Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : educació i societat
La coalició MÉS MALLORCA denuncia que és il·legal construir un centre comercial damunt la zona humida de Ses Fontanelles
13 jun 2013

El PHIB demostra que el centre comercial envaeix la zona humida que s’ha de protegir per llei. Per tant, si l’Ajuntament de Palma en mans del PP s’atreveix a concedir la llicència d’obres, estarà cometent una il·legalitat, i la coalició MÉS MALLORCA la impugnaria

La coalició ecosobiranista MÉS ha comparegut avui públicament per demostrar que la delimitació de la zona humida de Ses Fontanelles, recollida en el Pla Hidrològic de les Illes Balears, impossibilita la construcció d’un centre comercial en aquests terrenys, tal i com pretén el PP i la promotora. El diputat Antoni Alorda i el portaveu a Cort, Antoni Verger, han explicat que els mapes del Pla Hidrològic i els del projecte del centre comercial posen en evidència que el projecte preveu la construcció d’un vial que passa per damunt de la zona humida i la divideix, deixant una part de l’aiguamoll dins de la zona comercial.

“És il·legal la tramitació per a la construcció d’un centre comercial que destruiria la zona humida de Ses Fontanelles”. El diputat Antoni Alorda ha explicat que el Pla Hidrològic, la Directiva Europea de l’Aigua, el Reglamento de dominio público hidráulico, així com diferent sentències judicials, estableixen la prohibició d’envair les zones humides i la obligatorietat de preservar, i fins i tot augmentar, les zones humides i els seus valors, en cap cas disminuir-les per promocions urbanístiques.

En aquest sentit, Alorda alerta que el Govern no pot seguir actuant de forma tan irresponsable perquè existeixen nombroses sentències judicials que ja han dictaminat la prohibició de construir damunt una zona humida. Per tant, si es continua amb les pretensions urbanístiques a la zona, el PP està exposant el Govern a actuar de forma il·legal i per tant a assumir les conseqüències d’eventuals drets compensatoris posteriors.

Concretament, el Pla Hidrològic preveu que les actuacions previstes en relació a les zones humides que estan situades en sòl urbà han de ser “la conservació o increment de la superfície total de la zona humida i dels seus valors”. I a més, contempla que “es prohibeix: les actuacions que puguin implicar modificació substancial de la circulació de l’aigua”.

MÉS acusa el PP i el conseller de Medi Ambient, Gabriel Company, d’actuar en benefici dels interessos urbanístics que podrien destruir la darrera zona humida de Palma, i exigeix al Govern que aturi el projecte, que reconegui la impossibilitat de dur-lo endavant. En cas contrari, Antoni Verger afirma que “qualsevol llicència d’obres per edificar un centre comercial a Ses Fontanelles seria il·legal. Si l’Ajuntament ignora la protecció que mereix la zona humida, i atorga la llicència d’obres, la coalició MÉS la impugnarà immediatament”.

A més, el diputat Antoni Alorda denuncia que el Pla Hidrològic presentat pel conseller Company, aprovat inicialment i en període d’exposició pública actualment, elimina les zones humides potencials en relació a la redacció del Pla Hidrològic que havia aprovat el Govern anterior l’any 2011. En concret, han reduir la zona potencial a Ses Fontanelles, però també unes altres 23 zones humides potencials. “I tot per afavorir els interessos urbanístics i facilitar les tramitacions de llicències que permetran seguir insistint en un model caduc i fracassat basant en el consum il·limitat del territori. Tanmateix, tot i les tàctiques dilatòries en l’aprovació definitiva del PHIB, tot i l’esforç en reduir les zones humides i qüestionar-ne el valor normatiu, ni Company ha pogut evitar l’evidència que el Centre Comercial de Ses Fontanelles es fa sobre una zona humida protegida i, per tant, és il·legal”, conclou Alorda.
Documents adjunts

•Mapes Ses Fontanelles: Centre Comercial Il·legal
http://www.pensadiferent.cat/IMG/pdf/20130613_mapes_ses_fontanelle__cc_i

(PDF – 1.6 MB)

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La coalició MÉS MALLORCA denuncia que és il·legal construir un centre comercial damunt la zona humida de Ses Fontanelles
15 jun 2013
aquests son una mena de cup mallorquina, oi?
Colera camping CNT