Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Iniciativa Legislativa Popular Andorrana a favor de les llistes obertes
23 mai 2013
Comença la recollida de signatures a favor de les llistes obertes

L.F.M.
ESCALDES-ENGORDANY


EL PERIÒDIC D'ANDORRA

Valentí Marti, Marc Ripoll, Ramon Canut i Antoni Fiñana ahir a la presentació de la ILP. Foto: ÀLEX LARA

Manca de responsabilitat política, ditanciament respecte la ciutadania, no representativitat... són alguns dels problemes de les democràcies actuals, també de l'andorrana, segons Ramon Canut, Antoni Fiñana, Valentí Marti i Marc Ripoll, els «caps de colla» de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per modificar la Llei Electoral, introduint les llistes obertes, i que ahir va començar la recollida de signatures.

Les llistes obertes atorguen més responsabilitat i poder al votant, que decideix els candidats i l'ordre, i menys poder als partits polítics (els quals amb el sistema de llistes tancades actuals són els que decideixen qui i en quin ordre). «Mitjançant aquest nou sistema, s'ofereix a l'elector no solament que exerceixi el dret de vot en totes les seves possibilitats, ja sigui votant una candidatura complerta, ja sigui modificant l'ordre dels diferents candidats d'una mateixa candidatura, ja sigui igualment votant diversos candidats de diverses candidatures, sinó que també permet que l'elector estableixi el seu propi ordre de preferència dels candidats votats, i tot el qual determina, en últim terme, quins dels candidats a les eleccions generals resulten elegits».

Aquest sistema l'utilitzen (amb algunes diferències en la seva aplicació) països com Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Grècia o Espanya (només en les eleccions pel Senat), i per als impulsors de la iniciativa, a Andorra li toca fer un canvi després de 20 anys de l'experiència de les llistes tancades que ha demostrat estar «mancada d'èxit», segons Canut, i que «ha potenciat el bipartidisme i fins i tot el monocolor». Segons va explicar Fiñana els ha motivat també «una raó històrica», ja que abans del 1993 a Andorra ja hi havia la possibilitat de votar diferents candidatures, «i no va ser fins després de la Constitució que el Consell General va decidir passar a llistes tancades, segurament amb bon criteri, amb l'objectiu de potenciar les majories i donar estabilitat al país». Ara, però «cal una democràcia més participativa i posar en mans de l'elector totes les possibilitats».

Els impulsors també plantegen el sistema en el qual «els més puntuats són els escollits» i en el que «no hi ha quocient mínim», és a dir, s'elimina el quocient d'accés a tenir representació, per tant «compleix amb escreix la recomanació del Consell d'Europa», ja que actualment aquest està en el 7'17 i en canvi es recomana que estigui entre el 3 i el 4.

Pel que fa al partits polítics, no es pretén subsistir-los, «han d'existir sempre, el que es busca és el canvi de conductes d'alguns polítics». Precisament el que «volem evitar és el cementiri de partits d'aquests últims anys, en els quals n'han desaparegut una vintena».

L'objectiu és que aquesta ILP arribi al Consell Genera i hi hagi «una reflexió per part dels parlamentaris». Els impulsors van afegir que saben que es faran lectures polítiques d'aquest text, però que la voluntat és «apuntar una millora després de 20 anys», i Canut va afegir que «no tenim cap voluntat de protagonisme» ni que cap d'ells està vinculat a cap partit.





DESAVANTATGES / Ara bé, si el sistema actual té desavantatges, també en té el de les llistes obertes: una campanya electoral més cara (ja que cada candidat fa campanya particularment), el caos parlamentari en cas que no hi hagués entesa entre els consellers i una possible relació de clientelisme entre el votant i l'elegit. A la possibilitat de que apareguin aquests problemes els impulsors van respondre que «no ho sabrem fins que no ho provem i si no funciona, dons l'haurem de canviar».





RECOLLIDA DE SIGNATURES / Els formularis i tota la informació es poden trobar al web www.llistesobertes.com i s'han d'enviar a l'apartat de correus 1.139. Finalment no es farà recollida en comuns, «perquè es tracta d'una iniciativa popular» i s'ha volgut mantenir la neutralitat. Al web s'obre la possibilitat a què tothom qui vulgui s'adhereixi a la iniciativa i pugui recollir signatures en locals públics. Els impulsors, que necessiten més de 2.500 signatures, no s'han marcat data de termini per a la recollida.

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa