Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: globalització neoliberal : laboral
La 2ona Fira de l'Economia Social i Solidària al recinte Fabra i Coats en preparació
26 mai 2013
Falta un mes per finalitzar les preinscripcions a la FESC i prop de 100 entitats i empreses s'han interessat a participar, i algunes d'elles, a repetir, la seva experiència a la fira.

Són molts els segells que determinen la qualitat, la procedència i les bones pràctiques en l'elaboració o la prestació d'un servei, però, fins a l'arribada del balanç social de la XES o bé el qüestionari de Coop57, érem orfes d'una certificació o segell que ens distingís de la resta d'empreses i entitats que duen a terme la seva activitat sense seguir els criteris de democràcia i participació entre els seus empleats i socis, i que no són respectuosos amb el medi ambient ni socialment responsables. A la FESC s'assegura que tots els expositors regeixen els seus principis d'acord amb els criteris de l'economia social i solidària, i que ho fan mitjançant la seva participació a la Xarxa d'Economia Solidària o en entitats afins, l'elaboració del Balanç Social de la XES, l'elaboració del Qüestionari de Coop57 o bé perquè ens han documentat la seva implicació mitjançant els criteris de selecció que duem a terme per a la selecció dels expositors.

Per aquest motiu, tots els visitants a la Fira poden estar cent per cent segurs que, sent partícips, socis o consumidors dels productes i serveis que oferiran els nostres expositors, són actors de la propagació d'aquesta alternativa econòmica i que deixaran de ser partícips d'un sistema econòmic que ens ha portat a aquesta crisi / estafa en què ara mateix estem submergits.
Si voleu tenir el vostre stand a la FESC, encara hi sou a temps. Cliqueu tot seguit -->
http://www.firaesc.org/preinscripcio
MANIFEST PER A L'ECONOMIA SOCIAL I SOLIDARIA


Una altra economia no sols és possible, sinó que ja existeix. Entre altres noms, la coneixem per economia social i solidària. No constitueix l’economia dominant ni majoritària al món, però tampoc és insignificant, ni qualitativament ni quantitativament.

L’economia social i solidària la conformen multitud d’iniciatives de producció, comercialització, consum, inversió, gestió de recursos i assignació d’excedents que funcionen dia a dia sota lògiques més democràtiques, equitatives, solidàries i respectuoses amb les persones, el medi ambient i els territoris que no pas les empreses i institucions capitalistes. Adopten la forma de cooperatives i altres empreses propietat dels productors o dels consumidors i usuaris; d’associacions dedicades al camp social, a les finances ètiques o al consum responsable; de xarxes d’intercanvi; d’horts comunitaris; de sistemes de gestió comunal; de pressupostos públics participatius; d’associacions de desenvolupament local; de treball cooperatiu per internet; etc.

Són realitats que estan presents arreu del món i que tenen en comú tres característiques clau que les s’adscriuen a l’economia social i solidària: donar primacia a la satisfacció de necessitats humanes per sobre del lucre, gestionar la pròpia activitat econòmica de manera democràtica i estar compromeses amb el seu medi natural i social.

Moltes d’aquestes pràctiques constitueixen veritables escoles de ciutadania activa, atrafegats laboratoris on s’assagen altres formes de produir, consumir i organitzar-se, valuoses fonts d’inspiració del que podria ser un sistema econòmic diferent del que patim actualment, vistosos aparadors que mostren un altre sistema econòmic és possible. Perquè aquesta és precisament una de les fortaleses de l’economia social i solidària, que no es tracta de cap projecte futur ni de cap ideal abstracte, sinó d’una realitat palpable.

Les persones sotasignades pensem que l’economia social i solidària ha de formar part de qualsevol proposta alternativa al capitalisme, una tasca aquesta, la de construir una alternativa global al sistema, al nostre parer imprescindible si volem sortir de la crisi sistèmica en què les elits polítiques i financeres ens tenen sumits. Si no disposem ni que sigui d’un esbós d’un futur alternatiu possible, que comparteixi el conjunt de moviments socials, mai no aconseguirem mobilitzar les energies personals i col·lectives suficients per impulsar un procés de transformació social. En aquest sentit, és urgent que les diferents economies crítiques, entre les quals s’inclou l’economia social i solidària, entrin en diàleg per fecundar-se mútuament i anar construint un esbós de com podria funcionar una economia més justa, democràtica, sostenible i eficaç que el capitalisme.

En aquesta tasca, l’economia social i solidària té molt a aportar. El nou sistema econòmic postcapitalista hauria d’adoptar com a objectiu el mateix que té ja l’economia social i solidària, satisfer necessitats i contribuir al bé comú per sobre de l’afany de lucre. Per a això podria inspirar-se en molts dels principis, institucions i mètodes procedents de les millors experiències d’aquella en les seves diferents vessants: el treball cooperatiu, la comercialització justa, el consum responsable, les finances ètiques, les monedes socials, la creació i gestió democràtica dels béns comuns i la distribució solidària de l’excedent.

Però perquè l’economia social i solidària pugui seguir donant tants fruits, i fins i tot anar gestant-se com l’embrió d’una altra economia, necessita seguir desenvolupant-se. Per això animem als seus actors ―cooperativistes i molts altres― a fer més visibles les seves pròpies experiències, a articular-se en projectes intercooperatius a superior escala i a crear mercats socials, a treballar colze a colze amb altres moviments, a aprofundir en un model de gestió basat en els valors alternatius que representa, a crear mecanismes propis de finançament…, i, amb el suport d’altres agents, a aconseguir unes polítiques públiques favorables, la qual cosa inevitablement exigeix que siguin concertades entre l’administració i el sector, que tinguin un caràcter transversal i que no pretenguin mercantilitzar-lo per desactivar la seva capacitat transformadora.

Ara bé, desenvolupar l’economia social i solidària depèn també de les persones que encara no hi participen, o no hi participen prou. No direm allò de que l’economia social i solidària ens interessa a tots i totes, ja que també n’hi ha que la menystenen, els cobdiciosos, els individualistes acèrrims, els qui obtenen sucosos beneficis amb el capitalisme…; però sí que podem afirmar que l’economia solidària interessa a una àmplia majoria de la societat. És per això que, en el marc de la I Fira d’Economia Solidària de Catalunya organitzada per les Xarxa d’Economia Solidària, que tindrà lloc a Barcelona els dies 27 i 28 d’octubre de 2012, animem a aquesta majoria social a visitar la Fira, però sobretot l’animem perquè incorporin ―i nosaltres també― l’economia solidària en la seva vida diària, consumint més responsablement, dipositant els estalvis en les finances ètiques, creant cooperatives per sortir de l’atur i de la precarietat, participant en xarxes i mercats d’intercanvi, difonent l’economia social i solidària en les associacions en què participen, col·laborant amb les entitats del sector…
Una altra economia està en marxa. Endavant amb l’economia social i solidària!

Setembre de 2012

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat