Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
COS UB/SEPC UB. Posicionament davant la paròdia de vaga a l'educació del 9 de maig
07 mai 2013

Portem dècades assistint a la confusió provocada per un sindicalisme majoritari que ha confós 1) la vaga com a eina de lluita de les treballadores amb 2) fer un sol dia de vaga cada sis mesos, un cop l’any o cada dos o tres anys –en un intent trist de recuperar el crèdit que han perdut aquests sindicats grocs després d’anys donant l’esquena a tots els sectors que han lluitat activament dia rere dia per construir veritablement un ensenyament popular–. La primera, demana suport, continuïtat i autoorganització de les assemblees, i uns objectius explícits pels quals lluitar de debò; la segona sol respondre a decisions d’altes jerarquies sindicals burocratitzades i professionalitzades que sovint proven de perpetuar-se en el seu status.

Mai no plantejarem batalla contra companys i companyes que convoquen una vaga, malgrat que dissentim de l’estratègia i de la manera com s’ha decidit (a Madrid, fa temps). Ara bé, tampoc no sostindrem una vaga d’un dia que per si mateixa no aturarà l’actual procés de destrucció del model d’universitat pública catalana. Què ha canviat perquè qui no va donar suport a la vaga convocada pels estudiants el passat 28 de febrer, amb l’empenta de la PUDUP (i la COS i la CGT, amb qui la vam convocar per via legal) ara l’hi doni? La COS UB i el SEPC UB entenem que amb un sol dia de vaga no evitarem ni la degradació de les condicions laborals i salarials del professorat i el PAS, ni els canvis d’un model de governança que buida de poder de decisió la majoria de la col•lectivitat universitària, ni l’elitització gradual de l’accés a la universitat per l’augment sostingut de taxes, ni la transferència de recursos públics a institucions privades, ni el risc de no-renovacions d’una part molt important del professorat temporal (lectors, associats, becaris), ni la supressió de graus i màsters per motius purament econòmics, ni la davallada d’unes beques que no resolen les necessitats de l’alumnat treballador, ni la manca de transparència quant a sobresous, lloguers d’espais i adquisició d’equipaments, ni la distància que hi ha entre com la UB es representa mediàticament i institucional i l’experiència real de treballadores i estudiants.

Tant de bo una espurna encengui la indolència de la gent de la UB perquè siguem capaces de capgirar aquesta catàstrofe social i laboral. Ara mateix, encoratgem el Comitè d’empresa i la Junta de PDI a defensar urgentment el professorat associat a través de la unitat d’acció respecte a la via de la reclamació col•lectiva per als associats. Igualment, cridem la gent solidària a participar a les assemblees i a coordinar-se dins el marc de la PUDUP. No sols estan en joc una pila de llocs de treball de professorat i PAS contractualment “temporals”, sinó el model de desenvolupament de la UB i l’accés de les classes populars a la universitat. El curs acaba molt pitjor de com va començar i el temps se’ns acaba. Un paisatge tan poc falaguer demana alguna cosa més que un solitari dia de vaga.

Barcelona, 30-IV-2013

PER LA UNIVERSITAT PÚBLICA I L’EMANCIPACIÓ SOCIAL
LA LLUITA ÉS L’ÚNIC CAMÍ

COORDINADORA OBRERA SINDICAL - UB
SINDICAT D’ESTUDIANTS DELS PAÏSOS CATALANS - UB
ub ARROBA sindicatcos.cat / cosub.wordpress.com
ub ARROBA sepc.cat / www.sepc.cat

This work is in the public domain

Comentaris

Re: COS UB/SEPC UB. Posicionament davant la paròdia de vaga a l'educació del 9 de maig
07 mai 2013
A l'àmbit univesitari convoca la vaga CCOO. A la resta: CCOO, CGT, USTEC i UGT.
Re: COS UB/SEPC UB. Posicionament davant la paròdia de vaga a l'educació del 9 de maig
08 mai 2013
Per la emancipació social, podríeu deixar la universitat i invertir els alts preus de les matrícules de graus i postgraus en projectes d'economia cooperativa amb perspectiva autogestionària.

I si creieu que les classes a la universitat valen la pena, podeu anar d'oients.
Re: COS UB/SEPC UB. Posicionament davant la paròdia de vaga a l'educació del 9 de maig
08 mai 2013
Ja, però cridar "per la emancipació social" queda molt millor.
Re: COS UB/SEPC UB. Posicionament davant la paròdia de vaga a l'educació del 9 de maig
08 mai 2013
La vaga general d'educació de l'any passat (crec que el 22m) va ser la primera vaga general educativa en democràcia?

mho van argumentar l'altre dia en contra de lo de les vagues programades periòdicament per tradició per part dels grocs; però no he comprovat si és correcte
Re: COS UB/SEPC UB. Posicionament davant la paròdia de vaga a l'educació del 9 de maig
08 mai 2013
En tot cas l'escrit de dalt dona en el clau i quid de la qüestió: justament els que han estat paralitzant totes les dinàmiques mobilitzadores al llarg del curs, ara es despengen i convoquen una VAGA FARSA i pretenen que la resta les seguim?

Molt malament ho deuen haver fet els sindicats majoritaris perquè els que lluiten dia a dia prefereixin renunciar a un dia de lluita. Mobilitzar sense objectius i sense cercar el consens amb d'altres sectors no té cap sentit.
Acomiaden a milers de treballadores i els sindicats majoritaris aposten per combatre-ho amb 1 sol dia de vaga a l'any!
Re: COS UB/SEPC UB. Posicionament davant la paròdia de vaga a l'educació del 9 de maig
08 mai 2013
A la universitat convoca sols CCOO, que en 35 anys no han encapçalat ni una sola lluita col·lectiva a l'uni, i que més enllà dels comitès d'empresa i juntes res, tret d'excepcions individuals.

Quanta la resta d'àmbits educatius, la cosa és clara: CGT decideix fer unitat d'acció amb USTEC i CCOO: els primers van dedicar tot l'estiu passat els seus alliberats sindicals a rebentar la vaga discontínua d'Interzones; els segons es van deprimir perquè al setembre hi va participar poca gent, de manera que de l'octubre fins ara no s'ha fet res de res ni per les 3.500 interines sense feina ni per l'alumnat ni per ningú. de fet, ni les mateixes interines han batallat, ni les mestres han sigut solidàries. L'important és que els alliberats sindicals és al maig que acaben de pair els torrons del Nadal.

I ara toca la pallassada anual per sortir a la tele l'endemà. I d'aquí a un any, al maig del 2014 tindrem la mateixa merda, amb més acomiadats, amb les escoles esdevingudes guetos i amb les unis avall de tot. Felicitats per l'espectacle.
Re: COS UB/SEPC UB. Posicionament davant la paròdia de vaga a l'educació del 9 de maig
08 mai 2013
s'entén que ustec i ccoo van dedicar l'energia a petar el suport a la vaga del setembre (que tenia suport de cgt), i que cgt es va deprimir molt perquè no va ser massiva.
Re: COS UB/SEPC UB. Posicionament davant la paròdia de vaga a l'educació del 9 de maig
08 mai 2013
Potser hauríem de mirar què fan tots els sindicats minoritaris i veure què no és tan diferent. Des de fa molts anys es convoquen vagues a l'ensenyament convocades per SEPC, CGT, assemblees de facultat, CAU, PDUP... i mai passen de ser 2-3 a l'any. És a dir que al cap i a la fi fem el mateix. Potser a nivell de treballadors els sindicats minoritaris no tenen gaire força, però a nivell d'estudiants sí que tenim força. Aleshores, entenc la crítica però primer desenvolupem nosaltres una estratègia diferent on tenim força, aviam si aconseguim resultats diferents
Re: COS UB/SEPC UB. Posicionament davant la paròdia de vaga a l'educació del 9 de maig
09 mai 2013
Justament per això va néixer, de les assemblees, la vaga indefinida discontínua d'Interzones del setembre passat. Llavors no hi era la COS, i la CGT i la CNT van ser els únics sindicats que hi va donar suport. Com que va tenir un seguiment tan baix, la CGT va plegar a l'octubre i des d'aleshores tornen a la unitat d'acció amb la USTEC, un sindicat groc amb 60 alliberats sindicals que van dedicar tot l'estiu passat a rebentar la vaga d'Interzones. Però la xarxa de relacions, de dignitat i d'organització de base que es va aconseguir des del maig fins al setembre passat no té preu. El problema és capgirar una situació que supera l'ambit educatiu i sindical: estem alienats i vivim en una societat profundament classista que la immensa majoria de gent accepta com a normal. Davant d'això, els mateixos sindicalistes professionals són els que accepten les 3.500 interines acomiadades i la destrucció de l'educació pública. Això sí, negocien molt dins el MUCE. Ara com ara, estem perdent el poc que que s'havia conquerit. Davant dels nostres nassos.
Re: COS UB/SEPC UB. Posicionament davant la paròdia de vaga a l'educació del 9 de maig
10 mai 2013
la actitud de CCOO es la de sempre, però la de USTEC-IAC nomes te un nom i es la de ser uns venuts i grocs , ells son el majoritaris , els que pacten i desmobilitzen, els gossos de l'administració,

seguiu anant amb ells , la IAC-USTEC , al primer de maig combatiu i anticapitalista ,segui legitimintzant als grocs en ensenyament que son la USTEC.
Sindicato Sindicat