Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
06 ago 2013
Un nou projecte que apunta maneres
Ja tenim local + obres

La Base ja té local! Com alguns i algunes de vosaltres ja sabeu, La Base té un preciós (i espaiós) local al carrer de les Hortes, número 10. Després d’una feixuga cerca per poder trobar el local més adequat al barri, de mesos d’assemblees i de definició del projecte, al final hem trobat el que buscàvem. L’estructura del local està molt bé: dues plantes, terrassa i molta llum natural, tot i que encara hi ha moltes coses per fer i ha arribat el moment de construir l’Ateneu amb les nostres pròpies mans. Així que ara tots els cossos disponibles són necessaris, i totes les grans i petites idees, forts i petits estímuls, preguntes, solucions o inquietuds són benvingudes.

Ens plantegem aquestes obres com un espai d’aprenentatge en el qual, amb l’ajuda d’algunes persones especialitzades, aprendrem a aixecar parets, fer una instal·lació elèctrica, saber utilitzar un radial o una soldadora, dissenyar mobles o estructurar una xarxa informàtica. A més, i sobretot, La Base és ja un espai de trobada per anar-nos coneixent més, per compartir esforços, debats, menjars, rialles i tot el que pugui anar sorgint.

Per coordinar-nos entre els diferents grups de treball, estem trobant-nos tots els divendres a les 19 h, però estem a l’obra cada dia entre setmana (amb excepcions per a coses sobrevingudes) de 9 a 20 h, tot i que molts dies se’ns fan les nou del vespre i encara estem plens de ciment i prenent alguna cosa després de la feina. Així que, si encara no heu vist el local, no dubteu en passar una estona i donar un cop demà o portar alguna cosa per menjar ja sigui cuinat o no. També podem quedar o comentar dubtes i propostes via mail: ateneu ARROBA labase.info o amb el formulari de contacta.

A continuació us deixem una llista de les tasques i activitats que s’estan duent a terme i de les quals encara es requereix que algú hi doni una empenta:

Construcció: des de zero, una cuina i dos banys amb altell per a magatzem. Es treballa de dilluns a divendres de 9 a 18 h.

Aigua: primera fase feta, falta una mica més de feina per fer les canonades fins a les piques, etc.

Gas: encara està per fer. Encara cal que vingui la companyia a afegir una entrada des del carrer.

Electricitat: s’està començant a planificar. No es pot començar la instal·lació elèctrica fins la setmana del 12 d’agost, quan les obres de la cuina i dels banys estiguin més avançades.

Porta: s’acaba de començar l’acondicionament, principalment la feina de soldatge.

Altell: la gent de la “biblio” s’està encarregant de l’altell que tindrà una estructura de ferro.

Sostre: impermeabilització del sostre d’uralita. Hi ha dues opcions per a la resistència al foc del sostre: fer un tractament amb fonospray i vermiculita (es fa en un o dos dies) o fer un fals sostre de pladur que tarda una setmana. És necessari reforçar les vigues amb planxes metàl·liques.

Aïllament acústic: a la coberta, parets lateals i finestres. Encara cal definir quin material es vol utilitzar.

Terrassa: encara per definir el què es farà. Es discuteix sobre el seu ús.

Sortida de fums: s’està començant a parlar amb els veïns dels edificis del costat. Coneixes a algú que visqui paret contra paret amb La Base?

Panys: instal·lació de pany de seguretat.

Interirorisme i decoració: falta grup que comenci a elaborar un projecte.

Documentació: falta algú que s’encarregui de dur a terme un registre de foto i/o vídeo del desenvolupament de les obres.

Ah! Important: També és el moment de començar a pagar les quotes de soci. Si algú pot fer un pagament semestral o anual ens serà de molta utilitat per poder fer front a aquests primers mesos d’obres. Es pot fer en mà qualsevol dia al local o via transferència bancària, posant-vos en conacte amb socies ARROBA labase.info. En breu us enviarem un mail a tots els socis i sòcies amb l’actualització de la situació econòmica. A continuació podeu veure una galeria amb imatges del local i les obres:

(veure enllaç més avall)



Presentació

1. La Base és un projecte que parteix de la necessitat que algunes persones sentim de dotar-nos de força material autònoma als barris, de reconstruir la constel·lació d’infraestructures autogestionades que els barris de Barcelona van tenir durant el primer terç del segle XX – cooperatives de consum, ateneus, seus sindicals, escoles racionalistes, publicacions… –conformant una increïble força revolucionària.

Per fer-ho, apostem per recuperar la pràctica del mutualisme obrer i popular. Així, es tracta que els socis cooperatius posem 10 € al mes que aniran a un fons comú. Aquest fons comú es dotarà també amb una part de l’activitat econòmica dels grups amb seu a La Base.

Aquest fons servirà, d’una banda, per pagar el lloguer de l’espai i, d’altra banda, ens permetrà anar-nos dotant d’una força material que doni consistència per a la materialització dels nostres somnis.

2. Nosaltres som un grup de persones que provenim d’anys de lluites, de l’okupació, del món cooperatiu i associatiu en general, de les lluites estudiantils però també de l’àmbit de la investigació i la creació.

Arran del moviment d’ocupació de les places el 2011, la seva extensió planetària, però també per la multiplicació d’assemblees de barri i assemblees locals, pensem que és el moment de fer un salt qualitatiu i dotar-nos de nou, localment, d’infraestructures autogestionades potents. A Barcelona, Can Batlló a Sants, la Flor de Maig al Poble Nou i ara La Base al Poble Sec encarnen aquesta idea.

3. Portem uns mesos preparant l’aparició de La Base, cercant locals, arreglant la composició entre els diferents projectes dins La Base, discutint i escrivint sobre els principis i els objectius, investigant i decidint les millors formes de funcionament.

Ara, necessitem ampliar i consolidar el número de socis i sòcies cooperatives per acabar d’engegar aquest projecte. En aquest web podràs veure la feina que hem fet fins ara, els projectes, les idees i els objectius, i trobaràs la butlleta per fer-te soci o sòcia. Això és seriós, ara necessitem el compromís de totes les persones afins.

Benvingut al web de La Base, ateneu cooperatiu del Poble Sec.
Mira també:
http://www.labase.info/2013/08/02/ja-tenim-local-obres/
http://www.labase.info/presentacio-2/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
Això de "l'empoderament", sona a poder popular.
EE.II. o plataformistes... o tot alhora?
O podrieu aclarir?
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
1r de tot: molta molta sort i èndavant amb el projecte!

2n- Això de llogar un espai per fer-hi un casal/ateneu popular, amb l'aspiració d'anar realitzant cada cop un nombre major de serveis i activitats i que s'autogestioni mitjançant la quota de socis cooperatius és el que porta fent (amb molts bons resultats pel moviment, cal dir) l'Esquerra Independentista des de fa una quinzena-vintena d'anys.

Hi ha hagut molta gent que ha criticat aquest model, que què fèiem llogant locals podent okupar-los (l'EI també n'ha okupat), que si això no era una pràctica revolucionària i bla bla bla (parlo de gent prou coneguda en l'entorn dels moviments socials)... així que espero que els que rajaven per aquest fet no siguin ara els que fan el mateix.

I si ho són, com deia els Skalariak, "pide perdón".
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
Vaya par de comentarios. Ahora resulta que hay que mostrar el certificado de "denominación de origen", o de "pedigree" revolucionario.

Que el EI lleva 15 ó 20 años haciéndolo, vaya pues para tanto tiempo apenas se ha notado a nivel de calle. Eso sí, cuando juega el barça, el casal a reventar.

Este "modelo" no es patrimonio de nadie, es el que siguieron nuestros antecesores, que a su vez reprodujeron de sus ancestros. Ni es propiedad de nadie, ni el EI ha inventado nada. Sirve muy poco abrir experiencias de este tipo, para luego encerrarlas a la vida política, convirtiendo los espacios de creación de lucha, exclusivamente en lugares de consumo y ocio alternativo donde hay permisión para el consumo de todo tipo de sustancias futboleras. Es importante la conexión con otras experiencias, y cuanto más y más afines mejor, incluso utilizando el fútbol como estrategia, y no como sistema de control social.

Enhorabuena y "bon vent"!
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
Enhorabuena compas. Ya nos pasaremos a curiosear el local.
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
A qui monta qualsevol cosa li cauen collejas. Em sembla vergonyós que la primera cosa que es miri sigui el llenguatge o que si okupen o lloguen un espai.
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
"Pam i pimpla" i "A", al contrari, a mi em sembla perfecte, en CAP CAS era cap atac, tot al contrari. De fet, visc a prop del Poblesec i intentaré passar-m'hi tant com pugui.

Només recordava les crítiques de CERTES PERSONES concretes del mov. okupa i llibertaris per ser més exactes al fet de tenir espais de lloguer autogestionats, i deia que ho trobaria fals per part seva que ara fessin això (de totes maneres, no us preocupeu que ja m'interessaré per si qui hi ha al darrere coincideix amb la gent que tinc al cap) sense cap autocrítica per tants anys de rajar dels que ho feien.

De la mateixa manera, recordo fa 10-12 anys per exemple (ja tinc uns anyets, jo) que en pensava l'esquerra troskista de les CUP i del municipalisme: en una paraula: inutilitat, deien que no s'arribaria enlloc. I ara malden per dir com han de ser les candidatures municipals, que si com les CAV, que si les CUP han de fer no se quantos, en fi.

Encara et posaré un 3r i darrer exemple: molts d'aquests mateixos de l'esquerra troska que fa també uns anys criticaven l'EI perquè deien que l'independentisme MAI seria hegemònic a Catalunya i que el que havíem de fer era unir tota l'esquerra, ara donen lliçons de independentisme des de l'entrisme que han fet a Procés Constituent, COPIANT el discurs de l'EI (unir lluita nacional amb social) però moderant-lo.

I sense fer cap autocrítica pública pel fet de rajar dels que deien el que tu ara dius des de sempre. Veure per creure, hi ha gent que la paraula dignitat li queda absolutament gran.


Però bé, repeteixo perquè no es malentengui, enhorabona i ànims amb el projecte!
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
Et recordo que els trokos ja tenen un Ateneu al teu barri: l'Ateneu Rebel.
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
No sóc de Poblesec, hi visc a prop. Crec que et Pots imaginar de quin barri de llarga tradició obrera es pot tractar... Núria Feliu... :P

Però que quedi clar per enèssim cop: no critico a la gent que fa iniciatives com ateneus, critico la falsetat d'algunes persones de passar-se la vida rajant de coses que després acaben fent, i no tenir la mínima vergonya d'almenys fer autocrítica. No passa res per reconèixer que t'equivocaves i demanar perdó al que insultaves fa pocs anys per "entrar en el joc del sistema especulatiu de pagar per espais" i "a sobre dir-li autogestionats".
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
Segur que la gent dels CSO s'han mirat molr el malic, però d'aquí a patentar un model "EI" hi ha unbon troç.
Per exemple l'Ateneu del carrer Perill va estar llogat durant més de 25 anys i d'això en fa més de 30... El delPoble Sec al carrer Elkano també era llogat i tenia alguns serveis.
Fa una pila d'anys es va obrir l'espai obert al Paralel, que va ser molt utilitzat duran la època del MRG, també oferia una pila de serveis més enllà del que podem anomenar oci. Aquest espai te continuació al segoon espai ober a Sants.
El Lokal del carrer de la cera també és llogat i fa una pila de coses i va celebrar el 25 anys fa poquet.
També podem parlar de l'infospai de la Plaça del Sol. O anant més enrera el "comedor autogestionado" i el "siete pasos al norte" que no et sabria dir on eren.
Es cert que hi ha casals de la EI molt xulos i dels que es pot aprendre coses, com el de Sabadell, però d'aquí a demanar que algú demani perdó o exibir models narcisistes hi ha un bon troç.
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
cftr:

https://webspace.utexas.edu/hcleaver/www/tanegrimbm1.pdf
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
http://www.labase.info/a-fons-2/


CONTEXT

Sistema

El sistema liberal, el capitalisme, ens separa d’allò polític, ens exclou de l’economia, empobreix les nostres relacions, ens separa els uns dels altres i destrueix i ens allunya de les formes de fer adequades a la natura, tendint a mercantilitzar la totalitat de l’existència. Això no ha estat sempre així. En altres moments històrics, la societat ha organitzat molt més directament el seu sosteniment material i la circulació de tot tipus de béns, essent les relacions humanes el centre de l’existència; avui, vivim sota unes formes de dominació que ens separen cada cop més de tot el que podríem fer amb les nostres vides.

Considerem que aquest sistema tendeix a anul·lar l’expressió social de les facultats fonamentals humanes, com la inventiva o la creativitat, l’amor fraternal, la cooperació lliure… convertint-nos en éssers egoistes i ansiosos, depressius i desmotivats.

Davant d’aquestes dinàmiques, som moltes les persones que apostem per trobar-nos, compartir i construir juntes noves maneres de ser, de fer i de relacionar-nos. Volem compartir les nostres vides, sentint-nos part d’una comunitat humana que recolzem i que ens recolza; volem pensar i relacionar-nos lliurement, escollint allò que volem realitzar i responsabilitzant-nos de les nostres decisions. Volem, en definitiva, una vida comuna, una vida plena i viscuda lliurement.

Aquest desig ens mou a fer el que calgui per aconseguir-ho i, per tant, ens disposem a fer els passos que ens permetin superar junts la dominació vigent.

Crisi és…

Durant les darreres dècades, les crisis inherents a aquest sistema s’han fet més evidents, també més greus: la desigualtat política i econòmica, l’empitjorament de les condicions de treball, la pèrdua de la salut, la degradació dels ecosistemes, l’extinció d’espècies, etc. arriben a uns extrems que posen en perill les condicions bàsiques per al desenvolupament de la pròpia vida humana. Aquest agreujament mostra clarament la nocivitat del sistema actual: mentre som completament alienades d’allò que fem, una minoria és qui decideix i ho determina tot en pro del seu benefici. Pensem que la destrucció a què tot això ens aboca no s’aturarà si no som nosaltres mateixes les que prenem les regnes de la situació i ens en fem responsables.

Una ofensiva, una oportunitat

En el context polític i econòmic actual qualsevol pot veure una ofensiva. Una ofensiva contra les condicions materials d’existència de les classes populars, duta a terme per poder mantenir la taxa de beneficis del capital. Això ens col·loca davant d’una situació completament diferent de la que hi havia hagut al llarg del segle XX, fent necessari pensar i actuar de maneres ben diferents. L’àmbit d’allò Públic, tal com el coneixíem, és insostenible dins el marc de la reestructuració capitalista; el sistema d’Estat del Benestar s’ensorra, és d’aquesta manera com se’ns obre la necessitat, i alhora l’oportunitat, de prendre en mà l’autogestió d’allò comú.

Davant d’aquesta ofensiva de part del Poder s’ha començat a alçar la indignació i la protesta. Però amb això no n’hi ha prou, és hora d’assumir els perills i les oportunitats del moment al qual ens enfrontem. Si tota Crisi és “posposar el moment de la decisió”, les classes populars també podem decidir canviar el rumb de la història.

Estratègies

Barcelona té un extens passat autogestionari i cooperatiu, lluitador i revolucionari que ha estat usurpat i silenciat per les elits del poder. El nostre barri, el Poble sec, històricament obrer, amb alts nivells d’exclusió social i de migració, ric en diversitat, amb un fort teixit associatiu i amb una estructura urbana pròpia pensem que és un lloc adequat on continuar amb la construcció d’un món nou, prenent el llegat i la memòria dels que ja fa molts anys que van lluitar.

Aprenent de l’experiència pròpia i històrica, veiem necessari recomençar ara i aquí un procés d’apoderament popular en tots els àmbits, per poder resistir i superar la degradació i barbàrie actual. Es tracta de crear les bases per a una transició col·lectiva cap a altres formes de viure, de crear una força comuna per avançar col·lectivament cap a la societat que volem i alhora resistir el sistema vigent.

Partim també de l’experiència dels darrers anys, dels projectes i les lluites en què hem participat, que ens han dut a adonar-nos de la necessitat de dotar-nos d’espais i infraestructures duradores i arrelades al barri. En aquest sentit, ens inserim en una tendència que sembla que cada cop pren més força, tant al barri (com CooperaSec) com a d’altres barris (com Can Batlló o La Flor de Maig).

Però l’empoderament popular i la força comuna no vindran soles. Abans hem de recuperar els llaços de comunitat, trobar-nos, discutir, experimentar…és a dir, formar i formar-nos i practicar altres maneres de compartir. És fonamental continuar aconseguint recursos i generant cooperatives i espais autogestionats, amb la perspectiva de poder avançar cap a la seva possessió i el seu control popular. Hem de dotar-nos de les eines i els mitjans necessaris per anar trencant la nostra dependència del Mercat i de l’Estat començant per l’aprovisionament de recursos bàsics com l’alimentació, la salut, el coneixement o la tecnologia.

Som conscients que el camí a fer és llarg i incert, per això és necessari que establim projectes i estratègies, a mig i llarg termini, que siguin sòlides, duradores i amb una voluntat explícita de transformació. Nosaltres apostem per avançar en base a ateneus i cooperatives populars: una forma d’unir la re-construcció de la comunitat, la secessió respecte al món capitalista i, poc a poc, la solució comuna de les necessitats materials, una pedra més dins la gran obra que és fer la revolució. Mentre fem camí, aquests projectes, que han de ser espais de trobada, debat i autoorganització, ens aniran permetent la recuperació d’allò polític.

Sabem que no serà fàcil, però creiem que és un repte encoratjador, digne i ineludible si volem avançar cap a una societat i un barri autònoms. Recuperar la vida com a qüestió comuna a més de singular i dotar-nos dels instruments per poder assajar i construir una nova societat. És d’aquesta manera com allò que anhelem és alhora allò que ens cal per poder revertir la situació actual.

OBJECTIUS

El nostre objectiu general és avançar cap una societat i un barri autogestionaris, coherents amb els principis exposats. Sabem que estem lluny d’aquest objectiu, però volem i podem fer passos ferms per avançar en aquest procés revolucionari, és a dir, de transformació radical de les estructures i valors socials vigents. I sentim que hi ha anhels revolucionaris que tornen a assetjar els temps presents.
Ens proposem tres objectius concrets per tal d’orientar el nostre projecte en la direcció d’aquest objectiu general:

1) Dotar-nos d’infraestructura econòmica autogestionada, en base a espais, eines, serveis i recursos comuns.
Aconseguir recursos materials que siguin de propietat col·lectiva ens permetrà anar construint una nova economia alhora que ens permetrà assajar noves formes de funcionar i potenciar el sentiment de comunitat.
Ens plantegem que aquesta propietat passi a ser del barri del Poble Sec quan es tinguin els mecanismes d’autogestió necessaris. Mentrestant, seran gestionats per La Base.
Ens proposem també gestionar directament tots aquells àmbits econòmics dels que siguem capaços, per tal d’anar creant una economia paral·lela que ens permeti decidir directament com i què produir i consumir. Això ens permetrà ser menys dependents del Mercat i de l’Estat, alhora que assagem i continuem construint una nova societat.

2) Enfortir els llaços entre el veïnat i crear i potenciar comunitat al barri.
Cal que potenciem el que ha de ser La Base d’allò que volem construir, la comunitat humana que viu al barri. Cal que siguem capaços de reconèixer-nos amb l’altre i començar a caminar junts.
Pensem que una bona forma de potenciar aquests llaços pot ser creant un espai de trobada, on puguem compartir el nostre dia a dia i on puguem autoorganitzar-nos.

3) Construir una posició política.
Per poder assolir el nostre objectiu general, hem de prendre partit i estar presents en els conflictes tant del barri com de la ciutat. Per fer-ho, veiem necessari fomentar el debat i la reflexió sobre l’actualitat i el sistema vigent, així com assajar i catalitzar formes i estructures polítiques horitzontals per organitzar-nos socialment a nivell de barri i de ciutat. Construir una posició política significa enfrontar la destrucció alhora que construïm allò comú.

PRINCIPIS

· Autonomia: la capacitat de determinar directament la nostra manera d’estar al món. Pensem que ens hem d’anar organitzant, des de La Base, contra les formes pròpies de l’Estat i del Mercat, inspirant-nos en el millor de la nostra història, en els somnis rebels enfront al poder autoritari, per poder construir unes formes de vida on puguem decidir i determinar directament el rumb de la nostra societat. Cal que ens anem dotant de les estructures i mitjans materials necessaris per fer-ho.

· Comunitat: Una comunitat es defineix per la qualitat de les relacions que s’hi practiquen. Les comunitats poden tendir cap a la depressió, l’ansietat i les conductes addictives (com el capitalisme actual), o cap a l’alegria, la franquesa i la potència comuna de fer i de pensar. Nosaltres lluitem per aquesta última, i per crear-la fruit dels llaços de solidaritat, de suport mutu i sobretot d’amistat i de confiança que sapiguem construir. Una comunitat contra la desconfiança i la por, per tant, oberta a l’altre, hospitalària. Volem construir aquesta comunitat localment, al barri, allà on vivim, en aquest sentit entenem el territori.

· Equitat: cadascú en funció de les seves possibilitats, a cadascú segons les seves necessitats. Hi som per repartint-nos equitativament i en base a la camaraderia tant l’activitat necessària per assolir els nostres objectius com els béns que se’n derivin. Posem especial èmfasi en la propietat comunitària de tot allò que podem compartir (espais, eines, vehicles … així com també sabers i coneixements).

· Solidaritat: reteixint les nostres vides. Volem enllaçar les nostres vides en base al suport mutu i la responsabilitat dels uns pels altres. Aquests llaços es reforcen amb la confiança que es crea construint, compartint i cuidant allò comú.

· Permacultura: adequant-nos als ritmes del medi natural. Nosaltres som naturalesa, i volem establir formes harmòniques amb i en ella. Pensem que aquesta és l’única manera de reintegrar-nos amb la natura, comprenent que en formem part i aprenent i cooperant amb ella. Estem per desertar de la dominació que ens ha dut a destruir el nostre propi mitjà d’existència.En aquest apartat podeu trobar amb més detall la definició del projecte:

· Context: Com veiem el tema.

· Principis: La nostra manera de fer, la nostra columna vertebral.

· Objectius: Perquè fem el que fem, què volem aconseguir.
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
http://www.labase.info/a-fons-2/


CONTEXT

Sistema

El sistema liberal, el capitalisme, ens separa d’allò polític, ens exclou de l’economia, empobreix les nostres relacions, ens separa els uns dels altres i destrueix i ens allunya de les formes de fer adequades a la natura, tendint a mercantilitzar la totalitat de l’existència. Això no ha estat sempre així. En altres moments històrics, la societat ha organitzat molt més directament el seu sosteniment material i la circulació de tot tipus de béns, essent les relacions humanes el centre de l’existència; avui, vivim sota unes formes de dominació que ens separen cada cop més de tot el que podríem fer amb les nostres vides.

Considerem que aquest sistema tendeix a anul·lar l’expressió social de les facultats fonamentals humanes, com la inventiva o la creativitat, l’amor fraternal, la cooperació lliure… convertint-nos en éssers egoistes i ansiosos, depressius i desmotivats.

Davant d’aquestes dinàmiques, som moltes les persones que apostem per trobar-nos, compartir i construir juntes noves maneres de ser, de fer i de relacionar-nos. Volem compartir les nostres vides, sentint-nos part d’una comunitat humana que recolzem i que ens recolza; volem pensar i relacionar-nos lliurement, escollint allò que volem realitzar i responsabilitzant-nos de les nostres decisions. Volem, en definitiva, una vida comuna, una vida plena i viscuda lliurement.

Aquest desig ens mou a fer el que calgui per aconseguir-ho i, per tant, ens disposem a fer els passos que ens permetin superar junts la dominació vigent.

Crisi és…

Durant les darreres dècades, les crisis inherents a aquest sistema s’han fet més evidents, també més greus: la desigualtat política i econòmica, l’empitjorament de les condicions de treball, la pèrdua de la salut, la degradació dels ecosistemes, l’extinció d’espècies, etc. arriben a uns extrems que posen en perill les condicions bàsiques per al desenvolupament de la pròpia vida humana. Aquest agreujament mostra clarament la nocivitat del sistema actual: mentre som completament alienades d’allò que fem, una minoria és qui decideix i ho determina tot en pro del seu benefici. Pensem que la destrucció a què tot això ens aboca no s’aturarà si no som nosaltres mateixes les que prenem les regnes de la situació i ens en fem responsables.

Una ofensiva, una oportunitat

En el context polític i econòmic actual qualsevol pot veure una ofensiva. Una ofensiva contra les condicions materials d’existència de les classes populars, duta a terme per poder mantenir la taxa de beneficis del capital. Això ens col·loca davant d’una situació completament diferent de la que hi havia hagut al llarg del segle XX, fent necessari pensar i actuar de maneres ben diferents. L’àmbit d’allò Públic, tal com el coneixíem, és insostenible dins el marc de la reestructuració capitalista; el sistema d’Estat del Benestar s’ensorra, és d’aquesta manera com se’ns obre la necessitat, i alhora l’oportunitat, de prendre en mà l’autogestió d’allò comú.

Davant d’aquesta ofensiva de part del Poder s’ha començat a alçar la indignació i la protesta. Però amb això no n’hi ha prou, és hora d’assumir els perills i les oportunitats del moment al qual ens enfrontem. Si tota Crisi és “posposar el moment de la decisió”, les classes populars també podem decidir canviar el rumb de la història.

Estratègies

Barcelona té un extens passat autogestionari i cooperatiu, lluitador i revolucionari que ha estat usurpat i silenciat per les elits del poder. El nostre barri, el Poble sec, històricament obrer, amb alts nivells d’exclusió social i de migració, ric en diversitat, amb un fort teixit associatiu i amb una estructura urbana pròpia pensem que és un lloc adequat on continuar amb la construcció d’un món nou, prenent el llegat i la memòria dels que ja fa molts anys que van lluitar.

Aprenent de l’experiència pròpia i històrica, veiem necessari recomençar ara i aquí un procés d’apoderament popular en tots els àmbits, per poder resistir i superar la degradació i barbàrie actual. Es tracta de crear les bases per a una transició col·lectiva cap a altres formes de viure, de crear una força comuna per avançar col·lectivament cap a la societat que volem i alhora resistir el sistema vigent.

Partim també de l’experiència dels darrers anys, dels projectes i les lluites en què hem participat, que ens han dut a adonar-nos de la necessitat de dotar-nos d’espais i infraestructures duradores i arrelades al barri. En aquest sentit, ens inserim en una tendència que sembla que cada cop pren més força, tant al barri (com CooperaSec) com a d’altres barris (com Can Batlló o La Flor de Maig).

Però l’empoderament popular i la força comuna no vindran soles. Abans hem de recuperar els llaços de comunitat, trobar-nos, discutir, experimentar…és a dir, formar i formar-nos i practicar altres maneres de compartir. És fonamental continuar aconseguint recursos i generant cooperatives i espais autogestionats, amb la perspectiva de poder avançar cap a la seva possessió i el seu control popular. Hem de dotar-nos de les eines i els mitjans necessaris per anar trencant la nostra dependència del Mercat i de l’Estat començant per l’aprovisionament de recursos bàsics com l’alimentació, la salut, el coneixement o la tecnologia.

Som conscients que el camí a fer és llarg i incert, per això és necessari que establim projectes i estratègies, a mig i llarg termini, que siguin sòlides, duradores i amb una voluntat explícita de transformació. Nosaltres apostem per avançar en base a ateneus i cooperatives populars: una forma d’unir la re-construcció de la comunitat, la secessió respecte al món capitalista i, poc a poc, la solució comuna de les necessitats materials, una pedra més dins la gran obra que és fer la revolució. Mentre fem camí, aquests projectes, que han de ser espais de trobada, debat i autoorganització, ens aniran permetent la recuperació d’allò polític.

Sabem que no serà fàcil, però creiem que és un repte encoratjador, digne i ineludible si volem avançar cap a una societat i un barri autònoms. Recuperar la vida com a qüestió comuna a més de singular i dotar-nos dels instruments per poder assajar i construir una nova societat. És d’aquesta manera com allò que anhelem és alhora allò que ens cal per poder revertir la situació actual.

OBJECTIUS

El nostre objectiu general és avançar cap una societat i un barri autogestionaris, coherents amb els principis exposats. Sabem que estem lluny d’aquest objectiu, però volem i podem fer passos ferms per avançar en aquest procés revolucionari, és a dir, de transformació radical de les estructures i valors socials vigents. I sentim que hi ha anhels revolucionaris que tornen a assetjar els temps presents.
Ens proposem tres objectius concrets per tal d’orientar el nostre projecte en la direcció d’aquest objectiu general:

1) Dotar-nos d’infraestructura econòmica autogestionada, en base a espais, eines, serveis i recursos comuns.
Aconseguir recursos materials que siguin de propietat col·lectiva ens permetrà anar construint una nova economia alhora que ens permetrà assajar noves formes de funcionar i potenciar el sentiment de comunitat.
Ens plantegem que aquesta propietat passi a ser del barri del Poble Sec quan es tinguin els mecanismes d’autogestió necessaris. Mentrestant, seran gestionats per La Base.
Ens proposem també gestionar directament tots aquells àmbits econòmics dels que siguem capaços, per tal d’anar creant una economia paral·lela que ens permeti decidir directament com i què produir i consumir. Això ens permetrà ser menys dependents del Mercat i de l’Estat, alhora que assagem i continuem construint una nova societat.

2) Enfortir els llaços entre el veïnat i crear i potenciar comunitat al barri.
Cal que potenciem el que ha de ser La Base d’allò que volem construir, la comunitat humana que viu al barri. Cal que siguem capaços de reconèixer-nos amb l’altre i començar a caminar junts.
Pensem que una bona forma de potenciar aquests llaços pot ser creant un espai de trobada, on puguem compartir el nostre dia a dia i on puguem autoorganitzar-nos.

3) Construir una posició política.
Per poder assolir el nostre objectiu general, hem de prendre partit i estar presents en els conflictes tant del barri com de la ciutat. Per fer-ho, veiem necessari fomentar el debat i la reflexió sobre l’actualitat i el sistema vigent, així com assajar i catalitzar formes i estructures polítiques horitzontals per organitzar-nos socialment a nivell de barri i de ciutat. Construir una posició política significa enfrontar la destrucció alhora que construïm allò comú.

PRINCIPIS

· Autonomia: la capacitat de determinar directament la nostra manera d’estar al món. Pensem que ens hem d’anar organitzant, des de La Base, contra les formes pròpies de l’Estat i del Mercat, inspirant-nos en el millor de la nostra història, en els somnis rebels enfront al poder autoritari, per poder construir unes formes de vida on puguem decidir i determinar directament el rumb de la nostra societat. Cal que ens anem dotant de les estructures i mitjans materials necessaris per fer-ho.

· Comunitat: Una comunitat es defineix per la qualitat de les relacions que s’hi practiquen. Les comunitats poden tendir cap a la depressió, l’ansietat i les conductes addictives (com el capitalisme actual), o cap a l’alegria, la franquesa i la potència comuna de fer i de pensar. Nosaltres lluitem per aquesta última, i per crear-la fruit dels llaços de solidaritat, de suport mutu i sobretot d’amistat i de confiança que sapiguem construir. Una comunitat contra la desconfiança i la por, per tant, oberta a l’altre, hospitalària. Volem construir aquesta comunitat localment, al barri, allà on vivim, en aquest sentit entenem el territori.

· Equitat: cadascú en funció de les seves possibilitats, a cadascú segons les seves necessitats. Hi som per repartint-nos equitativament i en base a la camaraderia tant l’activitat necessària per assolir els nostres objectius com els béns que se’n derivin. Posem especial èmfasi en la propietat comunitària de tot allò que podem compartir (espais, eines, vehicles … així com també sabers i coneixements).

· Solidaritat: reteixint les nostres vides. Volem enllaçar les nostres vides en base al suport mutu i la responsabilitat dels uns pels altres. Aquests llaços es reforcen amb la confiança que es crea construint, compartint i cuidant allò comú.

· Permacultura: adequant-nos als ritmes del medi natural. Nosaltres som naturalesa, i volem establir formes harmòniques amb i en ella. Pensem que aquesta és l’única manera de reintegrar-nos amb la natura, comprenent que en formem part i aprenent i cooperant amb ella. Estem per desertar de la dominació que ens ha dut a destruir el nostre propi mitjà d’existència.En aquest apartat podeu trobar amb més detall la definició del projecte:

· Context: Com veiem el tema.

· Principis: La nostra manera de fer, la nostra columna vertebral.

· Objectius: Perquè fem el que fem, què volem aconseguir.
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013

Estratègies

Barcelona té un extens passat autogestionari i cooperatiu, lluitador i revolucionari


És diu anarquisme, el poder no són els únics que silencien coses.
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
Jo crec que alguns talleu la història per on voleu. Si bé es cert que l'anarquisme ha estat molt important, especialment en el 1r terç del segle XX a Barcelona, no ho és menys que entre les dècades dels 60 i 70, el comunisme representat pel PSUC, en clandestinitat, ha estat igual o més important. Va penetrar en tots els àmbits (obrers, intelecutals, estudiants, as. de veïns, etc.), arribant a tenir desenes de milers de militants, i provocant seriosos problemes al franquisme. Qüestió a banda seria com s'ho van carregar ells solets, i es que a mi de defensor dels espanyols aquests del PSUC no m'hi trobareu pas.

Però vaja, aquest cuento de que Catalunya hi té pes l'anarquisme com si el comunisme no hagués estat pràcticament hegemònic en aquesta altra etapa més recent només fa que explicar perquè alguns no entenen com, partint d'una hegemonia inicial, l'anarquisme ara és un reducte completament marginal.
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
Posar diners per a llogar un local = DOLENT, MALPARIT I REACCIONARI

Si tinc uns pocs diners, perque he hagut de treballar tota la vida per pagar-me un pis i del meu salari em sobra una mica potser seria millor que me'l gastès al Zara, que tenint en compte el percal deu ser menys reaccionari que posar una quota per pagar un local
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
Tranquil, aixó de patentar formes de lluita, ja inventades fa mes de 50 anys es léspecialitat de la gentussa ei. Millor dit, la seva especialitat, ara i abans (psuc, erc): la manipulació.
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
I encara parla de manipulació el paio/la paia... Alguns/es, per no reconèixer una cosa, són capaços/es de donar voltes i voltes per deformar-ne el contingut i amotllar-se a ells la realitat.

NINGÚ ha dit que l'EI s'inventés RES amb els casals i ateneus.

Només s'ha dit que certa gent, individus, persones, etc. de l'ambient llibertari de finals dels 90- principis del 2000 rajaven de l'EI per començar a llogar espais i fer-hi casals i ateneus, en comptes de limitar-ho tot a l'okupació (que també en tenia). El dubte era si AQUESTA MATEIXA GENT, la que criticava en base a això, a llogar un espai per fer-hi un casal ARA està tirant (entre altres) endavant aquest projecte, perquè per zona si fa no fa ben bé podria ser. Però bé, tampoc cal donar-hi més voltes perquè ja m'encarregaré en persona d'anar-hi a interessar-me i veure qui hi ha, serà graciós potser trobar-hi certa gent, aviam si fa un "donde dije digo, digo Diego". Parlo tot això en el supòsit de que hi siguin els que penso...

Manipualdors, això és l'únic que m'he limitat a dir... para todo lo demás, mastercard.
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
07 ago 2013
El alquiler no es una "práctica revolucionaria", eso es cierto.

Si algunxs criticaba antes, y no ahora, y se han dado cuenta de que se necesita un lugar desde el que poder iniciar un proyecto a largo plazo, sin la amenaza del desalojo, alégrate por ellxs.

Todas las tendencias políticas han criticado lo que luego han adoptado como propio y lo que es de lamentar que la revolución nos pille todavía tan lejos.

Eso de que los centros sociales ofrecen servicios, supongo que será una broma de mal gusto. El lenguaje nos delata. "Pedir perdón", en vez de disculparse, por ejemplo.

De pequeñito seguro que te hinchaste a beber leche de pecho, y ahora probablemente la bebes embotellada. ¿A quién le vas a pedir perdón, a las vacas, a los pechos o a lxs veganxs?.

Dices que no era un ataque, pero acabas diciendo que la dignidad a algunxs les queda grande. Bonito cumplido, sí señor!. "Eso es lo único que te has limitado a decir".

Tú también dices que no haces, lo que estás haciendo. Son ganas de escarbar en la herida. Y si no la hay, hacerla.
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
08 ago 2013
Han calgut molts missatges per entendre-ho, mira que era senzill.

Respecte el llenguatge, era una petita llicència copiant als skalariak (de fet ho he posat), evidentment que ningú ha de demanar perdó ni disculpar-se de res, allà cadascú amb la coherència entre el que diu i el que fa.

I potser sí lo de la dignitat ha sonat a insult, però em referia més als troskos i a l'amiga "Vivas".
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
08 ago 2013
Cuidado, igual us tanquen el post, que és "propaganda electoral". Sí sí, com ho heu sentit. Vaja, si que neixi una assemblea d'Arran ho és, ja no m'estranyaria res:

http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/471376/index.php

Amagat amb codi "Un altre"
(PROPAGANDA ELECTORAL (tant si és en època oficialment electoral com si no))
Re: Ateneu Cooperatiu La Base (Poble Sec) - Ja tenim local + obres // Presentació de La Base
12 ago 2013
Tranquil, aquest no el tancaran. Llest.
Sindicato Sindicat