Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
La policia espanyola irromp violentament al mur humà d'Iruñea i s'endú a Luis Goñi
14 oct 2013
herri_harresia_iruñea_12. edit.jpg.png
BEÑAT ZALDUA / @ZALDUARIZ | 13/10/2013


A les 1.24 hores de la nit han sonat les alarmes de l'Herri Harresia d'Iruñea, avisant que venia la policia. Poc després, desenes d'agents d'antidisturbis de la policia espanyola posaven fi, amb una ràpida i violenta actuació, al mur humà que al llarg de 12 hores havia protegit a Luis Goñi, jove condemnat fa tres mesos a sis anys de presó per la seva militància política i que fins ara havia estat amagat.

L'actuació policial s'ha allargat poc més de 10 minuts, tot i que els antidisturbis han deixat pel camí a nombrosos ferits, dels quals uns quants han hagut de ser atesos per dos ambulàncies que s'han traslladat fins a la plaça Nabarreria un cop finalitzada l'operació policial. Almenys dues persones tenien el cap obert degut a cops de porra.

Tot i que l'actitud dels solidaris ha estat tranquil·la i basada en la resistència passiva, l'actuació policial no ha tingut res a veure amb les de l'Ertzaintza als murs humans de Donostia i Ondarrua, on van anar traient, d'un a un, a tots els participants al mur. A Iruñea, la policia espanyola ha optat per la via directa i per fer, a cops de porra, un passadís fins a arribar al centre del mur, on han agafat a Goñi violentament, com es pot veure en vídeos com aquest (1) i aquest (2).

Un dia intens al centre d'Iruñea

El dia ha començat amb una manifestació per escalfar motors, després que Goñi anunciés fa uns dies que reapareixeria després de tres mesos amagat. Una clandestinitat compartida amb Xabier Sagardoy, a qui la policia espanyola va detenir fa dos setmanes. Els dos van ser condemnats a sis anys de presó per la seva militància política a Segi el passat 23 de juliol, el mateix dia que van anunciar que s'amagarien pel risc de ser detinguts.

Tot i que la presència policial a la manifestació ha estat mínima –Goñi ja va dir que no hi aniria–, el centre històric d'Iruñea estava ocupat per desenes de policies antidisturbis i de paisà des de primera hora del matí. Però davant de la impossibilitat de localitzar a Goñi, la presència policial s'ha anat relaxant fins que el mur humà s'ha pogut formar a la plaça Nabarreria, on poc després ha aparegut Goñi, enmig de l'aplaudiment dels centenars de persones presents.

Un cop vist que la policia no entraria al llarg de la tarda, degut a la molta gent present, l'ambient s'ha relaxat amb l'ajuda d'actuacions musicals, al mateix temps en què tot es preparava per passar la nit a la plaça, fent una crida a la gent a sumar-se al mur humà i a portar jaimes, carpes i sacs de dormir.

Uns preparatius aturats només quan Goñi ha ofert una breu roda de premsa per llegir un comunicat amb el qual ha reivindicat la desobediència i ha agraït a tots els presents el seu compromís. El jove de Barañain –un poble al costat d'Iruñea– ha destacat el pas donat «de la solidaritat al compromís». «La societat ha fet una aposta per la desobediència, perquè no vol que s'emportin segrestats a militants polítics», deia Goñi, qui ha tingut paraules de record per Sagardoy. «Aquí estic lliure, al cor d'Iruñea», havia sentenciat poques hores abans que fos detingut per la policia i traslladat a la presó.
Mira també:
http://www.setmanaridirecta.info/noticia/un-mur-huma-impedeix-irunea-detencio-dun-condemnat-seva-militancia-politica

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La policia espanyola irromp violentament al mur humà d'Iruñea i s'endú a Luis Goñi
14 oct 2013
Des dels Països Catalans, solidaritat amb l'Esquerra Independentista basca!

Per molt que colpegin, no podran aturar el futur Estat Socialista Basc!
Re: La policia espanyola irromp violentament al mur humà d'Iruñea i s'endú a Luis Goñi
14 oct 2013
"...el futur Estat Socialista Basc!" juasjuas
Sindicato Sindicat