Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: altres temes
MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
29 ago 2013
Manuel Talens i Giner, nascut a Godella el desembre de 1895, prop de la ciutat de València, va ser un dels activistes més destacats tant de Catalunya com del País Valencià amb una trajectòria variant.
Manuel Talens 1 - copia.jpg
1936 finals d'Agos columna Macià Companys - copia.jpg
Va passar de ser un dels més actius i famosos pistolers de la CNT catalana als voltants dels primers anys 20 a Estat Català als anys 30, on formà part dels Escamots, va ser als carrers de Barcelona lluitant l’octubre de 1934, també el 19 de juliol de 1936 i va anar voluntari l’expedició a les Illes Balears l’agost de 1936.

La seva implicació en un suposat complot d’Estat Català contra el Consell de la Generalitat el novembre de 1936 durant la guerra, va fer que fos empresonat i després de fugir al cap d’uns mesos no se’n sentí a parlar més fins que va arribar exiliat a Mèxic el 1939. Va ser el final de la seva agitada carrera com a militant i activista.


Per a llegir l'article complet:

http://ja-acops.blogspot.com.es/2013_07_01_archive.html
Mira també:
http://ja-acops.blogspot.com.es/2013_07_01_archive.html

This work is in the public domain

Comentaris

Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
29 ago 2013
Un altre cas de conexió entre l'independentisme insurreccional i l'anarquisme català el trobem en Simó Piera, sindicalista destacat de la CNT, una de les cares visibles de la vaga de la Canadenca, i que als 30 es va afiliar a ERC mantenint la seva militància a la CNT:

http://ja-acops.blogspot.com.es/2013/07/simo-piera-el-lider-de-la-vaga-d

Aquí teniu una mica d'info per veure el nivell de relacions:

" Segons diu Simó Piera en les seves memòries la CNT a Catalunya havia rebut el suport del PRC de Layret i Companys, encara que afirma que al ser minoritaris i no tenir forces de xoc el suport fou més moral que pràctic.

Però de qui Simó Piera diu que reberen més suport en la vaga de 1917 va ser de Francesc Macià, que liderava als independentistes d’esquerres dins d’Unió Catalanista. Francesc Macià, que parlà amb Segui i amb Piera, oferí a la CNT catalana armes provinents dels seus contactes amb els voluntaris catalans en la I guerra mundial i a més els proposà organitzar un aixecament popular a les comarques de Lleida reclutant a nombrosos militants en una zona a on ell tenia gran influència. Salvador Seguí hagué de dir a Macià que ja hi havia hagut prou morts i detinguts i que era hora de reorganitzar-se per la lluita futura.

Simó Piera afirma que les armes ofertes per Macià finalment arribaren proporcionades per Antoni Soler, un membre d’Unió Catalanista que s’havia encarregat de reclutar voluntaris catalans per la gran guerra i que el mateix Piera va guardar a casa seva i a casa d’alguns amics i familiars i que serviren per temps futurs. [...]"
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
29 ago 2013
Un altre cop la merda de CUPEROS a cconciliar independentisme i anarquisme. Abans el Noi del Sucre, ara el cabron aquest i demà L'Esteve Albert.
Au, a fer la ma!!!
Al juliol del 36, us tindriem que haver parat els peus..
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
val, i? Esteu tractant de reconstruir la historia per justificar que avui teniu un aparell politic amb nom de sindicat que es reclama de l'anarcosindicalisme.

També podeu parlar dels que anomenaveu de forma pejorativa "murcianos" de la FAI, molts d'ells catalans. El que passa és que aquests, també catalans, no van canviar de trajectoria pero no us interessen evidentment.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
Tens tota la raó. Els hereus del PSUC, com sempre, manipulen, manipulen, i manipulen. Clar que hi haurien casos aïllats, estem parlant d´una organització d´un milió i mig d´afiliats. Ara, anarquistes que es passessin a "Estat" català... en fi. De fet, si la merda de revolta del filldeputa del companys, en 1934, va fracasar... poca implicació de la C.N.T. deuria haber.
Però bueno, diuen els CUPONS (antic psuc), que tothom als 30 era "superindepeguay", doncs molt bé.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
Ostres, es posen 2 biografies individuals, sense més, i alguns els hi emprenya que no vegis...

No us preocupeu que ja n'aniré penjant més, aviam si amb una mica de sort algú li agafa algo i s'hi queda llegint. Quina mort més de justícia poètica per un àcratoespanyol: mort al llegir la biografia d'un anarquista i independentista alhora.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
sense més no. Les coses per casualitat no surten i no es fan. A veure si et penses que la penya es mama el dit.

El dia que ens facis les biografíes del faístes catalans en tornem a parlar. De mentres les coses tenen una intencionalitat clara que és la que he expressat.

Per la resta del teu comentari: ves a pendre pel sac.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
Están recuperando del anonimato a varios personajes que se movían entre ambos mundos. No creo que pase nada. Evidentemente el historiador escribirá la historia según sus ideas políticas, pero tampoco veo que sea malo per se. Luego de lo lees con espíritu crítico y ya está.

La web me parece bastante buena, documentada, y con muchas anécdotas y fotos buenísimas. Es necesario rescatar la historia, y está claro que si los historiadores anarquistas no lo hacen, otros lo harán.

Por rescatar tenemos la historia de los treintistas que en ciertos pueblos catalanes fueron mayoritarios (Sabadell, Manresa, Igualada, Mataró, etc.) y que en algunos casos en el 36, en vez de reunificarse acabaron en la UGT.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
Aviam, com s'ha dit la CNT era una organització amb desenes de milers de militants (sobretot al 17, als 30 ja no tenia el mateix poderío).

Si avui en dia que és una cosa ben marginal es poden observar diferents tendències (no és el mateix Olot que "Sagunto"), com no podien haver-hi als 30, quan era hegemònica al sí de la classe treballadora?

Alguns ens pinten una CNT homogènica, que tots pensaven igual, com si no hi haguessin tensions internes... res més lluny del contrari. Conèixer les biografies d'aquests altres personatges ajuda a agafar prespectiva històrica.

I si us hi fixeu, no parlem d'individus completament anònims, sinó de persones més o menys destacades: l'un, un dels pistolers més famosos dels anys 20, l'altre, un dels liders de la vaga de la Canadenca, etc.

No sé, ell sabrà qui té por de llegir certes biografies individuals, i de veure que els contactes entre l'independentisme insurreccional i l'anarquisme eren molt més fort que els que alguns descendents ideològics dels "murcianos" (els sectors anticatalans) han volgut pintar...
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
Els hereus del PSUC, com sempre, manipulen, manipulen, i manipulen. Clar que hi haurien casos aïllats, estem parlant d´una organització d´un milió i mig d´afiliats. Ara, anarquistes que es passessin a "Estat" català... en fi. De fet, si la merda de revolta del filldeputa del companys, en 1934, va fracasar... poca implicació de la C.N.T. deuria haber.
Però bueno, diuen els CUPONS (antic psuc), que tothom als 30 era "superindepeguay", doncs molt bé. "x", com sempre, de llest: "sobretot al 17, als 30 ja no tenia el mateix poderío". No saps ni el que dius. Tros d´ase.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
Mira, hi ha 2 maneres de fer les coses:

- La primera llegint, analitzant, contrastant, pensant, tornant a llegir... i em refereixo no només a llegir exclusivament els textos de la teva Esglèsia, sinó una mica de tot, sense perdre el punt de vista crític si vols, però mamant d'arreu.

- La segona fent tot el contrari: negar-se a llegir tot el que no és doctrina oficial de la pròpia esglèsia, tancant-se en banda i treient conclusions absurdes i no massa elaborades, i exposant-les al públic. " si la merda de revolta del filldeputa del companys, en 1934, va fracasar... poca implicació de la C.N.T. deuria haber" ahà... agafant la major (la CNT no falla) podries afirmar doncs també que la CNT no es va implicar ni en la guerra civil ni en la revolució social, ja que ambdues van fracassar.

Contra l'apologia de l'estupidesa i l'analfabetisme, la lectura i l'hetereogeneitat formativa.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
Per cert, sí: l'any 1917 és el màxim apogeu de la CNT en nombre d'afiliats. En mode molt resumit: després ve una caiguda per la Dictadura de Primo de Rivera, una lenta recuperació durant la República (encara que no ja tant gran a causa de la proliferació de més opcions polítiques) i un altre fort augment el 36, just a l'esclatar la Guerra. Bé, a la CNT i arreu, tothom corre a afiliar-se, però sí, en el cas de la CNT va ser més pronunciat.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
A veure si teniu quelcom propi, apart de la manipulació...

"histocat", la teva aprecició és una miqueta curteta... No es tracta de que la gent "s'emprenyi" per "2 biografies individuals, sense més". Amb les biografies poseu un discurs en el que es diu que si aquest eran així, la resta també i per tant l'història s'ha d'escriure d'altre manera.

I cap problema en les revisions históriques, peró aixó l'esteu fent precisament quan ja no queda cap supervivent que vos pugui denunciar per la vostre manipulació.

Si necessiteu reescriure l'historia d'aquesta Catalunya que dieu que comença ara, no el fareu manipulan l'historia dels que van lluitar per la revolució, feu-la amb els vostres que van participar de la reacció i la contrarevolució...

Quan es fa historiografia, es fa molt dificil fer critica perqué mai saps d'on treuen les fonts. Uns amiguets vostres ja ho van intentar en una radio lliure i les "fonts documentals" que utilitzaven eran del estil que "un havía escoltat que un altre havia dit que fulanito va dir...". Fins i tot amb "els fets de la Fatarella" la seva conclusió va ser que no es van produir colectivitzaciones en aquella zona perqué si a la Fatarella havien morts, seguramente al voltant havien fet el mateix... Rigor cièntific dels materialistes cièntifics.

Perqué no parleu de les conexions amb el comitè central i el consul de l'URSS, potser aixó seria més aclaridor. També l'Helios Gomez es va passar a l'organització comunista peró no per les raons que molt sovint dieu. Pot ser com el Helios era gitano, podeu pensar que no deu ser gens representatiu per Catalunya...

Per vosaltre "el fi justifica els medis" i aixó no te res a veure amb "tots el mitjan possibles".
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
Que hi hagué gent de la CNT que es passés a EC, doncs si, però no era una cosa corrent. Éren més corrents els vincles entre el republicanisme federal i l'anarcosindicalisme, molts anarquistes i anarcosindicalistes provenien d'aquest. És més corrent el vincle entre el sector més esquerranista d' ERC i els sectors més moderats de la CNT que amb EC. La CNT mai ha sigut independentista ni espanyolista, encara que alguns els hi agrada posar-la en algún dels dos bàndols.

El que no sortirà a TV3 ni dirà la historiografia oficial, sigui la nacionalista catalana o la dels hereus del PSUC. Aquí dos biografies de membres de la FAI de Sabadell. Bru Lladó creador d'una cooperativa que va crear desenes d'habitatges per famílies obreres i Edgardo Ricetti, creador d'una escola llibertària per nens de famílies obreres i que durant la Guerra Civil va acollir nens refugiats de Madrid. Però clar, segons la historiografia oficial els de la FAI només es dedicaven a cremar esglésies i matar capellans...

http://sabadellibertari.wordpress.com/2011/09/26/bru-llado/

http://sabadellibertari.wordpress.com/2011/07/27/edgardo-ricetti-scandel/
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
Aquesta història no està sent difosa per cuperos, ni el seu meollo respon a interessos cuperos, ni és un intent de conciliar anarquisme i alliberament nacional. Aquesta història està sent usada a la xarxa per membres d'Estat Català, que no tenen res de cupero. http://www.racocatala.cat/forums/fil/177906/manuel-talens-pistoler-anarq
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
Per "si, al 17 tenia mes poder que al 31": l´any 17, el 31, o el 36, mes o menys te la mateixa afiliació. Del 36 al 37, arriba fins al milió i mig.
Per "al capellà de dalt": "agafant la major (la CNT no falla) podries afirmar doncs també que la CNT no es va implicar ni en la guerra civil ni en la revolució social, ja que ambdues van fracassar.". Jo crec que es referia a que si la CNT s´hagués implicat en la revolta(que no ho va fer), no l´haurien esclafat amb tanta facilitat. Els que si es van aplicar en contra de la revolució social van ser ERC i el PSUC (ejem).
Pel llest de "x": "No sé, ell sabrà qui té por de llegir certes biografies individuals, i de veure que els contactes entre l'independentisme insurreccional i l'anarquisme eren molt més fort que els que alguns descendents ideològics dels "murcianos" (els sectors anticatalans) han volgut pintar...". Tu creus que amb un parell d´exemples en una organització de mig, o un milió d´afiliats... en fi, sense paraules.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
estaria bé que deixessiu en pau "la merda de cuperos" i fessiu el favor d'ocupar-vos del moviment anarquista. no pot ser que en plena crisi no us menjeu ni un "rosco" i a sobre retrocediu. penso sincerament que teniu molt a aportar.

siguem una mica més honestos tots plegats i menys llençamerdistes. si aquest fil s'ha obert amb voluntat constructiva no veig el problema. no és un fil sobre la trajectoria de justo bueno. oi que m'enteneu?
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
Pels feixistes d'Estat Català.
Vosaltres a parlar de Badia, Mussolini, i la resta de feixismes, ara oficialitzats per mossén
Oriol Junqueras a l'acte del crer. Muntaner.
Com que te pas lliure al Vaticano(i a l'arxiu top secret), por Dios y por España.....
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
Pels feixistes d'Estat Català.
Vosaltres a parlar de Badia, Mussolini, i la resta de feixismes, ara oficialitzats per mossén
Oriol Junqueras a l'acte del crer. Muntaner.
Com que te pas lliure al Vaticano(i a l'arxiu top secret), por Dios y por España.....
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
El hecho de que una determinada persona decidiese llevar una doble militancia formando parte tanto de C.N.T. como de Estat Català no implica en absoluto una vinculación entre anarquismo e independentismo. Para afiliarse a C.N.T. no es estrictamente necesario ser anarquista y a lo largo de la historia de la organización ha habido militantes afiliados a partidos políticos, cosa que los acuerdos generales de la organización permite imponiendo siempre unas limitaciones a dichas personas para que no ocupen cargos de gestión que puedan ser utilizados para la manipulación política del sindicato.

