Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Alexey Gaskarov llibertat! - Setmana de solidaritat internacional!
10 jun 2013
Setmana de solidaritat internacional, del 17 al 23 de Juny de 2013

Llibertat per Alexey Gaskarov i les preses del 6 de Maig!

Qui és l'Alexey Gaskarov?

Alexey Gaskarov, un activista social i economista rus, va ser arrestat a Moscú el 27 d'Abril de 2013. Primerament, el seu nom es va fer famós tant a Rússia com a l'estranger l'any 2010 com un dels “Detinguts de Khimki” arrel de la seva detenció un dia després d'una acció de protesta al suburbi moscovita de Khimki, aparentment degut al seu paper com a portaveu dels moviments antifeixista i ecologista. Després de tres mesos en presó preventiva i una triomfal absolució de tots els càrrecs en contra seva, en Gaskarov no va abandonar el seu activisme. Al contrari, encara es va involucrar més en nombroses causes i campanyes. Havent guanyat fama com a antifeixista, durant els dos últims anys l'Alexey ha esdevingut una figura pública visible gràcies a la seva energia, inteligència, passió i compromís.
Gaskarov-3-tiff.jpg
En Gaskarov ha invertit una bona dosi de temps i energies en intentar que la seva ciutat natal de Zhukovsky, a la regió de Moscú, es desenvolupi de forma més sensible a les necessitats dels seus habitants ordinaris. Amb aquesta finalitat, ha prosseguit amb la feina iniciada per les campanyes per a la defensa dels boscos de Khimki i Tsagovsky, fomentant la creació de grups cívics de base i un club de debat independent. Al Març de 2013, en Gaskarov va ser escollit membre del Consell Popular alternatiu de Zhukovsky, rebent així el reconeixement dels seus habitants pel seu esforç.

L'Alexey ha buscat constantment altres recolzaments per articular la seva postura. Ha treballat com a periodista i analista per l'Institut per l'Acció Col·lectiva, ha sigut portaveu del moviment antifeixista, és membre de la xarxa autogestionada d'Acció Autònoma i ha estat involucrat en la coordinació del moviment ecologista. Des de Desembre de 2011, ha estat implicat activament en el moviment anti-Putin, apareixent regularment als mitjans i assistint a manifestacions i debats públics. A l'Octubre de 2012 va ser escollit membre del Consell Coordinador de l'oposició russa, on ha intentant impolsar conseqüentment la creació d'un moviment social de base.

El “Centre E”, la notable divisió “antiextremista” de la policia russa creada sota el govern del president Medvedev, no pot perdonar Gaskarov pel seu rol central dins els moviments socials. Després que Gaskarov fos absolt pels càrrecs del cas de Khimki, la policia l'ha sotmés a una pressió constant, incloent-hi diversos intents de provocació. Aquest cop, la policia acusa l'Alexey d'estar relacionat amb els “disturbis” del 6 de Maig de 2012, durant una manifestació legal de l'oposició a la plaça de Bolotnaya de Moscú el dia abans de la investidura de Putin. Aparentment, la policia espera que aquest cas d'alt nivell resulti en una dura condemna de presó per en Gaskarov.

Perquè han sigut detingudes l'Alexey Gaskarov i dotzenes de persones innocents?

El 6 de Maig de 2012, unitats especials de la policia antiavalots i d'altres cossos policials van emprar la violència contra manifestants a Moscú en un intent deliberat de provocació, violant de manera clara la llibertat de reunió pública. El 22 d'Abril de 2013 l'audiència pública sobre aquest incident va demostrar tant la culpabilitat de la policia com l'existència de nombroses violacions de la llei comeses el 6 de Maig, basant-se en el testimoni de més de 600 observadors independents i l'anàlisi d'una gran quantitat de vídeos i fotografies.



Les autoritats russes, però, continuen rebutjant obrir una investigació en torn a les accions de la policia. Al contrari, el Comitè Federal Investigador Rus ha sigut emprat de forma creixent com una eina per intimidar les persones involucrades als moviments contestataris de base. El muntatge del règim contra els manifestants i vianants que es trobaven aquell dia a la plaça Bolotnaya es va iniciar el 27 de Maig de 2012, quan la primera sospitosa, Alexandra Dukhanina (18 anys), va ser detinguda. Des d'ençà, la policia ha arrestat 27 persones més en relació amb aquest cas, aparentment sense cap raó ni criteri. Els detinguts inclouen estudiants, empresaris, científics, activistes, pensionistes i ciutadans corrents.

Alexey Gaskarov ha sigut la última persona detinguda. El 6 de Maig de 2012 ell era a la manifestació de la plaça Bolotnaya, on va ser ferit: un policia el va llençar a terra, etzibant-li una puntada de peu a la cara. En Gaskarov va haver de buscar atenció mèdica (li van haver de tancar la ferida amb punts) i després va interposar una denúncia davant la fiscalia. Però, d'igual manera que amb els altres casos de violència policial d'aquell dia, les autoritats no han volgut investigar la denúncia d'en Gaskarov.

Aproximadament un any després que s'iniciés l'autodenominada investigació dels “disturbis” del 6 de Maig, s'ha fet evident l'existència d'un patró en la manera com la policia, els fiscals i els jutjats estan tractant amb els detinguts del cas de la plaça Bolotnaya. Tots els acusats són posats immediatament sota custòdia policial durant 2 mesos, després dels quals els jutjats decideixen allargar vàries vegades el període de presó preventiva. Els jutjes a càrrec prenen aquestes decisions sense tenir en compte els arguments dels advocats de la defensa, ignorant la falsedat patent de les proves presentades per investigadors i fiscals.

Diversos detinguts han aconseguit provar, sense cap mena de dubte, que ni tan sols estaven a Moscú el 6 de Maig de 2012. Tot i així, ells també han hagut de seguir sota custòdia policial.

Hi ha molt pocs dubtes que les autoritats utilitzaran les mateixes tàctiques amb el cas d'Alexey Gaskarov, a menys que prenem accions decisives per mostrar la nostra solidaritat amb ell. Almenys vàries dotzenes més de persones que es van manifestar el 6 de Maig de 2012 es troben també sota l'amenaça imminent de ser detingudes i jutjades. A la seva pàgina web, el Comitè Investigador ha anunciat que continuarà treballant en “la identificació de totes les persones involucrades en els disturbis”. Però està al nostre poder posar fi a aquesta onada de repressió política.

Setmana Internacional d'Acció Solidària, del 17 al 23 de Juny de 2013

La solidaritat internacional ha demostrat repetidament la seva eficàcia fins i tot als casos més difícils. Gràcies al vostre recolzament els “Detinguts de Khimki” van ser alliberats a l'Octubre de 2010. Aquesta va ser una victòria genuïna per la campanya solidària internacional. Des d'aquell esdeveniment, diversos activistes socials russos han sigut jutjas, provocant en alguns casos contramesures i reformes per part d'organitzacions i governs. Per exemple, funcionaris russos culpables de corrupció massiva i d'altres actes criminals han vist prohibida la seva entrada a alguns països. El vostre suport en aquest moment és especialment vital per les dotzenes de persones que ja han sigut engarjolades pel Comitè Investigador i per aquelles a les que té intenció d'arrestar en el futur sota falsos càrrecs. La vostra involucració vocal i visible és essencial, per que els hi ensenya a la policia i autoritats russes que els seus crims no passaran desapercebuts. El 18 de Juny és l'aniversari de l'Alexey Gaskarov. Un jutjat il·legítim i il·legal ha decidit que passi el dia a la presó.





Hem d'actuar per assegurar el seu alliberament i el de la resta de presoners innocents d'aquest muntatge repressiu. El grup de suport gaskarov.info ha declarat la setmana del 17 al 23 de Juny com a setmana internacional d'acció solidària. Uneix-te i juntes ens oposarem a la il·legalitat i la persecució política a Rússia.

Com podeu ajudar?

1. Utilitzeu tots els mitjans que tingueu a l'abast per difondre aquesta crida a la solidaritat i a la informació sobre el cas d'en Gaskarov i els altres presoners del 6 de Maig. Demaneu la seva posada en llibertat immediata. Aixequeu les vostres veus en contra de les detencions polítiques i les tàctiques policials opressives a Rússia.
2. Firmeu la petició online que serà enviada al Comitè Investigador i a l'Oficina del Fiscal.
3. Porteu a terme les vostres pròpies accions solidàries. Podeu convocar concentracions i manifestacions de protesta davant les ambaixades i consulats russos de la vostra ciutat. Podeu mirar l'agenda cultural d'allà on viviu, a la busca d'actes connectats amb Rússia i organitzar-hi protestes. Podeu apel·lar a les autoritats del vostre país i a les autoritats internacionals, demanant que intervinguin a favor de l'Alexey i els altres presoners del 6 de Maig.
Expliqueu-nos les vostres accions solidàries i actes enviant descripcions, fotos i vídeos a aquesta adreça: gaskarov.info ARROBA gmail.com
4. Escriviu cartes a les autoritats russes en suport a l'Alexey Gaskarov i la resta de presoners del 6 de Maig, demanant la seva llibertat immediata, la retirada de tots els càrrecs en contra seva i una investigació exhaustiva de les accions de la policia contra els manifestants pacífics del 6 de Maig de 2012.
Envieu les vostres cartes a les següents direccions:
- Oficina del Fiscal de la ciutat de Moscú
ul. Novokuznetskaya, 27
115184 Moscú
Federació Russa
Centre de missatgeria online
Fax: +7 (495) 951-5040
- Departament d'Investigació Central del Comitè Federal Investigador de Moscú
ul. Arbat, 16/2, str. 1
19002 Moscú
Federació Russa
Centre de missatgeria online
Fax (després de les 16:00 h CET): +7 (495) 691-6315
- Comitè Federal Investigador Rus
Tekhnichesky pereulok, 2
105005 Moscú
Federació Russa
Centre de missatgeria online
Fax: +7 (499) 265-9077
Telèfon: +7 (495) 986-7710
- Oficina General del Fiscal Federal Rus
ul. Bolshaya Dmitrovka, 15a
GSP-3 125993 Moscú
Federació Russa
Fax: +7 (495) 692-1725
- Defensor del Poble i Drets Humans de la Federació Russa
ul. Myasnitskaya, 47
101000 Moscú
Federació Russa
Mur de Facebook
Siusplau, envieu una còpia de les vostres cartes a la nostra adreça: gaskarov.info ARROBA gmail.com

5. Envieu missatges de suport a l'Alexey Gaskarov a gaskarov.info ARROBA gmail.com. Nosaltres els traduïrem al rus, els passarem a l'Alexey i els publicarem al nostre web gaskarov.info.
6. Podeu recolzar econòmicament la nostra campanya pública a favor de l'Alexey Gaskarov i els altres presoners del 6 de Maig i contribuïr així a la seva defensa legal. Envieu les vostres donacions al compte de PayPal dmitry.cw ARROBA gmail.com.
7. Si sou artistes, feu una obra gràfica en solidaritat amb l'Alexey Gaskarov i envieu-la a gaskarov.info ARROBA gmail.com: serà publicada al nostre web gaskarov.info. Les obres més cridaneres seran impreses en pegatines i enganxades per tot Moscú (amb l'acreditació pertinent com a artistes col·laboradors). Si sou periodistes o escriptors, envieu-nos els articles i posts dels vostres blogs que hagueu escrit i publicat sobre Alexey Gaskarov i la repressió política a Rússia. Si feu altres tipus de feines que creieu que poden ajudar a informar al públic sobre l'Alexey Gaskarov, escriviu-nos a gaskarov.info ARROBA gmail.com.

Gràcies per la vostra solidaritat! Estigueu atents a les notícies de la campanya i actualitzacions (en rus i diverses llengües més) al nostre web, gaskarov.info.

