Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
13 set 2013

http://www.rebelion.org/noticia.php?id=173865
559279_10151851124969904_1210332831_n.jpg
¿Ha sido masiva-muy-masiva la movilización independentista del 11 de septiembre en Cataluña? Lo ha sido. ¿Se movilizaron los 1,6 millones de ciudadanos y ciudadanas a los que hacen referencia algunos medios informativos (y de agit-prop) catalanes? No es probable que la cifra sea exacta. Es otra batalla política, la batalla de las cifras, similar a la del año pasado en torno al millón y medio de asistentes a la manifestación de Barcelona (Vale la pena insistir: la “cadena humana” de este año ha sido impresionante).

Dejando al margen grupos que rodearon Caixabank o colectivos afines, hablando del grueso central de la movilización, ¿los valores y finalidades que alimentaron la movilización del 11S tienen relación directa con aristas de las tradiciones emancipatorias catalanas? No, de ningún modo. Por ejemplo, ¿ondearon banderas o pancartas recordando el 11S chileno, homenajeando la figura de Salvador Allende? No. ¿El discurso central de la presidenta de ANC, Carme Forcadell, incluyó algún valor relativo a la fraternidad entre pueblos? Nada de nada. Hegemonía identitaria nacionalista en estado puro.

¿Agitó las aguas el president Mas en su mensaje previo a la diada del pasado 10 de septiembre? Lo hizo. ¿Habló en alocución dirigiéndose a todos los catalanes? En absoluto. Lo contrario es mucho más verdadero

TV3, la televisión pública catalana, ¿informó, intentó informar de manera plural y objetiva sobre la jornada? Nada más lejos de la realidad. Se convirtió, se ha convertido desde hace tiempo, en un instrumento de agitación “independentista”. Sin ningún miramiento. Apenas 30 segundos para hablar de los ciudadanos que rodearon Caixabank; inexistencia de voces criticas contrarias a la movilización. Y lo que no aparece en TV3 no existe para muchos ciudadanos del país.

¿Se puso énfasis durante la jornada en el “derecho a decidir”? No. A excepción de algunos casos, en absoluto. Se habló, se insistió una y otra vez, en finalidades y lemas independentistas, y en la creencia de que los catalanes estarían mejor solos y sin la rémora de España.

¿Recibió Artur Mas a los convocantes? Sí, antes de la movilización. ¿Se ha usado alguna otra vez singular procedimiento? No.

¿Se ha hablado de ampliación del Estado de bienestar en el mismo momento que se intenta desmantelar la sanidad y la enseñanza públicas? En el mismo momento.

¿Hegemoniza la derecha catalana este movimiento social de enormes dimensiones sociales? Sin ninguna duda. Dictan agencia, tempo y objetivos (desbordados en ocasiones por la fuerza del movimiento que han ayudado a levantar). ¿Se atreven con Espriu y con una interpretación absolutamente falaz de algunos de sus versos más conocidos de “La pell de brau”? Se atreven, sin que el pulso les tiemble.

¿Debería decir algo la izquierda española no-catalana en estos momentos? Sí. ¿Debería decir algo también la izquierda catalana no independentista? Por supuesto. ¿Deberíamos seguir apoyando el derecho de autodeterminación? Sí, juntamente con la unión fraternal de todos los pueblos de Sefarad y la exigencia de unas condiciones democráticas e informativas adecuadas y justas para el ejercicio de ese derecho. No en estas condiciones.

¿Se habló de la corrupción en Cataluña? No. ¿Se habló del incremento de las desigualdades sociales? No. ¿Se habló del paro? No. ¿Se habó de la pérdida del poder adquisitivo de los trabajadores catalanes? No. ¿Se habló del PIRMI y de la renta de inserción garantizada? No. ¿Estuvieron presentes las aristas sociales de la situación actual? No.

¿Qué cosmovisión de fondo ha abonado la movilización del 11S? Esta (son palabras de Andreu Mas-Colell, el poderoso conseller de Economía del gobierno catalán): “[estoy] dispuesto a ceder mucha soberanía a Bruselas, mucha, más que la que estoy dispuesto a ceder, en estos momentos, a Madrid. Conozco a Europa muy bien y sé que respetan la diversidad. Mi identidad, mi manera de ser, el ser catalán [1] no estará nunca en cuestión, pero no puedo decir lo mismo del Gobierno español”.