No creo que sea de recibo atribuir la ideología anarquista a la persona de que trata la noticia por el solo hecho de estar afiliado a C.N.T. En cambio sí que da que pensar que no fuera anarquista el hecho de que estuviera en Estat Català, una organización estatista y, por lo tanto, contraria a los principios más fundamentales del anarquismo.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
Totes hem de tenir molt clar qui són els feixistes nazis d'Unitat Nacional Catalana i la branca feixista d'Estat Català. Poden dir que són patriotes, però mai tolerarem la seva presència a mogudes independentistes. Hi ha un company que es juga presó per culpa d'aquestes rates neonazis.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
30 ago 2013
El título del artículo, de ser cierta la historia, sería más acertado-pienso-, De pistoler anarquista a pistoler independentista o Historia de un pistoler català ¿no?

Parece que al hombre en cuestión le gustaban más las pistolas que las ideas ¿no?

P.D.
De todas maneras los pistoleros esos de la CNT y de la FAI no eran todos murcianos o charnegos, madre mía que follón llevo…
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
31 ago 2013
alguns comentaris fan un tuf bastant important de dogmatisme. Si el problema és la reconstrucció historiogràfica -parcial com tota-, el q cal fer és discutir-la en les seves bases, fonts i conclusió. El post aporta documentació gràfica (fotos, articles de El Sol, etc.), i fa referència específicament a una trajectòria individual.
És per això q resulten sectàries i ridícules les acusacions de voler congraciar la CNT i l'Estat Català; és obvi q el post no va d'això, sinó de la trajectòria de Manuel Talens.
I les referències a la "merda-cuperos-psuc-urss", bé, suposo q aquesta mena d'insults diuen més de qui els fa, i les seves fòbies i paranoies, q no del post.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
31 ago 2013
"No sé, ell sabrà qui té por de llegir certes biografies individuals, i de veure que els contactes entre l'independentisme insurreccional i l'anarquisme eren molt més fort que els que alguns descendents ideològics dels "murcianos" (els sectors anticatalans) han volgut pintar..."

Ara es veu que els que venien de Murcia eren els sectors anticatalans, alguns no poden evitar demostrar lo contaminats que estan pel pensament burgés, els "murcianos" no eren cap sector de la CNT era simplement l'insult que la burgesia dedicava a la organització de forma genèrica
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
31 ago 2013
Veig que aquí algú dubta i tot de que la història de Talens sigui certa. No és cap misteri, és absolutament certa, hi ha biblioteques i llibres, potser a algú li faria falta passar-hi una estona per la biblioteca.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
31 ago 2013
Veig que aquí algú dubta i tot de que la història de Talens sigui certa. No és cap misteri, és absolutament certa, hi ha biblioteques i llibres, potser a algú li faria falta passar-hi una estona per la biblioteca.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
31 ago 2013
Ningú diu que no sigui certa, ostia, es diu que es un cas aillat, o son casos aillats, anarquistes o gent del sindicat, que es passessin a "Estat" català, o que donesin la vida per la revolta del companys. Ja?
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
31 ago 2013
Bé, no és un cas aïllat que a principis de 1920 la CNT tingués quasi 500.000 afiliats a Catalunya i el maig de 1936, dos mesos abans de la guerra 180.000 i una part important d’aquests no eren els mateixos del 1920.

De totes maneres això és una de les moltes biografies de personatges interessants. També es podria fer de Bru Lladó, un anarquista radical convençut tota la vida o de Pere Mateu, un dels de l’atemptat a Dato que sempre va ser anarquista radical. No entenc perquè algú s’exaspera quan es fa una biografia d’un personatge si és real.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
31 ago 2013
180000 abans de la guerra? No t,ho creus ni tu. Ja pots posar tots els exemples que vulguis. Els que et rotin, tros d' ase, amb tota la intencio de manipular que vulguis. Els hereus del psuc son aixi. Pero posar casos aillats, i vestir-lo com si fos lo habitual (anarquistes a "ESTAT" catala) nomes te un nom: burrus manipulant. Com sempre
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
31 ago 2013
Es pot pensar radicalment diferent però s’ha de parlar amb una miqueta de cervell enlloc de amb l’estomac ignorant i infantiloide. Aquestes son dades de la mateixa CNT i que surt en totes les seves pàgines web sobre la seva història. La veritat amb aquest nivell tant baix ni estic disposat a debatre. A qui està una de les pàgines de la CNT en que surten les dades. http://madrid.cnt.es/historia/
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
31 ago 2013
Es pot pensar radicalment diferent però s’ha de parlar amb una miqueta de cervell enlloc de amb l’estomac ignorant i infantiloide. Aquestes son dades de la mateixa CNT i que surt en totes les seves pàgines web sobre la seva història. La veritat amb aquest nivell tant baix ni estic disposat a debatre. A qui està una de les pàgines de la CNT en que surten les dades. http://madrid.cnt.es/historia/
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
01 set 2013
Crec que no estas disposat a debatre perque si es debatés aquest tema a fons saps que sortiries molt malparat i cauríen per terra moltes coses que s'han donat per bones durant anys pero que si les qüestiones mirant bibliografía de la época i no refregits posteriors de la història fets de manera interesada cauen aviat per terra. El problema es que avui en dia cada dia més esta disponible la bibliografia de la època i es pot acudir a ella enlloc de llegir les interpretacions interessades dels fets fetes posteriorment, per tant, és només cosa de temps que totes aquestes coses vagin caient.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
01 set 2013

