|
|
Notícies :: laboral |
>>> Decathlon: Retornant a noves (i velles) formes de lluita sindical
|
|
per COS |
31 oct 2013
|
Article de Jordi Juan, advocat i militant de la COS al Barcelonès, publicat al número 259 del periòdic popular L'Accent.
Decathlon és una multinacional francesa de roba i equipament esportiu, que trasllada als seus potencials consumidors una imatge corporativa fresca i amable. La realitat, no obstant això, és que hi ha un elevat grau de rotació en la seva plantilla, amb un perfil majoritàriament jove, contractada temporalment, a temps parcial i altament feminitzada, amb l'expectativa de trobar a Decathlon una feina que s'escaigui més amb el perfil professional que estan estudiant – o han estudiat. En aquest context, la possibilitat de vertebrar una activitat sindical constant i desafiant al poder empresarial és altament difícil, atès que l'empresa amb aquest context previ, de clara desmobilització, utilitza els mecanismes de cooptació/repressió per tal de desincentivar l'aparició de qualsevol moviment sindical clarament antagonista. |
|
En aquesta situació donada, la Coordinadora Obrera Sindical (COS) ha iniciat un procés de lluita per tal de revertir, i subvertir, aquest marc clarament contrari a una lluita sindical amb pretensió real de canvi sobre unes condicions preexistents extremadament precàries.
És important a l'hora de valorar la fase inicial de la lluita encetada per la COS a Decathlon, la necessitat de la redefinició del marc estratègic de l'actual model d'activitat sindical, un model nou, o no tant nou, amb el que la COS entén que cal desenvolupar el sindicalisme. Aquesta necessitat de reformular les tradicionals estratègies sindicals, hereves d'una normativa pretesament garantista cap al treballador neix arran de l'existència d'un sindicalisme majoritari mimat pel poder polític basat en un model sindical creat per assegurar que el conflicte socio-laboral quedi acotat a uns límits molt determinats. No obstant això, aquest model ha quedat, irremeiablement, esgotat. El nou procés de contrareforma legislativa que en un procès de menys de dos anys, i amb els dos pilars legislatius que la fonamenten, entre d'altra normativa, com són la Llei 35/2010, de 18 d'abril, sota el govern del PSOE i la Llei 3/2012, de 6 de juliol, sota el mandat del PP, va trinxar en aquest concís període les bases del sindicalisme de concertació basat en la màxima del 'mal menor', bastit durant més de tres dècades, i que ha contribuït a un evident procés desmobilitzador que ara s'ha demostrat com ha desastrós a l'hora d'establir de manera estable un procés de contestació sindical i polític contra aquest període de contrareformes legislatives. Aquestes mesures que, essencialment, han comportat, entre d'altres, abaratir el cost de l'acomiadament i afeblir les causes justificatives del mateix, augmentant el poder de l'empresari per alterar les condicions de treball prèviament existents i degradant el valor de la negociació col·lectiva com a garant d'uns drets laborals mínimament estables, han trencat els eixos dels mínims legals que atorgaven als treballadors una mínima empara i que servien com a peixet per a continuar legitimant processos progressivament regressius i desmobiltzadors, a la vegada que es criminalitzava a l'esquerra sindical per part de les centrals majoritàries acusant-los de tenir posicions maximalistes que els abocaven a una situació de marginalitat.
Des d'aquesta evidència, la COS proposa des de la seva modèstia, militant i organitzativa, un necessari canvi de les dinàmiques de lluita sindical hegemòniques en les últimes dècades. La COS, formada per joves militants, moltes d'elles sense experiència sindical prèvia, però amb voluntat d'aprendre dels errors, i, a la vegada, amb la determinació de desenvolupar el concepte que la lluita sindical antagonista és l'eina indispensable per incidir en el canvi de les condicions laborals, entén que cal elevar el conflicte i la lluita sindical a les màximes quotes, empoderant als treballadors i treballadores, ja que, no oblidem, el sindicalisme és en essència una lluita política, i per tant, necessàriament, l'assoliment del nostre poder va en detriment del de l'empresari. La realitat és que els treballadors i treballadores ja no poden, esperant mantenir els seus llocs de treball, confiar amb els convenis col·lectius, permanentment qüestionats, i amb una legislació cada vegada menys garantista, i cal, indefectiblement, elevar el to del conflicte laboral, fer visible l'antagonisme i revertir la correlació de forces, tornant a un model de lluita sindical dels anys 60 i 70, on en un context de cicle mobilitzador sindical alcista, acompanyat d'un marc legislatiu clarament contrari als treballadors -amb totes les excepcions que mereix, amb comparació amb el context actual- es van assolir grans fites, traduïdes en millores salarials i altres garanties laborals. La inacció, la inhibició o el defuig a aquesta realitat, remetin-se a judicialitzar el conflicte laboral, com fins ara ha estat fent el sindicalisme majoritari, ha intentat suplir l'absència de capacitat de mobilització i ha comportat una flexibilització de l'acomiadament com a corol·lari final d'una progressiva precarització de les nostres condicions laborals.
Decathlon, amb més d'un centenar de botigues a l'Estat espanyol, no ha dubtat en congelar el sou als seus treballadors, tot i obtenir a l'Estat espanyol un benefici de més de 97 milions d'euros a l'any 2012, augmentant de retruc la jornada a 25 hores més a l'any als seus treballadors i treballadores.
Decathlon es caracteritza per una política de massiva contractació temporal fraudulenta, on amb contractes de duració determinada, es cobreixen llocs de feina indubtablement estructurals, deixant, exclusivament en mans de l'empresa, la durada de la relació laboral, així com la modificació constant d'horaris. La Secció Sindical de la COS constituïda a finals de setembre d'aquest any, amb militants de l'organització de joves de l'esquerra independentista Arran, va iniciar una política d'intensificació del conflicte amb Decathlon, fent un requeriment formal a Decathlon per a què revertís aquesta situació, intentant sempre que el conflicte transcendís l'àmbit acotat de l'empresa, per trobar el suport en altres organitzacions de dins i fora de l'esquerra independentista, utilitzant totes les eines legals i sindicals de les quals disposem.
Decathlon,va ignorar la petició de la COS, i, en conseqüència, vam intensificar i elevar el to del conflicte formalitzant el preavís d'una vaga indefinida a partir de l'11 d'octubre del 2013, convocant a una concentració prèvia a la cèntrica botiga que l'empresa té al Carrer Canuda el passat 8 d'octubre, tot això acompanyat d'una intensa campanya de difusió via xarxes socials que va comportar que els twitters vinculats a la lluita sindical a Decathlon acabessin esdevenint trendig topic estatal.
Finalment, la secció sindical de la COS va ser cridada a una mediació amb l'empresa Decathlon davant de la Inspecció de Treball i Seguretat Social el passat 10 d'octubre, davant la qual l'empresa va respondre amb absolut menyspreu a unes reivindicacions que, de fet, el que demanen és que Decathlon adeqüi el seu model contractual a la legalitat, que estableix la temporalitat com un règim de contractació de caràcter excepcional i no un recurs habitual, com està sent utilitzat. La COS, finalment, va optar per desconvocar la vaga indefinida per iniciar un camí de reformulació de les formes de lluita dels últims temps, atès que aquesta lluita es perllongarà molt en el temps i creiem que és indispensable cercar suports, també, de fora de Decathlon i, així, donar-li un caire de vaga social, vinculant-la també al consum i a la denúncia de la falsa i amable imatge corporativa que l'empresa vol traslladar de cara en fora, transcendint la lluita contra la precarietat més enllà del centre de treball de Decathlon i convidant a la resta de col·lectius anticapitalistes, dins i fora de l'esquerra independentista, a emprendre aquesta lluita, ja que constrènyer la lluita sindical exclusivament dins dels recursos materials i sindicals de dins del centre de treball és abocar la lluita al fracàs, atès que es torna previsible, i és un retorn a velles modalitats de lluita vinculades al fordisme superades per un capitalisme canviant i que ha aconseguit precaritzar al col·lectiu dels treballadors i treballadores, sense que s'hagi pogut donar una resposta estable.
La lluita a Decathlon contra la precarietat i, per tant, la lluita contra la precarietat és només un esglaó més en una lluita que transcendeix les sigles i els col·lectius i que pertoca a tota l'esquerra sindical i als col·lectius anticapitalistes de dins i fora de l'esquerra independentista. |
|
Mira també:
http://sindicatcos.cat/index.php/item/2122-decathlon-retornant-a-noves-i-velles-formes-de-lluita-sindical |
This work is in the public domain |
Comentaris
Re: >>> Decathlon: Retornant a noves (i velles) formes de lluita sindical
|
per abcd |
31 oct 2013
|
bla, bla, bla |
Re: >>> Decathlon: Retornant a noves (i velles) formes de lluita sindical
|
per . |
31 oct 2013
|
Molt bé per la COS! Amunt les que lluiten! |
Re: >>> Decathlon: Retornant a noves (i velles) formes de lluita sindical
|
per blo blo blo |
31 oct 2013
|
Mai entendré els que fan apologia de la seva pròpia estupidesa. Si tens algo a aportar, '.', diga-ho, però posar bla bla bla amb un article que està ben fonamentat (independentment que s'estigui més o menys d'acord) només fa que constatar que no s'està al nivell per rebatre res (amb unes mínimes garanties d'èxit s'enten). |
Re: >>> Decathlon: Retornant a noves (i velles) formes de lluita sindical
|
per pere joan |
31 oct 2013
|
El primer que cal fer (i que hauríeu de fer) és enderrocar el sistema d'eleccions sindicals i alliberats i funcionar amb seccions sindicals com fa la CNT. Renunciar al diner fàcil, ni més ni menys.
Després d'això en parlem. |
Re: >>> Decathlon: Retornant a noves (i velles) formes de lluita sindical
|
per NdN |
31 oct 2013
|
Pere Joan, en la meva opinió el model sindical de la CNT és nefast. Tu has de partir de la base que QUALSEVOL mitjà que puguis fer servir i que et pugui ser vàlid per aconseguir coses, és vàlid i l'has de poder aprofitar.
Un model que es basa en la renúncia a un instrument per nosé quina puresa ideològica anarcosindicalista (entrant en contradicció amb acudir sistemàticament als Jutjats, per exemple, com a font de ressolució de conflictes) no és massa vàlid, la veritat, i de fet la majoria d'anarcosindicalistes avui no estan a CNT sinó a CGT. I tampoc es veu que el vostre sindicalisme resolgui ni més ni menys conflictes que altres, la veritat. Alguns es guanyen i altres no, en tots es lluita, però venir a vendre un model que NOMÉS vosaltres valoreu (i ni això, perquè com he dit, ni la majoria de gent que està en una central anarcosindicalista tria la CNT) no és molt intel·ligent, i ments encara dir "quan actueu com nosaltres, parlem".
Jo pensava que es podia parlar i fer coses encara que tinguessis diferències amb altres, la veritat. |
Re: >>> Decathlon: Retornant a noves (i velles) formes de lluita sindical
|
per Anarcosindicalisme |
31 oct 2013
|
No és puresa ideològica, és no crear privilegis entre treballadors/es. O que membres del comitè d'empresa firmin ERE'S en contra del sindicat, com li va passar a la CGT. La CGT no és anarcosindicalista, pot ser un sindicat combatiu però opta a les subvencions i ha la delegació mitjançant les eleccions sindicals i fins i tot té algún alliberat.
I si, amb això tens raó es pot parlar i fer coses encara que tinguem diferències |
Re: >>> Decathlon: Retornant a noves (i velles) formes de lluita sindical
|
per Un |
31 oct 2013
|
Pere Joan, la teva afirmació és tendenciosa. És evident que saps que la COS ni te alliberats ni reb subvencions i que lluita arreu per construir un sindicalisme de base i combatiu que entronca amb la vella manera de fer sindicalisme, cosa que fa que en general tingui bona relació amb la CNT... Però tu preferixes acusar-la d'una cosa que és certa, que es presenta a eleccions sindicals allà on considera que li pot ser útil o ventatjos en la defensa dels drets de les treballadores i ho iguales immediatament a rebre subvencions i funcionar a base d'alliberats i delegació, o sigui al sindicalisme institucional.
També és evident que estas parlant en tercera persona, cosa que denota que en el fons tu no ets de la CNT, i que per tant no fas sindicalisme de cap tipus... llavors les teves paraules es converteixen en pura teoria purista, consells d'algú que tinguent la veritat absoluta ens explica a totes com hauríem d'actuar i sentinte satisfet d'haver-nos assenyalat el camí.
Perquè no t'afilies a CNT i comences a fer sindicalisme al teu lloc de feina o de precarietat? Optimitzem les energies. |
Re: >>> Decathlon: Retornant a noves (i velles) formes de lluita sindical
|
per per NdN |
01 nov 2013
|
Tu si que ets nefast, "x". Tot el dia rajant i rajant per aquí. Res mes. Et paga algú per estar tot el dia igual?? estas a sou per estar tot el sant dia escribint aquí?? Amb la pasta que us dona l´Estat, no m´extranyaria gens. |
Re: >>> Decathlon: Retornant a noves (i velles) formes de lluita sindical
|
per per un |
01 nov 2013
|
"Pere Joan, la teva afirmació és tendenciosa. És evident que saps que la COS ni te alliberats ni reb subvencions". Mentida. La mateixa mentida que repeteix fins la sacietat la cgt. Si no rebeu subvencions ni teniu alliberats, la raó es ben senzilla: no treieu suficients delegats a les eleccions sindicals(4 gats). Amb mes vots: mes delegats, mes subvencions, mes hores sindicals, mes alliberats, menys lluita. O es que el sepc no rep subvencions?? i la cup??? doncs igual que cgt. O igual que la cos (en el cas de ser mes de 4 gats, esclar).
En resum: "un", ets un mentider. Res extrany. |
Re: >>> Decathlon: Retornant a noves (i velles) formes de lluita sindical
|
per Un per a "per un" |
01 nov 2013
|
T'ho dirè ras i curt: INCULTE I DESINFORMAT
No hi ha un mínim de representació per cobrar subvencions. Ens importa molt poc el que pensi un teoric de sofà com tu. Mentres unes lluitem, altres ens dieu com hauríem de lluitar.
En resum: "per un", ets... que ets? Osti no ets res, vaja potser un intelectual compromés? Osti no, no arribes a la primera pero on et quedes realment lluny es a la segona. Molt estrany, tot el dia teoritzant sobre com ell faria que els altres canviessim el mon.
Per cert, quan t'afilies a CNT i comences a fer algo? Això no ho has llegit? En serio tio, ens aniria molt bé que hi haguès més gent lluitant amb nosaltres colze a colze...
si si soc un alliberat de la COS. No som ningú ni a ningú representem, però tenim alliberats perquè la CIA ens paga per desarticular el potent insurreccionalisme de Barcelona creant organitzacions criptoconvergents que fent-se passar per obreristes portin els obrers a fer ofrenes florals a MONTSERRAT. |
Re: >>> Decathlon: Retornant a noves (i velles) formes de lluita sindical
|
per per un |
02 nov 2013
|
Aviam, retrasat mental:
https://www.boe.es/boe/dias/2013/08/14/pdfs/BOE-A-2013-8978.pdf
Aquí t´explica clarament les subvencions que ha cobrat cada sindicat en funció de la seva representativitat. La cos no surt, imagino per que no te delegats, o perquè per un que té, no surt a compte omplir tota la paperassa, donat que si que es presenta a eleccions sindicals. Sepc o cup si que agafa aquest tipus de subvencions estatal.
http://es.wikipedia.org/wiki/Elecciones_sindicales |
|
|