Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: pobles i cultures vs poder i estats
Què ha passat?
11 set 2013
Surts del metro i t'ofereixen una samarreta groga pel mòdic preu de 15€. Veus com els balcons s'omplen d'estelades (amb el triangle blau, no fos cas...). Encens la tele i només es parla d'independència, als diaris també... I fa tot just dos anys, només un sector minoritari de la població defensava aquesta idea.

Fins fa ben poc, la burgesia catalana ni en volia sentir a parlar, d'independència. És més, era un ferm suport de les estructures de l'Estat espanyol. El context, però, ha canviat. Amb la crisi, els oligarques s'han adonat que demanar la independència els beneficia per dos factors: d'una banda, els suposaria més poder econòmic i polític, i, de l'altra, els permet apoderar-se del sentiment de descontent popular i manipular-lo per a què serveixi als seus interessos.

Un canvi de límits geogràfics sense una una transformació estructural no ens comportaria cap diferència. Deixant de banda la hipocresia d'un partit que, després de 30 anys de discurs regionalista, ha pujat a última hora al carro de l'independentisme per guanyar vots, durant els darrers governs de CIU hem pogut comprovar quin és el projecte de país dels convergents. Retallades, privatitzacions, Eurovegas-BarcelonaWorld, brutalitat policial... Totes aquestes polítiques es veurien reforçades en un hipotètic estat independent. Les elits catalanes obtindrien allò que mai han tingut: el control d'una estructura estatal. Per la resta de la societat, més que res canviaria la bandereta dels edificis oficials.

A banda d'això, l'exaltació nacionalista sempre ha estat la cortina de fum ideal per a distreure el poble de les privacions i injustícies quotidianes. En un context de gran conflictivitat social (tres vagues generals, el 15M, la PAH...) fomentar l'independentisme permet al govern redirigir el malestar creat per les seves pròpies polítiques econòmiques i socials.
El procés engegat fa un any no ha deixat mai d'estar controlat per les classes dominants. A través del seu aparell mediàtic (TV3, CatRàdio, ANC...) han dut a terme una gran operació d'enginyeria ideològica per impulsar un patriotisme apolític i inofensiu, que, a més a més, desmuntaran tan de pressa com l'han construït quan ja no els convingui.

El discurs transversal anul·la les desigualtats i conflictes socioeconòmics existents a la societat catalana; fins i tot arriba a incloure grups d'extrema dreta com Unitat Nacional Catalana al procés d'alliberament nacional. El nacionalisme pren una realitat cultural que és complexa i es troba en constant evolució i la redueix a un estereotip fix i simplista, que a mans dels poderosos esdevé l'excusa perfecta per refermar el seu control sobre la gent. Podem sentir-nos catalanes, però no caurem en arengues identitàries que fàcilment deriven cap a l'autoritarisme.

Autodeterminació, Independència... Bons conceptes en males mans. La llibertat dels pobles va més enllà de crear noves fronteres, és més, comença per eliminar-les. Perquè som les que més creiem en el dret a decidir. Però només per escollir si volem un nou estat o no, sinó per decidir en tots els àmbits de les nostres vides. Lluitem per una revolució social que acabarà amb totes les estructures de dominació per construir una societat horitzontal i igualitària en què cada persona serà veritablement lliure.

Ni espanyol, ni francès, ni català, ni de cap mena. Enderroquem l'Estat.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Què ha passat?
11 set 2013
Ben dit.

Hi ha una cosa clau. L'esquerra i els partidaris de l'independentisme, afirmen populistament (no crec que ho facin de mala fe, però ho fan sense haver-s'ho plantejat gaire sèriament) que "el poble català ha dit prou".

Com si, en la societat actual, "el poble" fos una entitat encara íntegra i amb força i voluntat pròpia i autònoma. El poble (o populatxo avui en dia, desgraciadament -cal reconstruir-lo-) és enganyat (i auto-enganyat) per tots els mitjans i d'adoctrinament del sistema.

Ser indepe ara ESTÀ DE MODA. I hi ha moltíssima gent que de cop afirma que "vol ser lliure", i s'apunta al carro de les banderetes, així, d'un dia per l'altre, sense cap procés personal conscient de reflexió sobre res.

Porten donant-li bombo tot aquest any per tots els mass merda, TV3, RAC1, CatalunyaRàdio, La Vanguàrdia, El Punt, etcetcetc

No es pot parlar honestament repetint el discurs del sistema.

Tot això està sent una òbvia cortina de fum.

No podem passar de la qüestió de la cultura, el sentiment o cosmovisó nacional de moltes persones, etc., però CAP ESTAT ENS ALLIBERARÀ i tots aquests circs només fan que marejar la perdiu. És de manual, tot això és una bogeria col·lectiva.

Per l'autodeterminació, la sobirania i la independència populars, reconstruïm el projecte de fer-nos forts i autònoms, política, econòmica, ideològica, ètica i culturalment, construïm el poble horitzontal, cooperativista, col·lectivista i esforçat i preocupat pel bé comú, al marge de les estructures estatals i capitalistes, que torni a cantar allò de "el bé més preuat és la llibertat".

I que ningú ens pugui dir espanyolistes als qui no defensem aquesta cortina de fum! Estimem i cuidem la nostra llengua i cultura (sense posar-la ni per sota ni per sobre de cap altra, sinó assumint-ho com a tasca de la gent de cada indret), però sense demanar als de dalt que la cuidin!

Escriure i parlar bé, estudiar la història, fer traduccions desinteressades al català... Autogestió de la cultura que volguem, plural i diversa.

I ho torno a dir. Que no ens puguin dir espanyolistes als llibertaris! Corretgim les postures "equidistants" i negadores dels fets lingüístics i culturals. Des d'aquí podrem qüestionar amb contundència els qui volen un Estat "propi" català.
Re: Què ha passat?
11 set 2013
M'he expressat malament i ho corretgeixo.

No volia dir que el poble no tingui cap consciència real i legítima sobre la qüestió, però no es pot passar per alt de cap manera el muntatge mediàtic i polític per manipular-lo, que qualsevol persona amb uns mínims valors hauria de condemnar energèticament com a propaganda i vulneració de les consciències.

Per enèssima vegada, en nom del poble se'l fa anar per on convé als poderosos.
Re: Què ha passat?
11 set 2013
el que passa es que és al.lucinant que a un any de la jugada mestra de Mas & company, encara hi hagi gent que, dient-se d'esquerres, els hi sigueixi el rotllo
Re: Què ha passat?
11 set 2013
Banderetes... banderetes... banderetes!!
Coloraines i teles.
És genial! Avui tothom vol ser LLIURE!
És fantàstic! Visca el poble català llibertari!
I a la tele i la ràdio ens fan la pilota tot el dia!
A més, igual que per ser demòcrates, ens caldrà poquíssim esforç!
Per ser demòcrates anem cada quatre anys a posar un paper on ens diuen.
Avui anem tots a fer una cadena i ja deixem fer als de dalt.
Bé, que els l'Assemblea Nacional Catalana ho supervisin tot.
Però d'aquí just un any, més! A tornar al carrer!
En Mas i companyia ens ajudaran!
I si no, el simpàtic d'ERC!
Serà com quan el Barça guanya la lliga!
Però, quina lliga!
Tots units per un Estat propi!
Com el que tenen els estatunidencs, els grecs, els francesos, els libis, els xinesos, els australians, els xilens, els turcs, els nigerians, els angolans, els sudafricans, els mexicans, els portuguesos, els del Vaticà, els indis, els egipcis, els coreans...
Si pocs pobles queden avui que no siguin lliures, sobirans, independents i autodeterminats!!
Som els del final de la cua, però ja arribarem...
I tot el món serà lliure!!
VISC A CATALUNYA! O ALS PAÏSOS CATALANS! VIURÉ A L'ESTAT CATALÀ!
(o no?)
VISC EL BARÇA!
VOLEM SER TOTS MOLT LLIURES (MOLT!), I HO SEREM! VISCA LA LLIBERTAT I LA HUMANITAT, L'ESTIMEM, VALOREM I CUIDEM MOLT, ESPECIALMENT EL POBLE CATALÀ!
Ser indepe és molt guai i progre! Qui no ho és?
Qui no ho és no va a la moda!
Tot lo demés és igual!
Banderetes... banderetes... banderetes!!
Coloraines i teles.
Re: Què ha passat?
11 set 2013
L'estat és dependència
l'anarquia independència
Re: Què ha passat?
11 set 2013
"Ningú ens representa!", cridava el 15-M.

I cal explicar que tot aquest contramoviment és la resposta reaccionària.

Mori "Espanya", construcció de l'Estat espanyol, i visquin els pobles/comunitats/persones autodeterminats, és a dir, funcionant sense estructures estatals ni capitalistes.

Això està lluny, però no podem aconseguir que aquesta distancia canviï en 4 anys.

Però no ens enganyem ni ens deixem enganyar, que això sí que ho podem escollir. Amb auto-enganys no anem enlloc.

Independència? 1936!
Re: Què ha passat?
11 set 2013
muerte al estado y viva la anarquía
Re: Què ha passat? El Manicomio Catalan by Ramon de España
11 set 2013
"La figura del charnego agradecido es muy triste"

19/05/2013 - 09:36

El periodista Ramón de España publica 'El manicomio catalán', un texto en clave de humor sobre lo ridículo del nacionalismo, al que llevaba dándole vueltas desde 1980, con la primera victoria de Jordi Pujol.
Portada del libro de Ramón de España 'El manicomio catalán'
Portada del libro de Ramón de España 'El manicomio catalán'

A.V.A.

Ramón de España (Barcelona, 1956), escritor, articulista, incluso director de cine, se ha decidido a escribir El manicomio catalán. Reflexiones de un barcelonés hastiado cuando "la pesadez nacionalista ha dejado de ser un ruido de fondo para convertirse en el tema único omnipresente". Utiliza el humor porque "puestos a cabrear a gente que te molesta, es lo mejor. El libro está lleno de nombres que no me tendrán especial aprecio a partir de ahora, pero tampoco me lo tenían antes".

Pregunta: ¿Qué significa este libro para usted?

Ramón de España: Es una pequeña venganza, un acto de defensa propia humorístico contra lo que considero un régimen político, cómo Convergencia ha conspirado hasta conseguir el control social de una comunidad, cómo se ha acallado al disidente, cómo se ha trabajado para dar una imagen monolítica de los catalanes fuera de Cataluña.

P: ¿El humor es la única manera de analizar el nacionalismo sin que duela?

RE: Como decía Peret, "es preferible reír que llorar". El humor es la manera que más me gusta porque ya va con mi carácter, y porque a los nacionalistas les molesta mucho que te rías de ellos. Son como esos niños que se tronchan si te caes por las escaleras pero que con según qué comentarios se ponen colorados y se rebotan. Es la manera más eficaz de poner en evidencia el ridículo de ciertas actitudes.

P: ¿Hay un humor catalán?

RE: El humor que tenemos es la 'conyeta' catalana. Prueba de ello es que al humorista catalán por excelencia, Toni Soler, el ayuntamiento le ha encargado organizar los actos de conmemoración 1714. Humor y nacionalismo es un oxímoron, un tipo con verdadero sentido del humor no puede ponerse a organizar una cosa así. Aunque también es verdad que el hecho de contratar a dos payasos (junto a Miquel Calçada, contratado por la Generalidad) para organizarlo todo, nos da una idea de por dónde va la cosa.

P: ¿Qué papel han tenido los partidos nacionales y los Gobiernos de España en el proceso del nacionalismo catalán?

RE: El problema del PP es que su espacio ya lo ocupa Convergència, son dos partidos de derechas que enarbolan diferentes banderas, los unos tienen a Bárcenas, los otros a Oriol Pujol.

Me preocupa más la actitud del PSC que lleva toda la vida con síndrome de Estocolmo, de no sentirse suficientemente catalán. Y en vez de plantar cara al tema lo han interiorizado. Y también me preocupa ICV porque, si lo recuerdo bien, el comunismo siempre ha sido una ideologia internacionalista y es un poco ridículo que la supuesta izquierda acabe aceptando los postulados de la pequeña burguesía de CiU.

Con respecto a los gobiernos de España, es indudable cierta dejadez, pero yo destacaría el papel de Jordi Pujol, el gran trilero, el que negociaba con Madrid, y se dejaba nombrar español del año. El trato era "vosotros dejadme a mi Cataluña que yo los mantengo tranquilos". Pujol ha manejado como nadie el chantaje moral, emocional y económico.

P: Usted habla del "charnego agradecido". ¿Cómo describiría esta figura?

RE: Yo me refiero al que sobreactúa en su catalanidad para sacar algo. La figura está creada por Paco Candel, y hoy tiene a Justo Molinero como su mayor representante, e incluso a José Montilla. A base de pasarse toda la vida dando las gracias a la comunidad que le da de comer, va medrando. Es una figura muy triste.

P: ¿Realmente cree que la independencia de Cataluña no es posible?

RE: La tabarra es eterna, pero la independencia no llegará porque no le conviene ni a España ni a Cataluña. Es un especie de epidemia fomentada por la crisis pero no hay una auténtica base. El problema es la tendencia del nacionalista a pensar que lo que él piensa lo piensa toda la comunidad. Afortunadamente Cataluña es un sitio lo suficientemente plural y espero que así siga siendo. La aparente unanimidad entorno a la independencia es una imagen que intenta dar el sector nacionalista.

P: Un análisis rápido del futuro de Cataluña.

RE: La huida hacia adelante de Artur Mas, sus delirios, sólo ha servido para que el partido esté en su peor intención de voto de la historia. Entre Duran y Recoder se desharán de él y reconducirán las cosas. Mas pasará a la historia como el segundo presidente mártir, sólo que ahora no se fusila a nadie. Lo máximo puede ser una inhabilitación y que le pondrán un despacho en el Paseo de Gracia de esos que pagamos todos. Si CiU desaparece lo hará en beneficio de Esquerra, y éste es un partido suicida, incapaz de gobernar. Yo creo que todo volverá, para bien o para mal, a lo de siempre.

P: Puestos a analizar lo ridículo del nacionalismo catalán, ¿qué es lo más ridículo?

RE: A efectos cómicos, la Diada, que como parodia de fiesta nacional tiene un punto grotesco. Como no tienes ni tanques, ni legión, ni cabra, quedas muy en ridículo.
Re: Què ha passat?
11 set 2013
no hi ha nacionalisme d'esquerres.
Re: Què ha passat?
11 set 2013
vaya, tan de moda esta decirse independentista como antiautoritarix, los guetos tambien tienen sus modas no es algo exclusivo de las masas

de unas 15 piedras me parece ke solo dieron en el blanco 3 o 4, las demas, una dio en un abuelo ke pasaba por alli, otra en la fregoneta de un jipi, otras chocaron contra el suelo, y algunas otras dieron en kienes estaban lanzando unos metros mas adelante de vuestra posicion... dar 2 pasos adelante y afinar un poco la punteria no vendria mal, a de ser falta de practica

todo un exitazo la diada... tambien la antiautoritaria, ke duda cabe
Re: Què ha passat?
11 set 2013
Doncs que les estructures estan, abans que res, a la nostra ment. També a la de lxs que s'anomenen antiautoritàrixs, independentistes, convivencialistes, absolutistes.....

Raó, creença, homogeneïtat, odi al diferent. visió compartida per la majoria d'ellxs.
Re: Què ha passat?
11 set 2013
És una bona reflexió de crítica al procés independentista. I aquestes reflexions fan molta falta en un moment d'explosió sobiranista. Ara bé, en faria esmenes:

L'oligarquia no és una massa compacta. Existeixen tensions entre sectors, sectors més dinàmics i altres més conservadors, tensions entre l'oligarquia que té els seus interessos territorialitzats a Catalunya i la que no, ... L'alta oligarquia catalana segueix completament integrada amb l'estat espanyol: La Caixa, la Vanguardia, Unió Democràtica de Catalunya, Repsol, ... però sí que és innegable que una part de l'oligarquia (diria més classe mitja que oligarquia, però bé) participa i es sent interessada amb la independència. D'aquí que l'actual procés independentista consti del suport de l'administració autonòmica i de bastants recursos, fet que explica part de la seua força.
Però la ruptura de l'Estat en dos no és un canvi polític senzill. És un trencament de l'ordre polític (per formar un nou règim que seguirà sent oligàrquic, no ho negarem) i per tant una lluita contra l'Estat i contra els elements més forts que el sustenten. Suposa una crisi parcial de règim, una deslegitimació de l'Estat enfront la sobirania popular, suposa grans riscos d'inestabilitat política i econòmica, ... i tot això fa que l'oligarquia que participa del procés (Artur Mas n'és paradigma) no deixin d'intentar descafeinar-lo, desviar-lo cap a pactes fiscals, negociar-lo dins la legalitat de l'Estat, treure el poder a les assemblees locals que han impulsat les consultes i que suposen la base organitzativa de l'ANC (cal no oblidar que l'ANC és forta perquè té més de 10.000 afiliats i molts voluntaris col·laboradors) i, és clar, aprofitar el procés pels seus interessos de classe: agafar bones posicions de cara a la constitució del nou estat, aprofitar el nacionalisme com a cortina de fum d'altres problemàtiques socials, ...
Les crisis són sempre elements revulsius polítics. La crisi també pot haver forçat a sectors de les classes mitges i capitalistes territorialitzats a assumir els riscos de la independència a l'espera d'un benefici econòmic. Ara bé, hi ha molts factors a part de la crisi que expliquen aquest boom. L'Estat espanyol no ha parat amb el seu nacionalisme, i des d'Aznar l'ha reforçat en una ofensiva recentralitzadora. L'independentisme "popular" no és un moviment dirigit per les estructures de l'oligarquia "sobiranista", que en part ho és, sinó que sobretot és un moviment de resistència enfront l'alienació nacional de l'Estat. Els intents de substituir la nostra identitat i la nostra llengua, els tractes de discriminació, .... incentiven el fet de que més gent no es senti espanyola i aposti per la independència. Que hi hagi independentisme burgès (un fenòmen nou) no vol dir que tot l'independentisme i tot el catalanisme sigui burgès. És més, el canvi polític que ha fet CiU (a desgana, com ens ho demostren periòdicament) ha estat per mantenir un electorat que està tip de regionalisme autonomista.
Des del meu punt de vista, el procés independentista té una arrel popular i legítima, i d'aquí ha arrossegat i sumat sectors que podríem definir com a oligàrquics o protoestatals.

Llavors hi ha la qüestió de quins efectes positius i negatius tindria la independència per a les condicions de vida i lluita de les classes populars.
En primer lloc resoldríem el conflicte nacional i això ens estalviaria el maldecap de l'espanyolisme amb els seus microgreuges. S'acabarien, per exemple, problemes amb bandes fatxes o amb policies per manifestar la nostra catalanitat (parlar en català a un guardia civil pot ser motiu de retenció) o que cremar una senyera quan guanya la Roja fos normal i cremar una estanquera sigui judici. El conflicte nacional existeix i no és un invent de la burgesia de Barcelona, és un producte d'Espanya. La independència ens permetria estalviar-nos també el constant nacionalisme d'uns oligarques regionals contra uns de centrals. La política catalana deixaria d'estar alterada sistemàticament per ingerències del nacionalisme. Si realment volem que el nacionalisme deixi de ser una cortina de fum, lo millor que podem fer és resoldre el conflicte nacional d'una vegada, i la independència és la via més fàcil.
També hi ha efectes negatius de la independència, com assenyala l'article. L'oligarquia catalana és més burgesa, dinàmica i moderna que l'espanyola. Només cal veure el garrulerisme dels presidents espanyols o l'eficiència dels mossos. Això implicarà que l'Estat català capitalista serà més eficient en la seua tasca de control i explotació. És més, el procés independentista deixarà aquest Estat amb un vernís de legitimitat. Això cal tenir-ho en compte de cara a començar a pensar la tasca revolucionària en el nou escenari polític que ens deixarà la independència. Però en qualsevol cas perpetuar el conflicte nacional seria pitjor.

El que hauríem de fer les esquerres és jugar la lluita de classes en el nou escenari polític, que és el procés independentista. Ens va com anella al dit, estem jugant a casa. Hem de participar en el procés, accelerar-lo i mostrar les contradiccions de l'oligarquia catalana que aquests dies es posa tant en boca la "sobirania inviolable del poble". CiU pretén allargar el procés fins al 2016 o més, mantenint-se així en el poder i emprant l'estelada per tapar les retallades. Els de dalt pretenen instrumentalitzar la independència com s'ha explicat i ho estan aconseguint. En lloc de veure l'independentisme com un moviment aliè i alienant, l'hem de veure com a propi i com a emancipador. Sinó veurem la profecia autocomplerta de que l'independentisme és una eina dels rics. La partida, però, ja està avançada i no estem movent fitxes.

Entenc perfectament el sentiment de rebuig que genera aquest independentisme. Podríem passar-nos hores rahant-ne. Però al meu entendre una lluita política senzilla com és la independència nacional és tant justa i a la vegada criticable com, salvant les distàncies, la conquesta del sufragi femení. La conquesta del sufragi femení també comptava amb la participació de dones burgeses, no significava un atac directe contra el patriarcat i suposava una legitimació de la democràcia liberal. Fins i tot hi havia dones d'esquerres que s'hi oposaven arguïnt que les enquestes revelaven que les dones eren més de dretes. Però suposo que ningú negarà que fou una conquesta social, imperfecte i dins el sistema de joc de l'enemic, però una conquesta social al cap i a la fi.
Re: Què ha passat?
12 set 2013
Bé, Doncs que proposeu? perquè l'anarquisme és mnoritari a l'Estat espanyol, aneu en contra del referendum? llavors voleu estar encara lligats a l'estat espanyol? perquè no ho dubteu, sino s'aconsegueix l'independencia continuarem com fins ara, jo veig bé una revolució social, però mireu el carrer, això no es el que recolza la majoria ni molt menys. En canvi, un cop aconseguida l'independència, es poden fer canvis socials importants i millorar la qualitat de vida, jo no hi tinc cap confiança amb CiU, creieu que tots els que han sortit al carrer són uns capitalistes, convergents? tothom sap que Ciu no era independentista, mireu al voltant, jo crec en la independència i el socialisme, la construcció d'un nou estat i un nou model, no com el que tenim ara, i això passa per una reducció de la força del capital i de la mafia empresarial, també penso que aquest discurs l'aprofiten molts trolls i molts espanyolistes
Pd. Per cert, l'estelada blava és la primera que hi va haver, i no és convergent, els de ciu només s'han intentat apropiar d'ella de mala manera, això és algo de calaix també
Re: Què ha passat?
12 set 2013
EI TIUS IO ASTIC AMB BUSATRAS MILLO SE ASPANYOLS I ASPARAR A QUE LA RESTA DASPANYOLS BULGUIN SeR COMUNISTES GUAIS PARCA ALS CATALANS SON TOTS CUMBARGENS I LA INDAPANDENCIA VOLDRA DIR CA ALS RICS AS MANJARAN ALS POBRES I LARTUR MAS ES UN FILL DA PUTA PARCA NO VOTA AL PCE O A IU O AL SANXEZ GORDITLLO
Re: Què ha passat?
12 set 2013
en tot cas la pregunta deuria ser: "hem les treballadores conscients de donar suport o participar en moviments organitzats i dirigits per partits burgesos?" (o: pot ser que res hagi passat des de 1914?)
Re: Què ha passat?
12 set 2013
txo també soc anarcoespanyolista! semos anarcoespanyolISTes que txupi-guai, por el imperio no-nasionalista hasia la anarquía, viva la confederasión iberica de munisipios españoles, dic, libres.

tots els catalans són dolents i burgesos; visca el ramón d'espanya, aquet sí que és un gran llibertari espanyol sense fronteres!!!

el dret d'autodeterminació és un invent de la burgesia, tot anarquista hi està en contra!!! LES CLASSES POPULARS CATALANES NO HAN EXISTIT MAI, AQUÍ NOMÉS HI HA BURGESOS, que des del segle XIX es distingeixen pel seu ús intensiu del català i per la seva lluita radical per la independència, si no aneu al barri de Pedralbes, a la Caixa i al Real Club de Polo! visca l'anarcocolonialisme, visca l'anarcoimperialisme, sí!

A BAIX ELS NASIONALISMES, ARRIBA ESCANYA, DIC, ESPANYA!!!

Tot bon anarquista català, dic, espanyol, està en contra d'aquest referèncum!!! Sí senyor!!!
Re: Què ha passat?
12 set 2013
com que les persones que van fer la cadena no són convergents la majoria? jajaja

seran de les CUP no et fots

la majoria són votants de ciu i erc, per a mi res més que rates de claveguera que han de ser aniquilades
Re: Què ha passat?
12 set 2013
Cal una revolució social i que el poble salvi al poble. No arribarem enlloc, si la gent no accepta d'una vegada que esta sent manipulada per l'estat i els mitjans de comunicació. El poble no necessita una independència, necessita més educació, més sanitat, menys brutalitat policial i una actitud de repulsa molt forta en contra d'aquest estat capitalista que es el que ens empobreix i asfixia!
Re: Què ha passat?
12 set 2013
Per unx,
La respuesta es un NO rotundo, por que es la misma respuesta que dan los burgueses cuando se les pide su compromiso con las propuestas de las clases populares: dación en pago, renta básica, disminución de la jornada laboral con el mantenimiento del salario,...
Sólo el nacionalismo consigue que víctimas y verdugos se encuentren en el mismo bando. Pero se olvidan de que las víctimas hemos aprendido de los errores del pasado. Un ejemplo: La negación de la PAH a sumarse a la vía catalana.
Que cunda el ejemplo!!
Re: Què ha passat?
12 set 2013
cooomoooo?! no viste ayer todxs lxs ke se kedaron calladitxs y sumisxs en casa?, y todxs lxs ke hicieron de comparsa a lxs burocratas en el bloke "antiautoritario"?

aki, cualkiera de una forma u otra "consigue que víctimas y verdugos se encuentren en el mismo bando" ayer TODXS firmamos la hipoteca, ahora toca pagar... y luego viene el desahucio
Re: Què ha passat?
12 set 2013
No us esteu adonant de què va la història. Precisament el que va passar ahir és la demostració de com el poder s'escapa de les mans dels que l'han tingut sempre. Un acte enorme organitzat i finançat (les samarretes!!!) per la gent del carrer que sublima un anhel popular. De fet, s'està fent patent que al cap i a la fi el poder el té el poble i que la classe poderosa va a remolc. Dir que tot això és un engany per manipular la gent em sembla d'una arrogància impressionant i d'una falta de respecte molt gran per la gent que ha viscut sempre amb la seva identitat en entredit (em refereixo als nostres pares i mares). La via catalana no ha estat ni molt menys un acte que volgués manipular a ningú o tapar res, la demostració és que tothom hi ha tingut el seu espai, ja sigui anant a l'Ebre o envoltant la Caixa amb una estelada vermella. Creu-me, entenc la desconfiança vers els sentiments molt multitudinaris, i és molt important ser escèptic i crític, però aquest cop erres.
Re: Què ha passat?
12 set 2013
Por desgracia sí que nos damos cuenta de qué va la historia. Y es la historia de siempre. Cuanto más se tensen los conflictos entre las clases sociales más fuerte golpeará el nacionalismo (siempre interclasista, perdón, "transversal" que mola más). Nada nuevo bajo el sol.

Al poder, pobre Pol, no se le escapa nada y si crees que van a remolque es que has nacido ayer. ¿La TV3 va a remolque? ¿El Punt-Avui va a remolque? ¿CDC va a remolque? ¿Ómnium va a remolque? ¿el Cercle Català de Negocis va a remolque?... ¿a remolque de qué? ¿de ti? ¡¡Pero si tú eres su producto!!

La Via Catalana no es más que el enésimo intento de sumar al oprimido con el opresor bajo una misma bandera con la excusa del "enemigo exterior".¿O es que te crees que la derecha catalana se iba a quedar en casa viéndolas venir? No Pol, no, han optado por la vía de siempre: el nacionalismo. Exactamente igual que su homónimo al otro lado del Ebro.

Por cierto, ¿Cuántas pancartas has visto en contra de la crisis económica y sus culpables en esta multitudinaria manifestación de "libertad"?
Ah, claro, como dice el secretario de ANC: "això ara no toca".
Re: Què ha passat?
12 set 2013
el independentismo revolucionario o aborigen no es producto de nadie, a lo sumo de si mismo, otra cosa es el independentismo de salon, ke como su nombre indica esta cocinado y producido en los salones y como tal producto de la burguesia, a este ultimo le siguen despistadxs algunxs anarkoindepes, marxistas, comunistas... la mayoria del pueblo, un poco de todo

el independentismo de salon es tan falso como un billete de seis euros, tan independentista como el psoe socialista, "pol" a ver si te enteras pixa, cuando decis independencia, socialismo y feminismo pero realmente vuestra meta y lo ke estais diciendo y reclamando es estat catala, socialdemocracia y kapitalismo... sois pro-estado catalanistas o algo asi, estado e independencia no pueden ir unidos jamas pues es un oximoron, es como decir carcel y libertad, si hay carcel no hay libertad si hay estado no hay independencia por mucho ke españa kede al margen

si mirarais mas al pueblo mapuche y no tanto a la izkierda abertzale, a venezuela, o a la "via baltica" otro gallo os cantaria, lxs mapuches os lo dejan bien claro cuando dicen ke ellxs "no buscan conkistar el poder winca" cosa ke vosotrxs si, lo ke os deja totalmente corrompidxs y de marioneta comparsa de la burguesia y lxs burocratas como pudimos ver claramente ayer, ademas al igual ke al rey "desnudxs"
Re: Què ha passat?
13 set 2013
eh no me hables de modas con tus estrictas leyes estèticas, i tus dogmas històricos esto no es el 37 ni el anyo 09, xq sino no habria quimicos en muchas venas para luego criticar contra los "nacionalistas" del No al Transvassament( gente si q se mobiliza para defender su tierra i su trabajo i tambíen x su bien más preciado, que os creeis los unicos q qereis ser libres? los de verdad? vuestra peninsula de mierda no existiría a no ser que tambien fueseis unos carceleros de pueblos) os buscais un hueco en vuestro nuevo mundo.. donde NY mola i se bailan ritmos balcànicos? esta música si q tiene un verdadero origen, eh? es pura no ha sido colonizada, soys nazis hijos de puta?? no podeis crear vuestra hippie-ideologia sin rajar de mi tierra? se te hace raro ir contra el estado espanyol ( tu estado) teneis miedo a la represión i luego q le den a los represaliados catalanes? Cuando os pase por la cabeza hacer algo, molestar ni que sea un poco a la autoridad os quejareís de lo insolidarios q son los catalanes xro ahora que? q habeis hecho por los q ya estan dentro?(que x cierto no todos son ni eran catalanes sinó d'arreu *traduzco?) os acordareis luego? xq coño no apagais vuestras teles i mirais la calle? o es que vosotros si que vais detràs del circo de la cadena humana i todos los politicos que se infiltraban en las consultas populares celebradas antes del 10A? Aprovechais toda esta publicidad a sueldo del capital para negar una classe trabajadora delimitada por un territorio historicamente perseguido. Esto si que es arrastrarse, nosotros hemos dicho i hecho exactamente lo mismo que hace 2 años cuando no tenias otra cosa q hacer q mirar la tele, también podrías ayudar a vuestros padres a no volver a casa con la espalda adolorida i no abrir la mano.Pero claro esto implicaría no ser libre como yo quiero, que dilema...Me sabe mal ser yo quien os despierte de este suenyo que empezo en el
2000. Vaya en fin solo queda decir: VISCA LA REGLOBALITZACIÓ ANARQUISTA DE LA OCA!! XQ NO HABLAIS CLARO SOIS ANARQUISTAS CULTURALES QUE OS HABEÍS PERDIDO ENTRE LA GLOBALIZACIÓN, AUTODENOMINADOS ANARQUISTAS CON IDEAS REACCIONÀRIAS COMO LERROUX
por cierto me acuerdo de una assemblea enorme en un polideportivo de Montjuic donde se empezaba a preparar la consulta del 10A siguiendo el ejemplo de las anteriores consultas en diferentes pueblos, estas si populares, en barcelona quedo claro clarisimo la gran penetración que habían hecho los partidos capitalistas en el si de la assemblea y en un momento donde se evidenció esto se pidio un cambio de mesa en la assamblea i se nego en este mismo momento todos los representantes de las organizaciones independentistas realmente revolucionàrias se leventaron i se fueron de la assemblea podrida. Podrida como Jon que ayer solo vio lo que el quiso al mas puro estilo facista. Por cierto Jon donde estas el 12-O cuando salimos a la calle con colectivos mapuches, sandinistas,... a denunciar lo assessino0s que soys? Viendo la tele o rajando de tus fantasmas catalanes??

VISCA LA TERRA I TOTHOM QUI LA RESPECTI!
Re: Què ha passat?
13 set 2013
donde estabas tu el 11s ke no se te ha visto mas ke en la tele aplaudiendo mientras kemaban un par de estupidos trapos

vaya, te voy a contar algunos sitios donde he estado todos estos años atras ya ke me has hecho recordar... en la calle cuando asesinaron a muguruza, de sentada en el cuartel militar cuando nos kerian meter en el talego 2-4-1 por pasar del servicio militar, en la calle cuando se cargaron a geresta en zamalbide, en la calle al lado de rosa zarra cuando le reventaron el bazo de un pelotazo y murio dias despues en el hospital, en la calle en gernika, en donosti, en tolosa, en orereta, en barcelona, en genova en el 2001 cuando asesinaron a carlo y nos tiraban botes de humo desde los elicopteros ke se dividian en 3 en el aire, ¿recuerdas?, como nos expulsaban "lxs rojillos pacifistas" de la manifestacion, no ya por ir encapuchado sino por ponernos en medio de 200 bastardos ke kerian linchar a unxs chavales anarkistas porke habian roto el cristal de un banco, ¿recuerdas? como mas tarde nos tiraban al suelo...

joder! si ke me acuerdo como si fuera ayer mismo, y ¿sabes?, me parece ke si este 11s algunxs hubieran hecho algo mas ke kemar unos trapos en el escenario de un espectaculo, hubiera ocurrido lo mismo, ke entre unxs y otrxs, txakurras y reaccionarios habrian intentado lincharnxs

menos mal ke ya sabemos ke kien no tiene "cabeza" ha de tener pies para correr, y ke siempre hay ke ser mas rapidxs ke todxs ellxs, ke en el gueto no se esta tan mal y las multitudes son un puto estorbo, pues son muchxs hoy en dia tambien, kizas mas ke nunca lxs ke aman al opresor y odian al oprimido
Re: Què ha passat?
14 set 2013
Us deixo un article on parla de tot aquest problema.A veure que en penseu.
El españolismo: enfermedad infantil de la izquierda
por MARCOS MARTÍNEZ ROMANO (POLITÓLOGO Y MIEMBRO DE REGÜELTA)
13.09.2013

La Diada celebrada ayer por las calles de Catalunya, en la que más de un millón y medio de personas participaron llevando a cabo la cadena humana que unió de norte a sur todo el territorio, nos ha dejado muchos hechos para el análisis. El creciente sentimiento independentista, la voluntad popular de que la consulta por la independencia no se dilate más allá del 2014, la reacción de la derecha española y de sus mamporreros de diversos grupos ultraderechistas en Madrid, etc. Todos estos sucesos han sido, son y serán objetos de numerosos análisis en multitud de medios de información.

Sin embargo, me gustaría centrarme en un hecho que no es tan considerado, pero no por ello deja de ser relevante, sobre todo para los que aspiramos a construir una sociedad nueva basada en valores socialistas y en la autodeterminación de los pueblos. Me refiero a la reacción de parte de gente que se supone de izquierda radical, con respecto a los movimientos de liberación nacional en el Estado español, y a la actual coyuntura socio-política que se vive en Catalunya.

Durante los días previos a la Diada y en los días posteriores a la misma, uno tiene la oportunidad de comprobar como el mensaje contrario a la independencia proveniente de militantes de parte de la izquierda transformadora inunda las redes sociales y los debates en diferentes medios.

Los argumentos sobre los que basan su discurso suelen repetirse, y no solo en esta ocasión. La "solidaridad entre los trabajadores de distintos lugares" –curiosamente siempre dentro del marco fronterizo del Estado español-, la presumida mayor conveniencia para el triunfo de un proceso destituyente de que la gente común de los diferentes pueblos del Estado caminen juntos en un proceso constituyente que cambie el sistema político español y la constitución actuales, o a la supuesta hegemonía que la burguesía catalana representada por Artur Mas ostenta en el proceso rupturista catalán, son algunas de las razones más leídas y escuchadas para situarse en frente de la voluntad de cada vez una mayor parte del pueblo catalán.

Esta izquierda, pese a reconocer teóricamente el derecho a la autodeterminación de los pueblos, demuestra constantemente no asumirlo como parte de su praxis política. Suelen defender este derecho en tierras lejanas como pueden ser Palestina, el Sahara, o Kurdistán, pero se lo niegan a los pueblos del Estado español, acusando a los movimientos que luchan por ejercerlo de dejar a un lado la lucha de clases y de hacerle el juego a la burguesía. Al igual que aplauden procesos políticos en los que la identidad nacional como rechazo a las injerencias imperiales y elemento de cohesión popular juega un papel fundamental como está sucediendo en Sudamérica, mientras que les produce urticaria las palabras patria o nación referidas a los pueblos del Estado.

Parecen compartir la teoría conocida como “del agua salada” dominante en las Naciones Unidas en el periodo posterior al fin de la II Guerra Mundial y duradera hasta los años 70, que sostiene que el derecho de autodeterminación solo es aplicable a los pueblos colonizados u ocupados militarmente por una potencia extranjera, pero no a los pueblos que se hallen en el interior de Estados nacionales ya conformados. Proponen una alternativa federal diseñada de antemano en la que las naciones del Estado tengan que seguir juntos sin haberlo decidido. No entienden que los diferentes pueblos constituidos en sujetos políticos soberanos quieran decidir por ellos mismos sus formas de organización política, que pueden incluir la formación de un nuevo estado independiente, legitimando de esta manera al Estado español como único marco de lucha revolucionaria. Estado éste, que en su génesis nunca pasó por un proceso constituyente con una participación popular protagónica.

Al tiempo deslegitiman el posible proceso constituyente de un nuevo Estado catalán por una supuesta hegemonía de CIU en el mismo, que no es más que un intento de cabalgar encima del caballo que representa la voluntad popular rupturista, sin analizar la composición social de la Asamblea Nacional Catalana ni el cambio que se produjo en la composición de las fuerzas independentistas tras las últimas elecciones, donde desapareció una opción nacionalista sin ningún tipo de programa avanzado en lo social como Solidaritat y entró con fuerza una formación política como la CUP-AE, con la radicalidad democrática por bandera. Además del ascenso de ERC.

Defienden un pretendido internacionalismo homogeneizador, que niega las peculiaridades sociales, culturales, económicas y políticas de los diferentes pueblos y la posibilidad de desarrollar la lucha anticapitalista atendiendo a las especificidades de cada nación, tenga ésta o no tenga un estado propio. Demuestran de este modo la incapacidad de comprender la necesidad del capitalismo internacional de borrar las formas de vida y la idiosincrasia de los pueblos –muchas veces compuestas de elementos organizativos profundamente democráticos-, y de cómo, concretando y siguiendo esta lógica, el Estado español es el instrumento de dominación capitalista e imperialista sobre las diferentes naciones encerradas en él.

Asocian ineludiblemente el sentimiento nacional de las clases populares (ya definido por Bakunin como un hecho natural) con la colaboración interclasista, sin atender en ningún momento a la voluntad de una comunidad humana -mayoritariamente formada por la gente común- con un pasado, una cultura y un sistema de valores comunes, de construir juntos y libremente su futuro. Organizándose políticamente de la manera que sólo ellos decidan. Constituyéndose en sujeto político soberano si esa fuera su decisión colectiva.

Apelan a la igualdad de los trabajadores de cualquier lugar del Estado español, sin pensar ni un minuto en los diferentes ritmos que llevan los procesos políticos rupturistas en las distintas naciones del Estado, en algunas de las cuales la correlación de fuerzas sería favorable para los trabajadores en comparación con la actual correlación en el Reino de España.

Dijo el diputado Alcalá Galiano en 1835 en las Cortes del Estatuto Real, en pleno proceso centralizador del Estado español, que “uno de los objetivos principales que nos debemos proponer nosotros es hacer a la nación española una nación, que no lo es ni lo ha sido hasta ahora”. Pues su tarea continuó durante cientos de años, conformando la identidad nacional española en base al nacionalcatolicismo, al pasado glorioso del Imperio Español y al exterminio de las culturas propias de los pueblos sometidos. En la actualidad, y desde hace años, una parte importante de la izquierda parece que quiere contribuir destacadamente en continuar la labor citada por Alcalá Galiano hace cerca de 200 años.

Por suerte, y parafraseando a Hugo Chávez, en Catalunya cada vez hay un porcentaje mayor del pueblo que está “resuelto a ser libre”. Y este tipo de fenómenos suelen ser contagiosos.
Re: Què ha passat?
14 set 2013
Us deixo un article on parla de tot aquest problema.A veure que en penseu.
El españolismo: enfermedad infantil de la izquierda
por MARCOS MARTÍNEZ ROMANO (POLITÓLOGO Y MIEMBRO DE REGÜELTA)
13.09.2013

La Diada celebrada ayer por las calles de Catalunya, en la que más de un millón y medio de personas participaron llevando a cabo la cadena humana que unió de norte a sur todo el territorio, nos ha dejado muchos hechos para el análisis. El creciente sentimiento independentista, la voluntad popular de que la consulta por la independencia no se dilate más allá del 2014, la reacción de la derecha española y de sus mamporreros de diversos grupos ultraderechistas en Madrid, etc. Todos estos sucesos han sido, son y serán objetos de numerosos análisis en multitud de medios de información.

Sin embargo, me gustaría centrarme en un hecho que no es tan considerado, pero no por ello deja de ser relevante, sobre todo para los que aspiramos a construir una sociedad nueva basada en valores socialistas y en la autodeterminación de los pueblos. Me refiero a la reacción de parte de gente que se supone de izquierda radical, con respecto a los movimientos de liberación nacional en el Estado español, y a la actual coyuntura socio-política que se vive en Catalunya.

Durante los días previos a la Diada y en los días posteriores a la misma, uno tiene la oportunidad de comprobar como el mensaje contrario a la independencia proveniente de militantes de parte de la izquierda transformadora inunda las redes sociales y los debates en diferentes medios.

Los argumentos sobre los que basan su discurso suelen repetirse, y no solo en esta ocasión. La "solidaridad entre los trabajadores de distintos lugares" –curiosamente siempre dentro del marco fronterizo del Estado español-, la presumida mayor conveniencia para el triunfo de un proceso destituyente de que la gente común de los diferentes pueblos del Estado caminen juntos en un proceso constituyente que cambie el sistema político español y la constitución actuales, o a la supuesta hegemonía que la burguesía catalana representada por Artur Mas ostenta en el proceso rupturista catalán, son algunas de las razones más leídas y escuchadas para situarse en frente de la voluntad de cada vez una mayor parte del pueblo catalán.

Esta izquierda, pese a reconocer teóricamente el derecho a la autodeterminación de los pueblos, demuestra constantemente no asumirlo como parte de su praxis política. Suelen defender este derecho en tierras lejanas como pueden ser Palestina, el Sahara, o Kurdistán, pero se lo niegan a los pueblos del Estado español, acusando a los movimientos que luchan por ejercerlo de dejar a un lado la lucha de clases y de hacerle el juego a la burguesía. Al igual que aplauden procesos políticos en los que la identidad nacional como rechazo a las injerencias imperiales y elemento de cohesión popular juega un papel fundamental como está sucediendo en Sudamérica, mientras que les produce urticaria las palabras patria o nación referidas a los pueblos del Estado.

Parecen compartir la teoría conocida como “del agua salada” dominante en las Naciones Unidas en el periodo posterior al fin de la II Guerra Mundial y duradera hasta los años 70, que sostiene que el derecho de autodeterminación solo es aplicable a los pueblos colonizados u ocupados militarmente por una potencia extranjera, pero no a los pueblos que se hallen en el interior de Estados nacionales ya conformados. Proponen una alternativa federal diseñada de antemano en la que las naciones del Estado tengan que seguir juntos sin haberlo decidido. No entienden que los diferentes pueblos constituidos en sujetos políticos soberanos quieran decidir por ellos mismos sus formas de organización política, que pueden incluir la formación de un nuevo estado independiente, legitimando de esta manera al Estado español como único marco de lucha revolucionaria. Estado éste, que en su génesis nunca pasó por un proceso constituyente con una participación popular protagónica.

Al tiempo deslegitiman el posible proceso constituyente de un nuevo Estado catalán por una supuesta hegemonía de CIU en el mismo, que no es más que un intento de cabalgar encima del caballo que representa la voluntad popular rupturista, sin analizar la composición social de la Asamblea Nacional Catalana ni el cambio que se produjo en la composición de las fuerzas independentistas tras las últimas elecciones, donde desapareció una opción nacionalista sin ningún tipo de programa avanzado en lo social como Solidaritat y entró con fuerza una formación política como la CUP-AE, con la radicalidad democrática por bandera. Además del ascenso de ERC.

Defienden un pretendido internacionalismo homogeneizador, que niega las peculiaridades sociales, culturales, económicas y políticas de los diferentes pueblos y la posibilidad de desarrollar la lucha anticapitalista atendiendo a las especificidades de cada nación, tenga ésta o no tenga un estado propio. Demuestran de este modo la incapacidad de comprender la necesidad del capitalismo internacional de borrar las formas de vida y la idiosincrasia de los pueblos –muchas veces compuestas de elementos organizativos profundamente democráticos-, y de cómo, concretando y siguiendo esta lógica, el Estado español es el instrumento de dominación capitalista e imperialista sobre las diferentes naciones encerradas en él.

Asocian ineludiblemente el sentimiento nacional de las clases populares (ya definido por Bakunin como un hecho natural) con la colaboración interclasista, sin atender en ningún momento a la voluntad de una comunidad humana -mayoritariamente formada por la gente común- con un pasado, una cultura y un sistema de valores comunes, de construir juntos y libremente su futuro. Organizándose políticamente de la manera que sólo ellos decidan. Constituyéndose en sujeto político soberano si esa fuera su decisión colectiva.

Apelan a la igualdad de los trabajadores de cualquier lugar del Estado español, sin pensar ni un minuto en los diferentes ritmos que llevan los procesos políticos rupturistas en las distintas naciones del Estado, en algunas de las cuales la correlación de fuerzas sería favorable para los trabajadores en comparación con la actual correlación en el Reino de España.

Dijo el diputado Alcalá Galiano en 1835 en las Cortes del Estatuto Real, en pleno proceso centralizador del Estado español, que “uno de los objetivos principales que nos debemos proponer nosotros es hacer a la nación española una nación, que no lo es ni lo ha sido hasta ahora”. Pues su tarea continuó durante cientos de años, conformando la identidad nacional española en base al nacionalcatolicismo, al pasado glorioso del Imperio Español y al exterminio de las culturas propias de los pueblos sometidos. En la actualidad, y desde hace años, una parte importante de la izquierda parece que quiere contribuir destacadamente en continuar la labor citada por Alcalá Galiano hace cerca de 200 años.

Por suerte, y parafraseando a Hugo Chávez, en Catalunya cada vez hay un porcentaje mayor del pueblo que está “resuelto a ser libre”. Y este tipo de fenómenos suelen ser contagiosos.
Re: Què ha passat?
14 set 2013
"REGÜELTA"? donde? cuando?, menudo analisis el de marcos martinez, el papel discurso de la izkierda española "anti-independentista" es tan conocido como su falta de coherencia y combatividad, argala ya lo dejaba claro en los 70

de este 11s hay cosas mucho mas importantes de analizar ke la posicion de una izkierda casposa y undida, por ejemplo, ke "cada vez hay un porcentaje mayor del pueblo" ke se siente como pez en el agua siendo participe de movilizaciones de masas ke son un ejemplo de civismo, democracia y paz social, donde son algunos referentes las movilizaciones del 15m y las diadas 2012/13
Re: Què ha passat?
16 set 2013
Crec que la última diada, independentment si tots eren votants de convergència, d'esquerra republicana o de les cup. L'important aquí és que totes eren persones per davant de tot i estaven unides per reclamar el dret a decidir (no la independència). Potser no tothom a tingut la possibilitat de pensar en una alternativa llibertària i no per aquest motiu "s'ha de fusellar a tots els que van anar a la cadena" com algún penjat a dit més amunt en aquest fòrum.

Crec que el que passa amb els "anarco-independentistes" és que sovint es tracten de grups de díficil accés. Jo mateix, tinc força simpàtia cap aquesta ideologia i no obstant, a part d'alguna xerrada de Negres Tempestes, poca cosa més s'ha fet (o si s'ha fet no me n'he enterat).
En fi, el que us vull arribar a dir, és que les bones idees no es propaguen d'avui per demà. Tampoc estic diguent que ens convertim amb uns predicadors anarcoindepes però si que podem fer accions que mostrin qui som, que volem i com unir-se. No?
Re: Què ha passat?
16 set 2013
Crec que la última diada, independentment si tots eren votants de convergència, d'esquerra republicana o de les cup. L'important aquí és que totes eren persones per davant de tot i estaven unides per reclamar el dret a decidir (no la independència). Potser no tothom a tingut la possibilitat de pensar en una alternativa llibertària i no per aquest motiu "s'ha de fusellar a tots els que van anar a la cadena" com algún penjat a dit més amunt en aquest fòrum.

Crec que el que passa amb els "anarco-independentistes" és que sovint es tracten de grups de díficil accés. Jo mateix, tinc força simpàtia cap aquesta ideologia i no obstant, a part d'alguna xerrada de Negres Tempestes, poca cosa més s'ha fet (o si s'ha fet no me n'he enterat).
En fi, el que us vull arribar a dir, és que les bones idees no es propaguen d'avui per demà. Tampoc estic diguent que ens convertim amb uns predicadors anarcoindepes però si que podem fer accions que mostrin qui som, que volem i com unir-se. No?
Sindicato Sindicat