Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : ecologia : sanitat : amèrica llatina
marihuana uruguaiana
08 ago 2013
Què significa la legalització de la marihuana a l´Uruguai?
ANÀLISI

L´Uruguai va camí de convertir-se en una república democràtica que legalitza el consum, el cultiu i la possessió de marihuana després d'un segle de lleis freqüentment autoritàries de prohibició a tot el món


Uruguai va camí de convertir-se en el primer país que legalitza el consum, el cultiu i la possessió de marihuana després d'un segle de lleis freqüentment autoritàries de prohibició a tot el món. En una transcendental votació sobre la recent proposta del president José Mujica, una majoria aclaparadora del Congrés uruguaià va votar a favor de la legalització i s'espera que la llei sigui aprovada pel Senat uruguaià en les properes setmanes.

La votació a l'Uruguai té lloc enmig de l'augment de l'escepticisme regional respecte als beneficis de la prohibició ia les estratègies militars dirigides per EUA per imposar una legislació antinarcòtics repressiva. Fins i tot cert nombre de dirigents i exdirigents llatinoamericans de la dreta política han cridat a legalitzar la marihuana, presumiblement per reconèixer el terrible patiment socioeconòmic que la "guerra contra les drogues" ha causat durant els últims 40 anys.

Significativament, l'acció del govern de Mujica és un senyal de la creixent independència de la regió. John Kerry podrà seguir referint-se a Llatinoamèrica com el "pati del darrere" dels EUA, però una part del món escapa cada vegada més al control hegemònic de Washington.

Després de tot, la guerra contra les drogues va ser principalment una invenció nord-americana, llançada pel president Nixon quan va declarar que els narcòtics eren el "enemic públic número u" del país. Des de llavors, la guerra contra les drogues ha proporcionaro un pretext per a la intervenció militar i política a Amèrica Llatina (ia Àsia) i un control social cada vegada més brutal i repressiu als EUA L'aprovació de la nova llei a l'Uruguai podria ser un primer pas per desmantellar una guerra la fraudulència i hipocresia es comparen fàcilment amb els seus equivalents, la Guerra Freda i la "guerra contra el terror".

L'any passat, l'Estat de Washington i el de Colorado aprovar lleis que permeten l'ús recreatiu de la marihuana i és bastant possible que altres Estats segueixin el seu exemple en un futur proper. Aquestes accions tenen el potencial d'aturar algunes absurditats de la guerra contra la droga, encara que no s'adopti una legilación similar en l'àmbit federal.

Les noves lleis també reflecteixen un creixent escepticisme del públic dels EUA pel que fa als beneficis de la prohibició. Cal considerar que el 1969, un any marcat pel sobtat augment del consum de marihuana entre els nord-americans, gairebé un 12% de la població estava a favor de la legalització. Comparant els relativament conservadors anys seixanta amb les actituds actuals: un sondeig realitzat enguany per Pew Research Center va establir que un 52% dels nord-americans estan a favor de la legalització de la marihuana.

Semblant canvi en les actituds també reflecteix l'augment de la conscienciació popular respecte a la droga i la hipocresia alarmista dels polítics i la seva flagrant manipulació dels fets. Als EUA, per exemple, és perfectament legal que el tabac mati a unes 440.000 persones a l'any. Unes 80.000 morts als EUA són causades anualment pel consum excessiu d'alcohol adquirit legalment. I tanmateix no hi ha morts registrades per sobredosi de marihuana.

Les lleis relacionades amb el consum, possessió i cultiu de la marihuana podran semblar exageradament dures a un observador racional. Tanmateix, és poc probable que desapareguin els que tenen interès a mantenir l'statu quo, com la indústria privada de les presons, la indústria de l'armament i l'elit política dels EUA

En EUA els consumidors de marihuana paguen condemnes de presó més llargues que els assassins i violadors. Gràcies a la llei "dels tres cops" de Bill Clinton alguns consumidors de cànnabis s'han enfrontat a condemnes de cadena perpètua. Semblants mesures van portar a un expert en la llei nazi, Richard Lawrence Miller, a comparar la legislació contra els consumidors de drogues a la utilitzada a Alemanya per marginar i excloure els jueus de la societat en general. Michelle Alexander qualifica la guerra contra la droga de "Nova Jim Crow", nom que es va donar a la llei que va imposar la segregació als EUA d'abans dels anys seixanta. Argumenta que les pràctiques actuals afecten sobretot als afroamericans, tot i que els estudis demostren que utilitzen i venen drogues en la mateixa mesura, o menys, que els seus equivalents caucàsics.

Per cert, des que Nixon va declarar que les drogues eren "l'enemic públic número u" en una època en què el consum de drogues anava baixant, la població carcerària EUA ha augmentat de 0,3 milions de persones a 2,3 milions, la major quantitat de presos de la història del món. I EUA tanca proporcionalment a més gent negra que Sud-àfrica durant l'apartheid, sobretot com a resultat de la legislació contra la droga.

Encara l'empresonament de centenars de milers de joves afroamericans per delictes menors relacionats amb la droga pot semblar estrany, però té sentit per a la reeixida indústria de les presons privades. Amb la devastació de gran part de la força de treball manual com a resultat de polítiques econòmiques neoliberals, la contribució econòmica i el valor de tot un sector de la societat s'han utilitzat d'una altra manera. A això, assenyala el periodista nord-americà Chris Hedges:

Gent pobre, especialment de color, no val res per les corporacions i els contractistes privats si estan al carrer. A les presons i presons, però, cadascú pot generar ingressos de 30.000 a 40.000 dòlars anuals a les corporacions.

Un argument decisiu a favor de la legalització és que rebaixarà seriosament els guanys del crim organitzat. Els narcòtics (inclosa la marihuana), per exemple, poden representar gairebé la meitat dels beneficis d'alguns càrtels mexicans. Organitzacions com Els Zetas són capitalistes impecables i busquen constantment nous mercats. Els Zetas s'han expandit al contraban de persones, tràfic sexual, extorsió, pirateria i fins i tot a la indústria del petroli ia la mineria del carbó, que representen immenses fonts d'ingressos.

Per tant el tema té un abast molt més profund que la simple legalització i descriminalització. Si no hi ha esforços per encarar les causes a l'arrel de l'explosió i creixement del crim organitzat, qui diu que els sindicats criminals no s'expandiran simplement cap a altres mercats molt lucratius?

Tant de bo l'acció d'Uruguai provoqui un debat internacional seriós sobre la legalització. Però aquest debat també ha d'abordar qui controlarà la producció de marihuana en els Estats que la legalitzen. Podria organitzar-se el cultiu en comunitats locals i ser controlat pels consumidors o la legalització donarà un pretext perquè s'imposin les corporacions transnacionals, potser encapçalades per grans companyies farmacèutiques? Des de la seva perspectiva, per què van a controlar el mercat els delinqüents nouvinguts i acumular grans guanys quan els professionals "de coll blanc" poden dirigir les coses amb molta més eficàcia?

Un problema potencial és que pot arribar a monopolizarse el mercat global creant el que seria un càrtel legal però potser més poderós encara. Però, per ara, l'acció d'Uruguai òbviament és un pas positiu.

This work is in the public domain

Comentaris


Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: marihuana uruguaiana
10 ago 2013
obviamente es un paso positivo xD

tanto la penalización como la despenalización son pasos atras en cuanto a que ambas posturas son modelos de gestión estatal que obedecen a criterios muy distintos de los que podria tener quien consume o quien no consume esa droga.

El eterno discurso "legalizador" (igual que el discurso penalizador) es en realidad un discurso regulador. Ejemplos tenemos algunos sobre la gestión estatal del cultivo, venta y consumo de marihuana, y no han desaparecido ni mafias, ni ha mejorado la calidad (quien tenia pasta ya la encontraba buena) han aparecido en cambio impuestos para compensar multas (que no desaparecen) y empresas, concesiones, licencias, intermediarios, drogoturismo...

quien siga hablando de libertad, decision individual, natural, poderes curativos, consumo responsable... al referirse al uso social del cannabis vive en los mundos de la piruleta.

La unica posición responsable frente a la droga es atacar (asi tal cual) a su masificación, industrialización, mitificación y comercialización, por que no podemos asumir como clase social el desgaste que nos produce la existencia de mercancias adictivas y dañinas en el abuso dentro de los cauces del consumo capitalista. Lo mismo podria decirse de tantas otras sustancias y habitos legales y no legales.

Muerte al estado.

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: marihuana uruguaiana
11 ago 2013
Indepes, os moris de ganas de legalizar drogas en vuestro estado socialista
Sindicato Sindicat