Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme : altres temes
Més de 90 artistes mostren a Berlín la seva visió de la 'marca Espanya'
22 jul 2013
Què és la marca Espanya? Som part d'ella? Què han de dir els artistes espanyols contemporanis sobre les actuals relacions "hispano-germàniques"? Aquestes són les preguntes a les que pretenen donar resposta els artistes participants.
arte96.jpg
na exposició i una posterior enganxada de pòsters ofereix a Berlín, a través de l'obra de més de 90 destacats artistes espanyols o residents a Espanya de diferents mitjans-fotografia, pintura, il · lustració, disseny, etc. -, Una visió heterogènia i plena de ironia, iconoclàstia i sentit crític de tan controvertit concepte.

Què és la marca Espanya? Som part d'ella? Què han de dir els artistes espanyols contemporanis sobre les actuals relacions "hispano-germàniques"? Aquestes són les preguntes a les que pretenen donar resposta els artistes participants.

Des de fa mesos els espanyols assisteixen amb sentiments al bombardeig diari d'informacions i opinions sobre la salut i malaltia d'aquest gasós concepte anomenat marca Espanya. Un concepte que va començar a usar-se per enaltir els recents èxits de l'esport espanyol però que, a mesura que ha anat refermant la crisi i el nivell d'autoestima dels espanyols, ha anat contagiant com un virus tots els debats públics. Són molts els sectors de la societat que han posat en dubte la conveniència del seu ús, així com la creació des del Govern espanyol d'un Alt Comissionat dedicat a la seva promoció. El sector de l'art, per descomptat, no ha estat aliè a això, però no ha estat fins ara que un col · lectiu d'artistes espanyols amb base a Berlín ha considerat, des de la distància, convertir la marca Espanya a l'eix d'una exposició.

La convocatòria
Fa unes setmanes es presentava a Berlín una de les convocatòries artístiques més interessants de l'any, l'organitzada per un col · lectiu d'artistes amb base a la capital alemanya compost per José Jurado, Ignacio Navas, Arantxa Boyero i David Crespo. Sota l'explícit títol de Marca Espanya animaven a artistes espanyols o residents al nostre país a mostrar la seva particular visió de tan controvertit concepte.

Avui es presenta una completa selecció dels treballs rebuts a la sala Kunsthalle del Weißensee Kreativstadt del Centre d'Art i Residència d'Artistes Europe Creative Center ECC, als afores de Berlín. Una exposició on els artistes seleccionats donen curs a la seva visió, sense condicions, i amb grans dosis d'ironia, sentit crític i iconoclàstia, sobre els principals problemes que apressen a tan discutida marca: l'atur, la precarietat laboral, la bombolla immobiliària, la corrupció política, l'emigració, la situació dels immigrants, la repressió policial i progressiva pèrdua de llibertats civils, la manipulació informativa, el paper de l'Església Catòlica, la submissió del país a Alemanya, etc. Poc o gens de la realitat social i econòmica del nostre país queda sense tractar, sempre des d'una visió disposada a desmuntar els tòpics més rancis: el pernil, els bous, les patrones regionals, els souvenirs amb la bandera rojigualda, etc.

L'exposició no compta amb ajudes públiques ni privades, només es compta amb l'espai expositiu i la llibertat total dels artistes per abordar el tema proposat des de qualsevol perspectiva. Ningú aquí està cobrant diners ni guanyant res amb aquesta exposició ", indica José Jurado, un dels seus impulsors.

Què és la Marca Espanya? Som part d'ella? Què han de dir els artistes espanyols contemporanis sobre les actuals relacions "hispano-germàniques"? Aquestes són les preguntes a les que pretenen donar resposta als més de 90 creadors seleccionats per a la mostra, entre els quals es troben alguns dels més rellevants del panorama artístic nacional.

Aquí estan totes elles: http://marca-espana.tumblr.com/

Marca Espanya. Lloc: Sala Kunsthalle del Weißensee Kreativstadt del Centre d'Art i Residència d'Artistes Europe Creative Center ECC, Berlín, Alemanya

- Imatge cortesia de Santiago Morilla

* http://www.xtrart.es/
Mira també:
http://www.loquesomos.org/
http://www.loquesomos.org/index.php/es/candilejas/arte-o-desarte/9521-mas-de-90-artistas-muestran-en-berlin-su-vision-de-la-mar

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Més de 90 artistes mostren a Berlín la seva visió de la 'marca Espanya'
23 jul 2013
Más info:

http://contraindicaciones.net/2013/07/marca-espana-marke-spanien.html
Re: Més de 90 artistes mostren a Berlín la seva visió de la 'marca Espanya'
23 jul 2013
Marca, territorio y empresa.

http://contraindicaciones.net/2013/03/marca-espana.html

Y procurad ver la viga en vuestro ojo.
Sindicato Sindicat