Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
No hi haurà vaga a Decatlhon, però no deixarem de denunciar la precarietat laboral que genera
11 oct 2013
Un cop realitzada la mediació amb el Departament d'Empresa i Ocupació i l'empresa Decathlon, i malgrat la manca de diàleg, desconvoquem la vaga i emprenen noves accions de lluita.
Durant el matí de dijous 10 d'octubre de 2013 s'ha realitzat, davant el Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, l'acte de mediació prèvia a la vaga convocada per la secció sindical de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) a Decathlon. L'empresa s'ha oposat frontalment a mantenir qualsevol tipus de diàleg, afirmant, sense complexos, que la política de contractació laboral, en cap cas, es podria considerar com a fraudulenta, una afirmació que, per a les treballadores de l'empresa, és conegut que és absolutament falsa. Davant d'aquesta afirmació i d'aquesta nul·la predisposició per mantenir qualsevol tipus de diàleg, l'acte de mediació ha finalitzat sense acord.

Tot i així, la secció sindical de la COS a Decathlon, creada formalment a Decathlon el passat 3 d'octubre, desconvoquem la vaga convocada amb data d'inici demà dia 11 d'octubre de 2013 basant-se enls següents motius:

· Amb la convocatòria d'aquesta vaga volíem denunciar públicament la política de contractació laboral que realitza una multinacional com Decathlon, que, només a l'Estat Espanyol, va obtenir, a l'any 2012, 97 milions d'euros de beneficis, beneficis milionaris que s'obtenen a força d'abocar als treballadors i a les treballadores de l'empresa a la més absoluta temporalitat i precarietat. Per intentar arribar al màxim nombre de treballadors i de treballadores i implicar-hi al màxim nombre de col·lectius vam decidir fer una convocatòria formal de vaga, amb el ressò mediàtic que això comporta, a efectes d'exterioritzar el conflicte, donar a conèixer la nostra problemàtica laboral, i, finalment, per poder tenir una trobada amb l'empresa i abordar aquesta qüestió.

· Aquesta convocatòria de vaga per part de la nostra secció sindical, de recent creació, és el resultat de la manca de voluntat de l'empresa d'escoltar les nostres demandes. Quan vam fer la convocatòria de vaga érem conscients que hi havia possibilitats que arribats el dia no es complissin les condicions materials per tal que aquesta tingués les mínimes garanties per prosperar. Tot i això, les treballadores vam valorar que estàvem obligades a actuar amb extrema celeritat per evitar que se seguissin produint acomiadaments per la via de la no renovació dels contractes temporals en frau de llei, sense poder esperar a convocar-la en el si d'una assemblea de treballadores, òrgan sobirà de decisió de l'activitat sindical a l'empresa. Mitjançant aquesta convocatòria hem pogut forçar a l'empresa a seure i escoltar les nostres demandes i al mateix temps socialitzar la nostra proposta de lluita entre les companyes d'altres centres a les que no podríem haver arribat d'altra forma. També, ens ha servit per constatar que fora de la nostra empresa hi ha moltes persones solidàries que estan disposades a donar-nos un cop de mà en la denúncia d'unes irregularitats que, tot i no haver estat formalment verbalitzades amb anterioritat, són de sobre conegudes per moltes persones. No obstant això, tot i la prepotència demostrada per l'empresa en la mediació d'avui no ens queda altre remei que desconvocar la vaga, no així la lluita.

Per això, agraïm l'interès, les mostres de suport i les ganes d'adherir-se a la vaga que hem rebut dels companys i les companyes i esperem que entengueu els motius pels quals desconvoquem aquesta vaga. No obstant això, des de la secció sindical de la COS afirmem amb rotunditat que la lluita per la millora de les nostres condicions de treball només ha fet que començar, atès que els propers dies presentarem davant de la Inspecció de Treball de la Seguretat Social una denúncia sobre la contractació temporal fraudulenta realitzada sistemàticament per Decathlon a efectes de regularitzar la nostra situació contractual i seguirem sumant companys, companyes i d'altres col·lectius a aquesta lluita per anar aglutinant forces a dintre de l'empresa i per exterioritzar el conflicte, rebent el màxim suport i solidaritat de la classe treballadora, per iniciar una campanya social de denúncia de la precarietat a la que ens tenen sotmeses les empreses (i multinacionals), com, en aquest cas, Decathlon.

Finalment, valorem que ara és el moment d'iniciar el procès d'organització de les treballadores en altres centres de la cadena i, entre totes, dissenyar un pla de lluita amb més possibilitats d'èxit, tenint per objectiu poder realitzar, ara sí, una vaga indefinida en un futur no molt llunyà.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: No hi haurà vaga a Decatlhon, però no deixarem de denunciar la precarietat laboral que genera
11 oct 2013
Co-cos...
Re: No hi haurà vaga a Decatlhon, però no deixarem de denunciar la precarietat laboral que genera
11 oct 2013
Valoro positivament que emprengueu la organització sindical a la feina, un tema importantíssim.

Per altra banda, crec que és un error tàctic jugar amb la vaga indefinida. Ja que aquesta és una eïna difícil d'aconseguir que tingui un suport ampli de la plantilla, i cal preservar-la per aquest tipus de situacions. De lo contrari, caiem en el perill de frivolitzar-la i ja prou desprestigiades estan les vagues generals d'un sol dia gràcies al sindicalisme majoritari.

És complicat però la vaga indefinida és per dur-la a terme, o guanyes o perds. Per això cal anar en compte amb ella.

Tot i així, sort perquè Decathlon segur que prendrà alguna mesura repressiva.
Re: No hi haurà vaga a Decatlhon, però no deixarem de denunciar la precarietat laboral que genera
11 oct 2013
Això de marcar-vos un farol auto-propagandístic i després retirar-vos sense més demostra un grau important de frivolitat i falta de serietat.
Molt cartellet, eslògan i auto-bombo però després res de res. I això no només ho percep l'empresa sinó els vostres propis companys.
Re: No hi haurà vaga a Decatlhon, però no deixarem de denunciar la precarietat laboral que genera
11 oct 2013
"treballador", no correm cap perill perquè les vagues, TAMBÉ les indefinides (a no ser que parlem de sectors estratègics o de sectors amb milers de treballadors i una importància cabadal, com la darrera dels mestres de Balears) ja estan desprestigiades.

Jo veig bé que una secció sindical utilitzi TOTS ELS MITJANS que vegi oportú per forçar a l'empresa a moure's. Per exemple estic segur que quan Decathlon va veure que a lex xarxes socials era trending topic la vaga contra ells, se li van encendre parcialment les alarmes.


De fet, jo personalment sóc molt més partidari que les seccions sindicals utilitzin diverses estratègies a confrontar amb l'empresa (fins i tot "amagos" de vaga) abans de recòrrer SISTEMÀTICAMENT i com a primer recurs als jutjats. Una pràctica que per cert és cada cop més habitual al sindicalisme alternatiu. Que passa algo? jutjats.

I que consti que ho dic com a opinió externa a tot això. Una altre cosa es que sembla que alguns teniu alguna especie de mania al Cos.
Re: No hi haurà vaga a Decatlhon, però no deixarem de denunciar la precarietat laboral que genera
11 oct 2013
A veure, per assentar-te a negociar amb l'empresa hi han bastantes més alternatives que convocar a la primera de canvi una Vaga: Boicots, concentracions i fins i tot actes de sabotatge.

Una altre cosa és que us interessi dóna bombo al vostre sindicat, que la gent i els treballadors/es el coneguin mitjançant l'anunci d'una Vaga "bulo" a una empresa que tot crist coneix com el Decathlon. Perquè com sabeu per fer una Vaga indefinida al Dechatlon cal tenir una forta implantació a la plantifa i haver fet un fort treball abans. Això ha sigut fer la secció, que l'empresa no es vulgui reunir i anunciar la Vaga indefinida per després retirar-la sense aconseguir res.

No és mani a la COS, és una estratègia al meu entendre que deslegitimaria a qualsevol sindicat, sigui el que sigui.
Re: No hi haurà vaga a Decatlhon, però no deixarem de denunciar la precarietat laboral que genera
11 oct 2013
1- No diguis "vostre" si no saps amb qui parles

2- Precisament perquè es una empresa molt coneguda, la possibilitat de vaga indefinida i boicot li pot fer molt més mal. La qüestió es que si tens contractes en frau de llei (com el 99% d'aquestes grans empreses), és més fàcil que l'empresa s'ho pugui acabar repensant. Li importa una merda si un % de treballadors gran fa vaga, ja en trobarà de nous si cal amb els temps que corren, el que li importa és el "nom" de la marca i a que s'associa.

3- per donar-se bombo n'hi ha prou amb la consittució de secció sindical. La resta, les estratègies que aquesta adopti, ja no són tan bombo del sindicat com això, estratègies de la secció sindical


S'ha d'acabar aquesta dinàmica de "defenses una cosa d'un sindicat, deus ser d'ells".

Per a fer això de "yo con mi equipo y contra el resto" tens el futbol.
Re: No hi haurà vaga a Decatlhon, però no deixarem de denunciar la precarietat laboral que genera
11 oct 2013
2.) Els directius del Dechatlon no són imbècils i estan ben assessorats, per tant sabíen que el tema de la Vaga indefinida era un "bulo". A més també saben qui forma part de la secció i com acollonir o acontentar la resta de treballadors/es.

3.) Amb la simple constitució d'una secció no fas gens de bombo, si darrere no hi ha un treball sindical constant.

No sé si ets d'ells o no i més igual però defenses la seva postura. Abans de declarar una Vaga indefinida poc després de constituïr una secció, es pot fer moltíssim treball sindical. La vaga indefinida és el cartutxo final, no una eina per jugar a fer propaganda d'un sindicat.
Re: No hi haurà vaga a Decatlhon, però no deixarem de denunciar la precarietat laboral que genera
11 oct 2013
Tot aquest tema em recorda:

http://www.directe.cat/noticia/12507/un-estudiant-de-la-uab-comencara-di

Si, crides l´atenció, però desligitimes la paraula "vaga". En teoria, la millor arma que tenim els treballadors (encara que, si aquesta gent continua fent merdes d´aquestes, ja no serà així). El meu recolzament ja no el tenien, però aixó es segur: la pròxima vegada que amaguin una convocatòria d´aquest tipus, el recolzament general serà menor.

"un altre treballador": de sindicalisme saps lo que jo de monestirs franciscans.

A veure si us penseu que els directius de Decathlon es mamen el dit, i per que una secció d´un parell de treballadors amaguin amb una convocatoria de vaga indefinida, ràpidament es baixin els pantalons. Us ho penseu? no.
Acció propagandística? Si.
Ja us ho trobareu. co-COS.
Re: No hi haurà vaga a Decatlhon, però no deixarem de denunciar la precarietat laboral que genera
12 oct 2013
Bla blabla blablabla blabla

bla bla blablabla bla bla

Menys acusacions. Tirar endavant mogudes és molt difícil, i no es tant estrany q quelcom reventi. Està bé criticar però tampoc fa falta flipar.se.
Re: No hi haurà vaga a Decatlhon, però no deixarem de denunciar la precarietat laboral que genera
13 oct 2013
La propera vegada ja no s´ho creurà ningú. Bona estratègia.
Sindicato Sindicat