Abans de parlar mira els comentaris anteriors i mira qui ha començat a perdre el debat. M’han dit que no em crec ni jo que la CNT catalana tenia uns 180.000 afiliats els maig de 1936 i a sobre m’han dit tros d’ase per això. Però resulta que la mateixa CNT en les seves dades ho confirma i surt en les seves pàgines web com la següent: http://madrid.cnt.es/historia/ Bé si aquest és el nivell poc tinc a perdre. Seguim parlant amb l’estomac, ja en començo a estar fart. A veure si algú em diu alguna cosa intel•ligent i dades de verita encara que siguin en contra meu i no insults i exabruptes, el que demostra que no hi ha més arguments.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
01 set 2013
No entenc el to insultant dels comentaris. En aquests posts ha aparegut un sector -minoritari espero- de l'anarquisme que viu de la nostàlgia històrica, quasi religiosa, del període 20s-30s. Només així s'entén la beligèrancia amb un post q posa de relleu q és una biografia individual, sense més, i q no implica un "revisionisme" històric, ni del paper de la CNT ni de res; els insults (als "cuperos" i "hereus del psuc") diuen més de les fòbies i paranoies q del post. El més lamentable, és q es tracta de comentaris insultatns q no entren en el tema del post, ni poden rebatre (amb fonts, dades, anàlisis) el tema del post, i q és el q a mi em sembla interessant: la vida d'un personatge com Manuel Talens.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
01 set 2013
Disculpa si no puc ser inteligent, els nazis van ser uns merdes i no van encertar amb els seus projectes de la T4, i per aixó encara quedem persones amb tant dèficit intelectual.

La qüestió principal no es tracta del nùmero d'afiliats, si son més o menys, o si les dades son de la CNT o del ministeri de propaganda, sinó la "manipulació" de fons.

Del més de mig milió d'afiliats, t'has trobat un centenar que eren indepes i una trentena que eren d'estat català i això vol dir que canvia l'història i la revoluciò? No, només que en totes parts hi han traidors, rebels, vividors, aprofitats, cercadors de poder i veritats absolutes, manipuladors...

La qüestió és que Catalunya te historia propia, peró no la que vosaltres expliqueu. Fins i tot el nòm d'A COPS ha estat utilizat abans pels anarquistes. I tampoc es tracta del joc d'haver qui ho ha utilitza abans i qui després, sinó del us que s'en fa dels nòms i del tractament de les informacions.

Si el Manuel Talens és representatiu de Catalunya, de bon troç l'hem ben cagada.

Com tinc greus problemes amb l'inteligencia, només et faré notar el tìtol: "MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català".

Efectivament, quand era "anarquista", al menys era pistoler. Amb Estat Català, més enllà del de patriota, et deixo a tu que posis el adjetiu.

Sabem perfectamente on era la revolució, on era la contrarevolució, on era el feixisme i la burguesia i on esteu ara amb el vostre revisionisme "histèric".

Al vostre costat, Stalin només un aprenent.

No se si això son arguments gaire inteligents, peró és el debat que eviteu. Nosaltres no som res, ho sabem, però som una de les parts més importants de tota l'història de Catalunya i fins i tot de la revolució al estat espanyol que ha influit en molts indrets del mòn i encara resisteix. Crec que aixó te a veure amb l'internacionalisme, quand sempre en parleu de que no sortim del "ghetto". Aquesta és la vostra sort!
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
01 set 2013
amic meu, guardià de la revolució: veus fantasmes.
(1) Digue'm qui i quan ha dit que Manuel Talens és representatiu de que.
(2) Explica'm quina és la història pròpia de Catalunya, però no la que ("vosaltres"? qui jo? nosaltres?) expliquem... la tens tu, guardada i amagada, o en un llibre.
(3) Stalin? tens moltes fòbies, noi, el post va de la biografia d'una persona, digna, i representativa d'ella mateixa: Manuel Talens. I si no t'agrada la interpretació d'aquesta biogarfia individual, aporta dades i fonts que ho desmenteixen. I si no, deixa les teves paranoies: ningú està revisant ni el paper d'Estat Català ni de la CNT, ni de l'arròs amb bacallà, sinó aportant una història individual, representativa d'això: d'ella mateixa,
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
01 set 2013
A los manipuladores de marionetas no les importa el pueblo obrero de catalunya, les interesa que sus negocios sean rentables, y para ello van a conducir a la miseria y a la opresion aun mayor a la que existe a los obreros, esto no son palabras es la realidad que ya esta aqui.
El independentismo de izquierdas, es el soporte por el cual, al fallar las estructuras economicas para controlar a los obreros, el capitalismo se sirve para manipular y dar musculatura a la democracia en catalunya.
La banalidad de lla crisis es de tal modo evidente, y los papeles estan tan claramente atribuidos, que ante ello los obreros de catalunya, sienten solamente cansancio. Es un cansancio que crea distancia ante el mundo politico y su indiferencia con el pais real. Los politicos de aqui de alla y demas alla, son solo marionetas, suben, bajan, van para delante, para detras, vienen dando saltitos, la mano que les mueve permanece oculta detras de la cortina.
Esto hay que pensarlo desde el movimiento libertario, y guardarnos mucho de malgastar municion. El fmi tiene un stock inagotable de muñecos y cuerdecitas,para manejarlos, y para ultimo ejemplo, la entrada en el juego electoral al parlament de la cup.
El caso de catalunya, que tiene guasita lo de independencia, los dedos que mueven las marionetas estan a miles de kms.de distancia, ESTE XIRINGUITO triangular al borde del mediterraneo, los prestidigitadores huegan con la punta de la cuerda desde muy lejos.
Una derecha en minoria, intenta crear su mayoria a traves del president, el detentor de la fuerza que asegura los intereses nacionales, ¡como si los obreros no tuvieran conocimiento de años de experiencia de lo que quiere decir intereses nacionales!. La derecha usa el presidencialismo como instrumento, con el beneplacito de la izquierda independentista, que a traves de su papel estatico, deja que las estructuras de catalunya se escurran cada dia mas rapido hacia el neoliberalismo mas reaccionario.
Y la ultima novedad de esta democracia musculada, el llamdo caballo de troya, hace el servicio a los mmanipuladores de marionetas para que introduzcan en su abdomen, todas las medidas antiobreras y reaccionarias, sirviendo de embalaje traicionero del paquete de leyes para la recuperacion del capitalismo, y que de ese modo las organizaciones obreras encabezadas por los de olot, acojan felices el regalito.
Una diada, la que viene en la presente crisis, en el que independentismo de izquierdas intenta contrarestar el presidencialismo de derechas, con un verbalismo populista, slogans progresistas y un antifascismo ingenuo, pero nada mas son palabras, los hechos son la politica economica y esta sigue siendo de dependencia total al fmi, ya sabes me vais a pagar.
El presidencialismo de derechas es la consecuencia de los mecanismos economicos patrocinados por la izquierda independentista, pues esta nada mas es la marioneta que muscula la democracia en catalunya, y que esta la democracia reprima cualquier protagonismo de los obreros.
Este 11 de septiembre el president asumira el papel de prima donna en este baile de marionetas orquestado por el gran capital, los creditos que concede imponen exigencias, en orden de hacerlos rentables, y la diada servira para quien quiera ver, que no es la mejora de los obreros en catalunya lo que se quiere obtener. aqui lo unico que importa es la rentabilidad, y el objetivo para conseguir dicha rentabilidad, es justificar el quitar a los pobres para darselo a los ricos y le han puesto un nombre, le llaman independencia.
Palabra del fmi ¡me vais a pagar!. ni catalanes ni españoles ni extranjeros todos obreros.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
01 set 2013
Bé, estigui d’acord o no amb els últims escrits del debat, al menys s’expressen idees pròpies legítimes amb arguments i no sols l’insult fàcil, així es pot debatre. La importància de que la CNT tingués 180.000 afiliats a Catalunya representats en el congrés de Saragossa el maig de 1936, a part de que m’havien dit que era mentida i que jo era un tros d’asa, és que en els primers mesos de 1920 a Catalunya s’apropaven als 500.000 i que no era un cas aïllat els canvis de militància. Un cop dit això, es pot defensar que aquells 180.000, que ja eren la unió dels de la CNT-FAI i els trentistes que s’havien tornat a unir, eren els que tenien raó sobre els altres, marxistes, independentistes d’esquerres, republicans sobiranistes etc., però no es poden negar els fets ni dir que eren casos aïllats. En Talens va ser d’ERC als primers anys 30 i en qualsevol llibre de memòries o d’història escrits per anarquistes històrics com els mateix Garcia i Oliver o Josep Peirats, reconeixen que ERC van xuclar una part important d’ex dirigents de la CNT dels anys 20, Simó Piera, Sebastià Clarà, Pere Foix, Josep Grau i Jassans, Martí Barrera, etc. i dotzenes de milers de militants de la CNT dels anys 20 i centenars de milers de vots. Aquests anarquistes històrics ho reconeixen, això si, amb un cert to de crítica contra aquests ex militants i reafirmant-se amb la seva idea anarquista però no negant la realitat.

La majoria del moviment sobiranista d’esquerres català als anys 30 venia de la CNT dels anys 20. Joaquin Maurin i Andreu Nin, que havien set secretaris generals de la CNT el 1921 i 1922 en la pitjor època del pistolerisme, van fundar el BOC i Esquerra Comunista que junts esdevingueren el POUM, comunistes dissidents de Moscou. Ramón Casanellas, un dels anarquistes catalans que van matar al president Edurardo Dato el 1921 va fundar el Partit Comunista de Catalunya el 1932, pro-soviètic i embrió del futur PSUC. Al començar la guerra ex dirigents o membres importants de la CNT formaven part del PSUC, com Hilari Arlandís, Antoni Sesé, Eusebi Rodríguez i Salas, ex pistoler de la CNT i que va ser el que va ordenar l’assalt a la Telefònica el maig de 1937, etc. És pot estar en contra d’aquests personatges i criticar-los però no és pot negar la història, de la CNT catalana dels anys 20 va sortir una gran part del suport als moviments d’esquerres catalans dels anys 30, això no s’ha ni de debatre. El que si s’ha de debatre és si tenien més raó els de la CNT-FAI, POUM, PSUC, ERC, Estat Català, etc.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
01 set 2013
Bé, estigui d’acord o no amb els últims escrits del debat, al menys s’expressen idees pròpies legítimes amb arguments i no sols l’insult fàcil, així es pot debatre. La importància de que la CNT tingués 180.000 afiliats a Catalunya representats en el congrés de Saragossa el maig de 1936, a part de que m’havien dit que era mentida i que jo era un tros d’asa, és que en els primers mesos de 1920 a Catalunya s’apropaven als 500.000 i que no era un cas aïllat els canvis de militància. Un cop dit això, es pot defensar que aquells 180.000, que ja eren la unió dels de la CNT-FAI i els trentistes que s’havien tornat a unir, eren els que tenien raó sobre els altres, marxistes, independentistes d’esquerres, republicans sobiranistes etc., però no es poden negar els fets ni dir que eren casos aïllats. En Talens va ser d’ERC als primers anys 30 i en qualsevol llibre de memòries o d’història escrits per anarquistes històrics com els mateix Garcia i Oliver o Josep Peirats, reconeixen que ERC van xuclar una part important d’ex dirigents de la CNT dels anys 20, Simó Piera, Sebastià Clarà, Pere Foix, Josep Grau i Jassans, Martí Barrera, etc. i dotzenes de milers de militants de la CNT dels anys 20 i centenars de milers de vots. Aquests anarquistes històrics ho reconeixen, això si, amb un cert to de crítica contra aquests ex militants i reafirmant-se amb la seva idea anarquista però no negant la realitat.

La majoria del moviment sobiranista d’esquerres català als anys 30 venia de la CNT dels anys 20. Joaquin Maurin i Andreu Nin, que havien set secretaris generals de la CNT el 1921 i 1922 en la pitjor època del pistolerisme, van fundar el BOC i Esquerra Comunista que junts esdevingueren el POUM, comunistes dissidents de Moscou. Ramón Casanellas, un dels anarquistes catalans que van matar al president Edurardo Dato el 1921 va fundar el Partit Comunista de Catalunya el 1932, pro-soviètic i embrió del futur PSUC. Al començar la guerra ex dirigents o membres importants de la CNT formaven part del PSUC, com Hilari Arlandís, Antoni Sesé, Eusebi Rodríguez i Salas, ex pistoler de la CNT i que va ser el que va ordenar l’assalt a la Telefònica el maig de 1937, etc. És pot estar en contra d’aquests personatges i criticar-los però no és pot negar la història, de la CNT catalana dels anys 20 va sortir una gran part del suport als moviments d’esquerres catalans dels anys 30, això no s’ha ni de debatre. El que si s’ha de debatre és si tenien més raó els de la CNT-FAI, POUM, PSUC, ERC, Estat Català, etc.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
01 set 2013
En quan al segon escrit del debat fet per “mierda d’estat” em sembla que te una part coherent des del punt de vista anarquista intransigent i en el parlar de polítics aprofitats i de les lleis antiobreres que aquesta fan en nom del capitalisme salvatge. Però dir que els independentistes d’esquerres o de la CUP etc, són els nous instruments del presidencialisme de dretes és totalment fora de la realitat. És pot ser anarquista intransigent, i en conec molts perquè ho hi he militat, i no ser tant malpensat ni estar fora de la realitat. Com deia Salvador Seguí en un dels seus escrits, l’anarquisme no és una ideologia creada per l’home i no una religió que ja ve donada i l’home és el que ha de fer evolucionar aquesta ideologia en base a les necessitats i les voluntats populars. El dret a l’autodeterminació o la independència, si és una voluntat vital per una majoria d’un poble, en cas que ho fos, des d’un punt de vista llibertari s’ha de veure com això, com una voluntat popular tant respectable com altres, sinó es respecta entraríem en el totalitarisme de les idees de la voluntat d’uns pocs.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
01 set 2013
jo prefereixo mots com guerriller al de pistoler
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
01 set 2013
Hi ha en error en la cita que he fet de Segui, va dir; l’anarquisme és una ideologia creada per l’home i no una religió que ja ve donada i l’home és el que ha de fer evolucionar aquesta ideologia en base a les necessitats i les voluntats populars
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
01 set 2013
"El que si s’ha de debatre és si tenien més raó els de la CNT-FAI, POUM, PSUC, ERC, Estat Català, etc." en la cuestion nacional es muy posible ke cnt andara tan perdida como ahora, lo cual daria pie para entender lo siguiente, "La majoria del moviment sobiranista d’esquerres català als anys 30 venia de la CNT dels anys 20."
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
01 set 2013
Amic teu i guardià de la contra revolució: veus realitats plenes de buit i no res. Els qui van portar la revolució a Catalunya, no van ser els del PSUC, ni cap republicá o catalanista.

(1) Ningú diu que has dit o que s'ha dit. Tornas a interpretar i a treure les coses del motiu qüestionat.

(2) La història pròpia de Catalunya, és la seva, no la teva ni la meva. Jo no dic que aixó és història, ets tu qui demanes documents, dades, fonts. Aixó ja esta contestat en la meva altre resposta i no tinc intenció de repetir-me. A la CNT és podien afiliar treballadors de partits polìtics, perque la CNT no és cap partit polìtic. Si desprès agafen càrrecs en el seu partit, tornem al mateix, no canvia res perque no és tracta de quantitat, sinó de revolució. No surten de la CNT, havien entrat al sindicat i van sortir quand van tenir la possibilitat de liderar el seu partit.

(3) Stalin en comparació amb vosaltres els revisionistes manipuladors, no és cap fòbia, és història. La teva confussió et fa veure realitats manipulades. Paranoies tinc unes quantes, peró quantitativament no tantes com les teves manipulacions.

No calen documents per a demostrar que vosaltres no vau ser revolucionaris perque la revolució era només a un bàndol, la resta vau formar part del feixisme o de la contrarevolució i encara teniu aquesta pulsió de comisaris polìtics i col·laboradors, abans amb la contrarevolució i la democràcia republicana, i ara amb la democràcia neoliberal.

Parlar de totalitarisme i majories democràtiques, és el mateix.

No es tracta de revisar el paper d'Estat Català, ni la CNT, el tìtol és molt clar, els anarquistes pistolers, i els d'estat català qué son? Necessiteu omplir les vostres vitrines i altars amb herois d'una història revolucionària que no vos pertany. I d'això li dieu "història". Ets ridìcul i t'has begut l'enteniment!
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
02 set 2013
A través de Manuel Talens es fa una història poc explicada de Catalunya, la de al CNT-FAI ja s’ha explicat molt, això no vol dir que encara s’hagi d’explicar més. Això no vol dir que la història d’Estat Català sigui totalment correcte ni que no es pugui criticar. De fet Estat Català tenia una continua divisió interna permanentment escissionista i autodestructiva. També la CNT durant república i durant la guerra, si es repassen les memòries dels seus militants estava ple de divisions i de greus retrets mutus. Només cal llegir les memòries de Garcia i Oliver, el cap dels grups més radicals de la FAI al carrer durant la república, en que no deixa a quasi cap dirigent de la CNT sencer amb les seves fortes crítiques cap a ells. De fet crec que inclús Garcia i Oliver es passa una mica i ha estat fortament criticat per una part del moviment llibertari, però el que vull dir és que la història s’ha de revisar en sentit crític i no en sentit dogmàtic i tancat.

Lo de pistoler anarquista és un terme usat normalment en aquella època. Molts dirigents de la CNT coma Angel Pestaña, Camil Piñón, Garcia i Oliver etc. que han fet memòries parlen dels sindicalistes de la CNT i els diferència dels pistolers de la CNT catalana als anys 20. De fet crec que jo si hagués viscut els anys 20 a Catalunya crec que jo mateix hagués set un pistoler de la CNT i amb molt orgull, o al menys és el que desitjaria. No ens enganyem, uns activistes que enlloc de funció sindical, que era la que feien la majoria de cenetistes catalans dels anys 20, es dedicaven entre 1919 i 1923 a disparar contínuament pels carrers contra els feixistes dels Sindicats Lliures i els policies de les lleis de fugues, són uns pistolers, això si, amb tota la raó i amb tot l’orgull.

El PSUC, era un partit que semblava que tenia unes perspectives fortament sobiranistes i marxistes al principi i va seduir a molts marxistes sobiranistes catalans, però aviat va caure submís al PCE i a Stalin i es va convertir en un partit autoritari i espanyolista. Al final de la guerra quasi tothom va fugir del PSUC, menys 4 gats, pel ridícul que va fer.

La revolució impulsada per la CNT va tenir un consens de totes les forces antifeixistes catalanes. El problema eren els comitès locals indisciplinats amb la mateixa direcció de la CNT pel que fa a la manera de dur algunes col•lectivitzacions que elaboraven els decrets de col•lectivitzacions d’acord amb les altres forces del Consell de la Generalitat. De fet alguns d’aquests comitès revolucionaris indisciplinats acusaven als propis dirigents de la CNT i de la FAI de contrarevolucionaris. Es pot estar incús d’acord amb els comitès indisciplinats i pensar que no hi havia d’haver ni petits propietaris ni hòsties, però la història s’ha de veure amb sentit crític i objectiu i no reduir-ho al simplisme de quatres sigles i aquests són tots bons per decret i aquests tots dolents i contrarevolucionaris per decret. Un revolucionari autèntic actua segons les necessitats i voluntats populars sinó es converteix en una avantguarda que en res es diferència a l’estalinisme.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
03 set 2013
L'història de Catalunya, és l'història d'un poble, no la d'un senyor. Si la de la CNT-FAI ja s'ha explicat molt, és perque es història col·lectiva d'un poble, no l'història individual d'senyor.

La CNT encara esta plena "de divisions i de greus retrets mutus".

Quan dius "només cal llegir les memòries de Garcia i Oliver, el cap dels grups més radicals de la FAI al carrer durant la república", t'hagués quedat millor dien que "només cal llegir" i prou, perque parlar de "cap" i "dirigents" a la CNT, és gens anarquista.

L'història s'ha de revisar, peró no tergiversar o manipular. Tota història, per molt documentada que estigui, no deixa de ser una imterpretació d'un autor (individual). On son els reculls dels testimonis de les lluitadores que han viscut molt de temps desprès de la revolució... (Silenci...)

