Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
La declaració de la UNESCO de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera
13 jun 2013
Ebre Biosfera, reconeixement a un territori per descobrir


La declaració de la UNESCO de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera culmina feliçment un llarg treball de molta gent que avui és just de reconèixer. Gent que van tenir la visió que ens calia, com a territori, donar un sentit global a un model de desenvolupament sostenible, més ambiciós i de més qualitat, en la lògica de valoritzar i, alhora, treure valor econòmic del magnífic patrimoni natural, paisatgístic, històric i cultural de les Terres de l’Ebre.

La Reserva de la Biosfera és un reconeixement a aquest patrimoni excepcional i sovint desconegut, els parcs naturals del delta de l’Ebre i dels Ports, la reserva natural de Sebes de Flix, la Serra de Cardó, el Museu Picasso d’Horta de Sant Joan, els castells de Miravet i d’Ulldecona, els espais històrics de la Batalla de l’Ebre, el nucli històric de Tortosa, el patrimoni geològic de la Terra Alta, les pintures rupestres d’Ulldecona i del Perelló, les badies dels Alfacs i del Fangar o el mateix riu Ebre.

Però és també una extraordinària oportunitat per implementar un model de gestió singular, respectuós amb aquest patrimoni, que des dels valors del territori sigui capaç de generar valor als productes de la terra i de la mar de l’Ebre, a la potent agroindústria local, al seu turisme, perquè siguin més reconeguts i competitius en els mercats a partir del reconeixement internacional aportat per la UNESCO. Una economia, arrelada i reforçada per la identitat i la singularitat de les comarques de l’Ebre, que, més enllà de la seva funció productiva, actuï com a veritable vehicle de cohesió social i territorial.

EbreBiosfera és una extraordinària finestra per engegar un projecte que il•lusioni col•lectivament la gent de l’Ebre, que permeti transcendir en positiu en l’àmbit internacional un territori del sud, sovint massa oblidat i sovint faltat d’ambició col•lectiva. Avui comença la feina, una feina que ha de fer de l’Ebre un territori amb més futur.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat