Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
Marea Roja
16 mai 2013
DOCUMENT DE POSICIONAMENT ASSEMBLEA DEL 6 DE MAIG
MAREA ROJA – CULTURA EN LLUITA: Assemblea 6 de maig de 2013. Espai Jove Fontana de Gràcia

Marea Roja Cultura en Lluita assenyala la conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya com a principal responsable de l’acomiadament d’onze treballadors del TNC a conseqüència de la retallada en la seva aportació econòmica, que a més va provocar el tancament de la Sala Tallers fa unes setmanes. Aquesta política ha portat la Generalitat a abandonar el consorci del CAER de Reus, que també ha acomiadat 5 treballadors i n’ha cessat els directors. Encara sembla que no n’hi ha prou i els responsables no descarten l’execució d’un ERO. Tot plegat s’afegeix a una llarga llista d’acomiadaments i destrucció de llocs de treball al sector cultural.

El revers d’aquesta mateixa política econòmica el veiem en l’aplicació que en fa l’Ajuntament de Barcelona, que impulsa un nou festival als jardins de Pedralbes. No es tracta de política cultural sinó de lògica de mercat, de la utilització de recursos públics per impulsar propostes estrictament de consum. És del tot necessari disposar de dades reals sobre el suport públic a iniciatives privades. Exigim transparència i claredat en el retorn social de totes les inversions realitzades amb recursos públics…
Marea Roja Cultura en Lluita fa seva la lluita de les treballadores de les biblioteques públiques de Barcelona, que denuncien les retallades que afecten el personal, les activitats, l’accés a la xarxa, la compra de fons… Reclamem l’accés gratuït al coneixement i que es trenquin les barreres que el dificulten per raons econòmiques. La cultura és un dret universal.

Marea Roja Cultura en Lluita se solidaritza amb les companyes i companys professionals dels mitjans de comunicació públics i privats que lluiten contra les rebaixes de sou, les pèrdues de drets laborals i els acomiadaments, i pel dret a la informació.

Denunciem la política de manipulació informativa dels mitjans de comunicació públics i el desmantellament d’un sistema públic en benefici dels sectors econòmics que dominen la informació.

Saludem l’assemblea de Mitjans en Lluita, que comparteix amb Marea Roja Cultura en Lluita les reivindicacions pel dret a la sanitat, l’educació i l’habitatge, i en defensa dels serveis públics.

Marea Roja Cultura en Lluita se solidaritza i comparteix la lluita per garantir una educació de qualitat com a vector i espai de construcció de nous models socials. També denuncia la mercantilització progressiva de les universitats i dóna suport a la lluita que la comunitat universitària està portant a terme per garantir una universitat pública i de qualitat per a tothom.

Marea Roja Cultura en Lluita manifesta la seva indignació per les 6.202.700 persones en situació d’atur i destaca que, especialment a Catalunya, els sectors de cultura i educació lideren la pèrdua d’ocupació segons l’última enquesta EPA.

Les diverses manifestacions arreu de l’Estat han posat en evidència la necessitat d’una derogació immediata de la reforma laboral i la creació d’un nou sistema redistributiu del treball que garanteixi una vida digna per a tothom.

La protesta és un dret de la ciutadania. És en aquests moments de manca de representativitat dels nostres governs, de falta de legitimitat i de presa de decisions que afecten directament la nostra vida quotidiana que hem de poder exercir els nostres drets. Ara més que mai. Tenim dret a manifestar-nos i ho farem sistemàticament.

Insistim en la necessària recuperació de l’espai públic per a la ciutadania i denunciem les demostracions de poder i control exercides pels mossos d’esquadra, principalment per la persecució i criminalització de la protesta social. En tenim dos exemples ben clars i recents: la desfilada pel barri de Gràcia el vespre del 30 d’abril; i l’estratègia d’intimidació i retencions ciutadanes després de la manifestació de l’1 de maig.

Exigim la identificació dels cossos policials i la dimissió immediata dels responsables directes i del conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

Marea Roja Cultura en Lluita s’afegeix a les mobilitzacions 12M-15M sota el lema “Aturem el genocidi financer, juntes podem!” i sortirem al carrer el 12 de maig en una manifestació popular, creativa i no violenta per continuar treballant cap a un 15 de maig en defensa de les persones.

Subscrivim plenament els plantejaments de la convocatòria.

Exigim:

1. Ni un euro més per rescatar els bancs. Auditoria ciutadana del deute. No pagarem el deute il·legítim creat per aquells que van provocar la crisi.

2. Educació i sanitat de finançament i gestió públiques, gratuïtes i de qualitat. No a les retallades a la despesa pública, no a la privatització dels serveis públics, cap repagament.

3. Repartiment just del treball i la riquesa. No a la precarització. No a la jubilació al 67. Retirada de la reforma laboral. Valoració del treball reproductiu, domèstic i de cures.

4. Dret garantit a l’accés a un habitatge digne. Dació en pagament retroactiva. Parc d’habitatges de lloguer social. Promoció de cooperatives d’habitatge.

5. Reforma fiscal que permeti redistribuir de forma justa la riquesa que produïm entre tots i totes. Renda Bàsica Universal per a totes les persones.

6. Defensa dels drets de reunió, manifestació, vaga i associació, i de totes les llibertats ciutadanes, inclosa la del dret al propi cos.



Marea Roja Cultura en Lluita és un moviment assembleari i ciutadà que vol contribuir a espatllar-los el negoci als beneficiaris de la crisi actual. Defensem una cultura de base, el teixit creatiu, els drets de les persones que treballen per la Cultura i el dret de les persones a accedir lliurement a una cultura per una vida digna. Sense drets socials no hi ha cultura. Sense cultura no hi ha drets socials.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat