Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: un altre món és aquí
Una nova organització internacionalista s'està gestant als Països Catalans...
27 mai 2013
Ítaca, Organització Internacionalista dels Països Catalans, forma part del moviment polític de l’Esquerra Independentista dels Països Catalans, i té com a tasca analitzar i promoure la lluita internacionalista.
mango.jpg
“El renunciament a la lluita de classes i a la solidaritat internacional per part del proletariat socialista, tan en la pau com en la guerra, equival al suïcidi”. (Rosa Luxemburg)

EL CONTEXT: PAÏSOS CATALANS I GLOBALITZACIÓ IMPERIALISTA

“El capitalisme ha segrestat la sobirania dels pobles, producte de la crisi mundial que ha generat, en aquest sentit la doctrina revolucionària ha de marcar un horitzó que trenqui amb la dictadura del mercat, la qual ha menyspreat des de fa més d’un segle els pobles del món”. (Juan Manuel Sánchez Gordillo)

Entenent que vivim en uns Països Catalans integrats en un “sistema-món” actualment dominat per la doctrina neoliberal, és imprescindible que la lluita per la independència i el socialisme dels Països Catalans vagi unida a un anàlisi i a una pràctica internacionalista.

La política local i mundial, entesa com el reflex de la lluita de classes a nivell internacional, està condicionada per l’avenç del capitalisme en el seu format imperialista amb les seves branques interrelacionades (econòmica, ideològica i militar), el qual no està exempt de contradiccions, tan entre les diferents elits dirigents i els vells i nous poders imperials i subimperials, com amb les diferents protestes, lluites i models de vida derivats de grups socials amb característiques de classe i culturals particulars.

Les grans empreses transnacionals, en la seva lògica de creixement econòmic, emparades sota la diplomàcia i l’aparell d’un gran Estat o sota la discreció d’un paradís fiscal, dicten i imposen les pautes polítiques, econòmiques i socials. A través dels seus centres universitaris formen l’elit dirigent, a través dels seus mitjans de comunicació creen les seves corrents d’opinió i models de consum, a través de la porta giratòria entre empresa privada i institució pública col·loquen els seus governants polítics per dirigir els Estats i les institucions internacionals, a través dels tractats de lliure comerç regulen la seva normativa que els facilita el creixement amb l’accés als recursos naturals i els mercats mundials, a través dels seus exèrcits estatals i privats i dels mecanismes de control social s’asseguren la rectificació dels imprevists… I mitjançant l’economia productiva i l’economia financera, mitjançant l’explotació laboral i l’especulació, se segueixen enriquint en detriment de la gran majoria de la població mundial i dels diferents ecosistemes on vivim.

El resultat és el control total de l’àmbit de la vida de les persones (alimentació, pensament, treball, serveis socials, necessitats, consum, comunicació, art…) des d’una òptica comercial orientada a aprofitar força de treball, satisfer consumidores solvents i rebutjar població excedent.

“Això no és teoria conspiracionista, aquesta gent no necessita reunir-se i fer complots, tots bàsicament treballen a partir d’un objectiu primari, i aquest és que han de maximitzar els guanys, a través del cost social i mediambiental”. (John Perkins -Confessions d’un gàngster econòmic-).

Elements com la “crisi econòmica”, els “plans d’ajust estructural”, la “intervenció humanitària” o el “desenvolupament” i “subdesenvolupament” no es poden comprendre sense visionar la geopolítica mundial.

L’estructura econòmica dels Països Catalans, així com la dels estats espanyol i francès, està inserida en aquest “sistema-món”, per tant, qualsevol model rupturista que plantegi sobirania nacional i revolució socialista, ha de contemplar l’enfrontament amb aquest “sistema-món” i una nova estructuració de relacions internacionals.

EL DISCURS I L’ACCIÓ: QUÈ ENTENEM PER “SOLIDARITAT INTERNACIONALISTA”

“Com més gran sigui l’ajuda a la lluita dels nostres pobles, més aviat se solucionaran els problemes de tots els nens”. (Domitila Barrios de Chungara)

Entenem la “solidaritat internacionalista” com una solidaritat política amb aquelles lluites que arreu del món batallen per l’emancipació social i nacional. Considerem que és la població de cada poble i comunitat qui ha de protagonitzar el seu propi alliberament i esperem que la solidaritat internacionalista desenvolupi els vincles i les complicitats entre aquestes lluites.

Reconeixent el dret d’autodeterminació de pobles i comunitats, entenem la complexitat i la diversitat de cultures que habiten el planeta i les contradiccions que poden sorgir entre aquestes. Així com el sistema capitalista pretén destruir les cultures i organitzar la societat mundial a partir de les seves necessitats de guanys empresarials, la resistència d’aquestes cultures és diversa i sovint no segueix la mateixa agenda ni s’agrupa dins d’unes mateixes reivindicacions.

Com a poble dominat per dos Estats membres de la Unió Europea i de la OTAN, tenim una primera obligació per desenvolupar la solidaritat internacionalista; aquesta és enfrontar des de casa nostra aquesta maquinària econòmica-ideològica-militar que ha convertit la unió d’Estats europeus en un poder imperialista regional aliat del poder imperialista dels Estats Units. En aquest sentit hem de tenir un posicionament clar a tots aquells indrets on aquesta maquinària desplegui els seus tentacles: les contradiccions dels diversos pobles i comunitats mai seran resoltes en benefici de l’emancipació social i nacional seguint els interessos de la Unió Europea, el govern dels Estats Units i la OTAN.

Paral·lelament, el coneixement i l’intercanvi d’experiències entre els diferents moviments populars de base que busquin aquesta emancipació social i nacional en confrontació amb el model de desenvolupament capitalista, ajudarà a consolidar llaços de solidaritat internacionalista entre els nostres pobles i les nostres lluites.

Les principals línies d’acció de solidaritat internacionalista són tres:

1- Donar a conèixer què passa al món des d’una òptica no condicionada pels mitjans de comunicació controlats per les grans corporacions empresarials. Així com donar a conèixer al món la realitat dels Països Catalans i les seves lluites d’emancipació social i nacional.

2- Contribuir a traslladar als Països Catalans les diferents lluites de caire internacional que en un sentit més concret o més abstracte contribueixin a l’emancipació social i nacional dels diferents pobles i comunitats; des de les mobilitzacions contra intervencions militars fins a les campanyes de boicot a Estats o a empreses multinacionals. Així com traslladar als demés països les lluites nascudes als Països Catalans que requereixin de la seva internacionalització.

3- Recolzar aquelles lluites d’arreu amb les quals hàgim establert vincles de fraternitat i solidaritat internacionalista; des del suport físic a través de brigades o l’anomenat ‘acompanyament internacional’, fins a l’econòmic en format d’enviament monetari o material.

Finalment, hem de tenir present que l’eina més eficaç per contribuir a desenvolupar les diferents lluites d’emancipació social i nacional d’arreu del món és la pròpia lluita per l’emancipació social i nacional dels Països Catalans. La conversió dels Països Catalans en poble sobirà i socialista seria la millor notícia de solidaritat internacionalista que podríem llançar als pobles del món.

LA RIQUESA INTERNACIONALISTA DELS PAÏSOS CATALANS I EL CARÀCTER REVOLUCIONARI DE LA SOLIDARITAT

“És lògic que cap poble no vulgui ser dominat pels oligàrquics del seu propi país ni pels qui puguin venir de fora. És just que tots els pobles rebutgin ser manats per estrangers; la qual cosa no vol pas dir que hagi de ser impedit que gent d’un país se’n vagin a viure a un altre”. (Josep Narcís Roca i Ferreras)

Els Països Catalans som un poble ric en experiències de solidaritat internacionalista. En la nostra història més recent venim de les experiències dels Comitès de Solidaritat que sorgiren durant els anys ’80 enfocats principalment al suport als processos revolucionaris d’Amèrica Central. A dia d’avui ens trobem amb un mapa de la solidaritat internacionalista catalana que engloba experiències de solidaritat entre lluites i pobles de dins del mateix Estat espanyol i francès, d’altres parts del continent europeu, per la pràctica totalitat del gran continent Americà, l’àmbit dels països mediterranis, l’Orient Mitjà, l’Àfrica subsahariana, el sud-est asiàtic…

