Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
COS | 23M 17H Foment del Treball | Concentració contra la fi dels convenis col·lectius a Barcelona
21 mai 2013
La COS convoquem una concentració davant del Foment del Treball en el marc de la jornada de lluita del 23 de maig.
cartell-23M-convo.jpg
Pel dijous 23 de maig s’ha convocat, en l'àmbit de la comunitat autònoma de Catalunya, una vaga i jornada de lluita en els sectors del lleure educatiu i sociocultural, del metall, de la neteja d’oficines, del comerç tèxtil i diversos sectors més, uns sectors afectats davant de la possible desaparició de 300 convenis col·lectius.

Amb les vagues generals de l'any passat vam denunciar les perverses conseqüències de la Reforma Laboral: enfortiment del poder de classe dels capitalistes, reducció salaris, facilitar EROs i acomiadaments, possibilitat d'acomiadament per baixes justificades... I l'evident paradoxa que suposava que venguessin que abaratint l'acomiadament es produiria un augment en la contractació i una reducció de les xifres d'atur, extrem que la realitat s'ha encarregat de desmentir, mes a mes, amb un augment imparable de la taxa d'atur.

Dins el paquet de mesures, oculta darrera un tecnicisme gens aclaridor, se'ns anunciava que la Reforma Laboral acabaria amb la ultractivitat dels convenis col·lectius. El govern aplanava el camí a la patronal per liquidar la negociació col·lectiva. Abans de la Reforma Laboral el sindicalisme institucional i la patronal negociaven els convenis col·lectius per a una durada determinada. Quan aquests caducaven i mentre durava la negociació del nou conveni es prorrogava l'anterior. El que succeeix és que es fixa un termini màxim d'un any per arribar a un acord i si això no és així el conveni caduca i les condicions que regeixen les relacions laborals de les treballadores del sector passen a ser les de l'Estatut de les Treballadores: el topall mínim en les relacions laborals. El govern va fixar per llei un termini que sols perjudicava a una de les parts, produint-se una falsa negociació entre una Patronal conscient que no arribar a cap entesa el beneficiarà i el sindicalisme institucional que està “obligat” a arribar a un pacte abans de la data límit.

Aquest termini ja s'apropa: aquest juliol caducaran la major part de convenis col·lectius. I nosaltres, restem perplexos davant la manca de cap línia de treball tàctica-estratègica per fer front a la dramàtica situació a la qual ens veiem abocades. El sindicalisme institucional és, tant per reconeixement legal com per ser les organitzacions sindicals majoritàries, el qui deuria estar plantejant una resposta conjunta de tota la classe treballadora a aquesta situació; i en canvi per la seva inactivitat és evident que opten per assolir acords de mínims a la mida de la patronal i vendre'ls com un mal menor i una fatalitat immutable.

Amb la convocatòria d'aquesta jornada de lluita, que portarà a les treballadores dels diversos sectors afectats a realitzar mobilitzacions durant tot el dia, des de la COS hem decidit convocar una concentració davant d'un dels llocs emblemàtics de la patronal al nostre país, a la seu del Foment del Treball (Via Laietana, 32 - Barcelona) per unir als diferents sectors i assenyalar un dels culpables directes de la situació creada i la possible extinció de desenes de convenis col·lectius. Des de la COS pensem que cal fer un esforç, que hem de fer tot el possible, per tal de girar la truita. I amb moltíssima humilitat, i generositat, buscar tots els espais al nostre abast, plataformes unitàries, universitats i centres educatius…, per bastir una resposta realment unitària i de base, per plantar cara a aquesta dramàtica situació en la que ens trobarem ben aviat si no fem res per posar-hi remei.


Concentració contra la fi dels convenis col·lectius
Dijous 23 de maig
17.00 h
Foment del Treball (Via Laietana, 32)
Barcelona
cartell-lleure-23maig13-D.jpg
cartell-23maig20131.jpg
Mira també:
http://www.sindicatcos.cat/index.php?option=com_k2&view=item&id=2005:concentraci%C3%B3-contra-la-fi-dels-convenis-col%C2%B7lect
http://www.sindicatcos.cat/index.php?option=com_k2&view=item&id=2004:el-lleure-en-lluita-contra-la-fi-dels-convenis-col%C2%B7le

This work is in the public domain

Comentaris

Re: COS | 23M 17H Foment del Treball | Concentració contra la fi dels convenis col·lectius a Barcelona
21 mai 2013
joer, el único sindicato que está moviendo ficha contra el final de los convenios colectivos es la COS. al resto se la suda o qué ?
Re: COS | 23M 17H Foment del Treball | Concentració contra la fi dels convenis col·lectius a Barcelona
21 mai 2013
Article publicat fa vora 2 mesos a l'Accent (signat per membres del Secretariat Nacional del sindicat) alertant sobre la que se'ns venia a sobre i cridant a la unitat de l'esquerra sindical:

http://laccent.cat/index.php/opinio/debats/item/3088-la-fi-dels-convenis
Re: COS | 23M 17H Foment del Treball | Concentració contra la fi dels convenis col·lectius a Barcelona
21 mai 2013
A mi no es que me la sude, es que me alegra. Los trabajadores estamos dormidos y dejamos que debatan otros nuestras condiciones de trabajo, que es lo que son los convenios colectivos.
Ahora esta claro que sera un poco de caos, pero a la larga las empresas que se organicen y luchen, seran las que tendran derechos, y se dejara de repartir los derechos adquiridos entre los que no luchan, no hacen huelgas, etc...

Salut.
Re: COS | 23M 17H Foment del Treball | Concentració contra la fi dels convenis col·lectius a Barcelona
21 mai 2013
A Un de la CNT:

Proposes el típic quan pitjor millor, el qual sovint em genera dubtes.

En el que no puc estar d'acord és en la teva esperança que la fi dels convenis col·lectius beneficii a algú que no sigui la patronal. Estic convençut que el teu sindicat és conscient que com més petit i reduït és l'àmbit de negociació menys drets obtenim les treballadores. A més, l'existència d'empreses fora conveni perjudica a totes, les que lluiten i les que no, perquè la reducció d'uns empeny a la baixa el salari i condicions de les altres.

Entenc que estiguis en desacord en com es fa la negociació col·lectiva avui en dia, a la tutela de l'Estat... però d'aquí a negar la validesa de l'eina... hi ha un llarg camí.
Re: COS | 23M 17H Foment del Treball | Concentració contra la fi dels convenis col·lectius a Barcelona
21 mai 2013
cenetero. Dado el estado actual del sindicalismo en españa, una destrucción de los convenios colectivos supondrá el fin de la cultura de la transición en el sindicalismo. Eso en sí puede estar bien. Sin embargo, los pedazos de este sindicalismo en colapso, por ahora no los está recogiendo ni la CNT ni el sindicalismo alternativo.

No es de recibo que con la que está cayendo, la CNT no tenga ni mil afiliados en Catalunya, mientras CCOO ha perdido 25.000 desde que empezó la crisis. Ni entre todo el sindicalismo alternativo recogen ni un 10% de los desafiliados. Al final quien se desafilia de un sindicato mayoritario se va a su casa, a hacer la guerra por su cuenta, ya que tampoco los movimientos sociales son masivos ni tienen capacidad de organizar a la mayoría social hoy por hoy.
Re: COS | 23M 17H Foment del Treball | Concentració contra la fi dels convenis col·lectius a Barcelona
21 mai 2013
Per Llibert: no se trata de que a quien beneficia sino para mi en el porque hemos llegado hasta aqui, creo que en esta sociedad hay muchla delegacion a terceros, y eso esta creando la situacion actual, en el que una mayoria espera que los politicos, sindicalistas profesionales, policias, jueces, etc nos saquen de esta. Cuanto menos derechos colectivos tengamos mas fuerza tendra la lucha, porque mas fuerte es cuando mas te la tomas de forma individual.

Para A, ¿la culltura de los sindicatos de la transicion o del franquismo? Para mi aun no ha habido transicion. Sobre que carnet sindical tiene la gente, no me importa, creo que los sindicatos como movimiento de masas revolucionario esta obsoleto, y por muchos años obsoleto. Quiero creer que algun dia nos hartaremos y saldremos a la calle en Barcelona a pedir una transicion, y una sociedad mas justa, me gustaria que no se quedase ahi pero 40 años de dictadura se han encargado de que pedir algo mas sea una quimera, a dia de hoy.
Si te fijas si que hay movimientos populares, es decir
que la gente no esta en casa, pero no esta cerca de los sindicatos, esta con la pah, con el 15M, etc...
El sindicalismo esta muerto, o vamos agonizando, porque en los ultimos tiempos solo se defiende, y hace tiempo que no pide mejoras, atacar.

Bueno salut.
Re: COS | 23M 17H Foment del Treball | Concentració contra la fi dels convenis col·lectius a Barcelona
22 mai 2013
Vaja resposta... per venir d'un que diu ser de CNT:

El cert és que la major part de la gent ara epr ara noe stà enlloc, el cert és que tothom sap que alhora de bastir un moviment el primer que es fa és intentar crèixer als barris, doncs és la manera més ràpida de bastir una estructura, però que per plantar cara a part dels barris cal que la gent estigui organitzada al lloc de feina.

És evident que el sindicalisme alternatiu no està a l'altura, suposo que per això encara s'estan creant noves estructures (per anys que tinguin són estructures en formació) com CNT i COS... De fet, les organitzacions no és bo que creixin massa ràpid, heretarien els problemes inherents al sindicalisme actual.
Re: COS | 23M 17H Foment del Treball | Concentració contra la fi dels convenis col·lectius a Barcelona
22 mai 2013
Un, es molt llest..."iluminanos!!"....;)
Re: COS | 23M 17H Foment del Treball | Concentració contra la fi dels convenis col·lectius a Barcelona
23 mai 2013
"s´estan creant noves estructures com CNT i COS". Un, de veritat creus que C.N.T. es d´ara? si, només porta cent anys i pico. Que sigui un sindicat petit (cas scala, cgt), no significa que sigui nou. La Cos si que crec que te quatre dies, bueno, la veritat es que ni ho se.
Sindicato Sindicat