Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Finestra audiovisual a la cosmovisió indígena del Viure Bé
05 nov 2013
Del 14 al 17 de novembre es celebra la 7a Mostra de Cinema Indígena de Barcelona, una porta a la cosmovisió indígena del Viure Bé i les seves lluites en defensa de la terra, el territori i les seves identitats culturals.
montaje dossier.jpg
En aquesta setena edició, les pel·lícules programades evidencien la relació que existeix entre el territori i la cosmovisió indígena del Viure Bé, relació que fonamenta no només la seua supervivència com a pobles, si no la pervivència de tots els éssers vius a la Terra. Documentals i pel·lícules de ficció de realització indígena, mostren aquesta cosmovisió del Viure Bé, un paradigma que planteja alternatives a l’actual model occidental obsolet, basat en l’extracció de recursos naturals i un individualisme homogeneïtzador. Una visió des del món indígena, basada en la diversitat, la complementarietat i l’harmonia amb la Natura, on la comunitat, la sobirania alimentària i la cura de la vida són prioritaris.

La Mostra de Cinema Indígena de Barcelona està organitzada per alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes i la Coordinadora Latinaomericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas (CLACPI) que, des del 2006, ens apropen als processos comunicatius dels pobles indígenes a través del cinema, com un espai per recolzar els seus drets i des d’on oferir al món la cosmovisió, el saber i el seu pensament com a alternativa al model capitalista.

Com cada any, la Mostra comptarà amb la participació de dones i homes indígenes que explicaran a la societat catalana, aquesta proposta del Viure Bé i les resistències del seus pobles davant l’entrada de transnacionals extractives de recursos naturals als seus territoris ancestrals.

>> Catarina Ceto, és representant de l’organització comunitària Cekuché del poble indígena Ixil de Nebaj de Guatemala, des d’on rebutjen l’entrada de megaprojectes extractius de recursos naturals als seus territoris, i defensen d’un model de vida basat en la cosmovisió indígena del Viure Bé.

>> Deyanira Soscué Zambrano, és membre de la Asociación de Cabildos de la Zona Occidente UH’WALAVXC i lideresa del Cabildo Indígena Cerro Tijeras, on la construcció d’una mineria a cel obert aguditza la violència pel conflicte armat colombià i el despull del poble Nasa del seu territori ancestral.

>> Licarión Soto Mamani, de la Confederación Sindical Única de Trabajadores Campesinos de Bolivia (CSUTCB), un dels països que més ha avançat en la creació d’un sistema de comunicació des de la cosmovisió indígena i en suport a les seves lluites per la terra, el territori i les identitats.
Mira també:
http://www.alternativa-ong.org
http://www.youtube.com/watch?v=HyVALRjT74M
Sindicato Sindicat