Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Les balances fiscals de Catalunya
25 jun 2013
Ja hem parlat altres vegades de l’arrel de l’actual sobiranisme catalá: l’economia. Gran part dels nous independentistes ho són perque creuen que Catalunya està sent espoliada por la resta d’Espanya i que, amb la independència, els catalans tindrem moltíssims més diners. La “prova” documental de que això és cert són les balances fiscals. L’última presentada per la Generalitat és la del 2010.
I el cert és que les dades aportades per aquest document donen un dèficit fiscal a Catalunya bastant gran: entre un 8,5% i un 5,8% del PIB català. Ara bé, cal fer-se la pregunta que gairebé ningú es fa: és autèntic el que se’ns exposa en aquest document? En certa manera si, però no pot acceptar-se de manera absoluta i, de fet, és molt discutible que allò sigui cert. Vegem per què.

Hi ha dues maneres bàsiques de calcular la balança fiscal d’un territori respecte l’administració central. Una és el càlcul del flux monetari (diguem-li FM) i l’altra és el càlcul del flux del benefici (diguem-li FB). El dèficit més exrem sorgeix calculant el FM, però és un càlcul una mica absurd. El que es calcula amb el FM és la diferència entre els diners que surten d’un territori via impostos i els que tornen a aquest territori via inversions. Per què és absurd? Porque només comptabilitza com inversions de l’Estat a Catalunya les inversions fetes directament a Catalunya, al marge de si els catalans ens en beneficiem o no. Per exemple, gran parte del que l’Estat inverteix en l’exèrcit no és comptabilitzat, tot i que si mai hi ha una catàstrofe natural a Catalunya, serà l’exèrcit qui vindrà a ajudar-nos. O, per posar un altre exemple, no es comptabilitza gairebé res de la inversió en política exterior, malgrat que els catalans ens beneficiem de totes les ambaixades espanyoles encara que aquestes no estiguin ubicades a Catalunya (o és que un català no anirà a una ambaixada espanyola si té un problema seriós en qualsevol país?). Un últim exemple: el càlcul del FM només comptabilitza com inversió de l’Estat a Catalunya el tram de l’AVE que està construït a terres catalanes. Però, que nosaltres sapiguem, tots els catalans que pugem a l’AVE utilitze tot el recorregut, doncs anem a Madrid.

Per això, el mètode més adequat és el de FB, car comptabilitza el que hem pagat d’impostos i se li resten totes les inversions estatals que aportin un benefici als catalans. Veiem ja que el dèficit s’ha relaxat bastant: hem passat del 8,5% al 5,8%. Fixem-nos que la propaganda nacionalista només parla del 8,5%.
Ara bé, tampoc hem de prendre’ns aquest 5,8% com una xifra indiscutible. Si ens fixem en les taules comptabilitzadores, en totes elles veiem una dada: estan realitzades “amb el pressupost equilibrat”. Això és el que s’anomena la “neutralització”. Neutralitzar les balances fiscals vol dir calcular-les sense tenir en compte els cicles econòmics. O, el que es el mateix en el cas que ens ocupa: fer com que no hi ha crisi. Amb la crisi, l’Estat s’endeuta. Neutralitzar el cicle econòmic, en aquest cas, implica repartir el deute entre comunitats i fer com que s’està pagant (tot i que això encara no sigui així). És a dir, als impostos pagats pels catalans s’hi afegeix una espècie d’”impost fictici” amb l’argument que en el futur haurà de pagar-se. I si, haurà de pagar-se, però la forma, quantitat i distribució del pagament del deute es farà en un futur, i no es sap en quines condicions ni de quina manera. Pot preveure’s, però el que no es pot fer és decidir com ho pagarà l’Estat (i cada comunitat) i comptabilitzar aquest supòsit com quelcom que els catalans hem pagat al 2010. Hom ha de sospitar d’una cosa: ni el mètode FM ni el FB apareixen sense neutralitzar en el document presentat per la Generalitat! Tampoc van donar aquestes dades en los rodes de premsa. Per què? És que potser els ciutadans no hem de tenir tota la informació i pensar per nosaltres mateixos per a treure les nostres pròpies conclusions? Es veu que els nacionalistes creuen que no. Hipòcrita i miserablement, amagaren les altres dues dades: sense neutralitzar, el FM dóna un dèficit fiscal del 3%, i el FB un 0,4%!

Si creuen (o volen fer-nos creure) que els càlculs sense neutralitzar no són vàlids, que aportin les dades i defensin llur postura. Però que no ens tractin com imbècils. Probablement cap d’aquestes balances fiscals té valor absolut (alguns economistes creuen que fer un càlcul totalment fiable de les balances fiscals interterritorials és impossible), però el que no es pot tolerar és l’encobriment d’informació. Perquè sense informació (sense TOTA la informació) no hi ha llibertat de pensament. Sense llibertat de pensament no hi ha llibertat d’expressió. I sense aquesta, no hi ha democràcia.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Les balances fiscals de Catalunya
25 jun 2013
això de la pasta és important, però el tema és que en el marc constitcional espanyol no podem fer res. Com podem nacionalitzar la banca dins aquest marc? o lluitar contra el frau fiscal sense hisenda pròpia? a espanya hi ha una paraula màgica que és "anticonstitucional". Canviem-la per "dret a decidir sobre TOTS ELS ÀMBITS".
Re: Les balances fiscals de Catalunya
25 jun 2013
Amb "dret a decidir sobre TOTS ELS ÀMBITS" et refereixes a que la Generalitat pugui assumir les competències i el control de TOTS ELS ASPECTES DE LES NOSTRES VIDES?

De moment amb "Serveis Penitenciaris" i la direcció de la policia autonòmica estan fent un gran treball, mira que Espanya ha deixat un llistó ben alt en quant a repressió, tortures i violacions de drets però, ves per on, la catalaníssima i sobirana Generalitat ha trigat ben pocs anyets en posar-se al mateix nivell i fins i tot superar-lo (com han demostrat el recent judici als torturadors de Quatre Camins i els últims 5 anys de protesta social).

Vamos, que ja friso per veure les barbaritats que fotrà aquesta gent quan tinguin el poder a TOTS ELS ÀMBITS.

No confongueu al personal, la vertadera independència no passa per atorgar més poder a les institucions i burgesia local!
Re: Les balances fiscals de Catalunya
26 jun 2013
Oh, i amb CiU segur que podrem nacionalitzar la banca XD
De veritat creus que amb la voluntat que tenen TOTS els partits sobirnanistes (excepte CUP) de romandre a la UE es farà una constitució que permeti la nacionalització de la banca i una economia socialista?
Sindicato Sindicat