Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
“FORÇA és un salt qualitatiu en la lluita antirepressiva, per arribar on fins ara no ho hem pogut fer”
28 oct 2013
Publicat a la secció "Totes les entrevistes" de L'Accent núm. 259.
El passat dissabte 5 d'octubre es va presentar a Barcelona, enmig d'un absolut secretisme, un nou projecte impulsat per l'organització antirrepressiva Alerta Solidària. Al final de l'acte es va desvetllar la incògnita. Un nus com a símbol de Força, una eina antirepressiva que vol servir per a explicar que si hi ha repressió és perquè hi ha una lluita per canviar el sistema. Parlem amb els seus impulsors per a conèixer més en detall el projecte.
Forabanner1_1.jpg

Què és Força?

És una nova campanya que engeguem com a Alerta Solidària amb objectius molt diferents i a molts nivells. Força pretenem que sigui des d'una marca de visualització fins a una eina. Pretenem que sigui un salta qualitatiu, arribar on fins ara no ho hem pogut fer, tant en termes de territori, com de seguiment de casos, com d'exhaustivitat, com de capacitat de resposta.

Què significa aquest salt qualitatiu?

Significa una major capacitat d'anàlisi de la repressió i de les seves conseqüències i significa una major capacitat per transmetre aquests anàlisis a tota la militància. A la pràctica vol dir poder analitzar la repressió política que es produeix arreu dels PPCC, les metodologies que utilitza i de com evoluciona, els objectius que tenia i en quina mesura els ha acomplert. Què fan i per què ho fan.

Pel que fa a la transmissió significa cercar noves eines, més senzilles i clares, per poder explicar-ho. Un exemple és el mapa de la repressió que es va realitzar fa dos mesos, i que L'ACCENT va reproduir en el seu número de l'Onze de Setermbre. D'altres seran suports audiovisuals, entrevistes, etc. Aquest és un dels objectius de Força com a eina.

Quins altres objectius té Força?

Volem aconseguir generar una visualització comuna de l'àmbit antirepressiu. Hem detectat que tenim una manca de capacitat de visualització conjunta en la nostra lluita antirepressiva. Això fa que sovint les causes que han motivat aquesta repressió puguin aparèixer com a causes aïllades per a un ampli sector social. Cal que tinguem present que la repressió és molt sovint allò que aconsegueix que una lluita arribi per primer cop a moltíssima gent. Si aconseguim que la lluita antirrepressiva es visualitzi de forma conjunta, estem aconseguint que aquest ampli sector de població identifiqui les causes d'aquesta repressió també com una lluita comunes.

Amb Força hem d'aconseguir que les lluites passades, presents i futures antirepressives, serveixin per anar donant cos a una marca que amb el temps s'associï amb les nostres lluites i amb un model de país sigui on sigui del nostre territori. Alhora això servirà perquè qualsevol lluita antirepressiva, en clau local, es vegi reforçada per les lluites precedents que hi ha hagut a la pròpia població i arreu.

I com a eina?

A part d'una eina d'anàlisi, Força pretenem que sigui també una eina d'acció. Ja n'hi ha prou de veure venir els cops i parar-los el millor que sabem i podem, cal que comencem a prendre la iniciativa en l'àmbit antirepressiu. És per això que des de Força s'engegaran tot de campanyes per combatre a tots nivells en l'esfera antirepressiva i dels drets fonamentals. Amb aquestes intentarem guanyar batalles en el debat social, polític i judicial. De moment, hem engegat la campanya “Quines dades tenen de nosaltres” per tal d'esborrar els antecedents policials de la nostra militància fent ús de la pròpia legislació de protecció de dades i posant en contradicció el sistema legal amb el sistema repressiu. En els propers mesos tenim previst engegar noves línies sobre com afrontar la confiscació de material, la identificació dels agents de policia, les bases de dades polítiques, les citacions a comissaria i el dret a negar-se a declarar, etc.

Què farà a partir d'ara Alerta Solidària i quina relació tindrà amb “Força”?

Alerta Solidària és l'organització antirepressiva de l'Esquerra Independentista i seguirà realitzant totes les tasques que ha fet fins ara. Formació, denúncia de la repressió, assessorament, etc. Força és una eina i una marca que, després d'analitzar la situació actual i les necessitats de lluita antirepressiva del moment, Alerta Solidària considera que és imprescindible posar en marxa. Així doncs, Força neix amb l'objectiu d'abraçar tota una sèrie d'àmbits i objectius que Alerta Solidària no ha pogut assolir, i que considerem que és essencial que assolim si volem estar preparades per vèncer.

I quines relacions tindrà Força amb l'espai d'Unitat Popular, col·lectius i organitzacions amb les que treballa o és pròxima l'esquerra independentista?

Al marge dels objectius que hem plantejat abans, Força té l'objectiu prioritari de referenciar-se en el si de tota l'Esquerra Independentista com marca d'aquesta en tota lluita de caire antirepressiu. També creiem que pot ser una eina útil per tot l'espai d'unitat popular per tal de reforçar les pròpies lluites i les conseqüències antirepressives d'aquestes.
Mira també:
http://www.llibertat.cat/2013/10/-forca-es-un-salt-qualitatiu-en-la-lluita-antirepressiva-per-arribar-on-fins-ara-no-ho-hem-pog
http://alertasolidaria.org/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: “FORÇA és un salt qualitatiu en la lluita antirepressiva, per arribar on fins ara no ho hem pogut fer”
29 oct 2013
Un altre logo als cartells.
Re: “FORÇA és un salt qualitatiu en la lluita antirepressiva, per arribar on fins ara no ho hem pogut fer”
29 oct 2013
A mi no m'agrada gaire la filosofia que té l'EI envers la repressió. Això de què més repressió significa més lluita em sembla un anàlisi molt planer i un preocupant foment del martirisme. I de fet en la meva experiència sí que m'he trobat en molts més aspirants a màrtir dins de l'EI que als moviments llibertaris (on tenim altres problemes sobre aquest tema, sobra dir-ho).

Per començar la repressió l'augmenten segur per un motiu molt concret: perquè poden. Si aquest augment respon a una creixent molèstia i efectivitat de l'activisme caldria veure-ho, i de fet em sembla una afirmació massa optimista. Potser simplement la gent cada cop és més passiva davant de la repressió i de l'agressió aliena i potser a Catalunya l'opinió pública cada cop està més bolcada en l'institucionalisme. Recordem que la moda independentista està beneficiant molt més a les institucions que a moviments socials com l'EI. La situació és molt delicada i s'està posant en una posició molt perillosa als moviments socials, deixant camp obert a la repressió.

Per continuar, cal incidir en el camí de fer activisme intentant eludir la repressió. Cal ser més enginyosos i sobretot eliminar el martirisme. No ens creiem sense reflexionar que més lluita implica més repressió, evitar que ens reprimeixin també és un camp de lluita més i podem ser-hi més efectius.

Tot i així, em sembla interessant la campanya. Molta sort.
Re: “FORÇA és un salt qualitatiu en la lluita antirepressiva, per arribar on fins ara no ho hem pogut fer”
29 oct 2013
"A més lluita més repressió" no és cap consigna de l'EI, és la cançoneta de propaganda PÚBLICA que tenen tots els moviments socials d'aquest país i la resta per dir treure pit quan els reprimeixen. L'EI sap perfectament que és ensorrar-se amb una repressió "per terra, mar i aire", és a dir, molt dura (92).

És com allò de "si ens toquen a una, ens toquen a totes", una altra música agradable per l'oida però completament falsa. Quan detenen algú de l'EI, el 95% de gent que s'hi solidaritza és d'aquest entorn polític. Quan és algú llibertari, els seus. Quan és algun 15-M/indignat, el mateix.


No entenc perquè ho atribueixes a l'EI, quan tots sabem quins mals són "de tots/es".


I per cert, l'aportació principal d'això no és "si hi haurà un logo o no" en els cartells, sinó la tasca d'anàlisi i debat sobre el camp antirepressiu. És a dir, es tracta de passar d'una fase merament reactiva (detinguts> concentració> campanya de suport) a analitzar quin paper juguen VERITABLEMENT les noves formes de repressió (o no tan noves, però més generals al nostre país) en la neutralització de militants revolucionaris.

En altres paraules, Alerta Solidària fa o intenta fer un salt QUALITATIU en el seu camp, de la mateixa manera que altres fronts de lluita del Moviment d'Alliberament Nacional han fet els darrers anys.

PS: Molt fluixa la lectura política de "la moda", com si parlèssim d'un producte Mattel. No és a "les institucions (?¿)" a qui beneficia res, sinó que el pensament dominant, en vistes de que l'independentisme camina cap a l'hegemonia, intenta ABSORVIR aquest plantejament i fer-lo digerible.

Passa el mateix que el feminisme i tants altres -ismes que han intentat ser digerits. Però no per això podem dir que ser feminista avui aquí i ara signifiqui estàr absorvit pel poder, oi? el mateix amb l'independentisme: el poder l'intentarà absorvir, però la seva base (ruptura amb els estats dominants) sempre serà revolucionària, de per se.
Re: “FORÇA és un salt qualitatiu en la lluita antirepressiva, per arribar on fins ara no ho hem pogut fer”
29 oct 2013
La teva forma repel.lent d´escriure et delata, "camioner", jeje. No se d´on treus el temps per conduir, si estas tot el sant dia per aquí...
Re: “FORÇA és un salt qualitatiu en la lluita antirepressiva, per arribar on fins ara no ho hem pogut fer”
29 oct 2013
Jo veig a l'EI més sumida en la cantinela de "A més lluita més repressió", igual que el "si ens toquen a una, ens toquen a totes" em sembla una cantinela més propia dels moviments llibertaris.

El que l'EI sapiguès al 92 no té perquè ser el que sap ara, ja que la gent ha canviat.

No crec que tot l'independentisme sigui una moda. El que he dit és que en els darrers anys ha sorgit una moda independentista. Que l'EI es deixi absorvir o no per aquesta moda dependrà d'ells. Personalment crec que si està deixant arrossegar molt d'una forma molt irresponsable, però això és un altre tema. Aquesta moda beneficia a les institucions, als governans, a l'estat, al poder, al sistema. Escull la teva paraula preferida.

I per suposat, no es la gent que s'ha fet independentista de cop i el poder que intenta assimilar-la. La moda la va crear la burgesia catalana per augmentar la seva quota de poder. Espero que no penseu que aquesta moda és un èxit de l'EI perque nanos, en aquesta película teniu un paper secondari em temo. Si una preocupació haurieu de tenir es la de no quedar invisibilitzats per la maquinaria propagandística del poder.

A tot això, em sembla molt bé el projecte. Crec que aquests anàlisis són necessàris, el que passa es que per trobar respostes cal voler-les trobar, i d'aquí la meva crítica, que espero resulti constructiva.
Re: “FORÇA és un salt qualitatiu en la lluita antirepressiva, per arribar on fins ara no ho hem pogut fer”
29 oct 2013
Los anarkistas no quieren ninguna vanguardia, ni circulo de hombres poderosos que creen que las masas son ignorantes, sabemos que cualquier elite se confinara a si misma y corrompera la libertad. Todos los partidos incluido la cup porque este no es una excepcion, son enemigos de la libertad y de la igualdad. El etiketaje de anarkistas sociales y españolistas, muestra hasta donde puede llegar el egotismo de esta elite burguesa que lidera eso que llaman poder popular, autotitulandose la voz del pueblo. La oposicion intrasigente de los anarkistas al estado y al poder organizado en cualquier forma provoca un serio conflicto con los nacionalistas. La polemica entre los jovenes anarkistas y los nacionalistas, esta adquiriendo en barcelona un interes e importancia en el devenir mas cercano que se avecina, el de la gran retallada, y ante la vision nacionalista que cree que hay que fortalecerse y crear una organizacion de partido para si desafiar a la tirania del estado español y apoyo imperialista de la union europea. La respuesta anarkista lleva en si misma la profecia de lo que va ocurrir, ya que las clases ricas y oficiales de catalunya no buscan la justicia social, la gente libertaria no puede unirse a la cup para instaurar lo que estos llaman democracia del siglo xxi, los anarkista en barcelona estan en contra del partido de unidad popular, mucho antes que los primeros anarkistas españoles batallaran con los comunistas de partido, acerca de este problema. En vez de oponerse a la nacion españa solamente? ¡no es mejor? oponerse a toda nacion ya sea españa o catalunya, ¿acaso aquellos que abogan por un estado que reemplace al actual?, no estan proponiendo simplemente que se retrase la emancipacion final, y acaso no estan en la misma clase que los burgueses democratas?. No es el nacionalismo catalan? nada mas que el revanchismo, una apelacion al odio y al amor irracionales? ¿ hace cuanto tiempo que los catalanes conocemos el significado del termino nacion? ¿y eso le importa a la clase obrera?¿ porque los anarkistas tenemos que conformarnos con una revolucion que entronice a una elite nacionalista y su nuevo estado?. A los anarkistas nos quedan pocas dudas, la epoca del nacionalismo es ya anticuada y se puede decir que caduca y en catalunya la podemos pasar por alto.
Re: “FORÇA és un salt qualitatiu en la lluita antirepressiva, per arribar on fins ara no ho hem pogut fer”
29 oct 2013
En que et bases per fer la teva afirmació?

Francament, jo la veig totalment gratuita i subjectiva. De fet, el plantejament "insu" per excel·lència va d'això: a més lluita, més repressió. I a més repressió, més lluita. Aquest intent d'efecte espiral l'ha reproduit prous moviments arreu, no és ni molt menys patrimoni de l'independentisme.

La "moda independentista" (estètica, marxandatge, etc.) és una qüestió anecdòtica. Allò trascendental és el fet que una massa enorme i creixent de gent, davant l'immobilisme de l'estat, adopta un posicionament de ruptura. El motiu pel qual arriben? doncs cadascú per raons diferents, o amb una composició de motius diferents. Davant això, el poder fa 2 coses: opsar-s'hi de front (capitalisme espanyol) i intentar posar-se al davant (capitalisme català).

Però independentment de l'actitud que adoptin, la lluita independentista surt d'on surt i persegueix el que persegueix. I el revisionisme no se'n sortirà, igual que els que intenten per enèssima vegada demostrar que "Espanya pot ser guai i progre i no té perquè ser un dels estats més autoritaris i dretans d'aquestes latituds" tampoc se'n sortiran.

Repeteixo, la burgesia NO crea res, intenta resituar-se inteligentment en un escenari. Passa com l'Esglèsia, aquesta institució milenària que s'ha sapigut anar resituant en tots els escenaris (i de fet que el Vaticà "deixi fer" sense apartar-la a Sor Forcades no és casual, però això ja seria una altra història...).

I no, l'hegemonia de l'independentisme no és principalment causa de l'EI, sinó de la política totalment erràtica de l'estat. I afegeixo, com els grans canvis i revoltes. Una mala tarda de toros, unes dones riques acomiadant a fills de les pobres, un cabreig general amb un governador dèspota... la història d'aquest país està plena d'episodis que començant del no res han donat importants revoltes i resultats.

La qüestió és doncs no com comença l'independentisme a ser hegemònic, sinó QUI ho podrà acabar. L'EI treballem per ser nosaltres.

I t'asseguro, que si guanyem... el més anarcoespanyol acabarà suplicant clemència pels burgesos catalans ;)
Re: “FORÇA és un salt qualitatiu en la lluita antirepressiva, per arribar on fins ara no ho hem pogut fer”
30 oct 2013
Va Roger, indepe alegre, x, endavant, joanet, torna a l´escola, ja faras els gulags a l´hora del pati vinga, o a les vacances. Que siiii, que hi entrarem tots, to ens hi ficaras?? tu i molts mes de la teva aula?? vaaaaale, vaaaa.
I ara, ves a conduir el teu camió imaginari, vinga.
Re: “FORÇA és un salt qualitatiu en la lluita antirepressiva, per arribar on fins ara no ho hem pogut fer”
30 oct 2013
"pel camioner", hi ha una conversa entre grans, si no estàs al nivell torna a punxar-te a qualsevol cantonada o a traficar i deixa als grans en pau ;)
Re: “FORÇA és un salt qualitatiu en la lluita antirepressiva, per arribar on fins ara no ho hem pogut fer”
30 oct 2013
Va Roger, indepe alegre, x, endavant, joanet, torna a l´escola, ja faras els gulags a l´hora del pati vinga, o a les vacances. Que siiii, que hi entrarem tots, to ens hi ficaras?? tu i molts mes de la teva aula?? vaaaaale, vaaaa.
I ara, ves a conduir el teu camió imaginari, vinga.
Sindicat Terrassa