El probleme no es que parlis de pistolers. Talens va ser pistoler amb la CNT, peró era el mateix amb Estat Català i el tìtol deixa molt clar qui son els pistolers (anarquistes) i qui no (Estat Català).

"La revolució impulsada per la CNT va tenir un consens de totes les forces antifeixistes catalanes."

Perdona, no t'he escoltat bé, m'ho pots tornar a repetir?

"La revolució impulsada per la CNT va tenir un consens de totes les forces antifeixistes catalanes."

No gràcies! A la barricada revolucionaria, eran els que eran, els altres defensaban la repùblica i el govern de la generalitat i no els hi parlis de revolució. Els anarquistes amb van possar els canons de Montjuic apuntant a la generalitat, o sigui, que la revolució impulsada per la CNT, no va tenir el consens de totes les anomenades forçes antifeixistes. A la revolució majnovista es veu clarament, el més important, deixar que l'exèrcit negre lluite contra l'enemic comú, el blanc, i després aniquilar-lo.

Ningú nega personatges com Felipe Sandoval, peró cap anarquista vol parlar d'ell perque son els homes que deixen ferit l'espirit de la revolució. Homes que es van implicar en un bandol, peró podien perfectamente estar en qualsevol dels altres. Ells no volien revolució, s'aprofitaven d'ella.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
04 set 2013
Quan es fan biografies de personatges com Durruti, Ascaso, Garcia i Oliver o Pere Mateu, tots anarquistes fins a la seva mort, ningú diu que es fa sols d’uns senyors, també es fa del moviment al que representant. Amb Manuel Talens anarquista passat al l’independentisme radical, també es fa un repàs no sols d’un senyor, sinó del que va ser primer la CNT i enllaça amb el que va ser després ERC i Estat Català. Bé, jo no vull fer apologia d’ERC, però va ser el partit més votat, per tant ERC no representava sols a un senyor.

Que la CNT durant la guerra representava a una part important del poble català, si, ja que degut a la filiació obligatòria al començar la guerra va passar de 180.000 afiliats uns 700.000 en pocs mesos. Però totes les altres forces, ERC, PSUC, POUM, Estat Català, Acció Republicana Catalana, van acordar entrar a la UGT catalana que va passar de testimonial a tenir també uns 700.000 afiliats a Catalunya, sent quasi independent de la UGT de la resta de l’Estat. Amb això vull dir que si la CNT representava al poble els altres també. Que tinguessin més raó els de la CNT, això és un altre cosa, però la representativitat del poble estava equilibrada.

No entenc aquesta estranyesa per la paraula consens. El nou consell de la Generalitat que es formà el 28 de setembre de 1936 hi va incloure consellers de la CNT i del POUM. Des d’allí les col•lectivitzacions es van legalitzar amb decrets oficials de la Generalitat amb el CONSENS de totes les forces, amb unes condicions de respectar als petits propietaris i la CNT hi va estar d’acord, encara que entrà en conflicte amb alguns comitès locals al que no els agradava ni que la CNT tingués consellers ni que es respectés alguns petits propietaris, però això ja és una altra història de diferències entre la mateixa CNT. Això ho explica perfectament Josep Peirats en el seu llibre sobre la guerra i la CNT, no és ni debatible ni és cap secret.

Que la CNT al tenir més armes al començar la guerra va iniciar i dirigir la revolució durant la guerra, es veritat. Que totes les altres forces del Consell de la Generalitat participaven en els decrets de col•lectivitzacions amb CONSENS, és notòriament conegut per tothom.
Tornem a estar en el mateix, no és parla de si la CNT-FAI tenien més raó que l’altra mitat de la població en aquells moments de guerra integrats en la UGT catalana, es segueix dient que la CNT eren l’únic poble, cosa que les dades neguen. A mi no em molesta llegir la història de la CNT i dels seus personatges amb les seves divergències, al contrari ho trobo interessantíssim aquella passió d’uns obreres històricament reprimits.

No entenc perquè algú vol negar que també hi havia una altra meitat de la població antifeixista en altres forces d’esquerra amb les seves lluites i ideologies també, equivocades o no, i no li interessa res ni com a document històric que fa tenir una visió més àmplia, encara que sigui per criticar-los i reafirmar que estaven equivocats, però no negar que existien i eren part del poble, així no es pot entendre la història.
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
04 set 2013
Quin problema tens tu amb el Felipe Sandoval, que es va aprofitar de la revolució dius? A pastar!
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
04 set 2013
Tornas a possar paraules en la meva boca que no he dit. La explicació del que dic és ben sencilla, sinó la vols entendre, no cal que parlis d'històries...

És molt sencill, hi ha uns que lluiten per la legalitat vigent de la repùblica i la generalitat. Hi ha d'altres que volen derrocar la república per evitar la revolució. Altres son revolucionaris i aquesta és la seva lluita. Quan parlo de poble revolucionari, no em refereixo al poble "conservador", ni tampoc al reaccionari.

A la lluita de classes, hem d'afegir la lluita d'uns per mantenir el seu poder, la lluita dels altres per conquerirlo, i la lluita dels revolucionaris contra tot poder. La legalitat vigent mai va estar d'acord en la disolució de les seves institucions.

Si els anarquistes tenien más armes al principi, no era cap casualitat. La revolució no es fa en un dia, es prepara i els i les anarquistes portaven molt de temps preparant i perseguin l'idea.

Quan es fa la biografia de qualsevol personatge hi han elements del context, peró aixó no és l'història del moviment, malgrat que siguien part important i destacada. El moviment son moltes històries que només poden ser interpretades col·lectivament, dins de la col·lectivitat, no pas individualment. Aixó és el qu'ha fet l'història capitalista, reconeixer l'individualisme en front de l'individualitat disn d'un context i amb les seves influències e interaccions, com si el personatge fos qui mou el "mòn" i no el mòn al personatge. "L'american way of life" o com els pares de la civil·lització occidental, els artistes, etc... Procès de reafirmació de l'individualisme que enforteix el sistema i que es pot veure molt sovint en la manera de fer i construir l'història.

Per "Felip", si tu vas coneixer a Felipe Sandoval, el teu testimoni i la teva opinió seria interesant, si és que tens, que suposo que si, encara que no diguis res.

Encara que no hagi dit masa, al menys he dit quelcom, tu només m'envies a "pastar". Cap problema, soc vegetarià.

Alguna altre recomenació que no sigui "gastronómica"?
Re: MANUEL TALENS, de pistoler anarquista a Estat Català
05 set 2013
Una biografia només això, una biografia, en aquest cas d’un activista d’acció primer anarquista i després independentista radical, com es s’han fet biografies de personatges anarquistes que ho han set sempre, només per l’interès del personatge i prou, sense que ningú parli de que no són tot el moviment i tal i qual, que és veritat, però és una biografia, aquestes alçades ningú s’ha d’estranyar. Evidentment si Talens no s’hagués passat a independentisme cap anarquista dirà ara que és una biografia individualista i tal i qual. Si que ho és d’individualista però com totes.

Pel que fa a la guerra, inicialment si calculem les forces abans de començar la guerra els 350.000 vots d’ERC, els 50.000 afiliats al la Federació Obrera d’Unitat Sindical (FOUS) impulsada pel POUM, els 180.000 afiliats a la CNT, els aproximadament 50.000 afiliats a sindicats minoritaris impulsats pel PCC, USC, PCP (que dominava el CADCI en aquella època), però que junts sumaven uns 50.000 afiliats i d’altres, tenim que les forces que van començar a lluitar contra el cop d’Estat estaven equilibrades entre la CNT i les altres forces d’esquerra, inclús aquestes últimes superaven a la CNT en nombre de suports. No compto evidentment el feixistes de la la Lliga, els Carlins, els lerrouxistes o la dreta espanyolista que varen donar suport a Franco a Catalunya.

Al començar la guerra la CNT, que malgrat ser nombrosa no era majoritària en el còmput general, si que era la força sindical més nombrosa compacta, ja que els altres si potser sumaven més, estaven dividits en diferents grupets com abans he esmentat. Al començar la guerra, el fet de que la CNT tingués una organització sindical més ben organitzada i amb una tradició de lluita que no tenien les altres, evidentment va fer que durant la lluita contra els militars sollevats aconseguissin més armes de les casernes i com aquell que diu, es van menjar als altres amb patates. Evidentment eren superiors en organització i capacitat de lluita compacta, això no ho pot negar ningú.

Com he dit abans la guerra, la filiació obligatòria i el reclutament de milícies va fer que quasi tot el poble català s’hagués d’implicar en la guerra i la CNT va acabar tenint uns 700.000 afiliats al poc temps a Catalunya i les altres forces que no tenien un sindicat fort com la CNT van optar tots per fer una UGT catalana nova en la que hi van entrar tots els altres arribant també a uns 700.000 afiliats. Els dos sindicats estaven equiparats a Catalunya, encara que una mica sobredimensionats, però la CNT era una força més compacta que els unia l’anarcosindicalisme, evidentment també amb grans diferències interiors, i en canvi la UGT catalana era una olla de grills, amb estalinistes, trotskistes, independentistes radicals i republicans catalanistes, republicans espanyolistes etc., alguns dels quals després també es mataven entre ells.

Evidentment la CNT com a sindicat tenia les idees més clares i més armes i per això van impulsar i liderar la revolució que després va ser seguida per les altres forces també. No hi havia que oblidar tampoc que a part de la revolució hi havia una guerra que guanyar contra els militars feixistes. Tampoc és veritat, com molts ha dit, que la CNT es va oblidar d’això i va acceptar eliminar el CMAC, per actuar en consens amb les altres forces dins del Consell de la Generalitat i la CNT va participar en la creació de l’Exèrcit Popular Català, per fer unes milícies disciplinades, sent inclús Garcia i Oliver, un dels anarquistes més intransigents fins llavors, un dels impulsors de l’escola de guerra de l’Exèrcit Català.

Tot això, és veritat i ho reconec, hi a més no hi estic en contra perquè la CNT era un forca d’una part important del poble català i representava una part combativa del poble.

Però deixant a banda els dirigents dels partits, i no parlem dels patètics del PSUC, que van acabar submisos a l’espanyolisme del PCE i a la dictadura exterior d’Stalin, no és convenient demonitzar a una gran part del poble català que equivocadament o no se sentien marxistes, independentistes d’esquerres etc. Això també era voluntat popular i també es basaven en la lluita antifeixista, anticapitalista i pels drets trepitjats de Catalunya com a país històricament.

Deixant a banda els dirigents, no és pot qualificar a la meitat d’un poble antifeixista de conservadors o reaccionaris tant sols perquè no eren de la CNT. No dic que sigui el teu cas, però conec molta gent que sobre la guerra només llegeix llibres trotskistes, altres només estalinistes, altres només de la CNT, altres només independentistes radicals, altres republicans catalanistes, no parlo ara ja dels llibres del bàndol franquista. Així no és pot tenir una visió global.

Si parlem de la guerra i de qui era millor, ara no acabaríem mai, la veritat, però si que mirant el punt de vista de la altra part del poble, les seves lluites i inquietuds, sense ventilar-los d’un cop dient que eren tots reaccionaris, contrarevolucionaris, conservadors, perquè és el que surt matxaconament en alguns llibres i tancar-se en això, porta a veure a una part del poble que també són treballadors i obreristes com a reaccionaris, conservadors i finalment tots feixistes. Sense deixar de creure en el que un és, anarquista per exemple, no és bo no intentar entendre totes les inquietuds populars i puts de vista, sinó acabes veien a tothom feixista, i si n’hi ha molts, però no tants.
Les diferències entre alguns comitès revolucionaris locals liderats per la CNT durant la guerra amb els propis caps de la CNT dins del Consell de la Generalitat, la secretaria general i inclús dins de la cúpula de la mateixa FAI, en que també els acusaven de contrarevolucionaris i reaccionaris, portarien a un llarg debat també. En alguns llocs la revolució va ser consensuada i moltes gens que no eren de la CNT estaven encantats que els grans propietaris del camp i els amos de grans empreses haguessin de fugir o cedir l’empresa a la col•lectivització. Però alguns comitès locals de la CNT van actuar també de manera boltxevique i quasi estalinista al no respectar alguns acords de la mateixa direcció de la CNT i, si bé no era general i la revolució era autèntica globalment, si que alguns actuaven com “senyors de la guerra”, no respectant algunes tradicions locals de petits propietaris o divergències en diversos sentits, actuant també de manera autoritària.

No era general i molts ho han aprofitat per carregar contra la CNT, però existia i totes les memòries d’importants cenetistes en parlen i ho reconeixen. Repeteixo, no es tracta de convèncer qui va actuar millor durant la guerra, perquè és un tema que no ens l’acabaríem i per a mi ningú cent per cent es salva, encara que reconec que molts dirigents del PSUC, es salven menys que ningú.

Sabent que hem tornaran dir la bateria frases de que sols la CNT era autèntica i que tots els altres militants de base de altres forces eren uns reaccionaris etc. sols vull dir i repetir que, no sols en el passat, també actualment hi ha que, sense deixar de ser el que s’és, no mirar simplement a altres parts de la població en altres posicions d’esquerra com a simples feixistes reaccionaris, hi ha que intentar entendre hi saber perquè la gent és així, sense deixar de ser el que un és.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more