Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Els màrtirs de Chicago
30 abr 2013
Extret de l'article a Viquipèdia sobre els màrtirs de 1886:
http://ca.wikipedia.org/wiki/M%C3%A0rtirs_de_Chicago

(...)

Presó

Samuel Fielden (anglès, 39 anys, pastor, metodista i obrer tèxtil, condemnat a cadena perpètua).

Oscar Neebe (nord-americà, 36 anys, venedor, condemnat a quinze anys de treballs forçats).

Michael Swabb (alemany, 33 anys, tipògraf, condemnat a cadena perpètua). El qual va dir:

«Parlaré poc, i segurament no desenganxaria els llavis si el meu silenci no pogués interpretar-se com un covard assentiment a la comèdia que s'acaba de desenvolupar. El que aquí s'ha processat és l'anarquia, i l'anarquia és una doctrina hostil oposada a la força bruta, al sistema de producció criminal i a la distribució injusta de la riquesa. Vostès i només vostès són els agitadors i els conspiradors.»

Morts en la forca

L'11 de novembre de 1887 es va consumar l'execució de:

Georg Engel (alemany, 50 anys, tipògraf).

Adolf Fischer (alemany, 30 anys, periodista). El qual va dir:

«Solament haig de protestar contra la pena de mort que m'imposen perquè no he comès crim algun... però si haig de ser penjat per professar les meves idees anarquistes, pel meu amor a la llibertat, a la igualtat i a la fraternitat, llavors no tinc inconvenient. Ho dic bé alt: disposin de la meva vida.»

Albert Parsons (nord-americà, 39 anys, periodista, espòs de la mexicana Lucy González Parsons; encara que es va provar que no va estar present en el lloc, es va lliurar per a estar amb els seus companys i va ser jutjat igualment). El qual va dir:

«El principi fonamental de l'anarquia és l'abolició del salari i la substitució de l'actual sistema industrial i autoritari per un sistema de lliure cooperació universal, l'únic que pot resoldre el conflicte que es prepara. La societat actual només viu per mitjà de la repressió, i nosaltres hem aconsellat una revolució social dels treballadors contra aquest sistema de força. Si vaig a ser penjat per les meves idees anarquistes, està bé: matin-me.»

Hessois Auguste Spies (alemany, 31 anys, periodista). El qual va dir:

«Honorable jutge, la meva defensa és la seva pròpia acusació, els meus pretesos crims són la seva història. [...] Pot sentenciar-me, però almenys que se sàpiga que en l'estat d'Illinois vuit homes van ser sentenciats per no perdre la fe en l'últim triomf de la llibertat i la justícia.»

Louis Linng (alemany, 22 anys, fuster) per a no ser executat es va suïcidar en la seva pròpia cel·la. Abans d'això, va dir:

«No, no és per un crim pel que ens condemnen a mort, és pel que aquí s'ha dit en tots els tons: ens condemnen a mort per l'anarquia, i ja que se'ns condemna pels nostres principis, jo crit bé fort: sóc anarquista! Els menyspreu, menyspreu la seva ordre, les seves lleis, la seva força, la seva autoritat. Forqueu-me!»

Relat de l'execució per José Martí, corresponsal a Chicago del periòdic La Nación de Buenos Aires:

«...surten de les seves cel·les. Es donen la mà, somriuen. Els llegeixen la sentència, els subjecten les mans per l'esquena amb manilles, els cenyeixen els braços al cos amb una faixa de cuir i els posen una mortalla blanca com la túnica dels catecumens cristians. A baix està la concurrència, asseguda en filera de cadires davant del cadals com en un teatre... Fermesa en el rostre de Fischer, plegaria en el de Spies, orgull en el del Parsons, Engel fa un acudit a propòsit de la seva caputxa, Spies crida: «la veu que aneu a sufocar serà més poderosa en el futur que quantes paraules pogués jo dir ara». Els baixen les caputxes, després un senyal, un soroll, el parany cedeix, els quatre cossos cauen i s'engronsen en una dansa espantable...»

El crim de Chicago va costar la vida de molts treballadors i dirigents sindicals; no existeix un nombre exacte, però van anar milers els acomiadats, detinguts, processats, ferits de bala o torturats. La majoria eren immigrants: italians, espanyols, alemanys, russos, irlandesos, jueus, polonesos i eslaus.

(...)

http://ca.wikipedia.org/wiki/M%C3%A0rtirs_de_Chicago

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els màrtirs de Chicago
30 abr 2013
Anticapitalisme és aspirar a l'abolició del treball assalariat, no a un "treball assalariat digne" (ben pagat)!!!

Salut i Revolució, que primer s'ha de donar al cap i al cor dels individus
Re: Els màrtirs de Chicago
30 abr 2013
Sobre els màrtirs, més info en aquest llibre que ha sortit, es pot descarregar el PDF
barcelona.indymedia.org/newswire/display/466471/index.php
Sindicato Sindicat