Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sanitat
Carta des de l'Hospital de Viladecans: En defensa de la #sanitatpública al Baix Llobregat
07 jul 2013
Segueix el saqueig de la sanitat pública. Augmenten les amenaces contra l'Hospital de Viladecans, centre de referència de la zona costanera del Baix Llobregat, el mateix hospital del que es va sentir a parlar gràcies a Candela Peña en el lliurament dels premis Goya de cinema.
Àngels Martínez Castells, presidenta de Dempeus al seu bloc http://puntsdevista.wordpress.com dóna compte d'això

CARTA OBERTA DEL PERSONAL DE L'HOSPITAL PÚBLIC DE VILADECANS DAVANT EL INTENT DE DERIVAR PACIENTS A CENTRES PRIVATS CONCERTATS

Els rumors de tancament de l'Hospital de Viladecans així com les últimes declaracions del Departament de Salut i del CatSalut que assignen a l'hospital de Viladecans un nivell assistencial més baix del que està realitzant actualment, per tal de desviar l'Hospital de Sant Boi (centre privat concertat ), fa que vulguem donar a conèixer l'opinió de la Junta Directiva Mèdica al respecte. Estem vivint una situació d'incertesa informativa respecte al futur que crea molta preocupació i inquietud entre els usuaris i professionals, pel que demanem un aclariment per part del responsable del Departament de Salut.

Des de 1987, Viladecans és l'hospital de referència de la població de Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat (en l'actualitat atén 186.000 persones), amb una capacitat resolutiva de l'atenció especialitzada molt elevada, per sobre del 90% . Així mateix, en aquest centre s'ha impulsat i ha estat líder en la creació d'alternatives a l'hospitalització convencional (cirurgia sense ingrés, hospitalització a domicili, hospital de dia, consultes virtuals) i s'ha convertit en un centre pilot en algunes d'aquestes tècniques i models assistencials. En síntesi, l'Hospital de Viladecans, dins del territori, ha impulsat molts canvis en el seu funcionament i s'ha convertit en un hospital model en la línia de les directrius europees.

Les últimes declaracions del Departament de Salut i del CatSalut assignen a l'hospital de Viladecans un nivell assistencial més baix del que està realitzant actualment

En aquest sentit, s'ha establert i mantingut una relació molt estreta amb l'atenció primària, amb l'establiment de rutes assistencials, protocols conjunts, sessions mixtes i compartint sistemes d'informació clínics i administratius.

Des de fa 3 anys, s'està treballant en el Projecte DELTA. Aquest projecte, representa una aliança estratègica que inclou l'Hospital de Bellvitge, l'Hospital de Viladecans i l'atenció primària de referència. S'ha materialitzat, a nivell directiu, docent i de recerca i s'estan treballant i consolidant molts projectes assistencials en col · laboració. Aquesta forma de treballar dins del Projecte DELTA ha contribuït a una gran millora en la qualitat i eficiència dels processos. Únicament el manteniment d'aquestes estratègies farà que el territori sigui autosuficient des del punt de vista assistencial, i garanteix la millor accessibilitat de la població als recursos sanitaris.

El fet que en aquest territori els tres nivells d'atenció sanitària (atenció primària, atenció especialitzada i tercer nivell hospitalari) depenguin d'una mateixa empresa (ICS), ha facilitat l'establiment d'aliances assistencials, docents i de recerca, i la participació de professionals en diferents nivells assistencials. Creiem fermament que el fet que majoritàriament els serveis depenguin d'un mateix proveïdor, facilita els circuits i sembla lògic pensar que no cal complicar.

Estem segurs que l'interès d'altres aliances estratègiques no respon a interessos assistencials sinó de caire clarament polític

Per tant, pensem que no cal fer canvis en les aliances estratègiques ja establertes amb bons resultats. Estem convençuts que no cal un funcionament diferent de l'actual i que només empitjorarà i encarirà l'assistència sanitària.

Costa entendre que el model actual de l'Hospital de Viladecans dins del Projecte Delta no sigui el millor des del punt de vista assistencial. Estem segurs que l'interès d'altres aliances estratègiques no respon a interessos assistencials sinó de caire clarament polític.

Volem aclarir que els arguments esmentats recullen un sentiment majoritari tant del personal de l'hospital com de la nostra població de referència i, per tant, no ens queda més que rebutjar de ple les propostes sobre el futur de l'Hospital de Viladecans dins de la reordenació assistencial territorial manifestades darrerament pel CatSalut i el Departament de Salut.





Signen aquest text els següents membres de la junta mèdica de l'hospital de Viladecans: Josep Closas, Tomàs Casasín, Jesús González, Mercè Barenys, Albert Sueiras, M. Teresa Castella, Marta Palau, Carles Dolz, Domingo Blanco, Miquel Jurodovic, Anna Cortés, César Vargas, Manuel Pujol, Mariano Horta, Mercè Palau, José Miguel Ruiz i Mercè Fossas.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat