Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Síria zapatista?
19 jun 2013
Mentre règim i oposició es dessagnen a Síria, al nord els kurds han decidit de crear el seu estat
Metin parla a una velocitat impossible de seguir. Quan parla en kurd, sembla tot enganxat en una sola paraula. Sap una mica d'espanyol, perquè té interès en l'Amèrica Llatina, però la veritat és que és un espanyol tan particular que encara costa més de seguir-lo. Per sort, té un bon anglès. Ràpid també, però.

Metin explica quin Kurdistan faran d'ara en avant, suposant que l'incipient procés de pau continue. Parla de burgesia i de proletariat, com era habitual entre nosaltres fa dècades, i desperta en els interlocutors un interès més que notable. Sóc en una trobada als afores de Van, en un hotel que hi ha a la carretera que porta a l'Irac. Hi participen tot de polítics i organitzacions kurdes. Els batlles i diputats s'hi fan notar, perquè van ben vestits, ocupen la primera fila i no somriuen tant com la resta de la gent mentre Metin fa propostes com ara repartir la terra entre les dones kurdes immediatament. Al final de la sala un grup de joves, la majoria d'elles tocades amb el khilal, aplaudeix amb entusiasme. Un dels peixos grossos de la primera fila demana el micròfon per a rebatre'l. Amb un argument directament legalista: 'Ho faríem, però les lleis no ens ho permeten', que diu. 'Les lleis no ens deixen fer res, a Turquia', brama Metin en resposta, mig segon abans de rebre un aplaudiment eixordador.

L'autonomia democràtica

'Autonomia democràtica', en diuen. Una part del moviment kurd diu que l'autonomia del Kurdistan ha d'anar acompanyada de l'autonomia de les persones i que no n'hi ha prou de crear una entitat autònoma si alhora no es millora substancialment la vida de la gent, dels kurds. No volen crear un estat sinó una nova societat, inspirada en els principis indigenistes americans.

La discussió fa referència a Turquia, però plana en l'aire la situació de Síria, on, enmig de la indiferència de l'opinió pública internacional, els kurds van creant un estat de fet a les ciutats que controlen al nord, un territori on ara mateix ja apliquen aquesta política que a Merit li agrada de definir de zapatista. Síria zapatista? La proposta sona exòtica i sorprenent. Reconec haver somrigut i tot quan l'he sentida, però després d'escoltar hores de discussió m'he fet conscient que moltes mirades del Kurdistan turc hi són posades. Car allò que passa 'allà baix' podria ser important també per al seu futur.

Ara mateix, tot i que la situació hi és molt inestable per la guerra, sembla que tot el Kurdistan sirià, tret únicament de Qamishli, resta sota control kurd. A Qamishli queden algunes forces d'Assad que disputen zones de la ciutat als guerrillers kurds. I de tant en tant apareix alguna facció en algun lloc que provoca alguna batalla. Un jove m'explica amb tota mena de detalls que fa cosa de deu dies un grup rebel va atacar la zona d'Afrin. Finalment se'n van haver de retirar, però primer van cremar i destruir tantes cases com van poder, cosa que va fer-ne fugir els habitants kurds.

Malgrat aquests problemes, els partits kurds de Síria s'han posat d'acord, amb la mediació del govern kurd de l'Irac, i han creat un Consell Suprem que ha començat a implantar les mesures polítiques que han de bastir el poder kurd. La idea és assentar les condicions que facen possible una vida autònoma dels kurds sirians. Internament, hi ha una intensa lluita entre els partidaris d'un model occidental, com el que segueix l'estat kurd de l'Irac, i els revolucionaris, amb una forta presència femenina, que fan tant com poden per aplicar el model que els seguidors d'Ocalan anomenen autonomia o confederació democràtica. En plena guerra, tot sembla indicar que segons qui controle cada poble s'implanten unes mesures o unes altres.

El trencament entre els kurds i Síria

La relació entre el nacionalisme kurd i Síria havia estat sempre molt estreta i cordial. Els primers camps d'entrenament del PKK eren a la vall de la Bekaa libanesa, sota control sirià. La Bekaa, als anys setanta i vuitanta, era com un centre mundial de la lluita armada amb campaments de tota classe de faccions i països, i s'hi van entrenar els primers peixmergues kurds. El líder, Abdul·là Ocalan, vivia en una petita granja prop de Damasc, segons que m'explica un advocat alemany que el va visitar dues vegades. Hi vivia fins que, fa deu anys, el règim sirià, sota les pressions dels Estats Units i especialment de Turquia, el va deixar caure. El va forçar a abandonar el país i finalment els americans el van trobar a Kènia, amagat rere un passaport xipriota. El van detenir i el van lliurar a Turquia, que d'aleshores ençà el manté en presó. I això va canviar completament les relacions entre els kurds i el règim dels Assad. Potser avui serien aliats, vés a saber.

El cas és que finalment, enmig de la guerra desfermada a Síria, els kurds, que habiten una estreta franja de nord del país, han decidit de tirar pel dret i controlar el seu territori. Sense prendre posició ni a favor del règim ni a favor de l'oposició. Els kurds de Síria són afiliats al PKK turc i segueixen la idea de crear un model d'estat nou, amb components comunitaristes i culturals que fan pensar en algunes de les lluites indígenes d'Amèrica. Han creat un batallons d'autodefensa, anomenats Unitats Populars de Protecció, que exerceixen d'una manera efectiva i efectista el control del territori. De fet, a les fronteres exteriors oficials de la regió kurda de Síria amb Turquia i l'Irac ja són els guerrillers kurds, i no pas l’exèrcit sirià, que controlen el pas de frontera.

Els turcs, molt i molt preocupats, hi han fet un gran desplegament militar visible per tota aquesta regió, però que no sembla poder contenir la mobilitat dels militants kurds. Són avesats com ningú a moure's per aquestes muntanyes. I, tot i que l'exèrcit turc obliga grangers kurds a unir-se a les tropes que van per les muntanyes, sembla que el pas de gent entre les regions kurdes de Síria, l'Irac i Turquia és fluid. 'Sabem molt bé per on hem de passar i per on no', em diu el jove que assegura haver tornat fa poc de la Síria controlada pels kurds.

El refugi de les muntanyes

Que les muntanyes del Kurdistan són un refugi és indubtable. Fa molt temps que és públic i notori que el PKK té la base principal a les muntanyes de Qandil, al Kurdistan iraquià. Hi ha campaments, bases, un hospital, dipòsits d'armament i tota la infrastructura necessària per a proveir una guerrilla que des dels anys noranta té entre 8.000 i 20.000 efectius armats, dels quals hom creu que uns 3.000 són estacionats permanentment a Turquia. El govern kurd de l'Irac ha rebut sovint pressions per a aturar l'activitat però no sembla pas tenir-hi gens d'interès, tot i que ara les relacions entre Turquia i el kurds de l'Irac són excel·lents, sobretot del punt de vista econòmic.

Pel que fa a les forces occidentals, només una vegada soldats americans van provar d'arribar a Qandil i van desistir-ne després de forts enfrontaments amb la guerrilla. Un dels principals líders militars de la guerrilla del Kurdistan turc, per cert, és un kurd... de Síria, Fehman Hûseyn. És la prova fefaent que entre els kurds més militants ningú no qüestiona en quina part del seu país lluita perquè la nació, per damunt de qualsevol barrera estatal, consideren que és la mateixa.

I per això semblen creïbles els rumors segons els qual les guerrilles kurdes que han començat a abandonar Turquia d'acord amb la negociació entre Ocalan i el govern turc han acabat anant precisament a Síria i no a l'Irac. Oficialment, han passat la frontera en direcció a l'Irac, però ningú no pot assegurar res. Els és més fàcil que mai perquè una volta superada la frontera turca, esquivades les patrulles turques, entre l’Irac i la Síria kurda ja no hi ha cap territori que no controlen directament ells. I la seua presència a Síria serviria per a reforçar els partidaris de la via revolucionària.

Per al conflicte kurd, en definitiva, la rebel·lió síria pot ser determinant. No únicament per la importància que té en el conjunt de la regió, sinó també perquè dos estats semiindependents kurds, un a Síria i un a l'Irac, són molta pressió per a una Turquia que potser es trobarà més forçada a respectar-los. Qui sap si aquesta és una de les claus del canvi d'actitud del govern i de l'inici de les converses amb Ocalan.
Mira també:
http://www.vilaweb.cat/noticia/4126184/20130618/siria-zapatista.html

This work is in the public domain

Comentaris


Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: Síria zapatista?
19 jun 2013
Que els els kurds han decidit de crear el seu estat ?¿?¿?¿?

Estic totalment en contra de les fronteres kulega, cap estat ens farà lliures i tal... els anarquistes ens oposem a noves fronteres, visca la integritat territorial de Turquia, Iraq, Síria i Iran!

I qui digui el contrari és un nazionalista!

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: Síria zapatista?
19 jun 2013
El text és de vilaweb, i obviament faran la seva pròpia interpretació de la lluita kurda. El text es contradiu quan parla per una banda de que estan fent el seu propi estat i per l'altra quan diuen que "No volen crear un estat sinó una nova societat, inspirada en els principis indigenistes americans."

Aviam, és una qüestió semàntica. Són les comunitats zapatistes un estat? és el kurdistan siri un estat? Pues per a alguns sí i per a altres no ho són. Precisament les fronteres d'aquests territoris són totalment difuses i subjectes a la intervenció dels exèrcits en conflicte.

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: Síria zapatista?
19 jun 2013
k, aviam si entens una cosa: que hi hagi diverses formes d'estat no vol dir que no siguin un estat. Que tu facis un estat comunitarista, inspirada en principis indigenistes i radicalment diferent als estats occidentals no vol dir que no cumpleixis el REQUISIT bàsic per a parlar d'estat: tenir el control/monopoli de la violència en una zona.

Amb l'actual situació del P.O. (guerra Síria, inestabilitat màxima a Iraqu, etc.) el gran canvi que s'està donant és que els kurds poden cada vegada més garantitzar el seu monopoli de la força en el seu país, a falta de control de l'exèrcit estatal en aquests. És allò principal que s'està donant, del que parla l'article.

Evidnetment el primer missatge era conya, només per enfatitzar que la realitat és prou més complexa que l'enfocament primari que fan alguns sobre les fronteres com a principal problema mundial.

Els estats no tenen perquè ser bons o dolents, només depèn de qui té el poder en aquests i cap a on camina. Però en tot cas, el que no són és "tots igual", i aquí en tens un exemple: el que surgeixi del cas kurd serà prou diferent dels seus opressors. I això alguns, quan parlen no de pobles a milers de km sinó des de la Península, no ho tenen clar i ho simplifiquen en "tot és igual".

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: Síria zapatista?
19 jun 2013
Perdona, però "k" té tota la raó, el projecte del PKK no és pot considerar un Estat, la definició del qual no és qualsevol organització que tingui el control/monopoli de la violència en una zona, sinó que inclou el fet de que és una institució de caràcter no voluntari, burocratatitzada de tal manera que suposa un paràsit per la societat, amb el seu exèrcit i policia (professionals de la violència).

Si qualsevol organització que tingui el control/monopoli de la violència en una zona pot ser considerada un Estat, estariem parlant de que vàries guerrilles a Amèrica Llatina i àfrica són Estats i això no és així, a l'igual que las Juntas de Buen Gobierno zapatistes no són un Estat (funcionen amb càrrecs rotatius) no ho és el kurdistan siri que està basat en el "confederalisme democràtic" basat a la seva vegada en el municipalisme llibertari de murray boockin que va adaptar abdullah ocallan. Salut

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: Síria zapatista?
19 jun 2013
Hi ha formes diferentes d'estats i el confederalisme democràtic és una. També el municipalisme llibertari, de fet Murray Boockin no era anarquista, era estatista. Bakunin, Kropotkin, el mateix Proudhom i fins i tot Durruti i Quico Sabater, eran amants dels estats. Estats diferents, peró estats.
Pensar que quan els natius noramericans parlen de nacions, és refereixen a les nacions blanques i occidentals, és eurocentrisme.

La ignorància és sempre molt atrevida!

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Re: Síria zapatista?
20 jun 2013
nauss, per a tu qualsevol societat organitzada és un estat?
Sindicato Sindicat