is in the public domain

Comentaris

El Cesicat instruyó a los Mossos en el seguimiento a las redes de anarquistas, ecologistas y la izquierda independentista
23 nov 2013
El Cesicat instruyó a los Mossos en el seguimiento a las redes de anarquistas, ecologistas y la izquierda independentista

«Radicales del deporte, extrema derecha, islamismo radical, movimientos ocupa, conflictos laborales, hacktivismo, anarquistas, ecologistas y extrema izquierda» son los colectivos que aparecen en el resumen del curso del CESICAT como objetivos de seguimiento.

Según recoge uno de los documentos filtrados ayer sobre el monitoreo de activistas sociales en la red, un responsable del Equipo de respuesta del Centro de Seguridad de la Información de Cataluña (Cesicat) impartió un «Curso de Información» en el Instituto de Seguridad Pública de Cataluña de Mollet del Vallés el 6 de julio de 2012.

Bajo el título «Investigación y seguimiento en la red de los diferentes colectivos», el cursillo, de cuatro horas de duración, quería mostrar a los funcionarios asistentes «el presente contexto de uso de la red por parte de individuos y colectivos para la difusión de información y comunicación «y» explicar el entorno de investigación para garantizar al máximo la integridad de los sistemas de información utilizados y la privacidad y anonimato del investigador «.

Después de introducir los conceptos de Inteligencia abierta (elaborada a partir de información que se obtiene de recursos de carácter público) y de Inteligencia técnica (producida a partir de la obtención y procesamiento de información mediante la el uso de tecnologías de vigilancia y observación), el curso proporciona unas nociones básicas del funcionamiento de las redes sociales y de diversas herramientas de gestión y tratamiento de información y de plataformas de seguimiento e investigación. Como complemento a la parte más teórica, el ponente explicó dos «casos de estudio» que permitían visualizar los resultados obtenidos con estas técnicas.

INVESTIGACIÓN Y SEGUIMIENTO DE COLECTIVOS
Según se explica en el documento, para realizar la «búsqueda y seguimiento» de un colectivo hay que empezar por la elección de palabras clave y la búsqueda y el análisis de imágenes. Lo que se busca es identificar «agrupaciones, individuos (históricos, líderes, seguidores …), lugares de encuentro y eventos».También se considera importante averiguar las «afiliaciones (partidos, asociaciones), los medios (revistas, periodistas) y las actividades o aficiones (grupos música, deportes …)» de los miembros del colectivo.

ARRAN Y EL CASAL TRAMUNTANA
En el caso de estudio sobre la organización juvenil Arran, el objetivo sería «investigar el contexto de un posible nuevo colectivo». Las acciones a realizar se resumen en: «investigación preliminar de información, monitorización de redes sociales y blogs, identificación y selección, análisis de infraestructura y proveedores, recogida y análisis de contenidos audiovisuales e investigación de perfiles».

Entre los perfiles analizados está el de Adrià Fontcuberta -militante de Aran- de quien se dan datos como el nombre, apellidos, número de teléfono, datos de su currículum y varias fotografías extraídas de las redes sociales. También se reproduce una captura de Google maps y la fotografía de la fachada de una casa.

El «descubrimiento de grupos de extrema derecha y puntos de encuentro» es el propósito planteado en el segundo caso de estudio. La metodología aplicada es, a grandes rasgos, la misma que en el caso de Aran pero, en este caso, la única investigación de perfil está dedicada al Casal Tramuntana de quien se reproduce la dirección de la red Google Plus.
Re: El CESICAT va instruir els Mossos en el seguiment a les xarxes d'anarquistes, ecologistes i l'esquerra independentista
23 nov 2013
Està bé saber-ho, però el titular de la notícia és clarament tendenciós en situar en un segon pla, de fet en no contemplar, que van fer seguiment de l'extrema dreta, islamisme radical o radicals del esport...

Pel que veig és un seguiment totalment transversal del que consideren radicalismes a la xarxa. A algú el sorprèn?
Re: El CESICAT va instruir els Mossos en el seguiment a les xarxes d'anarquistes, ecologistes i l'esquerra independentista
23 nov 2013
mil campanas suenan ya...

En realitat no sorpren pero va bé fer una mica d'invetsigació sobre aquests temes amb noms i institucions que hi ha radera per poder-li mostrar a les incrèdules
Re: El CESICAT va instruir els Mossos en el seguiment a les xarxes d'anarquistes, ecologistes i l'esquerra independentista
23 nov 2013
hola
no sorprende. ami lo que me sorprennde la directa por indymedia., buscando seguidores? me sorprende la poca inforamcion de la noticia , no va mas alla de lo que sabiamos , o es que nos pensamos que no nos controlan vigilan investigan, que tenemos infiltrados en la puta cara? o quizas es para que la gente hable y la poli obtenga informacion? a que cojones estamos jugando gente??
encuentro la notica muyyy pobre...
Sindicat Terrassa