Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
No plorarem pels vostres convenis
27 mai 2013
El passat dijous 23 de maig, els sindicats grocs CCOO i UGT amb el seu exèrcit d’alliberats (gorra i bandera de plàstic a la mà),van realitzar una “jornada de lluita” per protestar contra l’eliminació dels convenis col·lectius de diversos sectors que tindrà lloc el juny. Segons aquests “sindicats”, l’eliminació dels convenis col·lectis comportarà salaris més baixos i pitjors condicions laborals.
CNT1.jpg
ccoougt1.jpg
ccoougt2.jpg
A Sabadell, un centenar de persones convocades per la Taula Social de Sabadell (sindicats majoritaris, partits polítics i la Federació d’Associacions de Veïns), es van concentrar davant les portes del Centre Metal·lúrgic contra l’eliminació dels convenis. En cas que un treballador deixés d’estar sota un conveni col·lectiu passaria a estar protegit per l’Estatut del Treballador, més genèric i amb unes condicions i protecció més bàsica. La reforma laboral aprovada pel PP amb el suport de CiU, estableix que, un cop arribat al final de període de vigència d’un conveni, es dóna un any de temps per signar un de nou. Si no s’arriba a un acord, el conveni desapareix. CCOO i UGT creuen que la patronal aprofitarà per bloquejar les reformes dels convenis, fent així que desapareixin.

El que no diuen aquests sindicats és que la majoria de convenis col·lectius que ells han firmat són una autèntica porqueria, i que la seva representativitat majoritària es dóna a partir del 10% dels vots rebuts, a partir d’aquesta representativitat, el govern subvenciona aquests sindicats (1), aquestes eleccions sindicals acostumen a tenir uns baixa participació, però encara que només hi participi un 5 o 10% dels treballadors d’una empresa, un sindicat que rebi el 10% d’aquest 5% o 10% ja es pot erigir com a sindicat representatiu.

La reforma laboral (2) suposa un retrocés en els drets dels treballadors/es: acomiadaments més barats per tots els contractes; acomiadament per causes objectives, més fàcil i més generalitzat, enmalaltir es castiga amb l’acomiadament; contractes escombraria; ERE’S sense autorització administrativa; flexiblitat interna i modificació de les condicions de treball. Però no afecta el model sindical de la CNT, ans al contrari, ja que aquesta basa la seva potencialitat en les seccions sindicals i les assembles dins les empreses. Desplegar el model sindical de la CNT dependrà de nosaltres mateixos/es, però en vista està que el model sindical basat en la delegació mitjançant eleccions, les subvencions estatals i els alliberats, ha fracassat. A més, és un model corporatiu centrat en les grans empreses on aquests sindicats poden erigir-se com a representius, però hi han molts sectors precaris, especialment en serveis, on aquest model sindical no arriba ni li interessa arribar.

La CNT és l’unic sindicat (i mira que hi han sindicats alternatius de tota mena) que s’oposa frontalment a les eleccions sindicals ja que suposen la dependència econòmica dels sindicats al govern. A més els delegats sindicals tenen una sèrie de privilegis respecte els altres treballadors: dificultat d’acomiadament, burocratisme, capacitat de prendre decisions sense consultar a la resta de treballadors/es, hores sindicals lliures, informació exclusiva, alliberar-se del lloc de treball,etc.

Aquí deiexem uns quants exemples de convenis porqueria firmats pels sindicats majoritaris:

Conveni col·lectiu Telemarketing (contact center): http://www.boe.es/boe/dias/2012/07/27/pdfs/BOE-A-2012-10132.pdf

Conveni col·lectiu de serveis atenció a la persones dependents i desenvolupament de la promoció de l’autonomia personal: http://www.boe.es/boe/dias/2012/05/18/pdfs/BOE-A-2012-6592.pdf

Conveni col·lectiu del TAXI: http://cnt-taxi-bcn.blogspot.com.es/p/blog-page.html

Conveni col·lectiu MEDIAPOST: http://www.cnt-sindikatua.org/index.php/es/noticias

Impugnació del conveni col·lectiu del taxi per part de la secció sindical de CNT: http://cntbarcelona.org/impugnemos-el-convenio-colectivo-del-taxi-de-bar/

Posició de la secció sindical de CNT davant el conveni col·lectiu de TELEPIZZA: http://elsecretoestaenlarata.wordpress.com/about/convenio-colectivo/

CNT davant les propostes del nou conveni a RTVE: http://www.cnt.es/noticias/cnt-rtve-c%C3%B3mo-ser%C3%AD-el-nuevo-conveni

Això no vol dir que la CNT no lluiti per pressionar per uns convenis col·lectius que afavoreixin els treballadors:

http://www.cnt.es/noticias/villaverde-secci%C3%B3n-sindical-rivamadrid-l

http://www.cntvalladolid.es/spip.php?article1260

http://valencia.cnt.es/ca/2013/02/cnt-exige-mejoras-sustanciales-en-el-c/

El comitè és de l’empresa, el sindicat dels treballadors/es.

Per la secció sindical i les assemblees de treballadors/es, recuperem la paraula.




(1) http://www.boe.es/boe/dias/2012/08/16/pdfs/BOE-A-2012-10936.pdf

(2) http://www.boe.es/boe/dias/2012/02/11/pdfs/BOE-A-2012-2076.pdf
Mira també:
http://cntsabadell.wordpress.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: No plorarem pels vostres convenis
28 mai 2013
Realment sembla surrealista que un sindicat firmi això, pensava que només eren missatges de sonats o trolls, però veig que la CNT diu coses així:

"En cas que un treballador deixés d’estar sota un conveni col·lectiu passaria a estar protegit per l’Estatut del Treballador, més genèric i amb unes condicions i protecció més bàsica"

"Protecció més bàsica" dieu, adoptant el fastigós llenguatge de la patronal, rollo "flexibilitat laboral". Aviam, anem a traduir això en números per a que s'entengui:

Sóc monitor de menjador, feina per la qual cobro uns 330-340 € mes. Amb l'altra feina, (sobre)visc amb uns 850€ mes. El que fa que conri 330 es que estigui sota conveni del lleure, si el sou passa a ser el mínim perquè ens quedem sense conveni, passarem a cobrar 206€. Sabeu la enorme pèrdua que representa això?¿?¿?¿?¿?¿?¿?¿?¿?¿?¿?¿ i parlo de sou per no parlar de condicions de més precarietat

En serio, no entenc que per molt que volgueu carregar contra la basura de CCOO i UGT i de la merda de convenis que han firmat en alguns sectors, no entengueu que quedar-se sense convenis (que sí, són una merdeta) és PERDRE MOLT com a treballadors/es.

Si aquesta és la vostra postura, a mi no m'hi veureu mai a la CNT. M'importa ben poc si us presenteu o no a eleccions, si el que feu és donar a suport a postures contra els treballadors.
Increible com es pot ser tan ruc
28 mai 2013
Realment company/a pareix mentida la teva capacitat per entrendre un escrit. Pot ser el redactor daquest no ho ha desenvolupat de la millor manera. Però la teva interpretació del text és molt pitjor, sesgada i pot ser malintencionada.
No soc de sabadell, ni molt menys del principat, però crec que els companys han exposat en el text es tracta d'una crítica a al model sindical. I que aquestos només ara quan estan perdent el seu model de representació i de vida veuen atacada la seva subsistència. I llavors a la Cnt no li cal patir per la falta de rtegulació del model sindical, ja que es oposa a aquest model i a més proposa un altre.

Respecte als convenis no pareix mentira que amb la mateixa linea que tu remarques cadascú pot entendre una cosa, ja que jo veig que sí, que les persones que perdran el conveni passaran a un model que és l'estatut que es més bàsic. I això diu el text. El que no diu és que siga millor i que nosaltres proposem que tothom pase a estar en eixa situació. En cap moment es recomana això, el que es diu única i exclusivament és que el que amagen els sindicats és que perden la capacitat de negociació etc.
Respecte amb la teva feina no et preocupis, ja que només amb la predicció de perdues per part de l'empresa et pots quedar amb el SMI i el conveni passa a ser fem. Amb l'actual legislació els convenis deixen de exisitir amb molta facilitat. I no cal que es produeixca una falta d'acord.
Per altra banda la falta de acord estracta per la postura de les dos parts negociants, i això és el que cal trencar. Que eixes parts siguen les negociants i que no siga un altra cosa que la força de les assemblees de treballadors/es les que negocien i les que superen als sindicats formals.
I això només es produirà amb solidaritat, força i unitat.
I respecte això de la negociació es tracta d'un debat molt ampli debat molt ampli. Ens interessa la negociació a nivell d'empresa, a nivell sectorial etc. Tot segons la força o el model sindical aplicat.

Company hi ha gent que es pensa que quant millor pitjor a l'hora de plantejar la lluita (alguna teoria marxista) però es tracta d'un error, qun pitjor pitjor, i més et cal millorar i t'asegure que nosaltres com a sindicat sabem que és millor i que és pitjor. Ja que ho vivim dia dia i patim les conseqüències d'aplicar en nostre model sindical jugant-nos els nostres llocs de treball.

Salut
Re: No plorarem pels vostres convenis
28 mai 2013
Pel del primer comentari, o ets un troll o no has entès res del text.

Si llegeixes la part final d'aquest, diu clarament que la CNT també lluita per millorar els convenis.
El que diu el text és que molts dels convenis que han firmat aquests sindicats són una autèntica porqueria: telemarqueting, residències de la 3a edat, grans superfícies comercials, hosteleria, taxis, etc,etc. I ara ho venen com una gran pèrdua de drets que ells perdin poder negociador. Està clar que passar-se a l'estatut dels treballadors en alguns casos encara serà pitjor, per això és important tenir força a cada empresa per fer pressió, d'aquí el model sindical de la CNT que amb això no afecta la reforma laboral.

Espero que ara ho així entès.
Sindicato Sindicat