Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
[Gavà] Inaguració de l'Ateneu Popular la Màquia: un èxit de participació
12 mai 2013
El passat 27 d’abril l’Ateneu va obrir les seves portes amb un acte d’inauguració en el qual van participar centenars de persones. Els actes van iniciar-se a les set de la tarda amb un cercavila des de la plaça de Josep Tarradellas fins a l’Ateneu, aquest va ser amenitzat pel grup de percussió Sona que Tomba, que va fer ballar petits
grans.
BI95R9eCIAA2eMM.jpg
IMG_0078.JPG
QUI SOM?

Davant la impossibilitat de trobar espais culturals i de debat polític a Gavà, lliures de la intromissió institucional, el Col·lectiu La Màquia hem engegat un nou projecte social, cultural i polític al nostre poble: la creació d’un Ateneu Popular.

L’Ateneu Popular pretén ser un espai obert de lluita, trobada i compromís que vetlli per la transformació i emancipació de la nostra societat. L’àmbit d’actuació més immediat és realitzarà dins la nostra població, creant contra-poder popular, i apropant-nos a les problemàtiques veïnals, així com a altres associacions locals. Els nostres eixos de treball són principalment: la defensa del patrimoni natural, cultural i arquitectònic de Gavà, la difusió d’idees cap a la transformació social i l’alliberament nacional del nostre país així com el suport decidit a la cultura popular.


L’Ateneu Popular la Màquia s’autodefineix com un element més dins el procés d’alliberament social, nacional i de gènere dels Països Catalans. A més a més, l’Ateneu Popular, està englobat dins el moviment unitari de l’Esquerra Independentista, treballant juntament amb altres col·lectius de la comarca.

El primer objectiu immediat és poder finançar el lloguer d’un local, autogestionat, que serveixi de punt de trobada al nostre poble.


Perquè és necessari un Ateneu Popular a Gavà?


Gavà mai ha tingut un espai de trobada alternatiu per a joves i grans i això ha influït en el segament del teixit social. La manca d’un punt d’encontre per a totes i tots no ha fet possible la creació de fronts de lluita i d’opinió per fer front a la monopolització dels espais públics per part de l’Ajuntament.


Vivim en uns pobles escanyats per l’especulació i trepitjats pels interessos de les multinacionals. Vivim en un temps on la dignitat de les persones i dels pobles estan en retrocés. Vivim en un món on tot és una mercaderia, i els valors de la convivència, la solidaritat i la cooperació desinteressada ja no hi tenen cabuda. Creiem que des d’espais com l’Ateneu podem començar a caminar cap a uns pobles més dignes i vetllar per les necessitats de les veïnes. Cap a un país que es pugui autodeterminar, uns Països Catalans lliures. Cap a un món socialment just i sostenible ecològicament, on no hi hagi desigualtats per raó de diners o propietats . Cap a una societat on el patriarcat ja no hi tingui presència, on s’esborrin les grans desigualtats sexistes, però també les més subtils i invisibles que impregnen inconscientment el nostre dia a dia. Des de l’Ateneu obrim les nostres portes a aquelles persones i col·lectius que amb la voluntat de construir alternatives, plegades puguem portar-les a la pràctica.


Als nostres pobles necessitem un espai de trobada entre camins molt diversos que esdevingui un punt de referència viu i combatiu.

Objectius de l’Ateneu Popular la Màquia


El projecte té com a objectiu crear un espai autònom i autogestionat i una base social alternativa a la ciutat que treballi per superar els estralls que causen a casa nostra el capitalisme i l’ imperialisme del sistema dominant i en el qual ens trobem immersos.

Té l’objectiu de promoure la diversitat, és a dir, la cultura, contra l’homogeneïtzació que ens imposa aquest model globalitzador de societat. Tenim l’objectiu de lluitar contra el pensament únic. El casal ha de realitzar actes polítics, culturals i artístics de tota mena (debats oberts, xerrades, tallers, exposicions, representacions musicals i teatrals, formació de tot tipus…) i ha de facilitar que qualsevol persona o col·lectiu de la ciutat, per iniciativa pròpia, pugui desenvolupar aquella expressió que trobi convenient. L'Ateneu ha de ser un espai on proliferi el debat i la construcció d’un pensament que ens condueixi cap a un model de societat més justa. L’Ateneu Popular La Màquia promourà l’activitat de totes aquelles organitzacions i col·lectius que es basin en el model assembleari, així com també facilitarà que aquests col·lectius es coordinin i organitzin entre ells per assolir objectius comuns. Té el deure de promoure de manera activa que la nostra població s’organitzi per ella mateixa.

A més, l’Ateneu pretén lluitar activament contra qualsevol discriminació ja sigui per motiu de raça, procedència, llengua, classe, orientació sexual o creences.

D’aquesta manera, engeguem un projecte autogestionat, creat pel poble i al servei del poble per tal de començar a lluitar realment per construir i no pas per consumir, per assolir la nostra llibertat individual i col·lectiva.


El compromís és la columna vertebral del projecte


El compromís amb el veïnat, amb les necessitats dels nostres barris i pobles i, és clar, amb la lluita per una societat més justa i solidària. Ens comprometem a fer de l'Ateneu un espai tan obert i atractiu com modern i arrelat. A més, ens comprometem a fer-ho per construir els Països Catalans des de l’esquerra. Però, val a dir-ho, també necessitem una mica del teu compromís i participació. Aquesta és la màxima de l'Ateneu Popular La Màquia. Volem aportar un espai per ajudar a revifar el teixit associatiu del sud del Baix Llobregat. L'Ateneu estarà obert a totes i a tots els qui vulgueu participar-hi d’una o altra manera.

L'Ateneu Popular La Màquia s'afegirà a l’amplíssim ventall de casals, ateneus i centres socials que històricament han cimentat una forta xarxa de lluita i compromís arreu dels Països Catalans.Com participar-hi?


Al ser un projecte popular és necessari el suport popular. El teu recolzament és indispensable per poder-lo dur a terme, avançant d’aquesta forma cap a un futur més just i lliure. Des de l'Ateneu creiem que existeix la necessitat d'obrir un espai d'aquestes característiques, que prescindeixi de subvencions i no depengui de cap institució, per poder funcionar de forma democràtica, fomentar la cultura popular i recuperar el teixit social.


Per això animem a totes les persones, col·lectius i associacions a participar en el projecte de forma activa, tant en el seu manteniment com en l'organització d'activitats, per crear entre totes un espai per a totes.


És per aquest motiu que creiem que l'autogestió ha de ser la base del funcionament de l'Ateneu. I és per això que demanem a aquelles persones que vulguin col·laborar es puguin fer sòcies. Fes-te'n sòcia!
Mira també:
https://sites.google.con/a/lamaquia.cat/la-maquia/home/audiovisuals
https://sites.google.con/a/lamaquia.cat/la-maquia/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Gavà] Inaguració de l'Ateneu Popular la Màquia: un èxit de participació
12 mai 2013
Enhorabona als companys de Gavà per aquest nou projecte, clau per a l'expansió i arrelament de l'Esquerra Independentista.

I felicitats també als més de 140 casals i ateneus que hi ha als Països Catalans actualment i a tota la gent que treballa en grups promotors per impulsar-ne de nous (Vilafranca, Gràcia, Sant Andreu, i un llarg etc.)
Re: [Gavà] Inaguració de l'Ateneu Popular la Màquia: un èxit de participació
12 mai 2013
BKDuvyTCEAEcZzs.jpg large.jpg
A Sant Sadurní ara mateix s'està presentant el grup promotor del futur Casal Popular de Sant Sadurní. Seguiu-lo a:

https://twitter.con/CPSantSadurni


Casal Sant Sadurní ‏@CPSantSadurni 3m

Una quarantena de persones a la Presentació del Casal Popular (@CPSantSadurní)! Amunt amb les iniciatives populars!
Sindicat Terrassa