|
|
Notícies :: altres temes |
30 de novembre: Trobada per la Unitat Popular
|
|
per Trobada per la Unitat Popular |
11 nov 2013
|
La Trobada per la Unitat Popular l'entenem com l'inici d'un procés de discussió i reflexió per teixir, construir i donar sentit a això que anomenem la unitat popular; que ha d'ajudar-nos a caminar cap a la ruptura democràtica i la transformació social. Un espai de debat que no acabarà el dia 30 de novembre, si no que en serà el tret d'inici.
Data: Dissabte, 30 de novembre
Lloc: IES la Llauna, de Badalona
Durada: Tota la jornada. De 10 a 13h i de 16h a les 20h. |
|
Volem que sigui un espai de discussió per debatre quins són els temes prioritaris i les línies d'acció política comunes en els diferents sectors o àmbits de treball, i alhora compartir debats estratègics sobre alguns dels reptes que actualment tenim:
- Elaborar un full de ruta per a la independència compartit per moviments socials, entitats i organitzacions amb voluntat transformadora i rupturista;
- Definir les bases del nou model de societat que volem, quines estructures i quin model social, econòmic i cultural voldríem que fossin discutides en la creació d'un nou estat;
- En aquest procés de transformació social radical pel que optem ens cal analitzar com s’articulen les lluites, el contrapoder i la lluita institucional.
---
CRIDA A PARTICIPAR A LA "TROBADA PER LA UNITAT POPULAR"
L’independentisme i sectors diversos de les classes populars catalanes ja van denunciar amb tota claredat la maniobra immobilista, anticatalana i antipopular, que suposava la constitució espanyola del 1978, el derrotisme polític dels pactes de la Moncloa del 1979 i l’entronització del sindicalisme pactista. Les lluites contínues dels últims anys contra el desmantellament de l’”estat del benestar” i en defensa dels drets socials han mostrat el caràcter poc democràtic de les institucions que ens governen. En tots aquests casos, podem comprovar que, quan sabem i denunciem el que vol fer l’oponent, adquirim consciència de què cal fer per influenciar decisivament en l'equilibri final i obtenir, a la llarga, un resultat més avantatjós per la majoria social. Fer, doncs, que les classes populars treballem per assolir una consciència de la nostra pròpia tasca, en aquests moments, és el propòsit d’aquesta invitació a la Trobada per la Unitat Popular.
El moviment popular per la independència té un objectiu concret, disposa de molta autonomia i de gran capacitat organitzativa i de mobilització. Ara bé, la manca d'un full de ruta propi de les classes populars i la creença d'alguns que amb un programa i uns dirigents carismàtics ja n’hi haurà prou, deixa una gran capacitat de maniobra a les classes dominants, que copen institucions, centres de poder i mitjans de comunicació.
Aquestes classes dominants saben molt bé quina és la seva tasca i usen i usaran tots els seus poders per:
a) unificar la seva pròpia tàctica i reorganitzar els seus efectius per portar la lluita popular cap a les institucions, desproveir-les de qualsevol nucli de poder propi i mantenir trencada la nació;
b) dirigir el procés cap a la independència, en benefici propi, o, en cas contrari, acceptar tractes i pactes amb l’Estat espanyol per crear una nova solidaritat entre les elits d’aquí i d’allà.
En paral·lel amb el moviment popular per la independència, i connectat amb ell per vasos capil·lars s’ha produït un moviment popular de radicalització democràtica. Les actuals crisis no passen per la reforma d’Espanya ni per la reconstitució de formes d’Estat caduques, sinó per l’activació popular d’un procés constituent on es redefineixin de manera teòrica i pràctica els conceptes clàssics de la política i l’economia per crear un nou model de societat: nous drets i noves formes de garantir-los; nous mecanismes participatius d’organització política; un nou model de relacions econòmiques basat en posar al centre de totes les polítiques les persones i l'entorn natural, l’economia popular, la justícia social, la solidaritat internacional i la cultura com a eina alliberadora.
Mentrestant, l’ofensiva capitalista contra el conjunt de les classes populars ha posat en evidència tant el miratge de l’”estat del benestar” com la debilitat dels actuals instruments institucionals - sindicats, partits - per defensar els milers de persones desprotegides i empobrides que estan sent expulsades violentament de la vida econòmica, social i política, com en les pitjors èpoques de l’estat liberal. La radicalitat d’aquesta ofensiva ens ha fet entrar en una altra època històrica, que obliga a replantejar-se les formes de lluita i d’organització de les classes populars en la creació d’una nova societat.
La Trobada per la Unitat Popular l'entenem com l'inici d'un procés de discussió i reflexió per teixir, construir i donar sentit a això que anomenem la unitat popular; que ha d'ajudar-nos a caminar cap a la ruptura democràtica i la transformació social. Un espai de debat que no acabarà el dia 30 de novembre, si no que en serà el tret d'inici. Volem que sigui un espai de discussió per debatre quins són els temes prioritaris i les línies d'acció política comunes en els diferents sectors o àmbits de treball, i alhora compartir debats estratègics sobre alguns dels reptes que actualment tenim:
1) Elaborar un full de ruta per a la independència compartit pels moviments socials transformadors i organitzacions polítiques rupturistes;
2) Definir les bases del nou model de societat que volem, quines estructures i quin model social, econòmic i cultural voldríem que fossin discutides en la creació d'un nou estat;
3) En aquest procés de transformació social radical pel que optem ens cal analitzar com s’articulen les lluites, el contrapoder i la lluita institucional.
El procés és accelerat; les possibilitats són moltes. Cal crear espais on aquelles entitats, associacions, sindicats i moviments socials i polítics que treballen per un nou model ens posem a debatre, de manera urgent, sobre com forçar aquest procés de ruptura democràtica, com lligar els seus distints components en una mateixa consciència i incidir-hi en els respectius tempos polítics, i posar les bases constitutives del nou estat democràtic de drets i justícia social que calen en aquest moment històric.
La Trobada per la Unitat Popular és, doncs, una invitació a crear aquest espai de debat estratègic, tasca a la qual cridem i convidem a participar, el pròxim 30 de novembre, totes les persones i col·lectius compromeses amb la transformació nacional i social, convençudes que cap de les dues per separat és possible.
Països Catalans, 6 de novembre del 2013
Susanna Abella
Sergi Saladié
Ignasi Termes
Gabriela Serra
Eva Fernández
Jordi Martí
Oleguer Presas
Josep Maria Busqueta
Gerardo Pisarello
Benet Salellas
Ermengol Gassiot
Maria José Lecha
Xavier Díez
Marta Serra
Xavi Sarrià
Laura Camargo
Eugeni Rodriguez
Betlem Cañizar
Julia de Jodar
Laura Camargo
Carme Abril
Ricard Vilaregut
Jordi Estivill
Albert Noguera
http://trobadaup.cat/
https://www.facebook.con/trobadaunitatpopular
https://twitter.con/TrobadaUP |
Mira també:
http://trobadaup.cat |
This work is in the public domain |
Comentaris
Re: 30 de novembre: Trobada per la Unitat Popular
|
per crítica |
11 nov 2013
|
Com a comentari personal d'algú que s'enquadra en l'espai que podríem dir de la Unitat Popular:
Un 10 per la Trobada, sembla que pinta bé, però odi etern a l'ARISTOCRÀCIA dels moviments socials, a les persones INDIVIDUALS que molts cops es prenen com a representants de tot un moviment col·lectiu. Que algú de X plataforma o X sindicat pensi això està molt bé, però és fer-se trampes al solitari voler extrapolar aquest pensament individual a una representació col·lectiva que ningú ha triat.
Humilitat, treball de formiga i sumar massa crítica és el que cal, persona a persona, i no buscar sempre el reconeixement dels "famosillos" dels moviments socials i l'anticapitalisme. |
Re: 30 de novembre: Trobada per la Unitat Popular
|
per ep! |
11 nov 2013
|
Anaveu bé fins que quan dieu que hem de decidir quina societat volem, doneu per fet que serà en forma "d'estat":
"2) Definir les bases del nou model de societat que volem, quines estructures i quin model social, econòmic i cultural voldríem que fossin discutides en la creació d'un nou estat;"
Així feu fora un dels col·lectius transformadors que és més nombrós (entre d'altres) a Catalunya, els llibertaris.
Agradarà més o agradarà menys, però aquesta "unitat popular" neix clarament coixa. |
Re: 30 de novembre: Trobada per la Unitat Popular
|
per # |
12 nov 2013
|
Aviam, la trobada NO és per definir el nostre model "idílic" i tal (des del meu punt de vista, això l'EI ja ho té més que definit: República Socialista Catalana).
Del que es tracta és de què EN L'ACTUAL CONJUNTURA de aparent procés "sobiranista" (ja veurem en que acaba tot plegat), quina posició marca la Unitat Popular. En aquest sentit, és TAN evident com que l'estat NO DESAPAREIXERÀ en 3, 5, 10 anys com que NO HI HAURÀ una República Socialista reunificada i feminista catalana, més enllà de les 4 provínicies.
Per tant, en la tesitura que es dóna en aquest part de país, les 4 províncies, i llegint la correlació de forces que s'hi dóna actualment, es tracta de definir col·lectivament COM actuarem i que proposem en aquest context. I fer auqest exercici NO suposa acceptar que el que surti és allò idílic, sinó allò que ens pot a ajudar a arribar a allò idílic.
Sí, accepto que el món viuria millor sense estats. I afegeixo, sense exèrcits. Però ara mateix ens caldran. |
Re: 30 de novembre: Trobada per la Unitat Popular
|
per ep! |
12 nov 2013
|
Estic d'acord amb el que dius, pero un independentista socialista es pot sentir comode amb el text, mentre que un llibertari, d'entrada no.
No costava res obviar el tema estat i així tots identificats amb la lluita per una societat millor.Despres les coses caurant pel seu propi pes, pero segur que el model social aniria més enlla si hi ha socialistes i llibertaris implicats que si només n'hi ha uns de sols. |
Re: 30 de novembre: Trobada per la Unitat Popular
|
per mes que trobada rentat de cervell |
12 nov 2013
|
ya estan denuevo los cretinos democraticos intentando programarnos como siervos en su proyecto de creacion de estructuras de estado, que pesaos, el fascismo siempre es el nmismo aunque hable en catalan, despues de la cadena reaccionaria del 11 s., ya se sabe pertenencia a la comunidad, la uniformidad, que solo habia que verlos con la samarreta de qatar, y el lideratge del honorable y la complicitat de la asquerosa pequeña buguesia disfraqzada de unidad popular, a la a rentar cervells tot sigui per la patria, ara tots junts: in, in de, independencia bebebebebeeee, bebbeeeeeeee, bebeeeeeeeeeeee, que arrivan a ser borregos. |
Re: 30 de novembre: Trobada per la Unitat Popular
|
per # |
12 nov 2013
|
ep! no t'equivoquis: per tu pot ser tan "agradable" que debatem com serà el nou estat, donant per fet que hi haurà nou estat, com per mi que aquest nou estat per ara serà una "reconversió" de règim polític de les 4 províncies què, en el millor dels casos (suposant que la dreta la cagués i les forces populars juguessin bé les seves cartes), pot tenir una sèrie de mesures socials molt millors que l'actual Catalunya autonòmica, però NO serà socialisme ni de bon tros, no hi haurà control TOTAL de l'economia per part de l'estat.
Així doncs, el panorama és aquest. La comoditat o incomoditat millor dit és tant gran per tu com per mi amb la situació, perquè ens posa de relleu una cosa: som (els rupturistes) una absoluta minoria. I si de veritat volem canviar-ho tot i no només viure amb l'etiqueta de revolucionaris, haurem de debatre com ho fem, com incidim.
No et pensis, també hi ha gent a l'EI que viuen molt bé votant a la CUP al poble, pagant la seva quota religiosament i fent uns beures el divendres o dissabte vespre a l'Ateneu o Casal de torn, i aquí acaba la seva projecció política. |
|
|