Castellano:

¡Alexey Gaskarov libertad!

Semana de solidaridad internacional, del 17 al 23 de Junio de 2013

¡Libertad para Alexey Gaskarov y las presas del 6 de Mayo!

¿Quién es Alexey Gaskarov?

Alexey Gaskarov, un activista social y economista ruso, fue arrestado en Moscú el 27 de Abril de 2013. Originalmente, su nombre se hizo famoso tanto en Rusia como en el extranjero en el año 2010 como uno de los “Detenidos de Khimki” a raíz de su detención un día después de una acción de protesta en el suburbio moscovita de Khimki, aparentemente debido a su papel como portavoz de los movimientos antifascista y ecologista. Después de tres meses en prisión preventiva y una triunfal absolución de todos los cargos en su contra, Gaskarov no abandonó su activismo. Al contrario, todavía se involucró más en numerosas causas y campañas. Habiendo ganado fama como antifascista, durante los dos últimos años Alexey se ha convertido en una figura pública visible gracias a su energía, inteligencia, pasión y compromiso.

Gaskarov ha invertido una buena dosis de tiempo y energías en intentar que su ciudad natal de Zhukovsky, en la región de Moscú, se desarrolle de forma más sensible a las necesidades de sus habitantes ordinarios. Con esta finalidad, ha proseguido con la labor iniciada por las campañas para la defensa de los bosques de Khimki y Tsagovsky, fomentando la creación de grupos cívicos de base y un club de debate independiente. En Marzo de 2013, Gaskarov fue elegido miembro del Consejo Popular alternativo de Zhukovsky, recibiendo así el reconocimiento de sus habitantes por su esfuerzo.

Alexey ha buscado constantemente otros apoyos para articular su postura. Ha trabajado como periodista y analista para el Instituto por la Acción Colectiva, ha sido portavoz del movimiento antifascista, es miembro de la red autogestionada de Acción Autónoma y ha estado involucrado en la coordinación del movimiento ecologista. Desde Diciembre de 2011, ha estado implicado activamente en el movimiento anti-Putin, apareciendo regularmente en los medios y asistiendo a manifestaciones y debates públicos. En Octubre de 2012 fue escogido miembro del Consejo Coordinador de la oposición rusa, donde ha intentado impulsar consecuentemente la creación de un movimiento social de base.

El “Centro E”, la notable división “anti-extremista” de la policía rusa creada bajo el gobierno del presidente Medvedev, no puede perdonar a Gaskarov por su rol central dentro de los movimientos sociales. Después de que Gaskarov fuese absuelto por los cargos del caso de Khimki, la policía le ha sometido a una presión constante, incluyendo diversos intentos de provocación. Esta vez, la policía acusa a Alexey de estar relacionado con los “disturbios” del 6 de Mayo de 2012, durante una manifestación legal de la oposición en la plaza Bolotnaya de Moscú el día antes de la investidura de Putin. Aparentemente, la policía espera que este caso de alto nivel resulte en una dura condena de cárcel para Gaskarov.

¿Porqué han sido detenidas Alexey Gaskarov y docenas de personas inocentes?

El 6 de Mayo de 2012, unidades especiales de la policía antidisturbios y otros cuerpos policiales utilizaron la violencia contra manifestantes en Moscú en un intento deliberado de provocación, violando de manera clara la libertad de reunión pública. El 22 de Abril de 2013 la audiencia pública sobre este incidente demostró tanto la culpabilidad de la policía como la existencia de numerosas violaciones de la ley cometidas el 6 de Mayo, basándose en el testimonio de más de 600 observadores independientes y en el análisis de una gran cantidad de vídeos y fotografías.

Las autoridades rusas, no obstante, continúan rechazando abrir una investigación en torno a las acciones de la policía. Al contrario, el Comité Federal Investigador Ruso ha sido usado de forma creciente como una herramienta para intimidar a las personas involucradas en los movimientos contestatarios de base. El montaje del régimen contra los manifestantes y transeúntes que se encontraban aquel día en la plaza Bolotnaya se inició el 27 de Mayo de 2012, cuando la primera sospechosa, Alexandra Dukhanina (18 años), fue detenida. Desde entonces, la policía ha arrestado a 27 personas más en relación con este caso, aparentemente sin ninguna razón ni criterio. Los detenidos incluyen estudiantes, empresarios, científicos, activistas, pensionistas y ciudadanos corrientes.

Alexey Gaskarov ha sido la última persona detenida. El 6 de Mayo de 2012 él estaba en la manifestación de la plaza Bolotnaya, donde fue herido: un policía lo tiró al suelo, dándole una patada en la cara. Gaskarov tuvo que buscar atención médica (le tuvieron que cerrar la herida con puntos) y después interpuso una denuncia ante la fiscalía. Pero, de igual manera que con los otros casos de violencia policial de aquel día, las autoridades no han querido investigar la denuncia de Gaskarov.

Aproximadamente un año después de que se iniciase la autodenominada investigación de los “disturbios” del 6 de Mayo, se ha hecho evidente la existencia de un patrón en la manera como la policía, los fiscales y los juzgados están tratando con los detenidos del caso de la plaza Bolotnaya. Todos los acusados son puestos inmediatamente bajo custodia policial durante 2 meses, después de los cuales los juzgados deciden alargar varias veces el período de prisión preventiva. Los jueces a cargo toman estas decisiones sin tener en cuenta los argumentos de los abogados de la defensa, ignorando la falsedad patente de les pruebas presentadas por investigadores y fiscales.

Diversos detenidos han conseguido probar, sin ningún tipo de duda, que ni siquiera estaban en Moscú el 6 de Mayo de 2012. Aún así, ellos también han tenido que seguir bajo custodia policial.

Hay muy pocas dudas sobre que las autoridades utilizarán las mismas tácticas con el caso de Alexey Gaskarov, a menos que tomemos acciones decisivas para mostrar nuestra solidaridad con él. Al menos varias docenas más de personas que se manifestaron el 6 de Mayo de 2012 se encuentran también bajo la amenaza inminente de ser detenidas y juzgadas. En su página web, el Comité Investigador ha anunciado que continuará trabajando en “la identificación de todas las personas involucradas en los disturbios”. Pero está en nuestro poder poner fin a esta oleada de represión política.

Semana Internacional de Acción Solidaria, del 17 al 23 de Junio de 2013

La solidaridad internacional ha demostrado repetidamente su eficacia incluso en los casos más difíciles. Gracias a vuestro apoyo los “Detenidos de Khimki” fueron liberados en Octubre de 2010. Ésta fue una victoria genuina para la campaña solidaria internacional. Desde aquel suceso, diversos activistas sociales rusos han sido juzgados, provocando en algunos casos contramedidas y reformas por parte de organizaciones y gobiernos. Por ejemplo, funcionarios rusos culpables de corrupción masiva y otros actos criminales han visto prohibida su entrada a algunos países. Vuestro apoyo en este momento es especialmente vital para las docenas de personas que ya han sido encerradas por el Comité Investigador y para aquellas a las que tiene intención de arrestar en el futuro bajo falsos cargos. Vuestra involucración vocal y visible es esencial, porque les enseña a la policía y autoridades rusas que sus crímenes no pasarán desapercibidos. El 18 de Junio es el cumpleaños de Alexey Gaskarov. Un juzgado ilegítimo e ilegal ha decidido que pase el día en la cárcel.


Hemos de actuar para asegurar su liberación y el del resto de prisioneros inocentes de este montaje represivo. El grupo de apoyo gaskarov.info ha declarado la semana del 17 al 23 de Junio como semana internacional de acción solidaria. Únete y juntas nos opondremos a la ilegalidad y la persecución política en Rusia.

¿Cómo podéis ayudar?

1. Utilizad todos los medios que tengáis al alcance para difundir esta llamada a la solidaridad y a la información sobre el caso de Gaskarov y los otros prisioneros del 6 de Mayo. Exigid su puesta en libertad inmediata. Alzad vuestras voces en contra de las detenciones políticas y las tácticas policiales opresivas en Rusia.
2. Firmad la petición online que será enviada al Comité Investigador y a la Oficina del Fiscal.
3. Llevad a cabo vuestras propias acciones solidarias. Podéis convocar concentraciones y manifestaciones de protesta ante las embajadas y consulados rusos de vuestra ciudad. Podéis mirar la agenda cultural de allá donde viváis, a la busca de actos conectados con Rusia y organizar protestas. Podéis apelar a las autoridades de vuestro país y a las autoridades internacionales, pidiendo que intervengan a favor de Alexey y los otros prisioneros del 6 de Mayo.
Explicadnos vuestras acciones solidarias y actos enviando descripciones, fotos y vídeos a esta dirección: gaskarov.info ARROBA gmail.com
4. Escribid cartas a las autoridades rusas en apoyo a Alexey Gaskarov y el resto de prisioneros del 6 de Mayo, pidiendo su libertad inmediata, la retirada de todos los cargos en su contra y una investigación exhaustiva de las acciones de la policía contra los manifestantes pacíficos del 6 de Mayo de 2012.
Enviad vuestras cartas a las siguientes direcciones:
- Oficina del Fiscal de la ciudad de Moscú
ul. Novokuznetskaya, 27
115184 Moscú
Federación Rusa
Centro de mensajería online
Fax: +7 (495) 951-5040
- Departamento de Investigación Central del Comité Federal Investigador de Moscú
ul. Arbat, 16/2, str. 1
19002 Moscú
Federación Rusa
Centro de mensajería online
Fax (después de las 16:00 h CET): +7 (495) 691-6315
- Comité Federal Investigador Ruso
Tekhnichesky pereulok, 2
105005 Moscú
Federación Rusa
Centro de mensajería online
Fax: +7 (499) 265-9077
Teléfono: +7 (495) 986-7710
- Oficina General del Fiscal Federal Ruso
ul. Bolshaya Dmitrovka, 15a
GSP-3 125993 Moscú
Federación Rusa
Fax: +7 (495) 692-1725
- Defensor del Pueblo y Derechos Humanos de la Federación Rusa
ul. Myasnitskaya, 47
101000 Moscú
Federación Rusa
Muro de Facebook
Por favor, enviad una copia de vuestras cartas a nuestra dirección: gaskarov.info ARROBA gmail.com

5. Enviad mensajes de apoyo a Alexey Gaskarov a gaskarov.info ARROBA gmail.com. Nosotros los traduciremos al ruso, se los pasaremos a Alexey y los publicaremos en nuestra web gaskarov.info.
6. Podéis apoyar económicamente nuestra campaña pública a favor de Alexey Gaskarov y los otros prisioneros del 6 de Mayo y contribuir así a su defensa legal. Enviad vuestras donaciones a la cuenta de PayPal dmitry.cw ARROBA gmail.com.
7. Si sois artistas, haced una obra gráfica en solidaridad con Alexey Gaskarov y enviadla a gaskarov.info ARROBA gmail.com: será publicada en nuestra web gaskarov.info. Las obras más llamativas serán impresas en pegatinas y enganchadas por todo Moscú (con la acreditación pertinente como artistas colaboradores). Si sois periodistas o escritores, enviadnos los artículos y posts de vuestros blogs que hayáis escrito y publicado sobre Alexey Gaskarov y la represión política en Rusia. Si hacéis otro tipo de trabajos que pensáis que pueden ayudar a informar al público sobre Alexey Gaskarov, escribidnos a gaskarov.info ARROBA gmail.com.
¡Grácias por vuestra solidaridad! Estad atentas a las noticias de la campaña y actualizaciones (en ruso y diversas lenguas más) en nuestra web, gaskarov.info.
Mira també:
http://rusafa.wordpress.com

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat