Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Llibre de Xavier Diez sobre «L'Anarquisme com a fet diferencial català»
15 abr 2013
Per a l'autor «anarquisme i Catalunya són dos conceptes que la història universal ha aplegat»
anarquisme_fet_diferencial4.jpg

Anarquisme i Catalunya són dos conceptes que la història universal ha aplegat. Internacionalment Barcelona és coneguda com la capital de la «divina acràcia» o la Rosa de Foc. També va ser la capital on es constituí el 1907 la Solidaritat Obrera, i tres anys més tard la Confederació Nacional del Treball, el sindicat de caràcter anarquista més important del món pel que fa a l’afiliació i la transcendència històrica.

Malgrat això, estem avesats als tòpics contemporanis que presenten els habitants de Catalunya com a gent treballadora, ordenada i profundament assenyada, llocs comuns que redueixen la realitat a la mínima expressió i es presenten com una tergiversació interessada amb un pòsit de veracitat, un instrument de propaganda subtil al servei d’un objectiu. Per a molts observadors dels segles XVII i XVIII, els catalans són violents perquè no es volen sotmetre a una lògica política imposada, perquè no comparteixen els valors dominants de submissió i desigualtat. En canvi, els cànons analítics elaborats des de mitjans del XIX presenten els catalans com a amants del treball, de l’ordre i el seny perquè els grups dominants locals, que també dominen els discursos intel·lectuals, anhelen un paí­s modelat pels valors de l’ordre i el progrés propis de la burgesia.

Encara que una minoria poderosa, aliada amb un estat aliè, i amb prou capacitat per bastir un imaginari col·lectiu i una hegemonia cultural, hagi expulsat de la memòria històrica el món llibertari o l’hagi reduït a categories inferiors, el fet és que aquest llegat hi és. Hi és i propicià una revolució que il·luminà (o aterrí) el món, viscuda (o patida) pels nostres avis. Malgrat aquest procés d’invisibilització, el pòsit es pot percebre en bona part de les pràctiques, creences i actituds de la societat catalana.Xavier Diez (Barcelona 1965). Doctor en Història Contemporània, llicenciat en Filosofia i Lletres, diplomat en Magisteri i postgrau en Pedagogia Terapèutica. Com a historiador ha estat autor d´Utopia sexual a la premsa anarquista de Catalunya(Pagès ed. 2001), coautor de La gran desil.lusió. La Transició als Països Catalans (El Cep i la Nansa, 2005) i Societat catalana, societat limitada? (El Cep i la Nansa, 2006) i ha participat en L´exili català de 1936-1939 (Cercle d´Estudis Històrics i Socials, 2006). És col.laborador dels diaris El Punt, Diari de Girona, i Segre i de revistes com ara El Contemporani, Afers, Orto, Barret Picat, Spagne Contemporanea, Libertaria, Germinal, Idees, Revista de Temes Contemporanis i Le manoir des Poètes. És membre del consell de redacció de la col.lecció d´assaig Argumenta i de la revista Docència. Com a poeta ha publicat dos llibres en solitari: A la via morta (L´Emboscall, 2004) i Cartografia de la desolació (L´Emboscall, 2006) i ha participat a les antologies Singular d´un plural (Diputació de Girona, 1988), Vint-i-cinc poemes per l´Ovidi (AJV, 2005) i Le Chant des Villes (Dianoïa, 2006). El 2006 va publicar la seva primera novel.la que porta per títol Geníssers (El Cep i la Nansa, 2006). A Virus editorial ha publicat El anarquismo individualista en España. 1923-1928 (2007) i Venjança de classe. Causes profundes de la violència revolucionària a Catalunya el 1936 (2010) i L'Anarquisme fet diferencial català. Influència i llegat de l’anarquisme en la història i la societat catalana contemporània (2013).

L'Anarquisme fet diferencial català. Influència i llegat de l’anarquisme en la història i la societat catalana contemporània ISBN 978-84-92559-44-2 | 120 pàgs. | 9 euros Més informació: http://www.viruseditorial.net http://www.viruslibreria.net

Mira també:
http://www.viruseditorial.net/file/mailing-anarquisme-fet-diferencial(2).pdf

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Llibre de Xavier Diez sobre «L'Anarquisme com a fet diferencial català»
16 abr 2013
Interessant, promet molt. Crec que és la mena de llibres que fan falta dins del món llibertari, llibres que debateixin sobre temes que estàn en boga dins de l'anarquisme des d'aqui des de fa uns anys pero que no s'han concretat en forma de literatura -a internet els debats volen, a les pàgines les paraules romanen- en aquest cas el tema identitari. Permet prosseguir amb el debat, intercanviar perspectives i crèixer. "Anarquisme i alliberament nacional" és interessant pero crec que fa un temps que calia un'altre llibre que reflectis com estàn les coses ara.

Acabo aquí la parrafada, que no és per fer altre que felicitar a la gent de Virus pels seus llibres!. A veure si cau per Sant Jordi.
Re: Llibre de Xavier Diez sobre «L'Anarquisme com a fet diferencial català»
16 abr 2013
Que jo sàpiga, parlar de l´anarquisme com a fet diferencial català, no es parlar d´alliberament nazional.
Re: Llibre de Xavier Diez sobre «L'Anarquisme com a fet diferencial català»
16 abr 2013
Doncs jo la veritat no entenc com es pot presentar l'anarquisme com a "fet diferencial" d'un determinat poble doncs aquest ha tingut una vocació universal i una influència important a vàries latituds: Andalusia, Aragó, Tenerife, Argentina, Uruguai, Ucraïna, Corea etc.
Re: Llibre de Xavier Diez sobre «L'Anarquisme com a fet diferencial català»
16 abr 2013
A veure, abans que això derivi en una discusió estèril: al meu comentari he mencionat l'alliberament nacional -bàsicament el llibre, "Anarquisme i alliberament nacional"- perque, tal com indica la noticia, entenc que aquest llibre ara publicat per Virus és centra en l'anarquisme partint des de Catalunya, com ha lloc de neixement de l'anarcosindicalisme, això com què té a dir l'anarquisme respecte als temes d'identitat de les persones, pobles -diga-li com vulguis- de l'Estat.

Per cert, tampoc crec que es presenti com un ¨fet diferencial català", sino que, pel que entenc, es reivindica que a Catalunya l'anarquisme ha estat de sempre molt arrelat i això és quelcom que sembla que no es vulgui veure massa des de els mitjans, historiadors, etc. De fet, sembla que s'amagui que gràcies als/les anarquistes el cop d'Estat no va triomfar a barcelona, que aquí vam tenir les experiencies més tangibles de Comunisme Llibertari, etc.

Au!
Re: Llibre de Xavier Diez sobre «L'Anarquisme com a fet diferencial català»
16 abr 2013
Quina bajanada aquesta que es troba en el segon paràgraf: això d'identificar els valors de "ordre, progrès, seny i treball" amb la burgesia i alhora contraposar-los als valors de la insumbissió en general i al moviment llibertari en particular! Com si el moviment llibertari no haguès d'estar basat en el treball, l'ordre, el seny, el progres i alhora en la insubmissió!
Re: Llibre de Xavier Diez sobre «L'Anarquisme com a fet diferencial català»
17 abr 2013
El moviment llibertari estarà basat en el treball, l'ordre, el seny i el progrès si així ho decideix. En qualsevol dels casos suposo que es refereix a aquests termes en el sentit en que sempre ens els han vengut lligats als catalans, és a dir, en sentit burgès. I en contraposició a aquests valors suposo que assenyala que l'anarquisme va arrelar en grans masses de gent d'aquest país, fet que com el company assenyala es menysté sistemàticament tant en la historiografia oficial com en les institucions educatives, per no parlar dels mitjans de comunicació. En qualsevol cas estem especulant i haurem de llegir el llibre per saber a què es refereix el seu autor.
Re: Llibre de Xavier Diez sobre «L'Anarquisme com a fet diferencial català»
17 abr 2013
al curriculum de l'autor us heu deixat : coordinador a Girona de USTEC-IAC .
Sindicato Sindicat