¿Soberanismo, soberanía nacional? ¿Independencia? ¿Se habla de un país realmente independiente? Pues no lo parece.

PS: En el Parlamento italiano, jueves 12 de septiembre, los diputados de la “Lega Nord” han dado su apoyo a la independencia de Catalogna. Jordi Pujol recibió a su líder más destacado en el Palau de la Generalitat.

Nota:

[1] Félix Ovejero –“La otra responsabilidad de los intelectuales”, El País, 12 de septiembre de 2013, p. 33- ironizaba con razón sobre la expresión “ser catalán”: “[…] bobadas desbocadamente reaccionarias que harían descoyuntarse de risa al mismísimo Heidegger”.

Salvador López Arnal es miembro del Front Cívic Somos Mayoría y del CEMS (Centre d’Estudis sobre els Movimients Socials de la Universitat Pompeu Fabra, director Jordi Mir Garcia)

This work is in the public domain

Comentaris

Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
13 set 2013
Soc l'unica a qui li sorpren una mica que aquest senyor digui el que diu desde el "Centre d'Estudis del Moviments Socials" de l'UPF. No pel contingut que hi puc estar poc o genys d'acord pero sobretot per la condicio d'"intellectual"(oide) que potser podria estudiar també les granotes o els cicles de fecundacio de l'oca de la Borgonya?
Alguna ho havia de dir.
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
13 set 2013
Al marge del texte, per a "k"; no dius res... en k no estas d'acord? i doenm alternatives x fer una mica de debat serios s'isplau i no nomes renegeos esterils k ens fa perdre el temps
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
13 set 2013
Sembla evident que "l'independentisme" majoritari, basat en agitar banderetes i cantar l'himne a tot pulmó està sent una juguesca perfecta per estendre una cortina de fum sobre totes les desigualtats, injustícies i misèries d'aquest sistema del qual CiU/ERC són els principals defensors (i no només "Madrit").

Si ha de ser inevitable aquesta "independència" doncs endavant, el dia següent qui serem als carrers serem les que portem tota la vida lluitant per quelcom molt més important i bàsic, per la justícia social, independentment de si avui dia ens trobem sota l'etiqueta política "X" o "Y".

Que la repressió d'aquesta dissidència serà probablement brutal (no per res, Catalunya i la Generalitat són capdavanteres en aquesta matèria dins l'Estat espanyol), doncs ja hi podeu comptar que sí.

Però què collons, així veurem realment quin és el panorama i no hi haurà lloc a les mitges tintes: una Catalunya sota els dictats de la Troika serà igual o pitjor que una Catalunya dins d'una Espanya que es mou dins dels mateixos paràmetres.

Temps al temps i prepareu-vos per la lluita que ve, companyes.
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
13 set 2013
Jo el que no entenc es perquè no es posa en perspectiva que hi ha 1 televisió (TV3) sobiranista EN CONTRAPOSICIÓ amb els MOLTS CANALS DE TELEVISIÓ ESPANYOLS que emeten a Catalunya (TVE, A3, T5, Td8, La Sexta, 13TV, Intereconomía, etc.)

És a dir, destacar NOMÉS a 1 que fa "propaganda" i no dir RES dels altres 15 o 16 que fan la propaganda CONTRÀRIA (pro-Espanya) és ser un puto espanyol imperialista Ciudadano de merda.

Així de clar.

En tot cas, espero que al senyor Arnal aquest la victòria de l'estat català li passi "factura".
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
13 set 2013
Per al.lusions i en resposta a "res a dir?". Que passa que no es pot criticar la nova classe "academico-institucional-militant" que dicta mentre fa que milita? El text em sembla molt fluixet, principalment perque parteix d'un a priori i tot seguit hi va afegint un conjunt de característiques que serien ideals en tota movilització massiva: sensbilitat social, esperit internacionalista, discurs de fraternitat entre pobles i sobretot critica a la classe dirigent. Tinc pocs dubtes que moltes firmariem un moviment aixi. La pregunta es cuanta gent hauriem arrossegat.
L'altre punt que em sembla important es com l'autor es col.loca en una perspectiva d'esquerres per criticar al nacionalisme de dretes, altre cop un punt valid pero que s'assembla massa als postulats no ja del PSOE sino inclus de UPYD. No dubto que son arguments legítims i estic contenta que els pugui expressar. EL problema i la principal dificultat qeu tinc amb el text es precisament el tema institucional, és a dir criticar tot l'entramat institucional del nacionalisme catala conservador desde l'UPF que n'es una peca fonamental. Suposo que en castella "para que nos entendamos tod@s".
I si hi ha un perill de segrest de la movilització per part dels interessos i l'agenda de CIU, que no volen altre cosa que el pacte fiscal i si algun dia s'aconsegueix un estat propi doncs que sigui com la finca particular dels Pujols, Millet i el reste de 50 families. No obstant penso que ens correspon a nosaltres, com a moviments socials (les granotetes que estudien els de la UPF) doncs prendre la metxa per fer esclatar el conflicte i que tot plegat no quedi com una llufa de final d'estiu.
Les referencies a l'articulista de "El Pais" i l'inefable Umberto Bossi tenen molta mala baba i formen part de la idea pre-concebuda/a priori que té l'autor de demonitzar (en aquest cas condemnar per burges) tot un moviment que vull pensar ( potser m'equivoqui) té més sensiblitats, colors i matissos que els que li vulguin veure la Forcadell o el del mitjó.
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
13 set 2013
A tots els qui ens sua la polla i a totes les que ens suen els ovaris el fet què ens explotin sota un logotip corporatiu bi-barrat o quadri-barrat i ESTEM PERQUÈ DESAPAREGUIN L'EXPLOTACIÓ, LA COERCIÓ I LA COACCIÓ, aquests nazi-onanistes - estatalistes, ja podeu fer flexions per la feinada què tindreu a "passar-nos factura" (el típic i repetit ad nauseam "ja passarem comptes" si no tanques files amb el discurs identitari), colla d'imbècils lobotomitzats.
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
13 set 2013
Per sort, la majoria d'imbècils lobotomitzats d'aquest país tenim l'Algarrobo Marsupial; que és una persona intel·ligent, cosmopolita i espanyol fins la medul·la; per obrir-nos els ulls.
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
14 set 2013
Quina part de "ens sua la polla sota QUIN LOGO corporatiu ens EXPLOTEN" no has entès? Necessites un croquis? Per què denegues carnets (de català) i otorgues carnets (d'"espanyol") que NINGÚ no t'ha demanat? per què em tradueixes el nick que he fet servir? Per què no m'has otorgat el carnet d'andorrà o d'argelià? Tu si que ets gilipolles fins la molla de l'òs, amb carnet de català i del club súper 3% inclosos.
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
14 set 2013
Per k,
No es un texto flojo, es una reflexion necesaria. Las caracteristicas k tu defiendes como "ideales" no lo son, son las caracteristicas necesarias que diferencian un discurso del discurso fascista de la derecha catalana. Lo denunciamos en su momento, os avisamos: el nacionalismo es campo abonado para la derecha, no podreis competir nunca. Mirad el resultado: cinco mil para rodear la caixa y un millon y medio plegados al discurso identitario de la derecha. Y hablando de cifras: ¿Donde estaban los 30000 manifestantes de la EI? Rodeando la caixa seguro k no, los numeros no salen.
Cuando hablas de arrastrar a gente hacia un sitio o identificas una critica con un partido para intentar deslegitimarla, lo unico k demuestras es de k pie cojeas. Eres unx de esxs "profesionales" k se pasan el dia leyendose los articulos de opinion de la prensa burguesa, preocupados por el debate de la casta en el lupanar y mirando de meter la cabeza en el partido, si no la tienes ya metida. Eres incapaz de entender las cosas fuera del juego partidista. Das pena, ¿Donde estabas cuando las asambleas inundaban las plazas?
Y cuando juzgas a alguien por la lengua k utiliza, estas evidenciando una actitud fascista, propia de un discurso identitario excluyente. De hecho vienes a ser el ejemplo ilustrativo de lo k denincia el articulo.
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
14 set 2013
En part es així, el sentiment nacional, et xucla i sense adonar-te passes a estar dins la corrent de masses, manipulades per la burgesia.
Per mi lo trist és que, ja s'ha vist el poquíssim contingut, dins la cadena humana, en quan a reivindicacions contra les retallades, perduda de derets laborals, serveis públics, llibertats... i era totalment compatible portar una pancarteta, samarreta etc.
Pero clar, moltíssima gent esta ofuscada i tot i que és de classe mitjana, la majoria, no pensa que també els acabara esquitxant la precarietat etc.
I era absolutament el lloc per reivindicar, per què és en les transicions, on es decideix el model de país. Ja no val el "primer l'independència i desprès ja veurem" per què ja ens l'hauran fotut ben a dins el partit de torn i europa.
Necessitem crear debats públics, crear estats d'opinió, agitació i mobilització, però jo crec que sobretot cal anar sortint de la roda de consum i dependencies, per acostar-nos a les formes de vida i autogestió alternatives al sistema capitalista, si nos no hi haurà un cambi real.
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
14 set 2013
Per la meva banda, estic cansat de veure titulars d'articles d'aquest senyor, que mai no llegeixo des de la primera vegada que vaig fullejar un article seu. Per sort a Indymedia puc dir la meva.

Absolutista recalcitrant, Salvador, m'estimo més la tirania del Rajoy que la que s'entreveu del poc que he llegit de tu i que no penso seguir llegint. De teories complertes i auto-confirmades, d'academicismes i de mai no fer, actuar. Estic cansat de la teva escolàstica, del teu comunisme neofeixista.

Li rebenta la casa reial per no poder ser ell beneficiari dels privilegis, li rebenta els que gestionen el poder per què voldria ser ell i els seus camarades els que imposessin el seu dogma, el seu món acabat i a punt per ser acatat.
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
14 set 2013
"Unx" Tinguent en compte que la teva contribució doncs passa d'una crítica raonada al que s'havia exposat a l'insult una mica massa rapid doncs que vosl que et digui, no motiva molt a respondre't francament.
Tens uns tics ben interessants tot s'ha de dir, la banalització del terme feixista, i la seva utilització contra aquelles que potser no concorden amb les teves ideees. I queda una mica extravagant el rotllo "ja ho deiem nosaltres" quan el "nosaltres" és un nick que vaja pot ser cualsevol persona o col.lectiu.
I m'has ben clissat perdiguer. Esta clar que soc una "professional"(aixi, sense ocupacio, professional per se) i abonat a la logíca de partits. Per acabar-ho doncs em regales la teva llastima i em parles dels debats a les places. On el tema de l'autoderminació va ser sospitosament silenciat per acomodar minimin comuns denominadors. Aixi ens ha anat suposo.
I no, no el jutjo per la llengua que utilitza no t'equivoquis que sembla que un cop comences amb les etiquetes no acabes. Que passa? que jo he de canviar o renunciar a la meva llengua per a que tu o ell o el de més enlla es pugui expressar en la teva o en la seva, doncs no.
Et demanaria una mica de respecte ja que demaneu debate i alternatives. Els teus/vostres insults ni ajuden ni contribueixen més enlla de reforcar les vostres posicions d'estar devant d'un assalt fexisita identitari quan en realitat estem a les portes d'un procés de transformació que potser ens pot apropar a un altre model de societat. Suposo que es aixo el que volen aturar aquestes "reflexions necessaries"
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
14 set 2013
Per a "k" en resposta al que dius; "i em parles dels debats a les places. On el tema de l'autoderminació va ser sospitosament silenciat per acomodar minimin comuns denominadors. Aixi ens ha anat suposo.".
Bé no sóc al què estaves contestant, però et diré que jo si que vaig estar a la plaça i el únic silenciament que es va donar es de la absència de gent indepe per muntar un xiringuito (i estar presents dia i nit), pot ser es inherent a la clase burgesa que impera dins el moviment indepe¿? o pot ser, en part, és per la incapacitat de treballar o barrejar-se amb altres col·lectius que lluiten per millores socials?
No ho se, pero de veritat m'agradaria barrejarme amb indepes de colçe a colçe per treballar contra de TOTS els que van en contra de les desigualtats...
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
14 set 2013
...siguin espanyols o catalans
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
14 set 2013
volia dir; per treballar contra TOTS els que fomenten les desigualtats
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
15 set 2013
Per a "Notas" Abans de res doncs reconeixer que jo no hi era a les places, més per raons físiques que ideologiques, pero esta clar que la narrativa que vaig rebre doncs potser no era del tot fidel amb el que havia passat. No formo pas part de l'EI per tant doncs poc puc justificar la seva absencia, que vull pensar pensar que es deu més al segon factor que indiques (la incapacitat de barrejar-se i establir complicitats amb altres sectors) que no pas al tema de "classe burgesa" que de haverlo haylo sens dubte pero que no crec pas sigui definidor del moviment.
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
15 set 2013
.
.
.
No crec que calgui ser independents per "veure com està el panorama" i començar a lluitar per lo altre.
Ja veiem com està el panorama ara mateix. Lo nacional com a cortina de fum i coartada perfecte per que continuin les desigualtats.
Per mi un altre estat, encara generaria més opessió, encara que se suposso "més proper".
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
15 set 2013
Que no estuvieras en las plazas explica muchas cosas, la primera: creer que la clase política te conducirá a un nuevo modelo de sociedad. LLegas tarde, ya lo han hecho! Es ESTE el modelo de sociedad que nos ofrecen. De ahí mi desconfianza a la tutela de los profesionales en cualquier cambio social. La delegación nos ha llevado a un callejón sin salida, mientras que la organización popular aúna colectivos, experiencias y da la palabra a los que creían no tenerla. Empodera.
En dos años el sr Mas ha pasado de tener que ir al parlament en helicóptero a dirigir el descontento popular. Esa ha sido su jugada y le ha salido perfecta. Para ello, evidentemente, ha utilizado y utiliza la complicidad de muchísima gente que ha preferido volver a delegar en la casta política antes de tomar las riendas de su propia vida. Han preferido que los culpables de la crisis sean los que le solucionen la papeleta.
El lema tan machado de "Independencia per cambiar-ho TOT" no es otra cosa que la concesión del poder popular a la clase dirigente. Debería ser "Cambiar-ho TOT per ser independents", es la emancipación de las clases golpeadas por la crisis la que nos permitirá ser independientes. Y aquí convendría aclarar que se entiende por independencia y autodeterminación. Yo la viví en las plazas y tú esperas a un referéndum.

No pienso esperar a ver que dicen de arriba, sigo trabajando en el cambio social.
Re: El 11S en Cataluña. Notas de urgencia
15 set 2013
"Notas" se m'ha oblidat quelcom que penso és important i és que suscric completament el teu punt sobre la necessitat de lluitar contra tot allo (institucional/individual) que fomenti les desigualtats, ja sigui de manera directa o sota etiquetes "salvadores".

"Unx" Sens dubte, el tema de no ser-hi afecta i molt la meva perspectiva de les coses. No obstant, no penso pas que la classe política ens condueixi cap a cap indret (social, polític o economic) on volguem ser; si ho he donat entendre doncs és que no m'he expressat bé o tu/vosaltres no m'has entes. En tot cas tinc clar (i en aixo penso que coincidim) que tant l'actual classe politica com cualsevol "representant" que hagi emanat de la anomenada "transició" no constitueix ni interlocutor ni company/a de viatge acceptable per al proces de transformació.
Malauradament em toca estar d'acord amb el que planteges sobre el nou model de societat que no seria altre que ens ofereixen ara mateix i els perills de la delegació i la "professionalització" de la representació i/o la delegació (renuncia). I esta clar que no es pot negar que el sentiment independentista/sobiranista ha afectat i molt la estrategia de confrontacio necessaria inclus fent apareixer com secundaria la crispació social producte de les retallades i resultat de les polítiques no nomes del partit d'en Mas sino del PSC anterioriment i tots aquells/es que desde el Parlament no baden boca o cedeixen txecs en blancs.
El rotllo aquesta de la "Independencia per cambiar-ho tot" en les seves variants tampoc a mi em convenc em sembla més aviat un intent de part de l'EI d'apropiar-se d'un cert llenguatge llibertari que no encaixa bé ni amb elles ni amb nosaltres.
La tornes (la torneu?) a clavar en aquesta linia que copio i enganxo
""Cambiar-ho TOT per ser independents", es la emancipación de las clases golpeadas por la crisis la que nos permitirá ser independiente"
I si, el debat que trobo a faltar i és urgent es que entenem per "autodeterminació" i que veiem com "independencia".
El fet que tu hagis viscut els debats i discussions a les places doncs esta clar que li dona una legitimitat al teu argument que jo no tinc pero aixo no vol dir pas que jo estigui recolzant unicament una sortida institucional. Si penso que la celebració o no (en cas de negar-s'hi l'Estat) d'un referendum es essencial per a veure si el dret a l'autodeterminació (el nostre o el de cualsevol poble) és real o és simple retorica constitucional. A efectes practics seria aprofitar l'embranzida de la movilització popular (que penso es empiricament innegable com el/la "fart" reconeix inclus a contracor) per a forcar la contradicció, deixant en evidencia un cop més que ni vivim en una democracia ni el canvi vindra de parlaments o, com tu dius al final, desde dalt.
Sindicato Sindicat