Però el procés ‘d’ONGeeització’ que hem patit a partir dels anys ’90 ha transformat gran part d’aquests moviments de solidaritat internacionalista en gestors de projectes allunyats de la solidaritat política entre lluites emancipadores. Actualment, en el context de ‘crisi econòmica’, aquest model institucionalitzat batejat com a ‘cooperació internacional al desenvolupament’ en gran part s’està esfondrant per donar lloc a un model de ‘cooperació’ guiat no tan per les institucions públiques com per les empreses multinacionals, a través dels recursos de l’anomenada ‘Responsabilitat Social Corporativa’.

Nosaltres, com a militants de les organitzacions de l’Esquerra Independentista i dels moviments socials dels Països Catalans, mantenim l’estructura i la moral de la ‘militància política’, gaudint d’aquesta manera d’una independència i d’uns principis revolucionaris que ens permeten desenvolupar la solidaritat internacionalista en plena confrontació amb els poders oligàrquics que tutelen o pretenen tutelar les ONG.

L’OBJECTIU DE L’ORGANITZACIÓ INTERNACIONALISTA DE L’ESQUERRA INDEPENDENTISTA

“Els TROPELEROS i les TROPELERAS

són uns guerrers nòmades,

uns colonitzadors de deserts d’apatia,

uns unificadors de voluntats diferents

que saben que la d’organitzar és la més dura

i llarga de totes les batalles,

però la més necessària”.

(Carlos Medina Gallego)

Ítaca neix amb l’objectiu d’impregnar el discurs internacionalista entre les diferents organitzacions de l’Esquerra Independentista i dels moviments socials dels Països Catalans, i de convertir-se en una eina capaç de coordinar o ajudar a desenvolupar la tasca internacionalista d’aquestes organitzacions. Esdevenint un enllaç entre les diferents organitzacions i sectors socials que treballen en l’àmbit de la solidaritat internacionalista.

Segueix 6 eixos de treball:

1- Contacte amb organitzacions de solidaritat internacionalista;

Oferint informació a la militància de l’Esquerra Independentista sobre organitzacions de solidaritat internacionalista i mantenint-hi un contacte per tal d’establir xarxa, vincles i complicitats.

2- Generació de discurs internacionalista

Facilitar materials d’anàlisi dels conflictes internacionals. Oferir una visió de classe, crítica i no dogmàtica, intentant defugir l’eurocentrisme, de la política internacional. Mostrar els vincles, les responsabilitats i les complicitats entre la nostra societat i les demés i donar a conèixer experiències de lluita transformadores d’arreu.

3- Donar a conèixer les lluites dels Països Catalans

Entenent la solidaritat com un recolzament entre les lluites dels pobles, situar la lluita per la independència i el socialisme als Països Catalans i donar-la a conèixer a nivell internacional, mostrant que els Països Catalans són un territori ric en moviments socials i en lluites transformadores d’un àmbit ideològic divers.

4- La lluita internacionalista des de casa

Situant el “sistema-món” i la divisió internacional del treball per relacionar les lluites d’arreu amb la lluita de casa nostra, participar i activar campanyes de denúncia internacional des dels Països Catalans.

5- Coordinació de gires internacionalistes

Coordinar gires d’incidència política i de xerrades entre membres d’organitzacions políticosocials d’altres països que visitin els Països Catalans.

6- Potenciar l’internacionalisme als pobles i ciutats: “La solidaritat internacionalista des dels municipis”

Entenent que el ‘sistema-món’ de la globalització neoliberal impregna la major part de la nostra vida quotidiana, i que l’àmbit d’actuació política més proper són els nostres municipis, fomentar l’internacionalisme a nviell local per tal de que des dels pobles i ciutats es desenvolupin anàlisis i accions vinculades a la solidaritat internacional.

