Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Judici-farsa contra el pres en lluita Juankar Santana Martín
02 nov 2013
Comunicat_Judici_Juankar_7_novembre.pdf
Comunicat_Judici Juankar_7 novembre.pdf (46,2 KiB)
La dignitat de les preses en lluita no cap en un judici!
Judici-farsa contra el pres en lluita Juankar Santana Martín


El proper dimecres 7 de novembre es durà a terme al Jutjat número 2 de lo penal de Lleida un judici-farsa contra el nostre company Juankar Santana Martín, irreductible pres en lluita.

Juankar és una persona ferma i compromesa, anarquista, que porta des de 1991 recorrent la geografia carcerària estatal, lluitant contra la presó, el sistema punitiu, la tortura i la vulneració de drets de les persones preses. Des de 2011 participa de la campanya Presó=Tortura que consisteix en la denúncia de les tortures i maltractaments dins de les presons i que es dona a conèixer secundant dejunis setmanals, instàncies al Congrés dels Diputats i a Institucions Penitenciàries i denunciant la pràctica de la tortura. Així, preses en lluita de diferents punts de l'estat es coordinen amb la finalitat d'avançar en aquesta lluita.

És en aquest context que en Juankar va rebre diverses pallisses i tortures durant la seva etapa al centre carcerari de Ponent, durant els anys 2011 i 2012. En concret van ser tres les pallisses rebudes a les que ell sempre va presentar denúncia contra les autores. En la primera de les denúncia Juankar va ser condemnat a 12 dies de presó tot i haver estat ell la persona agredida i apallissada. En la segona, els carcellers no van presentar-se a judici i va quedar absolt dels càrrecs que se l'imputaven com a conseqüència de la contra-denúncia interposada per les carcelleres després que ell les denunciés per les pallisses rebudes. Ara, en aquesta ocasió la corporativa carcerària l'acusa de falsa denúncia i agressions a guàrdies tot i ser ell la persona que va rebre una pallissa per part de 12 carcelleres. Cal remarcar que la seva denúncia per tortures no va prosperar perquè la corporativa mèdica de la presó no va proporcionar-li un informe de lesions fidedigne a les importants lesions rebudes. Així és com, ara, el nostre company Juankar Santa Martín s'enfronta a una nova pena de 18 mesos. Durant el judici seran presents diversos càrrecs de la presó de Ponent com el sotsdirector mèdic, el sotsdirector de seguretat i altres carcelleres de la presó de Ponent. Aquest fet ens fa pensar que no es tracta d'un judici qualsevol sinó d'una venjança contra una persona compromesa i que no ha defallit mai en la lluita per la dignitat de les persones preses i que, incansable, persisteix amb la denúncia i repudia contra un sistema carcerari podrit.

El judici contra el Juankar i les raons que el motiven no són un fet aïllat dins de les presons catalanes i d'arreu de la geografia estatal. La tortura i els maltractaments són quelcom inherent a l'existència de les presons i la seva fi passa per l'abolició d'un sistema punitiu que té com a punta de llança el confinament i la venjança. Mentre hi hagi presons existirà la tortura dins d'aquests escorxadors de vides humanes. I mentre existeixin presons hi haurà persones rebels que amb dignitat i determinació seguiran lliurant batalles quotidianes contra aquesta asfixiant realitat carcerària. Des de fora, aquelles que aspirem a una societat lliure, seguirem denunciant, practicant el suport mutu i lluitant colze a colze amb les germanes preses que, en qualsevol espai de reclusió, resisteixen al dia a dia d'aquest abocador, conseqüència d'un sistema social fracassat: la presó.

Concentració en suport al company pres en lluita Juankar Santana Martín
7 de novembre de 2.013 a les 09:00h – Jutjats de Lleida (Penal núm.2)

Contra la presó i el sistema social que la necessita...
...Solidaritat activa amb les preses en lluita!


Mediterrani Oest - 2 de novembre de 2.013,
Presó=Tortura

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Judici-farsa contra el pres en lluita Juankar Santana Martín
05 nov 2013
El próximo jueves 7 de noviembre se llevará a cabo en el Juzgado número 2 de lo penal de Lleida un juicio-farsa contra nuestro compañero Juankar Santana Martín, irreductible preso en lucha. La dignidad de los presos y las presas no cabe en ningún juicio!

Juankar es una persona firme y comprometida, anarquista, que lleva desde 1991 recorriendo la geografía carcelaria estatal, luchando contra la cárcel, el sistema punitivo, la tortura y la vulneración de los derechos de las personas presas. Desde 2011 participa de la campaña Cárcel=Tortura, la cual consiste en la denuncia de las torturas y los malos tratos dentro de las cárceles y que se da a conocer secundando ayunos semanales, instancias al Congreso de los Diputados y a Instituciones Penitenciarias y denunciando la práctica de la tortura. De esta manera, presas en lucha de diferentes puntos del estado se coordinan con la finalidad de avanzar en dicha lucha.

Es en este contexto que Junkar recibe varias palizas y torturas en su etapa en el Centro Penitenciario de Ponent, durante los años 2011 i 2012; en concreto fueron tres las palizas recibidas a las que él siempre presentó denuncia contra los autores. En la primera de las denuncias, Juankar fue condenado a 12 días de prisión aun siendo él la persona agredida y apaleada. En la segunda, los carceleros no se presentaron a juicio y quedó absuelto de los cargos que se le imputaban como consecuencia a la contra-denuncia interpuesta por los carceleros, después de que él los denunciara por las palizas recibidas. Ahora, en ésta ocasión, la corporativa carcelaria le acusa de falsa denuncia y agresiones a guardias, a pesar de ser él la persona que recibió una paliza por parte de 12 carceleros. Cabe remarcar que su denuncia por torturas no prosperó, dado que la corporativa médica de la cárcel no le proporcionó un informe de lesiones fidedigno a las importantes lesiones recibidas. Así es como, ahora, nuestro compañero Juankar Santana Martín se enfrenta a una nueva pena de 18 meses. Durante el juicio estarán presentes varios cargos de la cárcel de Ponent, como el subdirector médico, el subdirector de seguridad y otros carceleros de dicho centro; este hecho nos hace pensar que no se trata de un juicio cualquiera, sino de una venganza contra una persona comprometida y que no ha desfallecido nunca en la lucha por la dignidad de las personas presas y que, incansable, persiste con la denuncia y repudia contra un sistema carcelario podrido.

El juicio contra Juankar y las razones que lo motivan no son un hecho aislado dentro de la cárceles catalanas y del resto de la geografía estatal; la tortura y los maltratos son algo inherente a la existencia de las cárceles y su fin pasa por la abolicion de un sistema punitivo que tiene como punta de lanza el confinamiento y la venganza. Mientras hayan cárceles existirá la tortuta dentro de estos mataderos de vidas humanas; y mientras existan cárceles habrán personas rebeldes que con dignidad y determinación seguirán entregando batallas cotidianas contra esta asfixiante realidad carcelaria. Desde fuera, aquellas que aspiramos a una sociedad libre, seguiremos denunciando, practicando el apoyo mutuo y luchando codo a codo con las hermanas presas que, en cualquier espacio de reclusión, resisten al día a día de este vertedero, consecuencia de un sistema social fracasado: la cárcel.

Concentración de apoyo al compañero preso en lucha Juankar Santana Martín
7 de noviembre de 2013 a las 09:00h. - Juzgado de Lleida (Penal núm.2)

Contra la cárcel y el sistema social que la necessita...
Solidaridad activa con las presas en lucha!

Mediterráneo Oeste – 2 de noviembre de 2013, Cárcel=Tortura
Sindicato Sindicat