Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Anem a parlar de tot el que no volem que parlem. Sobre les recents detencions a Barcelona.
23 mai 2013
Extret del blog Ingovernables (ingovernables.noblogs.org)
ateneu-sbd.jpg
La rellevància política de la recent operació antiterrorista contra 5 persones a Barcelona no hauria de passar desapercebuda, ni ser desplaçada per debats -també importants- com l’ús de les xarxes socials o el paper de les drogues en la societat i en els moviments de lluita. L’engegada del dispositiu antiterrorista contra una activitat bàsicament ideològica (de difusió de textos, cartells, atacs verbals contra les institucions) és la característica principal i la més greu d’aquest nou episodi repressiu, i ha de ser posada en el primer lloc de totes les anàlisis.

En aquest sentit, la recuperació del model antiterrorista, creat en els anys 70 per les democràcies europees per respondre a l’agudització de lluites socials i les seves expressions armades, i posteriorment consolidat i desenvolupat per l’Estat Español per a la seva aplicació contra enemics interns diversos (principalment el MLNV però no només), ha de ser inscrit en el nou caràcter repressiu del cicle de lluites actual.

Des del ressorgiment de certa conflictivitat social arran de l’evolució de la crisi ecònomica, l’Estat ve duent a terme ajustos en la seva forma de gestionar aquesta conflictivitat. L’objectiu és assegurar la governabilitat en una època que requereix un ús diferent dels mecanismes repressius al que es donava en èpoques de pau social generalitzada. Ja hem vist com aquest procés d’ajust ha produït, en el context català, el desenvolupament dels mètodes de control de masses en l’espai urbà (amb èmfasi en el paper de la BRIMO), les detencions en degoteig, les llistes públiques per a la delació, l’ús intensiu i exhaustiu d’imatges per individuar i caçar manifestants, una tendència més acusada a imposar mesures de presó preventiva, l’administració massiva de multes i identificacions, les campanyes mediàtiques sobre els “300 violents”, “els anarquistes infiltrats en el 15M” o “els matons dels escraches”, l’enduriment en l’aplicació de les penes, les reformes legals per castigar la desobediència no violenta i la convocatòria de protestes, la posada en escena (amb un contingut marcadament psicològic) de maderos en grans grups de secretes encaputxats o en marxes d’aspecte militar al costat de les manifestacions, etc., etc.

El dispositiu antiterrorista és especialment adequat per a aquest nova volta de rosca repressiva, perquè ha estat específicament dissenyat per ser flexible, difús i situar-se en un terreny d’excepció a tots els nivells, no només el judicial. Permet tant sepultar sota penes duríssimes a militants reconeguts/as de grups armats, com portar a la presó a unes persones per enganxar un cartell, participar en un acte públic, o fer una cançó que parla dels presos polítics.

Així, d’uns amics que suposadament difonen al Facebook imatges i textos cridant a la lluita al carrer, es conceptualitza una organització criminal jeràrquicament estructurada, amb líders, processos de captació, adoctrinament, etc. I recoltzant-se en un ressort imprescindible del dispositiu antiterrorista -els mitjans de comunicació- es difon massivament la narració policial, fins al punt d’arribar a afirmar que el “grup” és responsable de la col·locació d’artefactes explosius, extrem que ni tan sols és esmentat en l’acte judicial d’ingrés a la presó.

I aquí no passa res. Ningú es mourà de la seva cadira si tot aquest muntatge es desfà en l’aire com tants altres, ningú haurà de rendir comptes. L’engranatge antiterrorista seguirà, amb tota seguretat, sent utilitzat per modelar les lluites socials (tractant d’inhibir i aïllar les seves expressions més combatives) o directament destruir-les, com a Itàlia a la fi dels 70. I això és així, en gran part, perquè el discurs ideològic en el qual es recolza aquest mecanisme repressiu segueix totalment vigent i arrelat en la majoria de la societat.

Llavors, el repte més important que tenim per davant és desarticular aquest discurs. Anem a esquivar les empentes dels Estats, que busquen aïllar-nos de les lluites, el carrer i tot espai públic, fins i tot les xarxes socials. Anem a romandre en tots aquests llocs, i a utilitzar la nostra presència en ells per minar les bases ideològiques de la repressió. Anem a dir les veritats que no volen sentir, a desmuntar la narrativa hipòcrita de la “seguretat”, dels “terroristes”, dels “provocadors”, de la “violència” i la “legalitat”. Anem a proclamar, amb paraules clares, senzilles, i honestes, el nostre projecte, la nostra idea: la lluita per una realitat sense explotats ni explotadors, sense misèria ni luxe, sense alienació ni autoritarisme. Anem a parlar també – sense fetitxisme ni grandiloqüència- de la necessitat concreta de ser contundents en aquesta lluita. Anem a parlar del llegat històric del sabotatge i la guerrilla, de les necessitats que van propiciar el seu sorgiment, la funció que van jugar en un moment donat, el seu resultat positiu o negatiu en determinades ocasions. Del que poden aportar o no en aquest moment, de com combinar-les amb totes les altres formes de lluita. Anem a parlar, de tot el que no volen que parlem. Amb cap, però sense por.

Llibertat als 5 detinguts a Barcelona

Llibertat a totes les processades i preses per lluitar.
Mira també:
http://ingovernables.noblogs.org/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Anem a parlar de tot el que no volem que parlem. Sobre les recents detencions a Barcelona.
24 mai 2013
Ja fa vuit dias que 5 companys estan detinguts per "apologia del terrorisme" i no sabem si per "tenencia de estupefacientes"...
Seria necesari, per organitzar el seu soport i sortida del talego, que els 5 companys o alguns o algu de ells , publuquesim un comunicat per aclarar dubtes i facilitar la solidadaritat. Segur que el o els advogats poden treure aquet comunicat desde dins. Ja estan tardant i penso es necessari de una vegada.
Re: Anem a parlar de tot el que no volem que parlem. Sobre les recents detencions a Barcelona.
24 mai 2013
si estuviesen por posesión de drogas no estarían en Madrid.
Re: Anem a parlar de tot el que no volem que parlem. Sobre les recents detencions a Barcelona.
24 mai 2013
no poden traure comunicat perque tenen totalment controlada la comunicació amb l'exterior, estan en fies
Re: Anem a parlar de tot el que no volem que parlem. Sobre les recents detencions a Barcelona.
24 mai 2013
¿Que no estarían en Madrid...?, eso depende del tipo de sustancias que utilicen los jueces de la Audiencia Nacional.

La Audiencia Nacional tiene competencias en el "narcotráfico".

Pero drogas a parte, la cuestión es que esta estrategia represiva de buscar el rechazo de una parte de la sociedad, a través de un supuesto "terrorismo", y evitar la solidaridad del entorno afín, destacando la incautación de "droga", no es nada gratuito. Como decía un sabio poeta, "se acercan tiempos peores y nos volveremos más ciegos". Así, mientras unos desprecian a los detenidos y detenidas por "terroristas" y los otros por "traficantes", apenas unos pocos sentimientos lúcidos no miran a otro lado y expresan su solidaridad y le escupen a la cara del estado y a sus instituciones represivas...

Somos las mejores hablando y escribiendo (me incluyo), pero nos falta mucho que aprender de la lucha. Mientras en unas partes han tomado la decisión de salir a la calle, en otras aún se está discutiendo si la calidad de la droga era buena, si la habría colocado la policía, o si eran o no anarquistas... Y los compañeros y compañeras ya llevan ocho días.

Para posicionarnos en contra de la represión del estado, no es preciso ningún comunicado de los compañeros y compañeras, esa es otra excusa más que aplaza la lucha. Independientemente de lo que opinen los compañeros y compañeras encarceladas, independientemente de lo que opinen los abogados o abogadas, independientemente de los que quieran los familiares, nosotras siempre deberíamos de estar en contra de las estrategias represivas del estado y muy especialmente cuando golpean a quienes podemos considerar compañeros y compañeras.

Lo único que nos detiene, son nuestros miedos, y como el primer miedo es a reconocer ante las demás que los tenemos, buscamos evasivas que nos distancian, apartan o aplazan la respuesta colectiva.

Ya sólo falta que alguien salga diciendo que ha oído que alguien le decía a otro que, algunos de los detenidos o detenidas, quizás no trataba demasiado bien a su perrito..., y así ya tenemos quince días más reproduciendo debates totalmente estériles...

Sólo por enumerar algunas situaciones, encausadxs del Parlament, encausadxs del 29M, del 1M, denuncias de agresiones policiales varias, torturados en las prisiones, desahucios, cierres de empresas, despidos y ERO's, muertes en los CIE's y expulsiones, cierres de hospitales, sanidad sometida a la industria farmacéutica, falta de recursos en las escuelas, transmisión de valores opresores y ausencia total de pedagogía, suicidios..., y todo eso sin señalar la extensa corrupción en cada una de las instituciones y los altos consejos directivos de partidos, bancos y multinacionales y toda la política retorcida para estrujarnos y someternos mucho más de lo que estamos, a través de normativas y múltiples reformas penales...

Supongo que con todo eso y mucho más, no esperaremos que las personas afectadas saquen un comunicado, porque afectadas somos todas, incluso por lo que no nos hacen y hacen a otras de manera ejemplarizante...

Lo que nos sobra es todo el politiqueo y tanta movilización simbólica que sólo divide y desplaza a las personas que deben de decidir si van al escrache 25 o a la batukada 16 o al pasacalles 73. Hay suficientes razones que nos afectan a todas para plantearnos respuestas colectivas consecuentes, sin olvidar las que cada colectivo o grupo quiera llevar a cabo para señalar cuestiones y conflictos más específicos, pero recordando que todas las luchas son una misma lucha, y no para conseguir "mejoras", sino para romper definitivamente el sistema y con el sistema...

Y sí, eso puede ser también un proceso, pues no todas partimos desde la misma situación, pero hay cosas de las que ya no deberíamos tener dudas. El capital es lo que es. El estado es lo que es. Los partidos son lo que son y no sirven para lo que dicen, pues el capital y el estado imponen sus reglas de juego y condiciones.

La propiedad significa lo que significa, una manera nada sutil de mantener y proteger los privilegios de las clases dominantes y que encuentran en el capitalismo el mejor sistema para multiplicar su poder.

Las relaciones personales son como son, desde una estructura jerárquica que ejerce diferentes opresiones a quienes somete bajo sus formas de relación, condenando y persiguiendo de diferentes maneras a quienes subvierten y cuestionan el sistema de dominación y normativización.

El amor no es un contrato o una relación sometida a intereses comerciales o estratégicos, ni la negación de las pasiones y los afectos. El amor es plural porque es diverso, y amamos a cada cual de maneras diferentes y no por contratos o acuerdos. Y dura lo que dura, no más. El amor tampoco es lo que nos muestra la burguesía, una demostración indiscriminada de genitalidad sexual tan fundamentada en las actitudes patriarcales.

La democracia no es otra cosa que esto, un sistema de simulación de libertades que antepone la seguridad de los privilegios de las clases dominantes a las libertades de todas las personas y crea continuas situaciones de injusticias.

El progreso no es lo que nos han explicado. No es acabar con el entorno natural para reproducir infraestructuras megalónamas que sólo van a utilizar unos cuantos de los que están en el poder. No es acabar con otros seres vivos para llenar la tierra de extensas urbanizaciones de vacíos bloques de cemento. No es ninguna extensa estructura para ahorrar tiempo, como si el viaje de nuestros desplazamientos fuese tiempo muerto. No son los vuelos charter ni el turismo. No es privatizar los recursos naturales, poner precio al agua, a la electricidad que se consigue del agua y las obras hidráulicas que hemos pagado entre todas. No es inundar pueblos en los que hay vida, ni tampoco desplazarlos. Ni llenar la naturaleza de tecnologías con la excusa de las energías renovables que conllevan otro tipo de contaminación. No es envenenar las aguas de los ríos on las industrias pesadas o con otro tipo de industrias, ni permitir que las industrias manufacturen productos en envases no reciclables y altamente contaminantes. No es ponerle una piel artificial de cemento que no permite respirar a la tierra y la asfixia y extermina su vida.

Si ciertamente perseguimos y buscamos algo de esto o otras formas que ni he mencionado, deberíamos de estar llenando las calles, pero para hacer algo más que una enorme fiesta con vistosos fuegos artificiales.
Re: Anem a parlar de tot el que no volem que parlem. Sobre les recents detencions a Barcelona.
24 mai 2013
Dos de ellos tienen, entre otros, la imputación de un delito contra la salud pública, concretamente el de tráfico de drogas. Creo que está bastante claro. No les detuvieron por eso, pero se lo encontraron en el pastel, de regalo.
Re: Anem a parlar de tot el que no volem que parlem. Sobre les recents detencions a Barcelona.
24 mai 2013
Hay 5 compañer@s detenid@s y con posibilidad de pasar mucho tiempo encerrad@s. Es increible que no nos acordemos de los montages que hemos sufrido por parte del estado. Propongo que si no estamos segur@s de lo que publicamos, mejor nos ahorramos estos comentarios de cotillas.
Es importante dar una respuesta, solidaria y unida, a esta nueva agresión del estado.
Salud
Sindicat