Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: sanitat
innecessària superestructura de consorcis, entitats, patronals, proveïdors, gerents i assessors creada al voltant de la sanitat concertada
25 jul 2013
Nou sindicats demanen “suprimir” les patronals de la sanitat concertada
Publicado en 24 julio 2013 de Elena Alvarez i
3 Votes


Denuncien que, malgrat les retallades, augmenten els intermediaris


Presentació del manifest
Nou sindicats de la sanitat catalana han fet públic un manifest en el qual proposen “suprimir” les tres patronals de la sanitat concertada, per passar a negociar els convenis directament amb qui paga, la Generalitat. El manifest arriba després que el 7 de juliol decaigués el conveni col·lectiu dels 50.000 treballadors de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP), i com a resposta a la intenció de patronals de negociar no pas un nou conveni per a tota la xarxa, sinó convenis d’empresa, centre per centre.

El manifest el signen Metges de Catalunya (MC) –majoritari en la sanitat pública catalana–, el Sindicat d’Infermeria Satse, USOC, CGT, el Sindicat de Sanitaris de Catalunya (SSC), la Unió Sindical d’Auxiliars d’Infermeria (USAE), la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), la Federació d’Associacions Professionals d’Infermeres de Catalunya (FAPIC) i la Coordinadora Laboral de Centres Sanitaris de Catalunya. No l’han signat CCOO ni UGT, que van donar suport a una renegociació del conveni, després avortada pel vot dels treballadors, que incloïa una retallada del 5% del sou.

En el text, els signants denuncien que les tres patronals catalanes, la Unió Catalana d’Hospitals –UCH, que va presidir l’actual conseller de Salut, Boi Ruiz–, el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), només causen “malbaratament de recursos” i “reducció de l’eficiència del sistema”. “Els treballadors d’aquest sector no estan disposats a continuar finançant les empreses amb les seves retribucions, i encara menys els salaris dels intermediaris i els seus assessors”, diuen els sindicats, que denuncien que, en paral·lel a les retallades pressupostàries al departament –que, en la sanitat concertada, s’expressen en la reducció de les tarifes i de la contractació–, també s’està produint un “augment absolutament injustificable del nombre d’intermediaris”.

En roda de premsa aquest dimecres, el vicesecretari general de Metges de Catalunya Xavier Lleonart, actuant com a portaveu de tots els sindicats que signen el manifest, ha afirmat que el pressupost sanitari públic “no es pot desviar cap a organitzacions com les patronals, que no tenen incidència directa en el servei assistencial”. Per aquest motiu, ha demanat que la sanitat concertada “es deslliuri dels intermediaris que xuclen recursos econòmics”.

Els sindicats precisen que el pes de les retallades en el sector l’estan patint exclusivament els treballadors, a més dels pacients. En aquest sentit, Lleonart ha raonat que ni uns ni altres “no han de pagar els plats trencats de la crisi”, ni han de contribuir al manteniment de la “innecessària superestructura de consorcis, entitats, patronals, proveïdors, gerents i assessors creada al voltant de la sanitat concertada”. Per tot plegat, els sindicats demanen “articular els mecanismes legals per tal que els treballadors de la XHUP negociïn les seves condicions laborals directament amb la Generalitat de Catalunya”.

A més, el manifest demana tornar a augmentar el pressupost del departament, restablir els serveis tancats o reduïts per les retallades, i aturar el procés de “fragmentació” i privatització de l’Institut Català de la Salut (ICS). També reclamen que el conveni decaigut es mantingui de forma “provisional”, mentre se’n negocia un de nou directament amb la Generalitat.

Font: eldebat




MANIFEST


La sanitat pública catalana viu moments molt convulsos. El Govern de la Generalitat, amb l’excusa de millorar la gestió i el finançament del model sanitari català, tantes vegades lloat per la seva excel·lència i insuperable relació cost – benefici, està fent dues coses, a quina d’elles més perjudicial .



1) Poc a poc l’està descapitalitzant, amb un finançament cada cop més mesquí . Això fa que l’any 2012, segons dades del propi Departament de Salut, la despesa sanitària per persona fos de 1150.18 €, molt per sota dels 1297.45 €/persona de 2010, molt per sota dels 1296 €/persona de la mitjana estatal de 2012 i a un abisme dels 1674 €/persona que el mateix any es van gastar a la Comunitat d’Extremadura.



2) Lluny de concentrar aquesta despesa en recursos assistencials, la posa en mans de tres patronals (CSSC, ACES i UCH) augmentant de forma absolutament injustificable el nombre d’intermediaris pels quals aquests recursos passen abans d’arribar al servei assistencial, i reduint l’ eficiència del sistema. En aquest escenari i davant les retallades de contractació i de tarifes del CatSalut , les patronals – gestores, no troben altres fórmules que no siguin traslladar aquestes retallades als recursos assistencials i a les nòmines dels treballadors de la xarxa concertada (XHUP) .



En aquest punt rau el fracàs de les negociacions per a la renovació del conveni de la XHUP, ja que els treballadors d’aquest sector no estan disposats a continuar finançant les empreses amb les seves retribucions, i encara menys els salaris dels intermediaris i els seus assessors .



Mentrestant, el Departament de Salut, no només obvia l’esgotament d’aquest model d’intermediaris i de fragmentació del finançament entre grups d’empreses, fundacions i similars , sinó que pretén que els centres que depenen directament de l’ICS segueixin aquest mateix model, que s’ha demostrat com un fracàs a conseqüència de la incompetència dels seus gestors.



Per tot això, les organitzacions sotasignats , convençudes en la defensa d’una sanitat catalana 100% pública, amb un finançament adequat i equiparable al nostre entorn , instem al Govern de la Generalitat a:


1.Suprimir tots els ens gestors (patronals sanitàries) que comporten una pèrdua de recursos malbaratats en intermediaris.

2.Articular els mecanismes legals per tal que els treballadors de la XHUP negociïn les seves condicions laborals directament amb la Generalitat de Catalunya.

3.Proporcionar provisionalment un marc legal estable per als treballador s de la XHUP, mitjançant el manteniment del darrer conveni col·lectiu vigent.

4.Mantenir i paulatinament incrementar els pressupostos que es destinen a Salut, tenint en compte l’infrafinançament que estem patint els darrers anys. No es pot pretendre manteni r l’actual sistema amb un dels pitjors finançaments de l’Estat espanyol .

5.Restablir tots els serveis reduïts o tancats en aquests darrers anys.

6.Evitar la precarització de les condicions laborals dels professionals del Servei Català de la Salut i restituir allò que se’ls hi ha retallat de forma injusta.

7.Aturar el fraccionament i conversió de l’ICS en entitats similars a les de la XHUP.

Barcelona, 24 de juliol de 2013
Mira també:
http://www.metgesdecatalunya.cat

This work is in the public domain

Comentaris


Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: innecessària superestructura de consorcis, entitats, patronals, proveïdors, gerents i assessors creada al voltant de la sanitat concertada
25 jul 2013
viska viska sanitat anarkista
Sindicato Sindicat