|
Notícies :: sanitat |
Tens el virus del SIDA ets pobre i el teu tractament costa deu mil euros l'any
|
|
per M ANSEDE |
07 jul 2013
|
|
Metges Sense Fronteres denuncia "els preus astronòmics" dels nous medicaments contra el VIH i fa una crida a trencar l'actual sistema de patents de la indústria farmacèutica
Un dia, a la consulta de Jennifer Cohn en un hospital de Nairobi (Kenya) va arribar un jove amb el virus de la sida. Hi havia desenvolupat resistència al tractament habitual i la segona opció per mantenir el virus a ratlla tampoc funcionava. La tercera opció, un tractament a base de nous medicaments, costava 9.000 $ l'any. En els quatre anys que va estar a Nairobi, Cohn va viure la mateixa situació desenes de vegades. Sense una teràpia accessible, només podia anunciar una condemna a mort per motius econòmics.
Cohn, de Metges Sense Fronteres, acaba de presentar a Kuala Lumpur (Indonèsia) un informe amb dades escandaloses per denunciar "el preu astronòmic" dels nous fàrmacs contra el virus de la sida, amb què viuen 34 milions de persones al món. En alguns països, com Armènia, un d'aquests nous medicaments, el raltegravir de la farmacèutica Merck, arriba a costar 10.140 euros per persona a l'any. El salari mínim a Armènia és d'uns 83 euros al mes.
UN CÒCTEL IMPOSSIBLE DE PAGAR
Tailàndia, amb 500.000 persones amb VIH, paga 3.652 euros pel darunavir, de la multinacional Johnson and Johnson. I Paraguai ha de posar 5.973 euros per persona per comprar etravirina, de Janssen, quan el seu sou mínim és de 300 euros. Per a un tractament complet no n'hi ha prou només un d'aquests medicaments, sinó que és necessària una combinació de tots ells.
La farmacèutica Merck va guanyar el 2012 uns 4.800 milions d'euros
Als països més pobres, on les farmacèutiques si fan rebaixes, aquest còctel costa, en el millor dels casos, 1.539 euros, unes 15 vegades el cost del tractament habitual de primera línia. "Les patents mantenen els nous medicaments contra el VIH a preus inabastables", critica Cohn des de Kuala Lumpur, on té lloc la Conferència de la Societat Internacional sobre Sida. Segons la seva opinió, "el marge de beneficis de les farmacèutiques és extremadament gran". www.mercknewsroom.com/press-release/corporate-news/merck-announces-full- Merck, per exemple, va guanyar el 2012 uns 4.800 milions d'euros.
Les patents mantenen els nous medicaments contra el VIH a preus inassequibles
En un comunicat, Metges Sense Fronteres ha demanat als governs que tallin el problema dels alts preus dels medicaments rebutjant la concessió de patents injustificades. En algunes ocasions, la indústria allarga el monopoli sobre els seus medicaments antics blindándolos amb patents sobre modificacions mínimes, en una pràctica coneguda com evergreening (reverdiment de patents). Als països rics, com Suïssa, s'ha demostrat que aquesta tèrbola estratègia augmenta fins a un 8,4% el cost de la sanitat pública. Als països amb menys ingressos, però, aquesta política de preus inflats posa en joc la vida dels pacients.
EMERGÈNCIA SANITÀRIA
L'informe de Metges Sense Fronteres sí que constata una baixada de preus dels fàrmacs essencials contra el VIH, els anomenats tractaments de primera línia. Aquests medicaments, una pastilla diària, han passat de costar 132 euros a 106 per persona i any. La baixada, del 19%, es deu a l'arribada de medicaments genèrics al mercat, sobretot després de la decisió de l'Índia de no acceptar patents sobre medicaments antics.
A més, en casos d'emergència per a la salut pública, les regles de propietat intel · lectual de l'Organització Mundial del Comerç permeten als governs emetre llicències obligatòries, amb les que altres fabricants, i no només el propietari de la patent, poden produir un medicament. Tailàndia i Brasil ho van fer el 2006 i 2007 amb diversos fàrmacs contra el VIH, provocant una baixada dels preus. No obstant això, aquestes decisions polítiques s'enfronten a fortes pressions procedents de la indústria farmacèutica. El 2007, la multinacional Abbott va cancel · lar la venda de nous medicaments a Tailàndia en represàlia pel pas donat pel Govern tailandès.
Al món, cada vegada més pacients necessiten nous fàrmacs, després de desenvolupar resistències al tractament de primera línia. En Khayelitsha, un assentament molt pobre proper a Ciutat del Cap (Sud-àfrica), Metges Sense Fronteres ha donat tractament antiretroviral a més de 20.000 persones des de 2001. El 12,2% dels pacients tractats durant almenys cinc anys va desenvolupar una resistència i va haver de canviar a un fàrmac de segona línia. L'ONG calcula que més de 500.000 persones al món necessiten aquests segons tractaments, el preu es dispara. La combinació més barata costa 232 euros a l'any, un 75% menys que el 2006 però tot i així cara, segons l'informe de l'organització.
No obstant això, els preus veritablement astronòmics arriben a la tercera línia, quan els dos primers tractaments fallen i cal optar per una teràpia de rescat. Aquí és on Armènia s'arriba a pagar 10.140 euros anuals per persona. "Estem començant a veure que, en el futur, molts pacients necessitaran tractaments de tercera línia. Si no tenen accés a fàrmacs barats, moriran ", denuncia des Iemen Letizia di Stefano, metgessa italiana especialitzada en VIH de Metges Sense Fronteres. "La venda de fàrmacs és el negoci de les farmacèutiques, però nosaltres tenim necessitats mèdiques, no podem tancar els ulls. Reduir el preu és l'única manera de salvar vides ", conclou.
REFERÈNCIA
'Untangling the web of antiretroviral price Reductions' |
Mira també:
http://www.msf-seasia.org/sites/hong-kong/files/pdf_files/msf_access_utw_16th_edition_2013-f.pdf |
This work is in the public domain |