“Avui necessitem una estratègia global per la guerra contra l’imperialisme, capaç d’ajudar eficaçment al destacament d’avantguarda del proletariat mundial: Vietnam. És a dir, que s’han de crear dos, tres, molts Vietnam per obligar a l’imperialisme a dispersar les seves forces”.

(Ernesto Che Guevara)

web (en construcció): http://itacappcc.cat/
Mira també:
http://itacappcc.cat/documents/presentacio-2/
https://twitter.con/itacappcc

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Una nova organització internacionalista s'està gestant als Països Catalans...
27 mai 2013
no volem mes estats.
Re: Una nova organització internacionalista s'està gestant als Països Catalans...
27 mai 2013
"Socialismo es socialización y propiedad social de los principales medios de producción y no capitalismo de Estado; socialismo es poder para los trabajadores y no populismo; el socialismo está basado en el trabajo liberador y no en el yugo de las limosnas del Estado; socialismo es autodeterminación de la clase obrera basado en el poder armado y político a los trabajadores y no concentración de poder en una persona o minoría esclarecida; socialismo es internacionalismo proletario, y no unión de naciones dirigidas por burguesías; Socialismo es emancipación de un pueblo y no aumento de la dependencia y endeudamiento al capital extranjero; socialismo es trabajar por la extinción del Estado y no por aumentar su poder. A esta cruda realidad se enfrentan hoy las bases chavistas y sus referentes en el seno de los movimientos sociales, el Rey está desnudo, y pareciera que al fin les llegó la hora de las definiciones."
Re: Una nova organització internacionalista s'està gestant als Països Catalans...
27 mai 2013
doncs comenceu per espanya.
Re: Una nova organització internacionalista s'està gestant als Països Catalans...
28 mai 2013
i de mentres us prepareu el vostre i nosaltres de carnasa. I una merda.

Fora les banderes nacionals dels moviments socials!
Re: Una nova organització internacionalista s'està gestant als Països Catalans...
28 mai 2013
Volem un estat nou on el poble pugui decidir més que ara sota el règim constitucional espanyol. El simple fet de la independència no és revolucionari, però és progressista en sí mateix. El "o tot o res" anarquista condueix indefectiblement al no-res. Volem un estat, sí, un monopoli de la violència. Com quan cnt-fai va aconseguir les armes i va integrar les patrulles de control. Allò no era el monopoli de la violència? La principal fal·làcia de l'anarquisme és que no voleu eliminar l'estat sinó convertir-vos en ell. Però dieu que no, i que sou antiautoritaris, quan sou tan autoritaris com el que més. La nostra tàctica és ocupar unes institucions que garanteixen una mínim funcionament. Vosaltres voleu el caos i per això , dsprés de fer perdre una guerra, cap treballador seriós i compromès amb la seva classe us vol ni veure. Au, ratlleta de fluor i a la rave.
Re: Una nova organització internacionalista s'està gestant als Països Catalans...
28 mai 2013
Després del que tu en dius fer perdre una guerra cap treballador seriós i compromès amb la seva classe va sobreviure a la política d'extermini físic a la que el règim espanyol els va sotmetre, si no és que era a l'exili. Bocamoll.
Re: Una nova organització internacionalista s'està gestant als Països Catalans...
28 mai 2013
Ep, no és per res però estem al 2013 per si no us havieu assabentat i parlant d'una nova organització internacionalista.

Les batalletes i disputes de fa 80 anys i el rollo de "que grandes fuimos en los 30" el podeu guardar pel geriàtric, que hi ha molts avis sols amb ganes de xerrar.
Re: Una nova organització internacionalista s'està gestant als Països Catalans...
28 mai 2013
La teva nova organització internacionalista als treballadors seriosos i compromesos amb la nostra classe ens importa més aviat poc.

Per cert, el Che Guevara fa quasi cinquanta anys que cria malves, i el Vietnam és una de les economies emergents després d'abraçar el lliure mercat, la inversió estrangera i la propietat privada.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more