Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
convocada setmana continental de lluita
09 mai 2013
El Moviment Obrer convoca una setmana de mobilització que es durà a terme en tots els països europeus entre el 7 i el 15 de juny.
POSICIÓ ADOPTADA A LA REUNIÓ DEL COMITÈ EXECUTIU DE LA CONFEDERACIÓ EUROPEA DE 23 D'ABRIL 2013
Al juny de 2012, el Comitè Executiu de la Confederació Europea de Sindicats, va demanar per unanimitat per un "contracte social per a Europa". Aquest contracte social especifica que la dimensió social d'Europa ha de ser una part integral de la governança econòmica i fiscal i rebre la mateixa atenció. També va afirmar que l'objectiu primordial de la gestió econòmica i fiscal ha de ser el de generar un creixement sostenible i l'ocupació. Les principals preocupacions i prioritats de la CES sobre la dimensió social de la Unió Europea estan clarament definits en el present document (vegeu l'apèndix).

Els èxits i les polítiques socials a nivell nacional i europeu han patit les polítiques macroeconòmiques i les polítiques del mercat de treball aplicades fins ara. Un canvi és necessari si volem una Europa social una realitat. Sense aquest canvi, s'interroga al suport de la CES.

Considerem que la revisió per part del Consell Europeu d'un pla de treball per a la dimensió social de la UEM, com el diàleg social, com un pas en la direcció correcta, a causa de les polítiques econòmiques i monetàries en les coordenades de la força dins una zona monetària única té un impacte directe i profund en les condicions de treball i l'entorn social.

La CES considera, però, que la proposta de discutir la dimensió social de la UEM és massa restrictiva. La UE en el seu conjunt és la plena ocupació i el progrés social. Per tant, un debat sobre la dimensió social de la UEM només és acceptable si condueix al progrés social a tota la Unió Europea.

La dimensió social de la UE s'ha de basar en el respecte dels drets socials fonamentals i la millora de vida i de treball. Cal enfronta la lluita contra l'atur, la pobresa, la desigualtat i els salaris i el dumping fiscal. S'ha de promoure el model social europeu, que ha demostrat ser eficaç i està fet d'una forta protecció social, els serveis públics i el diàleg social. La dimensió social de la UE ha de ser real i efectiva.

Els processos democràtics i la responsabilitat de les institucions europees han de reforçar considerablement. El Parlament Europeu ha de participar en peu d'igualtat en el disseny de nous instruments de governança econòmica. Això és essencial per restaurar la confiança dels ciutadans i els treballadors de la construcció europea i el seu potencial futur.

Recordem que la dimensió social de la UE es basa en el Tractat de Lisboa, inclosa la Carta dels Drets Fonamentals, i les lleis internacionals. [1]


En conseqüència, les nostres prioritats són:



Posar fi a les retallades en la despesa pública, el benestar social i els salaris. Ells són injustes, la desocupació augment, la desigualtat i la pobresa i l'agreugen la recessió.

Posar fi a la competència en els salaris i condicions de treball. Acabar la competència fiscal, el frau fiscal i l'evasió fiscal. La UE no és només una zona de lliure comerç. És la plena ocupació i el progrés econòmic i social.

Centrar-se en les inversions per al creixement i l'ocupació sostenibles.

La promoció del diàleg social i la negociació col · lectiva en tots els nivells.

Els requeriments de la direcció CES aquestes prioritats:



Un important programa d'inversions - un nou "Pla Europeu de Recuperació Econòmica" - fins au a dos per cent del PIB europeu és essencial per restaurar el creixement sostenible i la lluita contra la desocupació.

El salari ha de seguir sent una competència nacional i tractades d'acord amb les pràctiques i els sistemes de relacions laborals nacionals. Les negociacions entre els interlocutors socials, al nivell apropiat són la millor eina per garantir bons salaris i condicions de treball decents. El salari mínim legal al país on els sindicats consideren que és necessari, s'ha d'augmentar substancialment. De totes maneres, tots els pisos salarials han de complir amb les normes del Consell d'Europa relatives als salaris justos.

La CES dóna suport a la introducció d'una perceptors del salari mínim en tots els Estats membres sobre la base de principis comuns europeus.

Implementació d'iniciatives d'ocupació juvenil, amb especial referència a la garantia dels joves, el marc europeu de qualitat per a les pràctiques i l'Aliança Europea per a l'aprenentatge. Els mitjans han de ser mobilitzats per a aquest fi. El procés de reestructuració que porta a un atur massiu ha de ser abordat a través de l'anticipació dels canvis.

Les recomanacions dels països per promoure el model social europeu. Ells no han de posar en perill o reduir les normes socials existents. CES iniciar discussions sobre els criteris i principis establerts per a les avaluacions específiques dels països i les seves conseqüències generals. A nivell nacional, les recomanacions específiques per a cada país s'han de discutir amb els interlocutors socials. La CES dóna suport als seus membres en el procés.

La democràcia industrial és una part integral dels drets democràtics. La Comissió ha d'exigir explícitament als governs i / o els interlocutors socials a què informin sobre l'evolució de la situació social, el diàleg social i les relacions laborals. Els interlocutors socials de la UE i les institucions europees han de determinar si i com el diàleg social i les relacions laborals es respecten i promouen a nivell nacional. Eines adequades han d'estar disponibles per a aquest propòsit.

Els interlocutors socials han de participar plenament i en condicions d'igualtat en el debat sobre el desenvolupament de nous instruments com els estabilitzadors automàtics per mitigar les conseqüències socials de les pertorbacions asimètriques.

El creixement i la lluita contra la desocupació ha de ser una prioritat per a la UE. Hem de posar fi immediatament a les mesures d'austeritat i fer ple ús del pressupost permet flexibilitat en temps de recessió econòmica.

Els desequilibris comercials entre els països han de ser reduïts, així com als països amb dèficit als països amb superàvit, que inclou un augment de la demanda interna i les importacions en els països en què la balança comercial és positiva.

Els acords contractuals, com ara els protocols existents d'Entesa (MoU) s'han implementat en un antidemocràtica i va imposar una sèrie d'accions inadequades. Es debiliten els convenis col · lectius, les relacions laborals i el diàleg social. La CES s'oposa a qualsevol acord contractual d'aquest tipus.

El CES reconeix la necessitat de polítiques que condueixin a la consolidació dels comptes. Sempre que es compleixin determinades condicions, per exemple. la plena participació dels interlocutors socials a nivell nacional i europeu en totes les etapes del procés i controlar el seu impacte en les normes laborals i la protecció social, l'avaluació i la coordinació de les reformes nacionals pot ser positiu.

El procés de la governança econòmica ha d'incloure la definició i aplicació d'indicadors estructurals socials i una avaluació comparativa de les polítiques actives del mercat laboral. El CES ha de participar en aquest procés.

Legalment s'han de prendre mesures vinculants per aturar la competència a la baixa sobre els salaris i condicions de treball. La igualtat de tracte ha de ser la norma per a tots els treballadors. La CES reitera la seva demanda d'un protocol de progrés social per unir-se al tractat per tal de garantir el respecte dels drets socials fonamentals.

La competència fiscal, l'evasió fiscal o l'evasió fiscal i el frau fiscal han demostrat el seu impacte devastador. Ha de ser detingut. La CES exigeix ​​un efecte fort i vinculant d'aquest pla d'acció. La base imposable i la taxa impositiva corporativa han de ser harmonitzades, possiblement a través de la introducció d'un tipus mínim del 25% que és la taxa impositiva mitjana actual a Europa.




Apèndix: Un contracte social per a Europa
Resolució aprovada en la reunió del Comitè Executiu els dies 5 i 6 juny 2012
Reunits a la Confederació Europea de Sindicats, que els dirigents sindicals d'Europa, fem aquesta crida i oferim un contracte social a Europa.

S'observa l'augment de la desigualtat, l'augment de la pobresa i l'exclusió, la desocupació explosió, la precarietat laboral que afecta principalment a joves i creixent desencís amb el projecte europeu.

Estem veient un preocupant augment del nacionalisme, el racisme i la xenofòbia. Aquesta tendència, agreujada per la competència de salaris baixos, podria conduir a un rebuig del projecte europeu sempre ha donat suport a la CES.

Ens trobem amb que l'acord econòmic i social de la postguerra, que va portar a la creació de la Unió Europea i el model social europeu està amenaçat. Aquest singular model social, ha generat enormes beneficis per als ciutadans i els treballadors i que ens ha permès superar la crisi i establir la prosperitat.

Afirmem que els drets socials fonamentals han de prevaler sobre les llibertats econòmiques. Aquest és l'esperit de la Carta dels Drets Fonamentals adjunta al Tractat de Lisboa. Cal assenyalar en un protocol de Progrés Social per a unir-se al tractat.

Creiem que la unió monetària ha de contribuir al procés d'integració europea, basada en els principis de pau, democràcia i solidaritat, així com la cohesió econòmica, social i territorial. Aquesta és la manera d'assegurar el futur dels ciutadans en un món globalitzat.

Recordem que l'objectiu declarat del progrés econòmic i social de la UE. L'assoliment dels objectius d'Europa 2020 exigeixen societat socialment estable, el creixement econòmic sostenible i de les institucions financeres al servei de l'economia real.

Creiem que és a través del diàleg social, que serem capaços de trobar solucions justes i eficaces a la greu crisi de la UE s'enfronta. I no obstant això, per desgràcia, trobem que l'exercici de la democràcia i el diàleg social sovint es descuiden, ataca o es debilita.

Instem la UE a centrar-se en polítiques que millorin les condicions de vida i de treball i proporcionen llocs de treball de qualitat, salaris justos, igualtat de tracte, d'un diàleg social efectiu, els drets laborals i altres drets humans, dels serveis públics de qualitat, la protecció social, inclosa l'atenció de salut i de pensions pensions justes i sostenibles, així com una política industrial promovent una transició justa cap a un model de desenvolupament sostenible. Aquestes polítiques ajudaran a desenvolupar la confiança en el seu futur comú.

Rebutgem totes les polítiques que condueixen a una competència a la baixa, tant en termes de drets laborals, salaris, hores de treball, la seguretat social, els impostos i el medi ambient.

Donem suport a la coordinació de les polítiques econòmiques, així com l'objectiu de la consolidació fiscal, però deplorem les mesures de governança econòmica en el lloc que amenacen les conquestes socials de les últimes dècades, sufocar el desenvolupament, la recuperació i l'ocupació econòmic sostenible destruir els serveis públics. Per això ens oposem al Tractat d'Estabilitat, Coordinació i Governança a la Unió Econòmica i Monetària (TSCG).

També estem preocupats pel mètode utilitzat per aconseguir tractat TSCG descartar qualsevol implicació seriosa del Parlament Europeu i dels ciutadans.

Insistim que la UE i els seus Estats membres han de respectar escrupolosament els instruments europeus i internacionals, com convenis de l'OIT, la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans i la Carta Social Europea, a la qual el Unió Europea ha de adherir-se i el seu Protocol preveu un sistema de reclamacions col · lectives (1995).

Per totes aquestes raons, es requereix un contracte social a Europa. Ens proposem discutir i posar-se d'acord sobre el contingut del nivell tripartit europeu.

La Confederació Europea de Sindicats considera que els següents elements s'incloguin en el contracte social:

La negociació col · lectiva i el diàleg social:

Negociació col · lectiva lliure i el diàleg social són part del model social europeu ha de garantir a nivell europeu i nacional. Cada Estat membre ha d'establir els suports necessaris;

Cal respectar l'autonomia dels interlocutors socials a nivell nacional i europeu, així com el seu paper i lloc. No hi pot haver cap intervenció governamental unilateral en la negociació col · lectiva o els convenis col · lectius existents i la cobertura dels treballadors per conveni col · lectiu s'ha de desenvolupar al màxim;

La participació efectiva dels interlocutors socials en la governança econòmica europea i la reforma nacional és essencial des del moment del diagnòstic. Possibles mesures d'adaptació a noves situacions han de ser distribuïts d'acord amb la capacitat de distribució de cada un i no a càrrec exclusivament dels treballadors i les seves famílies.

La governança econòmica per al creixement sostenible i l'ocupació:

Mesures urgents per posar fi a la crisi del deute sobirà i donar al BCE el paper de prestador d'últim recurs i durant l'emissió d'eurobons. Programes de creixement de cada país han de ser revisats, aprovats i supervisats en col · laboració amb els interlocutors socials;

Les polítiques europees per a la indústria i la inversió per fer front als reptes econòmics i ambientals, prioritzant les inversions en infraestructura sostenible, la investigació i el desenvolupament, la tecnologia climàtica i energies renovables. Aquestes inversions no s'han d'incloure en el càlcul dels dèficits;

Normes per garantir un sector financer regulat sòlid i transparent al servei de l'economia real;

Recursos addicionals d'un millor ús dels Fons Estructurals de la UE, els bons del Banc Europeu d'Inversions per al finançament de projectes i un impost sobre les transaccions financeres adequadament, s'han d'usar per a fins socials i del medi ambient;

Posar fi a les pressions de la Unió Europea de liberalitzar els serveis públics sota la responsabilitat nacional;

Salaris decents per a tots els que contribueixin al creixement i la demanda interna;

Una garantia per als joves que tots els joves d'Europa tinguin accés a una ocupació decent o una formació adequada en el termini de quatre mesos a partir del moment en què es registren com a desocupats o han abandonat l'escola;

Les mesures per millorar la qualitat de l'ocupació i la lluita contra l'ocupació precària; lluita contra l'abús dels contractes a temps parcial, temporals o de durada determinada

Polítiques actives del mercat laboral, incloses les iniciatives de suport a les persones amb poca o cap relació amb el mercat de treball.

La justícia econòmica i social:

Tributació redistributiva i progressiva de l'ingrés i de la riquesa i el final dels paradisos fiscals, d'escapament i l'evasió, la corrupció i la pluriocupació;

Mesures contra l'especulació Determinat;

Mesures eficaces per garantir que tots els treballadors la igualtat de drets i la igualtat de remuneració per un treball d'igual valor, la negociació col · lectiva i els salaris iguals s'han d'aplicar a tots, independentment del tipus de contracte, en particular en l' Si el mateix lloc de treball;

L'aplicació de polítiques per posar fi a la bretxa salarial entre dones i homes;

El salari ha de seguir sent una competència nacional i seran tractades d'acord amb les pràctiques i els sistemes de relacions laborals nacionals. Les negociacions entre els interlocutors socials, al nivell apropiat són la millor eina per garantir bons salaris i condicions de treball adequades, el salari mínim al país on els sindicats consideren necessari, s'ha d'augmentar substancialment. De totes maneres, tots els pisos salarials han de complir amb les normes del Consell d'Europa sobre salaris justos;

L'harmonització de la base imposable de l'impost de societats i tipus impositius mínims a les empreses, possiblement a través de la introducció d'un tipus mínim del 25% que és la taxa impositiva mitjana actual a Europa.

Fem una crida a les organitzacions empresarials europees, les institucions de la UE, els governs nacionals i les organitzacions de suport a participar en el debat sobre la iniciativa de la CES per a un contracte social a Europa.


[1] Els valors de la democràcia i la igualtat (article 2 del TUE) Els objectius de progrés social, la justícia i la protecció social (article 3 del TUE) El reconeixement dels drets, llibertats i principis enunciats en la Carta dels Drets Fonamentals (article 6 TUE) La promoció d'un nivell d'ocupació elevat, amb la garantia d'una protecció social adequada, la lluita contra l'exclusió social i l'alt nivell d'educació, formació i protecció de la salut humana (article 9 del TFUE) Promoció ocupació, la millora de vida i de treball per a la seva equiparació per la millora (art. 151 TFUE) El Parlament Europeu no té jurisdicció sobre la remuneració (article 153 del TFUE) Promoure el paper dels interlocutors social, tenint en compte la diversitat dels sistemes nacionals en relació amb la seva autonomia (article 152 del TFUE), els interlocutors socials han de ser consultats en tots els assumptes que els concerneixen (article 154 del TFUE) Convenis de l'OIT, el Conveni europeu dels Drets Humans i la Carta Social Europea (revisada)

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat