Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
31 oct 2013


McDonald’s, empresa símbol del capitalisme i líder en la precarització del treball de joves d’arreu del món.

McDonald’s, empresa líder del sector 'menjar ràpid' a l’estat espanyol i a tot el món, és una de les cares més visibles d’un sistema capitalista que condemna a les treballadores a una vida de precarietat i pluriocupació. A McDonald’s la majoria de les persones que hi treballen són joves i no disposen d’experiència i formació sobre com defensar els seus drets laborals. Per tal de canviar la situació de precarietat es constitueix la secció sindical de la COS (Coordinadora Obrera Sindical) a McDonald’s.
39d1e8a320d28f45adf949a8d8eb54af_M.jpg
Aquesta nova secció sindical té com a objectiu millorar les precàries condicions laborals dels treballadors i les treballadores de l’empresa a través de mesures col·lectives d’organització. Des de la secció sindical creiem necessari conèixer els nostres drets laborals, la legalitat i quins mecanismes estan al nostre abast per defensar-nos del sistema d’explotació generalitzat en el que ens veiem immersos.

La secció sindical de la COS a McDonald’s neix per denunciar, entre d'altres, la flexibilitat horària dels contractes, que fan difícilment conciliable la vida laboral amb la vida extralaboral i dificulten la planificació econòmica del mes, la reducció del rang d’hores màximes anuals, que fan perdre a les treballadores fins a un màxim de gairebé 800 hores anuals (el que es tradueix en un màxim de més de 5.000€ anuals), la modificació constant d'horaris i la reduïda remuneració.

Com ja s'ha dit, McDonald’s està reduint el nombre màxim d’hores en contractes antics. Degut que aquests tipus de contractes disposen d’una flexibilitat horària d’entre 15 i 39 hores els responsables legals de l’empresa addueixen que mentre es mantinguin dintre del nombre d’hores mínimes no s’estan sortint del marc de legalitat contractual i que en aquests moments de crisis hem d’entendre les mesures que s’estan prenent. 
Des de la secció sindical entenem que la crisi no és una excusa per a una empresa que a dia 1 d’octubre de 2013 anunciava un benefici net de 4.189 milions de dollars durant els primers mesos de l’any a nivell mundial i una xifra de negoci de 951 milions d’euros al tancament del 2012 a l’estat Espanyol, el que suposa un creixement del 2,5% respecte a l’any anterior. Per tant, ja que les grans empreses com McDonald’s fan ús del moment actual de la crisi per sortir-ne beneficiats creiem que és el moment que les treballadores obrim els ulls i diem prou, defensem i reivindiquem els nostres drets per tal d’aconseguir una vida digna.

La secció sindical ha de servir per donar una possibilitat real a les treballadores d'organitzar-se i per a construir un model diferent de relacions laborals utilitzant totes les eines legals i sindicals de les quals disposem basat en el respecte pels drets laborals adquirits i per la lluita per conquerir-ne de nous, l'assemblearisme, l'autoorganització, el suport mutu, la informació i la formació, per avançar cap a l'emancipació de les treballadores.
Mira també:
http://sindicatcos.cat/index.php/item/2123-es-constitueix-la-seccio-sindical-de-la-cos-a-mcdonald-s

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
31 oct 2013
Si estàs currant a McDonald's per pagar el lloguer... Plega i ocupa un pis buit d'algun gran propietari!
xx
31 oct 2013
No tothom ho pot fer això. Crec que el capitalisme es supera amb organització i, òbviament amb l'exemple de una vida més coherent. Però la última opció no crec que sigui assumible per tothom. Es una mica el debat entre anarquisme social i personal de Bookchin, que segurament es pugui estendre a altres maneres de veure el món Salut i (A)
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
31 oct 2013
Molt bé per la COS! Amunt les que lluiten!
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
31 oct 2013
Jo crec que el més important de la notícia no és si la gent curra a un McDonalds per pagar-se el lloguer, si la roba que compra és "made in BlanglaDesh", si el cafè que beu al bar és tret de l'explotació a Sudamèrica ni el mòbil des de l'ordinador que escriu està fet de Coltan...

Aquí la qüestió terrenal (sense marxar per les branques) es que cada cop més treballadores decideixen autoorganitzar-se a la feina en sindicalisme combatiu. I no parlo de "aristocràcia obrera", a treballadors fixos de grans empreses de milers de treballadors (al nostre país aquest model és molt petit i en vies de desaparició), sinó de les grans empreses amb pocs treballadors i moltíssima explotació laboral i precarietat. Empreses com Decathlon, McDonalds, Pans & Company, i un llarg etc.

Endavant amb les que s'autoorganitzen i lluiten, aupa COS!

PS: Confesso que la COS m'està sorprenent darrerament
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
31 oct 2013
Anims, alguns portem decades organitzant seccions sindicals a centres de treball precaris i amb contractació eventual. És una feina molt complicada, en aquella època quan ho feiem ens criticaven dient-nos que erem uns desfassats i que la classe treballadora ja no existia, que ara hi havia precaris i que ja no necessitaven sindicats.

Organitzavem lluites a cadenes de alimentació, a cadenes com PC CITY, a petits negocis on la coacció del patró és 8h al dia, amb el seu alé al clatell. I les fòrmules, en el fons seguien sent les de sempre: boicot, sabotatge i vaga.

Fa 10 anys erem uns desfassats en plena demagògia del May Day, ara està més al dia que mai. Amb la gent sense poder treballar i els que poden amb una feina precària i mala qualitat.
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
31 oct 2013
"oro i el moro", qui eren els posmos que deien que "la classes treballadora ja no existeix"?

De l'EI segur que no... encara que amb la COS alguns s'endurien una sorpresa de la quantitat de gent que hi ha que no és de l'EI. Exemple clar, quanta gent de l'EI creieu que hi ha de la quarentena de membres de la secció sindical de cos-tmb? quanta de les desenes de membres de la federació de lleure?¿?

Alguns aneu equivocats jutjant la COS igual que fa 5-10 anys... quan ara mateix s'està convertint amb la 2a org. amb més gent (després de la CUP), encara que cal dir que el volum d'afiliats no respon tots a les premises de l'independentisme d'esquerres, igual que molta gent de CNT o CGT no és exactament anarquista ni tan sols anarcosindicalista però hi ha anat a parar per x circumstàncies.
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
31 oct 2013
Lo primer que s'hauria de fer és una adreça de correu públic perquè tota la gent que curra a altres McDonalds es pugui interessar per moure històries
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
31 oct 2013
40 de la secció sindical de TMB??!! Encara sort que us queda algú... A mi també em sorprenen són el primer sindicat en fer Vagues per aparèixer als mitjans -aconseguint convocant-ne un bon nombre, no sé com s'ho faran...-, per després una vegada aconseguit l'objectiu de sortir als mitjans, desconvocar-la.
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
31 oct 2013
Molt bé! això feia falta a mcdonads! força
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
31 oct 2013
Ells lliure de no creure't les coses, tu mateix.

El que no entenc és fins a on us porta la dèria antiindependentista a alguns. Veuràs, si tens fòbia al moviment independentista i d'esquerres, entenc que ataquis a la CUP, que parlis de parlamentarisme blablabla institució blablabla la insurrecció estava a punt d'esclatar fins que ha arribat la cup blablabla... però que ataquis a seccions sindicals de l'org. segurament més oberta de l'EI (i amb més gent externa), que ataquis la seva estratègia no en base a plantejament raonat sinó en base a la ràbia i pataletes et converteix en un autèntic misreable.

Fins aquí ets capaç d'arribar? de atacar a treballadores que s'autoorganitzen i que estan rebent molta pressió de la seva empresa?


Al final es demostra que alguns no porten "cap nou món al cor", sinó que el vell, el de l'enveja, la rancúnia, i altres valors inherents al capitalisme batega ben fort.

PS: Si algú vol llegir una opinió raonada sobre estratègia a Decathlon, just un post a dalt parla d'això:
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/475047/index.php

Es pot estar d'acord o no, però és de classista i burgeset de merda ficar-te tan gratuitament amb uns treballadors en lluita
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
31 oct 2013
No ataco seccions sindicals, ataco l'estratègia de la mentida. Saps perfectament que ni de conya la secció de TMB de la COS té 40 persones. Quina necessitat tens d'engreixar les xifres??
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
31 oct 2013
Doncs mira a ara resultarà que sap millor com està la COS un que passava per aquesta web que qui hi milita. Unes quantes debem ser quan es fa feina i cada dia són més les que responen a les calumnies i rumors vertits en aquesta web per part dels rancuniosos.

Desconec perquè algú a quantificat algunes seccions sindicals, no em sembla molt encertat (especialment perquè una quarantena no deixen de ser poques i sols és un número) però certifico la certesa aproximativa de les xifres exposades i inclús apunto que mentre aquí estem aprlant és possible que aquests números ja siguin obsolets. Amb tot prefereixo quedar-me amb la magnífica lluita desenvolupada epr les companyes de COS a TMB per la readmissió d'Andreu de Cabo, Contra les Retallades, per la readmissió d'en Bonilla contra al directiva... poc m'importa si són 10 o 100 m'importa que lluitant obtenen resultats i així és com estan creixent dia a dia. I el mateix podríem dir de la gent del lleure o bombers.
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
01 nov 2013
L´estratègia de la mentida i la manipulació està al seu adn (psuc).
- "la cos no cobra subvencions": mentida. (no arriba per cobrar-les).
- "la cos no te alliberats": mentida. (no arriba per tenir-los). Si no, mireu els seus estimats lab.
- "farem vaga indefinida al decathlon". mentida, només era per apareixer als mitjans, encara que així treiem encara mes credibillitat a la paraula "vaga". Però aixó ens dona lo mateix, es fa en benefici propi (aparentment).
- "a la cos hi han molts llibertaris": mentida. Fent homenatges al comandante chavez, i agermanats amb stalinistes, m´extranyaria.

Qui ataqui la nostra estratègia de mentida i manipilació, serà acusat d´antiindependentista espanyolàs.
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
01 nov 2013
"Alguns aneu equivocats jutjant la COS igual que fa 5-10 anys... quan ara mateix s'està convertint amb la 2a org. amb més gent (després de la CUP)"

La COS té més militants que Arran o el Sepc? No acabo de creure-m'ho
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
01 nov 2013
La COS és molt dolenta perquè defensa un model sindical similar al de LAB que ha permès conformar una majoria sindical al marge de CCOO i UGT i que es fessin moltes vagues a Euskal Herria. I epr sino fos poc a més, potser ha participat en algun homenatge al dimoni Chàvez i llucifer Castro.

Osti sino fos perquè sé que ets ultra-super-conseqüent-compromés-i-implicat... PENSARIA QUE ETS UN INFILTRAT INTENTANT DE MANTENIR LA DISSIDÈNCIA EN POSTURES QUE INTERESSEN A L'IMPERI.

Si els grans mals dels que acuses a aquest sindicat (que es es reconeix petit) és que tenen contactes amb gent conseqüent com LAB i amb Bolivarians... O de que una petita secció sindical va intentar una idea utòpica que al final no els va sortir com esperaven... o que la gent que es considera llibertària de la COS no passa la teva proba de l'algodon...

TU NO ETS SECRETA, ETS UN SECTARI que no vol sortir del gueto ni ha vingut a lluitar.
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
01 nov 2013
"La COS és molt dolenta perquè defensa un model sindical similar al de LAB que ha permès conformar una majoria sindical al marge de CCOO i UGT i que es fessin moltes vagues a Euskal Herria."

LAB va de la mano de CCOO y UGT en Euskal Herria. A ver si os enterais de una vez que entre mentirosos y manipuladores va la cosa, encima os engañan.
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
01 nov 2013
Por ejemplo, LAB ha firmado con CCOO y UGT, entre otras muchas cosas a la baja, el nuevo convenio del comercio de alimentación de Bizkaia:

http://gara.naiz.info/paperezkoa/20131005/426051/es/LAB-CCOO-UGT-firman-
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
01 nov 2013
Convocar vaga, desconvocar, anar a jutjats, demanar inspecció de treball, mediació, etc. tot això són eines que formen part d'una negociació en un conflicte.


En canvi, que detinguin 100 i pico persones a la darrera vaga general, molts d'ells anarkos, i tothom digui que ell no ha fet res, que ell "passava per allà" i que absolutament tots els càrrecs que l'imputen no tenen cap veridicitat sí que és "estratègia de la mentida"

Entens la diferència?

Deixa't de psucs i psacs que aquí tothom sap qui és el que sistemàticament és un mentider. "Prou muntatges"... oi?
Re: Es constitueix la secció sindical de la COS a McDonald’s
02 nov 2013
"Convocar vaga, desconvocar", sense aconseguir ni un dels objectius, crec que només te 3 consequencies:

- Apareixer als mitjans: una secció amb 2 o tres treballadors en una gran empresa te que cridar l´ateció d´alguna manera.

- Que l´empresa es pixi de riure: suposo que ja es començaren a riure amb la convocatòria, però al desconvocar-la d´aquesta manera... el que dic, per pixar-se.

- Perdua de credibilitat: per a la propera vegada, a veure qui s´ho creu. Si ja us creia algú, esclar.
Sindicato Sindicat